ČTD 2/2024       středa 3.ledna



V netradiční čas 29. prosince proběhl v kostele Svatého Jana Nepomuckého koncert navazující na tradici koncertů předešlých let. Po úvodním slově, nesoucím vzkaz nového pana faráře Adama Grabiece, který nemohl být osobně přítomen, jsme představili hudebníky. Pozvání k nám přijali dva členové kapely 375 m.n.m., Jan Růžička (kytara a zpěv) a zpěvačka Daniela Stránská. Klávesy mistrně zvládla Taťána Houdková. Kostelem se rozezněly koledy, vánoční písně, ale také populární melodie filmových pohádek. Neostýchali jsme se tleskat po každé z nich. Honorář se kapela rozhodla věnovat na dobročinné účely, peníze poputují k Vašíkovi z Letohradu.
Za toto gesto si zasluhují náš obdiv a respekt. Děkujeme celému triu za krásný vánoční zážitek.
Fricovi

Nově zavádíme sekci Českotřebovského deníku pro pamětníky

Ode dneška je na hlavní straně trojice trvalých odkazů , které návštěvníka webu Českotřebovského deníku zavedou do tří oblastí. 
První je sekce pozvánek na kulturní i jiné akce pořádané v daném měsíci. Celý "sloupek" pod tímto tlačítkem budeme naplňovat pozvánkami na akce pokud možno uvedené za sebou tak, že nahoře jsou ty akce nejaktuálnější. Postupně  zde budou přidávány pozvánky, které přichází. Takže dnes např. byla doplněna pozvánka na sobotní vycházku po Trávníku s městským muzeem a také pozvánka na Seminář o železnici Pavla Stejskala, který bude 16. ledna. Odpadá měn tak každodenní nebo časté přesouvání informací o provedených změnách a aktualizacích rozsahu zveřejněných pozvánek.
Druhá je sekce pro pamětníky, ve které zpřístupňujeme jednak staré historické fotografie a jednak i historické články, které nacházím v archivu. Vzhledem ke stěhování souborů nemusí mít hned vyladěné všechny značené odkazy, ale postupně to budeme kontrolovat a vylepšovat. Prosím o shovívavost.  Zatím do této sekce umísťuji texty již dříve vytvořené ale přímo nepřístupné, zde budou snadněji k dohledání. Až bude sekce  naplněna, bude následovat fáze třídění tak, aby ve shromážděném materiálu vznikl přehledný systém. Zdá se mi to lepší způsob než nahodile vytahovat některé historické snímky a přidávat je k jednotlivým deníkům, kde se pak těžko dohledávají. Začátek byl dán již první den a postupně zde bude fotografií i historických textů přibývat a systém zdokonalovat.
Třetí sekce umožňuje vstoupit na veřejný facebookový profil Českotřebovského deníku. Řada lidí se ptá jak se tam mohou připojit, tak  proto byla vytvořena také tato možnost. Také do této sekce přidávám příspěvky každý den. Šíření informací po facebooku je mnohem rychlejší než na webových stránkách, je zde možnost komunikace, Přehlednost uspořádání  a zařazení obrázků nebo videí je však lepší na webových stránkách.

 

 ZA TUČŇÁKY DO PATAGONIE  

Přednáška v Ekocentru Podorlicko, Podbranská 959 Česká Třebová 11.1. 2023 ČTVRTEK  od 18,00
Vyprávění Mgr. Hany Entové o měsíční výpravě do Patagonie a Ohňové země. Kromě navštívených jihoamerických památek bylo cílem cesty pozorování a fotografování místní fauny a flóry. Na své si přijdou i milovníci hor a ojedinělých fenoménů zdejší neživé přírody. K vidění bude fotoprezentace a velkoformátové knihy.
Pořádá ZO ČSOP Podorlicko.      Vstupné dobrovolné.


Semináře pro pamětníky staré České Třebové začaly v září 2013

V úterý 24. září 2013 se v městském muzeu  v Klácelově ulici uskutečnil  první z nově pořádaných „Seminářů pro pamětníky staré České Třebové“.  "Jedná se o pravidelnou akci, která bude v našem muzeu uspořádána jednou za měsíc," psal před deseti lety Českotřebovský deník.  A opravdu to tak je dodnes.
Lektor semináře Martin Šebela promítl téměř pět desítek starých fotografií, pocházejících ze sbírek muzea a  také z jeho vlastního archivu. Jednotlivé snímky byly okomentovány, aby návštěvníkům semináře, kterých se zde sešlo na dvě desítky, byla přiblížena bližší lokalizace jednotlivých objektů a zákoutí. Tématem prvního semináře byla ulice Na Splavě. A tak si mohli přítomní připomenout mnohdy již neexistující objekty v této části města, jakými byly např. Matzkeovy lázně, Dittrichovo pekařství, Hertova kovárna, rodná chalupa ministra Habrmana, Truhličkovo stavení či druhá,  Fajtova kovárna.
Zvláštnímu zájmu posluchačů se těšilo vyprávění o zdejší bývalé vodní nádrži a trasách  někdejších potoků, které nádrž v minulosti napájely. Další ze seminářů byl plánován na úterý  29. října od  17. 00 hodin   a  jeho tématem bude bývalá Václavská ulice na Trávníku, v minulosti vedoucí od někdejšího Tykačova mlýna  směrem k ulici Litomyšlské, okolo tzv. Šimonova kaštanu. (mm).

Kraj spouští velký datový portál pro veřejnost.
Chce s lidmi transparentně sdílet údaje

Víte, kolik pacientů v našem regionu ošetřili za rok lékaři? Za co se přesně utrácí peníze z veřejných rozpočtů? Kolik bylo v Pardubickém kraji dopravních nehod? V jakém stavu tu jsou mosty? Kolik máme škol a žáků? Pokud byste to chtěli vědět nebo jste fanoušci statistiky, otevřených dat a transparentnosti, navštivte zbrusu nový krajský web data.pardubickykraj.cz. Najdete v něm tisíce údajů a zajímavostí. Vše zdarma, bez nutnosti registrace a složité administrativy.
Datový portál vznikal po celý minulý rok a jeho cílem je veřejnosti představit zajímavou a graficky přívětivou formou údaje, které má krajská samospráva ve svých databázích. „Krajský úřad i samospráva pro svou činnost potřebují a sbírají velké množství dat. Některá z nich jsou zajímavá více, jiná méně, ale máme je a byla by škoda je nesdílet s veřejností. V 21. století to považuji za samozřejmost, proto jsme datovému portálu dali s kolegy zelenou a nyní se blíží testovací fáze, kdy web bude v předběžném přístupu již sloužit veřejnosti. Doufám, že si najde svou cílovou skupinu a lidé ho budou využívat. Snadno například zjistí, kde Pardubický kraj nejvíce investuje, kolik peněz putuje do zdravotnictví, dopravy, školství nebo třeba na podporu obcí a spolků. Takzvaných open dat jsme zveřejnili velké množství z různých oborů,“ vysvětluje hejtman Martin Netolický.
Zkušební provoz je v plánu v průběhu ledna letošního roku. Na jeho základě dojde k posledním úpravám a následně finalizaci všech zveřejněných dat. „Je to obrovské kvantum on-line obsahu. V současné době máme na portálu přes 150 datových sad aktuálních do roku 2022. V budoucnu nás čeká jejich aktualizace pro rok 2023 a samozřejmě další rozvoj webu. Chceme, aby občané mohli snadno a relativně rychle na jednom místě najít maximum relevantních informací, které pak mohou dle svého vlastního uvážení použít při práci, studiu nebo informování o dění v Pardubickém kraji,“ dodává hejtman Netolický. Rychlost webu by se po přechodu na ostrou verzi měla oproti testovacímu režimu ustálit, i tak krajská samospráva žádá návštěvníky o trpělivost vzhledem k objemu zveřejněných dat.
Vyšší míra digitalizace i transparentnosti vůči veřejnosti
Na začátku roku chceme zahájit s kolegy z Parádního kraje propagaci webu a následně uspořádat tiskovou konferenci ke startu Datového portálu. Jsem velice rád, že se projekt podařilo spustit, přidáme se oficiálně k dalším částem naší republiky, kde podobné služby fungují. Správná a aktuální data jsou základem všech analýz, které používáme například při rozvoji našeho regionu. Nyní bude velká část z nich volně dostupná, což je velký krok vpřed v digitalizaci a elektronizaci státní správy. Je to také určitý prvek transparentnosti a zodpovědnosti vůči občanům. Když už data jednou máme, tak nemusí zůstat jen v neveřejné databázi. Naopak, ať si fanoušci statistiky přijdou na své. Web bude mít také responzivní design, takže je přizpůsobený pro tablety a mobily,“ pokračuje radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr.
Datový portál je také provázaný s dalšími databázemi, najdete v něm tedy například odkaz na web s významnými investicemi, dopravní a dotační portály nebo například seznam brownfieldů v Pardubickém kraji. Poskytovat bude i údaje vztažené k našemu regionu od jiných subjektů, například Českého statistického úřadu.
Se zveřejněnými daty se můžete již teď sami seznámit, stačí kliknout na data.pardubickykraj.cz. Pokud byste našli chybu nebo nějakou nesrovnalost, můžete využít kontaktní formulář, který je součástí webu.
Parádní kraj® je oficiální značkou Pardubického kraje zastřešující všechny aktivity v oblasti regionálního rozvoje a inovací. Zaměřuje se na propojení podnikatelů, firem, výzkumníků, studentů i zástupců obcí v našem regionu. Společně tvoříme budoucnost Parádního Pardubického kraje. Přidejte se k nám! Pokud vás zajímají inovace, nové technologie, SMART řešení či například aktuální dotační programy na podporu regionálního rozvoje a podnikání, navštivte www.paradnikraj.cz, FB @paradnikraj nebo LinkedIn.