ČtD 30/2024    středa 31.1.2024


Majitelé garáží podél Kubelkovy ulice si stěžují 

 
Dostal jsem fotografie, které vypovídají hodně samy o sobě. Je na nich zachycena přístupová cesta ke garážím v Kubelkově ulici, která leží na pozemku Správy železnic mezi garážemi a vlastí železniční tratí. Tato komunikace byla dříve samotnými stavebníky garáží upravena a vyštětována. "Pamatuji se, jak se táta s se svými kolegy y a kamarády nadřel, aby byla tato cesta v dobrém stavebním stavu." píše Ing. Varačka.  V loňském roce se prováděla rekonstrukce Kubelkovy ulice, práce trvaly déle než se čekalo, nasazení firmy bylo někdy opravdu symbolické. Obsluha lokality Brázdov nebyla nijak zajištěna, než pomocí této cesty, jezdit se tudy prostě muselo, jiná možnost nebyla.  A tato frekvence vozidel a špatné počasí udělaly své. "Takový "bordel" tady snad ještě nebyl, přece stavebník by měl všechny tyto hříchy po sobě odstranit, kdo tuto práci přebíral?," zlobí se ing. Varačka.  "Mám zde garáž, při stavbě jsem sem radši nejezdil, abych nedělal problémy, ale současný stav  mě prostě dostal, nemohu se s ním spokojit. Jsem zvědav jak to bude uvedeno do pořádku...."
Snažil jsem se ho uklidnit: "Však ještě všechnu práci nevyfakturovali, v rozpočtu jsou nějaké peníze ještě na letošní rok". A pro jistotu jsem se na problém raději zeptal na radnici. Pravda je však taková, že to nějakou opravu vlastně ani nevypadá. Ne snad že  by to byl pozemek patřící k železnici, ale proto, že "co nevidět" bude zahájena modernizace železničního uzlu a  to bude zase znamenat velké přesuny hmot a ničení komunikací. Tak by se ta oprava asi dělala zbytečně. S tím nelze souhlasit, během stavby, byla cesta poničena. Měla by být nyní uvedena zpět do dobrého stavu. a město jako spoluinvestor akce (Město se na akci Pardubického kraje podílelo nemalým finančním podílem) by na to mělo dohlédnout.  Přidávám fotografie stavu současného, možná by se měly porovnat s tím stavem před zničením a to by mohlo být východisko ke stanovení objemu prací, které je třeba udělat. Nyní přijde jaro a cesta bude rozbahněná hodně hluboko a těžko sjízdná. Jezdit se tudy musí, je to jediná obslužná komunikace k velkému počtu garáží. A při stavbě byla potřeba - právě tudy se dostávali domů rezidenti z přilehlé čtvrti.

Milan Mikolecký s přispěním Ing. Josefa Varačky (stížností  z lokality je více)



Odměny neuvolněných zastupitelů se měnit v tomto roce nebudou

Nový zákon o obcích mění a upřesňuje způsob jak budou vypočteny odměny uvolněných zastupitelů a určuje možnosti pro výplatu nových (vyšších) odměn pro zastupitele neuvolněné,, členy rady města předsedy komisí a výborů. Jak zjistil Českotřebovský deník, tak do rozpočtu města Česká Třebová bylo řešenou pouze zvýšení odměn pro uvolněné zastupitele, které jsou zákonem přímo určeny, ale nijak nepočítá s tím, že by se měnily dosavadní odměny zastupitelů neuvolněných, tedy odměny pro neuvolněné radní, zastupitelé a předsedy výborů se nemění). Možnost jejich zvýšení bude tedy využita zřejmě až později, tedy nejdříve v příštím kalendářním roce.  Návrh na zvýšení odměn neuvolněným zastupitelům nepodávají ani na jednání ZM v Ústí nad Orlicí . Zde v Ústí mají v zastupitelském sboru  dva neuvolněné místostarosty, nyní s odměnou 29600 Kč, neuvolnění radní mají odměnu  6500 Kč, zastupitelé 1850 Kč a předsedové komisí a výborů mají odměnu 1650 Kč.

Odstranění poruchy osvětlení v podchodu do Javorky si vyžádá čas

Porucha je závažnější než se zdálo a vyžádá vlastně náročnou práci  v komunikaci. Není to tak, že by se nad problémem mávalo rukama, ale bude třeba náročná příprava akce, v lednu se to dělat nedá.

Pořádání ohňostrojů v Ústí n. O. bude schvalovat zastupitelstvo města

Ústecká rada města na své schůzi otevřela diskusi na téma pořádání městských ohňostrojů v Ústí nad Orlicí a případné regulování používání zábavní pyrotechniky na území města obecně závaznou vyhláškou. Diskuse navázala na předsilvestrovské rozhodnutí rady města zrušit připravený městský ohňostroj z důvodu tragické předvánoční události v Praze a na prosincové zasedání zastupitelstva, kde bylo pořádání městského ohňostroje kritizováno. Rada města se shodla, že s ohledem k vyvolané celospolečenské diskusi, bude napříště o pořádání městských ohňostrojů, tedy ohňostrojů organizačně a finančně zajišťovaných samosprávou, anebo městem zřízenými organizacemi, rozhodovat zastupitelstvo města.

Chystá se nová ulice rodinných domků v Hylvátech

Společnost AGS Hylváty, s.r.o. je vlastníkem pozemků o výměrách  3 840 m2, 189 m2, 58 m2  109 m2 vše v k.ú. Hylváty.  Výše uvedená společnost realizuje na výše uvedených pozemcích přístupovou komunikaci k 16 stavebním parcelám určeným k výstavbě rodinných domů. Součástí stavby je vybudování splaškové kanalizace s napojením na veřejnou kanalizační síť, dešťové kanalizace, veřejného osvětlení. Rozsah záměru a projektová dokumentace byly konzultovány s architektkou města.

V Ústí n.O. prostě "jedou". Nyní se připravuje lokalita pro výstavbu rodinných domků na Dukle a zde dole v prostoru mezi sídlištěm a železniční tratí vybuduje další snadno přístupnou lokalitu sama společnost AGS včetně infrastruktury. Nepotřebuje, aby lokalitu vykupovalo město. V Ústí to tedy mají snazší, město pouze zajistí soulad s územním plánem.  Další developerský projekt chystá společnost Agile v lokalitě u Letiště. U nás to je jinak, město by mělo na sebe vzít úlohu developera. Přitom má mnoho dalších starostí... Pozemky pro výstavbu ale potřebujeme řešit!  Jinak budou všichni Třebováci stavět v Ústí nad Orlicí!


Vybíráme z novely zákona o obcích:  Jmenování a odvolávání vedoucího odboru obecního úřadu

Radě obce je vyhrazeno g) na návrh tajemníka obecního úřadu jmenovat a odvolávat vedoucí odborů obecního úřadu v souladu se zvláštním zákonem. Bez tohoto návrhu je jmenování nebo odvolání vedoucího odboru obecního úřadu neplatné.
• Dle stávajícího znění tohoto ustanovení jmenuje vedoucí odborů obecního úřadu rada obce na návrh tajemníka obecního úřadu. Novela doplňuje toto ustanovení v tom smyslu, že bez takového návrhu je jmenování nebo odvolání neplatné. Tím posiluje postavení tajemníka a omezuje možnou svévoli rady, resp. jmenování/odvolání osob proti vůli tajemníka obecního úřadu.
 • Absence návrhu tajemníka nebo nepřihlédnutí k takovému návrhu způsobuje automaticky neplatnost provedeného jmenování či odvolání. Taková koncepce odpovídá postavení tajemníka a jeho úkolům, které pro něj vyplývají ze zákona o obcích ve vztahu k obecnímu úřadu a jeho zaměstnancům (statutární orgán zaměstnavatele), jakož i jeho odpovědnosti, kterou nese za plnění úkolů obecního úřadu v samostatné i přenesené působnosti vůči starostovi obce.

Na Pekláku chybí půjčovna lyží a servis

Bez těchto doplňků nebude nikdy skiareál Peklák skiareálem, kde jsou poskytovány všechny služby.  Do loňska  zajišťovala tyto služby firma Sport Bárt, ta má nyní nové vlastní prostory v Ústí u Bubeníka a taky jde o ne tak jistou práci a lze rozumět tomu, že optimalizuje náklady. Nicméně, pokud se tento stav dal očekávat dopředu, bylo by vhodné, aby se o tuto službu přece jen pokusila lyžařská škola, nebo zdejší tým, podobně přece zajišťuje půjčovnu a servis v letní sezóně. Z velké části jde právě o službu na jejímž využití se nějak podílí Peklák tým nebo lyžařská škola. A tak klienti  se snaží využívat půjčovnu a služby třeba v Přívratu...  Prostě škoda, setkal jsem se s kritickými názory a dávám jim za pravdu. (mm)

Leoexpress vozí lyže a snowboardy zdarma  - až do konce sezóny

Lyžařská sezóna je v plném proudu a pomalu až ke sjezdovce se dá přijet i vlakem, ve kterém se navíc dají pohodlně přepravit lyže či snowboardy. Leo Express nyní nabízí přepravu lyžařského vybavení na svých vlacích zdarma, a to až do konce března. Cestující tak mohou službu využít například při cestě do slovenských Tater do zastávek Liptovský Mikuláš, Štrba či Poprad či na regionálních vlacích do stanice Králíky v oblasti Dolní Moravy. Vlaky navazují na komerční spojení mezi Prahou a Ostravskem.
 Až do konce března nabízí Leo Express přepravu běžek, lyží a snowboardů na palubě zdarma v Česku i na Slovensku. Dálkové i regionální vlaky umožňují pohodlné a bezpečné uskladnění právě jak lyží, tak i snowboardů. Každý cestující si s sebou může mít jedny lyže či jeden snowboard. Akce platí při nákupu na webu či v aplikaci Leo Express a také na pokladnách. Při nákupu online se po přidání služby Přeprava lyží cena služby v sekci Platba automaticky sníží na 0 Kč, není třeba zadávat žádný slevový kód.  
Tatranské svahy a Dolní Morava, a klidně s celou rodinou 
Po pár hodinách v příjemně vyhřátém vlaku s wi-fi, ve kterém cestující dostane občerstvení až na místo, není problém s lyžemi dorazit do slovenských Tater. Na lyžích nebo snowboardu si pak mohou cestující užít perfektně upravené sjezdovky s garancí sněhu. Lyžařům jsou k dispozici desítky moderních lanovek a vleků ve střediscích jako Tatranská Lomnica, Štrbské Pleso nebo Starý Smokovec. Resorty nabízí i vlastní skibusy a výhodné ceny skipasů. Pro děti jsou pak k dispozici lyžařské školy se zkušenými instruktory. Za vyzkoušení stojí také bobová dráha, snowtubing nebo sáňkovačka na Hrebienku. Celá rodina si pak užije v AquaCity Poprad, kde najdou termální bazény, tobogány a wellness. 
Nejen rodinné lyžování si po cestě vlakem mohou lidé užít i v České republice. Kromě kvalitně upravených sjezdovek nabízí Dolní Morava nejdelší horskou dráhu v Česku, Stezku v oblacích, výjimečnou freestyle a fun zónu a další zážitky. Skiareál Kraličák pak láká na 11 kilometrů sjezdovek na jeden skipas a hi-tech lanovkou.  

FARMÁŘSKÉ TRHY S MOŽNOSTÍ PRODEJE VLASTNÍCH PŘEBYTKŮ

Farmářské a řemeslné trhy se uskuteční na ústeckém Mírovém náměstí také letos, provozovatelem bude opět spolek Moravské trhy z.s. Spolek nabízí všem pilným pěstitelům, aby přišli na náměstí prodat své přebytky ze zahrádky. Může jít o rajčata, papriky, švestky, mrkev nebo květák, zkrátka cokoliv, co vyroste a pěstitel už nedokáže zpracovat.  Provozovatel trhů nebude chtít za prodej přebytků poplatek, pěstitel si však musí zajistit kromě zboží na prodej i stánek nebo stolek (nebo prodávat přímo z bedýnek). Zájemci mají kontaktovat nejpozději pět dní před akcí provozovatele trhů na mailu info@moravsketrhy.cz, který jim pošle instrukce. Termíny trhů jsou zveřejněny výše.

Lyžařský výcvik studentů gymnázia

Školního lyžařského výcviku se letošního roku zúčastnili žáci 5.A a 1.C. Celou dobu nám přálo pěkné počasí, jen poslední den nás trochu zklamal déšť. Ale i tak jsme si užili každý okamžik na sjezdovkách. Smích i pády na svahu si jistě budeme dlouho pamatovat. Kurz jsme naštěstí všichni zvládli bez úrazů. Někteří z nás stáli na lyžích úplně poprvé a za týden udělali obrovský pokrok, někteří se zase zlepšovali ve svých dosavadních lyžařských i snowboardových dovednostech. Více najdete ZDE

Pozor! Ptačí chřipka ve velkochovu u Chocně

Na území Pardubického kraje byla v úterý odpoledne potvrzena nákaza ptačí chřipkou v komerčním velkochovu v Kosoříně nedaleko Chocně. V chovu se nachází 73 tisíc kusů nosnic. Likvidace chovu bude zahájena s největší pravděpodobností ve čtvrtek ráno. Do sídla společnosti Mach se v úterý večer společně s ministrem zemědělství Markem Výborným vydal také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, aby se zástupci firmy řešili konkrétní opatření.
„Dnes dopoledne jsem byl informován ministrem zemědělství Markem Výborným, že byly odebrány vzorky na výskyt ptačí chřipky ve velkochovu společnosti Mach v Kosoříně u Chocně. O půl čtvrté odpoledne byla nákaza v chovu, který čítá 73 tisíc kusů drůbeže, bohužel potvrzena, což znamená nutnost likvidace celého chovu v rámci tohoto areálu. Vše nyní funguje v režimu Státní veterinární správy podle postupů, které byly pro tyto situace vytvořeny a léty prověřeny. V tomto ohledu se tedy neděje žádný nestandardní postup. Kolem ohniska tak bude vymezeno tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru. V ochranném pásmu bude nutné provést soupis všech kusů drůbeže, a to včetně malochovů, v pásmu dozoru pak jen v případě komerčních velkochovů. Chci ubezpečit veřejnost, že rozhodně nebude docházet k likvidaci například domácího ptactva tak, jak tomu bývalo v minulosti. Prosím však všechny chovatele, aby velmi detailně sledovali svůj chov bez ohledu na velikost a v případě čehokoliv nestandardního ihned kontaktovali veterinární správu," uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že společnosti budou ze státního rozpočtu vyplaceny náhrady jak za chov, tak za ušlý zisk.
Veškeré aktuální informace k výskytu ptačí chřipky na území České republiky je možné najít na webu Státní veterinární správy ČR, ale také na webu Pardubického kraje. Samozřejmostí je informování starostů obcí dotčených oběma pásmy. Zároveň chceme zajistit co nejlepší informovanost občanů na vymezeném území," doplnil hejtman Netolický.