ČtD 5/2024  sobota 6. ledna


Kamerové systémy pomáhají objasňovat trestnou činnost

Ústecký městský kamerový dohlížecí systém prošel modernizací - původní analogovou strukturu zcela nahradila digitální technologie. Dohlížecí systém vznikl v roce 2004, tehdy to byly tři kamery.  Dvacet let tedy trvalo, než byl nahrazen digitální technikou a rozšířen do dnešní podoby. Dnes představuje 18 kamerových bodů, které snímají nejen centrum města, ale i ústecká sídliště, podměstí a příjezdové komunikace.
Jak je na tom naše město Česká Třebová? Pro srovnání s Ústím n. O. je systém českotřebovský mnohem rozsáhlejší. To především díky zprovoznění dopravního terminálu Jana Pernera. Právě v roce 2010  byl skokově rozšířen o 15 kamer samozřejmě se záznamem. Navíc  zahrnuje také městský kamerový systém expozice muzea a budovy městského úřadu. Také u nás se přizpůsobuje potřebám města modernizuje.Na pracovišti městské policie je centrální ovládací pult  pomocí kterého lze i dodatečně zdokumentovat např. pachatele škodních událostí  na poměrně velkém území města.  (centrální pult na fotografii z r. 2013).
I v Ústí plánují další rozšiřování systému. Při rozhodování o nových kamerových bodech se vychází i z ankety, kterou město na podnět Komise prevence kriminality uspořádalo před dvěma lety a obyvatelé města v ní definovali lokality, kde by se díky kamerám cítili bezpečněji. Jeden z připravovaných kamerových bodů bude proto ve Wolkerově údolí, které patřilo v anketě k nejčastěji zmiňovaným. 
Ústecká městská policie se nyní přestěhovala do nových prostor v Dělnické ulici, kde bylo vybudováno také nové dohledové pracoviště kamerového systému. Pro strážníky jsou ve všech městech s kamerovým systémem kamery velkým pomocníkem, dohlíží na bezpečnost a veřejný pořádek ve městě, pomáhají objasňovat trestnou činnost, přestupky i dopravní nehody.
(Zdroj ustinadorlici,cz, ceskotrebovskydeník.cz, Fotografie centálního pultu v Č. Třebové je  z roku 2013)

Březnový "Ples dopravy ČR" změní  podmínky pro parkování v Litomyšli

Pořádat ples v Litomyšli je zřejmě "in", proto se zde konají i velké plesy financované u celorepublikových zdrojů. Místem konání je Smetanův dům a to již několik roků. Tradičním organizátorem je pardubická agentura Máša Agency, organizující většinu celokrajských akcí. "Ples dopravy ČR" se bude konat 23. března v Litomyšli. Z toho důvodu byla nyní publikována  nová organizace dopravy a parkování v Litomyšli a to formou vyhlášky. Pořadatelem plesu je Ministerstvo dopravy, tak se nelze opatřeném divit. Ještě k plesu - moderátorem plesu je Ondřej Lehký, vystoupí Monika Absolonová, hrají tři kapely Boom band, Mirai a Cimbálovka. Samozřejmostí je předtančení a exkluzivní catering značkových vín. (Fotografie z videa)
Nakonec stejně jako loni. Krátké video z loňského plesu, který se konal 18. března 2023  najdete na odkaze ZDE
Když si video pustíte, tak vám je hned jasné, jak se v Litomyšli daří působit na důležité osobnosti, proč byl např. "v rámci urychlení výstavby D35" vynechána  pro Litomyšl nepotřebná ale projektovaná mimoúrovňová křižovatka Litomyšl - sever s připojením na Českou Třebovou a Ústí n.O. Škoda také, že se v souvislosti s tímto jistě bohatým plesem nemohu nikde dočíst o jakékoliv benefiční akci ve prospěch potřebných.Tímto směrem Máša agency nepůsobí.
Žádost o dopravní změny projednal dle § 77 odst. 3 zákona o silničním provozu Dopravní inspektorátem Krajského ředitelství policie Pardubického kraje, Územního odboru Svitavy, vydal  souhlasné stanovisko v souladu s vyhláškou č. 294/2015 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích vydal  opatření obecné povahy a stanovil přechodnou úpravu provozu na pozemních komunikacích, která spočívá v dočasném umístění přenosného dopravního značení na místních komunikacích Smetanovo náměstí a Komenského náměstí, z důvodu zajištění parkování osobních vozidel účastníků akce „Ples dopravy ČR“. Je to zajímavý úkaz policie ČR stanovila změnu poměrů na litomyšlských místních komunikacích z důvodů, o jejichž potřebnosti je možné pochybovat. (mm)

Velká diskuze ohledně velkého zdražení odpadů v Ústí nad Orlicí.

Stačí si otevřít facebookový profil ústecké radnice a budete v obraze. V Ústí došlo ke zdražení o 400 Kč a už se platí tisícovka. Je tam sice řada slev a ulehčení ale i tak to není malé zdražení . Ústecká radnice si je asi vědoma toho, že do voleb je ještě daleko a tak se nepopulární opatření musí udělat včas,  Na druhé straně došlo ke snížení daně z nemovitosti, jinde, třeba u nás, se daň z nemovitých věcí zdražila o 80%.  Diskutující míní, že nemá cenu třídit, což jim druhá skupina vyčítá, neboť to je třeba dělat s ohledem na budoucí generace. Zastánci zdražení píší to, že u zvýšení poplatku o 400  má být  úlevou, že to je jen jednou za rok, měsíčně to vychází tedy přijatelněji. Poplatek ale platí každý člen rodiny! V Ústí také od nového roku hodně zdražila voda, o více než 10%, daleko více než ve Třebové a všechno to dohromady optimisticky nepůsobí. Je to dobré si tu diskuzi pročíst, protože i u nás asi náš poplatek 720 Kč věčně nemusí vydržet. A jde o to, kolik vydrží lidé. Jsme přece méně rozvinutý region Pardubického kraje. Nicméně máme zavedený nový systém třídění a budeme-li ho dodržovat, bude dál přinášet úspory v podobě snížených poplatků za skládkování. Také musí být přísnost na černé skládky. Na náš systém se samozřejmě také doplácí a je třeba se snažit, aby doplácení bylo snesitelné, aby nebylo třeba dalšího masivního zvyšování poplatku jako v Ústí. (mm)

Honza Šimůnek odlétá do Afriky

Meteorologové hlásí na příští týden zimu. My se přizpůsobíme, Jinak to ale řeší českotřebovský cestovatel Honza Šimůnek. Jeho toulavé boty ho dovednou na více než dva týdny přímo do centra žhavé Afriky. Namířeno má do Republiky Kongo, Demokratické republiky Kongo a Kamerunu. Cestuje už o tomto víkendu a tak nestihne ani nedělní odstartování nové Iscarex sezóny v Přívratu spojené současně s vyhlášením výsledků loňského Iscarex poháru. Opět můžeme být zvědavi a zasílané fotografie a videa. Navíc slibuji, že odstartování nové sezóny Iscarex cupu v Přívratu nevynechám a vše bude dobře zaznamenáno. 

VYHLÁŠENÍ ISCAREX POHÁRU A PŘÍVRATSKÝ PŘESPOLÁK

neděle 7.1.2024 Přívrat
Již tuto neděli 7.1. Vás všechny srdečně zveme na vyhlášení Iscarex poháru 2023 a zároveň odstartování poháru 2024. Hostit tuto událost bude sál u Coufalů v Přívratě. Běžecké závody,  počítané do nového ročníku poháru 2024 budou mít přibližně tento harmonogram.
- 10:00 Start závodu nejmladších až mladších žáků a žákyň na trati 700 m
- Bude následovat start Starších žáků a žákyň na trati 1300 m
- 10:45 Start hlavního závodu 5,6 km
Budeme rádi pokud využijete On-line přihlášení na závod a navíc to budete mít levnější a to už stojí za to:)
Bude následovat vyhlášení závodu, krátký doprovodný program, kde se představí performeři ze SCIENCE ON a uvedou nás do tajemství cukru. Můžeme se též těšit na taneční vystoupení žen... A potom už vyhlásíme výsledky loňského  Iscarex poháru. Těšíme se na Vás.... tak přijďte... Bude připraveno občerstvení, výborný gulášek, pivo, limo ... Trať hlavního závodu:

V neděli 7. ledna Kohouti startují do roku 2024 v Chocni

Hokejový start do roku 2024 čeká českotřebovské Kohouty v neděli 7. ledna, kdy se představí v Chocni. Okresní derby bude zahájeno v 17.30 hodin. Choceň odehrála v soutěži 20 utkání, v nichž vybojovala 18 bodů, skóre 76:114. Tradiční účastník krajské ligy má na kontě čtyři výhry: doma zdolal Poličku (7:1), Dvůr Králové nad Labem (8:4) a Chrudim (7:3), venku se radoval v Opočně (9:5). Choceň ještě bodovala v domácích duelech s Lanškrounem (5:4 v prodloužení) a Novým Bydžovem (3:4 po nájezdech) a také v Náchodě (3:2 v prodloužení) a Třebechovicích pod Orebem (2:3 v prodloužení). Ve zbývajících dvanácti střetnutích měli navrch soupeři.

Ples VDA ve Smetanově domě v Litomyšli 

Snad právě podle výše uvedeného příkladu pořádá právě dnes v pátek 5. ledna pořádá českotřebovská VDA, správněji Střední škola technická dopravní  maturitní ples také ve Smetanově domě.  Změny dopravních poměrů v Litomyšli nebyla zřčejmě pro tento ples již tak nutní. Nebo asi nepožádali. zde je zajímavé především to, že právě tato škola má na Skalce přece svůj společenský sál, kde se pořádají  plesy jiných složek  Jsou jen dvě školy v kryji, které mají svůj společenský sál  Ta naše  českotřebovská průmyslovka a pak ještě Konzervatoř Pardubice.  Pokud to nelze na Skalce, tak prostě nemáme v České Třebové kde plesy pořádat. Proto také gymnázium pořádá svůj maturitní ples 26. ledna v Kulturním domě v Ústí nad Orlicí.  Já naopak pamatuji dobu, že  Kulturní dům v Ústí nebyl a Oušťáci pořádali plesy u nás v České Třebové. Také "moje střední zdravotnická škola" a to několikrát.....
Na revitalizaci populárního českotřebovského Národního domu to zatím nevypadá. Plesová sezóna je stále chudší. připomeňme si že ve Třebové bývaly dva esperantské nekuřácké plesy, divadelní ples, rybářský,m fotbalový, Lidový - ten jediný zůstal. Plesy se také stěhují do Kulturního sálu v Rybníku.... A na Horách budou letos pokud vím plesy dva: 3. února Volejbalový ples a o týden později 54. Lidový ples, který stále drží tradici. 

Sokol připravuje letos dva slety v kraji a republikový slet v Praze

hejtman Martin Netolický se ve středu 3. ledna sešel se zástupci Sokolské župy Východočeské – Pippichovy. Na programu jednání byla spolupráce s krajskou samosprávou, výše podpory na vybrané akce, plánované sokolské sportovní i společenské události a shrnutí příprav na dva nadcházející velké slety. Sokoli evidují v posledních letech díky podařeným akcím výrazný nárůst členů a tento pozitivní trend je vidět i v Pardubickém kraji.
Zdejší sokoli chtějí být v roce 2024 aktivní nejenom v organizaci akcí, ale hodlají také pokračovat v obnově sportovišť a dalšího majetku župy, a to i díky významné podpoře Pardubického kraje. Plánují tak navázat na úspěšný uplynulý rok, kdy se jim takto podařilo investovat téměř čtyři miliony korun. „Ze setkání si odnáším pozitivní informace. Letos sokoli chystají dva velké slety. První krajský se uskuteční v polovině června v Pardubicích a zapojit by se mohlo až 1600 cvičenců. K akci plánují bohatý doprovodný program, díky kterému by mohli přitáhnout zájem veřejnosti. Těší mě fakt, že členská základna Sokola roste. Další opravdu velkou akcí bude republikový slet sokolstva v Praze na přelomu června a července. Organizátoři počítají až s 20 tisíci účastníky a jsem rád, že nebudou chybět zástupci našeho regionu. Na obě akce chceme finančně přispět, a to nejenom kvůli tomu, že sokoli vedou lidi mnoha generací ke sportu, ale zároveň reprezentují naše tradice,“ popisuje dvě největší sokolské akce letošního roku hejtman Martin Netolický.
Sokolská župa Východočeská – Pippichova v našem regionu sdružuje přes 65 tělocvičných jednot a má přes 9,5 tisíce členů. Mezi její aktivity nepatří pouze sport, ale organizuje i kulturní a společenské akce v souladu s původními tradicemi Sokola. Vlastní také řadu sportovišť, s jejichž opravami Pardubický kraj systematicky pomáhá. „Pro letošní rok plánujeme zdejším sokolům pomoci částkou 5,5 milionu korun. Dominantně finance půjdou na opravy zařízení, protože správa majetku je pro župu velkým břemenem a je finančně náročná. Jelikož v sokolovnách sportují i členové dalších oddílů a konají se v nich různé akce, chceme jejich obnovu a údržbu podpořit čtyřmi miliony korun. Zbytek peněz poputuje například na organizaci akcí, účast členů na sletech, pořízení dobových stejnokrojů a další aktivity. Jsem rád, že spolu úspěšně spolupracujeme. Sokol je důležitou součástí české historie. Mnozí sokolští vlastenci za své ideály neváhali položit život, stejně tak je důležité, že mladé generaci vštěpují lásku ke sportu. Proto rád krajskému sletu udělím záštitu,“ dodává Martin Netolický.


Kraj řeší povodňové problémy na Labi před Pardubicemi

Velká část republiky hlásí rozvodněné řeky a ani náš region není výjimkou. V noci ze 4. na 5. ledna byla situace nejhorší v Němčicích na Pardubicku, kde v brzkých ranních hodinách hladina Labe vystoupala až na 461 centimetrů, a překročila tak 3. stupeň povodňové aktivity. Krajští silničáři museli průběžně řešit situaci na více místech v našem regionu, zejména u mostu v Kuněticích či dočasně uzavřít úsek silnice mezi Opatovicemi nad Labem a Vysokou nad Labem. Níže najdete informace ověřené k dnešní (páteční) 14. hodině.
Chtěl bych zdůraznit, že situace je v tuto chvíli pod kontrolou a bedlivě vše sledujeme. Jsme připraveni okamžitě konat, ale v pátek odpoledne se již hladina Labe a dalších toků v našem regionu dramaticky nezvyšovala. Jedná se o klasické problémy způsobené táním sněhu ve vyšších polohách a nadměrnými srážkami, na které jsou všechny složky integrovaného záchranného systému připraveny a vybaveny. Půda zkrátka nezvládá v tak krátkém čase pojmout velké množství vody. V Pardubickém kraji došlo v Němčicích na Pardubicku k vyhlášení stavu ohrožení, protože hladina v jednu chvíli přesahovala 4,5 metru. Došlo k dílčím omezením dopravy, jinak v tuto chvíli neevidujeme žádné závažné mimořádné události,“ uvedl ke stavu hladiny řek hejtman Martin Netolický.
Od počátku týdne byli ve zvýšené permanenci i krajští silničáři. Ti museli řešit stav mostu v Kuněticích či dočasně uzavřít komunikaci III/29813 mezi Opatovicemi nad Labem a Vysokou nad Labem. „U mostu v Kuněticích se nahromadilo u jedné z ochrany pilířů větší množství dřeva, přičemž některé kmeny měly průměr až 90 centimetrů. Ochrana zafungovala a nedošlo k poškození konstrukce mostu, ale naplavenou hmotu není teď kvůli stavu Labe možné okamžitě a bezpečně odstranit. Situaci průběžně monitorují zaměstnanci Správy a údržby silnic Pardubického kraje v koordinaci s Povodím Labe a hasiči. K odstranění naplaveného dřeva dojde nejspíše příští týden, záleží na aktuálním počasí a intenzitě průtoku vody. Silnici mezi Opatovicemi a Vysokou nad Labem jsme museli dočasně uzavřít z důvodu přelivu vody, která v místě sahá do výše několika desítek centimetrů. Na tato omezení řidiče vždy upozorňují značky a žádáme je tímto o jejich respektování a zvýšenou pozornost,“ dodává náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.
Značky upozorní řidiče na problematické úseky
Řidiči by si však v průběhu příštích dnů měli dávat pozor i v dalších lokalitách, kde se v současné době nemusí vyskytovat problémy. Situace se totiž může měnit z minuty na minutu. „Pokud máme informace či hrozí riziko lokálního zaplavení silnice, vždy v místě umisťujeme přenosné dopravní značky a řidiče upozorňujeme na fakt, že část komunikace nemusí být průjezdná. Prosíme je, aby respektovali přechodné dopravní značení a nevjížděli do uzavřených úseků, ušetří tím práci sobě i nám,“ informuje ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Zdeněk Vašák.