ČTD 6/2024      neděle 7.ledna


Tři králové jsou dnes v kurzu. Přání, která mají splnit jsou na obrázku Evy Jakoubkové. 
Můžete si ho vytisknout a vymalovat!

Litomyšlská ulice v srpnu 1968 - patří do pamětnické sekce


Před pěti lety10. ledna 2019  přijela Soňa Červená. Přivítala ji vyprodaná Malá scéna    

Nikdo by nevěřil jak obdivuhodné výkony může tato umělkyně podávat ve svých 93 letech. Je rodinná anamnéza,  exkluzivní koncertní i herecká minulost  spojená s účinkování s českými legendárními herci na evropských a na světových jevištích byla českotřebovskými posluchači  oceněna.
Soňa Červená účinkovala i v činoherních a muzikálových představeních, zejména v Divadle Voskovce a Wericha s Janem Werichem ve slavné inscenaci muzikálu Divotvorný hrnec. Přijala angažmá v Berlíně, nejprve ve Staatsoper Unter den Linden a v roce 1962 v Deutsche Oper.  Stálá angažmá v Západním Berlíně, ve Frankfurtu nad Mohanem a v San Francisku jí přinesla role z nejnáročnějších – od Azuceny (Verdi: Trubadúr), Ulriky (Verdi: Maškarní ples) a Amneris (Verdi: Aida) po Brangänu (Wagner: Tristan a Isolda), a také ovšem více než sto padesát repríz proslulé Carmen. Současně hostovala v desítkách dalších rolí po celé západní Evropě, od Barcelony a Milána přes Paříž a Vídeň až po Amsterdam a Glyndebourne, v Americe pak od Los Angeles po Chicago.
Při tomto výčtu si uvědomíme, jaká k nám přijela legenda. Třebováci byli tedy právem ohromeni. Ocenili také spoluprácí a sehranost s klavíristou Karlem Košárkem  a jím precisně provedené klavírní skladby ať již od Bohuslava Martinů, Jaroslava Ježka nebo George Gerschwina.  Byl to skutečně nezapomenutelný  hudební večer.   (Loni 7.5. 2023 v 97 letech zemřela...)

Poděkování za blahopřání ke 105. narozeninám často nedostáváme

Poděkování, které uvádíme  má datum napsané přesně před pěti lety.   Proto dnešní vzpomínka. 
 
Vzácné 105. narozeniny oslavila Anna Vydrová již před vánoci, všechny a oslavy s jubileem spojené samozřejmě znamenaly velké zatížení.  Ale optimismus jí nikdy nechyběl. Předtím, pokud je známo, takové narozeniny neoslavil žádný Českotřebovák.
Anna Vydrová (za svobodna Galacová) se narodila před 105 lety (14.12.1913) na dnešní Zakarpatské Ukrajině. Tenrát to byla vlastně v Uhrách. Byla nejmladší   z osmi dětí.
Do České Třebové ji přivedla náhoda, jako dvaadvacetiletá přijela za svou starší sestrou, aby zde potom už zůstala. Začala zde pracovat a také se zde vdala. Byla nejdříve pečovatelkou v městském starobinci, potom pomáhala v restauraci U Vostrčilů, pozdější Modré hvězdě. Pracovat musela vlastně celý den, ale přesto na ta léta ráda vzpomínala. Paní Vydrová pracovala také v nádražní restauraci, později i jako uklízečka např. na Traťové distanci  a také na internátě.
Anna Vydrová bydlela do požehnaného věku  s rodinou své dcery Marty Demelové a rozhodně nezahálela. Její aktivity byly spojené se zahrádkou, do pozdního věku také chodila nakupovat. Zemřela po kratším onemocnění v únoru 2019. 

Krok k získání samostatnosti nemocnice Rychnov nad Kněžnou


Nemocnice Rychnov nad Kněžnou se od 1. ledna 2024 stala odštěpným závodem Oblastní nemocnice Náchod. Tímto krokem získává rychnovská nemocnice, která je klíčovým zdravotnickým zařízením ve druhém největším okrese Královéhradeckého kraje, výrazně více nezávislosti.
Je samostatně řízeným podnikem v rámci mateřské organizace, kterou zůstává Oblastní nemocnice Náchod. „Dlouho jsme vyhodnocovali společný model náchodské a rychnovské nemocnice a došli jsme k názoru, že by bylo dobré nemocnice osamostatnit i s ohledem na to, co čeká zdravotnictví v nadcházející dekádě. Nechceme dělat unáhlené kroky, proto jsme se pustili do mezikroku, kterým je zřízení odštěpného závodu. Znamená to větší míru samostatnosti rychnovské nemocnice, díky které můžeme průběžně sledovat, jak je nemocnice ekonomicky nezávislá. Pokud se tento model během tří let osvědčí, jsme připraveni dokončit proces úplným osamostatněním nemocnice. Předpokládáme, že i díky tomu budeme mnohem lépe definovat potřeby kraje z hlediska zajištění zdravotní péče v regionu a vlastně i možnosti samotné nemocnice s ohledem na její ekonomickou situaci,“ vysvětlil hejtman Martin Červíček.
Rozhodnutí o větším osamostatnění rychnovské nemocnice vychází z rozhodnutí rady kraje jakožto valné hromady Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje.
„Rychnovská nemocnice se stala součástí Oblastní nemocnice Náchod v roce 2013 z důvodu hrozícího insolvenčního řízení. Zřízení odštěpného závodu je po vzniku samostatně řízené části závodu s vlastním ředitelem dalším a finálním krokem před úplným osamostatněním. Tento krok ukáže schopnosti nemocnice ekonomicky obstát v této době, která je do jisté míry ještě složitější než v předchozích letech,“ uvedl radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink.
V areálu nemocnice momentálně probíhá výstavba nového pavilonu urgentního příjmu – pětipodlažní přístavby stávajícího pavilonu DIGP – a rekonstrukce tří podlaží stávajícího objektu DIGP. Obě budovy budou propojeny, čímž vznikne jeden multifunkční celek, jehož zprovoznění je plánováno koncem roku 2025. Po dokončení této důležité stavby, která umožní změnu systému příjmu pacientů a zefektivnění poskytování zdravotnické péče, se bude rozhodovat o plnohodnotném osamostatnění rychnovské nemocnice v horizontu několika let.
Nemocnice Rychnov nad Kněžnou zajišťuje zdravotní péči pro druhý největší okres Královéhradeckého kraje a zároveň i turisticky oblíbenou oblast Orlických hor. Je také přirozenou spádovou nemocnicí pro průmyslovou zónu Solnice–Kvasiny. V nemocnici pracuje 560 zaměstnanců a svým pacientům nabízí péči v 11 oborech ambulantní, lůžkové či komplementární zdravotnické péče, přičemž disponuje 250 lůžky.

Investice v obci Kunčina: Kulturní dům, zubní ordinace

hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil v pátek Kunčinu nedaleko Moravské Třebové. Se starostou Miroslavem Kubínem si prošel zásadní obecní investice dokončené v poslední době. Mezi ně patří rekonstrukce kulturního domu a postupná obnova objektu bývalého kulturního domu v místní části Nová Ves a její adaptace na multifunkční objekt. V loňském roce zde byly dokončeny prostory nové zubní ordinace, která od ledna 2024 slouží svému účelu.
„Kunčina pod vedením pana starosty Kubína v posledních letech významně ožívá a investuje do svého majetku. Za poslední období se například podařila rozsáhlá rekonstrukce v budově hasičské zbrojnice v Nové Vsi, výstavba nové hasičské zbrojnice v Kunčině, modernizace základní i mateřských školy, výstavba sociálních bytů, ale především rozsáhlá rekonstrukce kulturního domu v Kunčině včetně pořízení technologií, rekonstrukce sociálního zařízení a veškerého zázemí. Opravy v budově probíhaly postupně, první práce byly zahájeny již v roce 2015 a až do roku 2021 všechny práce prováděli místní řemeslníci a zaměstnanci obce. V roce 2021 byla zahájena realizace projektu s celkovými náklady 14 milionů korun s tím, že obec získala dotaci ve výši 7,6 milionu korun z Ministerstva pro místní rozvoj ČR,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že v kulturním domě kromě různých koncertů, plesů a divadelních představení funguje také obecní kino.
Před obcí nyní stojí další velký projekt, a to pokračování v přestavbě objektu bývalého kulturního domu v Nové Vsi. „Z budovy dlouhodobě nevyužívaného kulturního domu v Nové Vsi chceme během následujícího období vytvořit multifunkční objekt, který bude dominantou Nové Vsi. V roce 2023 jsme s podporou Pardubického kraje dokončili výstavbu nové zubní ordinace, do poloviny roku 2024 bude dokončena přestavba přízemí na prostory hospůdky. Současně jsme požádali o dotační prostředky z IROP na vybudování čtyř sociálních bytů. Součástí projektu je také řešení fasády včetně zateplení budovy. Každý funkční celek bude mít samostatný vstup a zázemí. Celkové náklady včetně úprav okolí se pohybují okolo 17 milionů korun,“ řekl starosta Kunčiny Miroslav Kubín.<
Jaké byly výsledky loňské Tříkrálové sbírky 2023?

V rámci okresu, tedy oblastní charity Ústí nad Orlicí byla celková částka 3 738 476 Kč,  z toho "on line koleda" 47 133 Kč.  Přímo v České Třebové  se do 50  kasiček sebralo 255 977 Kč, nejvíc pak v Letohradě (360 045Kč - 47 kasiček), kde jsou občané nejštědřejší.  Česká Třebová je druhá a na třetím místě je Ústí nad Orlicí, kde se do 75 kasiček sebralo 248 565 Kč.

Změna v programu divadelního předplatného v lednu 2024

Omlouváme se našim abonentům. Kvůli technickým problémům na straně Klicperova divadla, které nemá možnost v lednu u nás odehrát představení Hana, jež bylo anoncováno v podzimním cyklu divadelního abonmá, jsme přikročili k náhradě tohoto titulu jinou inscenací.

V pondělí 15/1 u nás vystoupí pražské Divadlo Ungelt s inscenací Dovolená paní Josefy v režii Milana Schejbala s Jitkou Smutnou v hlavní roli. V anotaci k této hře stojí: „Žádné manželství není v takových troskách, aby ho jedna svérázná hospodyně nedokázala zachránit. Úspěšná francouzská komedie o tom, jak umí být život krásný a zábavný, i když to tak někdy nevypadá.“


Svoz vánočních stromků

Zajišťuje opět společnost Eko Bi s.r.o. Následně dojde k jejich zpracování na městské kompostárně, proto prosíme o odstranění veškerých ozdob a dalších nerozložitelných materiálů, které by jejich další zpracování ztížily či znemožnily. Odstrojené vánoční stromky můžete nechat přistavené u nádob na bioodpad v den jejich svozu, či (zejména v případě bytových domů) u kontejnerů na SKO. Budou sváženy v dny, kdy je běžně svážen bioodpad, pouze prosíme, aby nebyly u kontejnerů a nádob odkládány dříve než 24 hodin předem. V letošním roce byl opět stanoven také mimořádný svozový termín – 12. ledna, kdy bude jeden svozový vůz zajišťovat výhradně svoz stromků, proto vás prosíme o využití tohoto termínu v co největší míře (týká se především lokalit se zástavbou bytových domů).


 
 

 ZA TUČŇÁKY DO PATAGONIE  

Přednáška v Ekocentru Podorlicko, Podbranská 959 Česká Třebová 11.1. 2023 ČTVRTEK  od 18,00
Vyprávění Mgr. Hany Entové o měsíční výpravě do Patagonie a Ohňové země. Kromě navštívených jihoamerických památek bylo cílem cesty pozorování a fotografování místní fauny a flóry. Na své si přijdou i milovníci hor a ojedinělých fenoménů zdejší neživé přírody. K vidění bude fotoprezentace a velkoformátové knihy.
Pořádá ZO ČSOP Podorlicko.  Vstupné dobrovolné.

Výběr aktuálních videí Českotřebovského deníku