ČTD 7/2024      pondělí 5.ledna


Přišla další zima: Peklák zasněžuje, Přívrat zasněžuje...

Předpověď dává celodenní mrazy, to se musí využít! A tak se dnes 7. ledna opět začíná v této sezóně už podruhé.Ten první slibný prosincový začátek zimy se ukázal jako poplašná zpráva, zůstaly jen malé "zatažené" hromádky technického sněhu. Rozhodování zda systém pustit je třeba dělat s rozmyslem, třeba ten první pokus o zasněžení sjezdovky znamenal  náklady kolem 250 tisíc korun. Ale techniku na zasněžení máme na úrovni, pořídili jsme si ji a proč ji tedy nevyužít.   Zasněžuje i Přívrat, který je pár metrů  výše než Peklák, ale nemá tak výkonnou zasněžovací techniku  - viz poslední dva obrázky.

66 let staré video pro pamětníky je z českotřebovského majálesu 1957

Byla to především záležitost českotřebovských škol , zejména z dnešního pohledu tzv. "základních", ale v tehdejší době to byly osmileté střední školy. Právě v tomto roce se pak zformovala  ta třetí osmiletka ve školní budova na Nádražní ulici. Zde byla od počátku 50.let umístěna Československá lidová armáda, další prostory měla v areálu Na Skále, kde vybudovala garáže sloužící dnes stolnímu tenisu. a   tehdejší "jedenáctiletka" se nijak neodlišovala.  Školy se musely ukázat a tak v tom měly podporu  všech složek a je to nakonec vidět nebo možná tušit  z filmu.  Kvalita je taková jaká je, ale znovu to už prostě nenatočíme a tak se musíme spokojit s tím co je k dispozici. Myslím, že zde pamětníci mohou dobře rozpoznat některé tehdejší učitelky paní Uhlířovou, Horákovou, Lánovou, Zapletalovou, Breburdovou a možná další. Je to připomínka doby, která některým jistě zůstala v paměti.... 

Příběh jednoho sloupu v Kozlovské ulici u Javorky

Příběh je dokumentován na fotografiích a ukazuje, že je třeba mít oči všude a včas reagovat. Stárnou nejen lidé, ale také železobetonové konstrukce.  První dvě fotografie vyfotografoval Aleš Spirman na sv. Martina 11. listopadu 2023. Dal si závazek: "Musím to ohlásit na Marušku, aby to opravili". Pak na to ale zapomněl a mezitím zimní větrné počasí (a větve blízkého stromu) udělalo své.  Sloup sice stojí, ale ulomený, příroda to všechno vyřešila sama. To připomíná tentýž autor na dalších zaslaným lednových snímcích   Myslím ale že se na to přece jen mělo přijít včas, nelze spoléhat, že to vždy dobře dopadne. Připomeňme si  nehodu nedalekého stromu v Javorce se smrtelnými následky. Zrovna tam přece mohla třeba jet maminka s kočárkem. Nelze ani spoléhat na veřejnost - kdo z nás se při cestě dívá  tímto směrem. Zajímavé také je, že se loni nebo už vlastně předloni dělalo v Kozlovské ulici nové veřejné osvětlení, ale až o pár metrů dál za zatáčkou u parku Javorka. A část dolů k podjezdu zůstala v provizoriu. Zde svítí jen drážní osvětlovací stožár.... (mm)

Kohouti vstoupili do nového roku vítězstvím v Chocni


HC Spartak Choceň - HC Kohouti Česká Třebová 5 : 9 (0:0, 2:3, 3:6)
Branky a nahrávky: 37. Knytl (Procházka), 39. Novotný (Krejza, Svatoš), 41. Svatoš, 44. Lichtág (Polák), 46. Svatoš (Pilař, Novotný) – 31. Ostřanský (Hradil, Pavlovský), 32. Vašíček (Martinec, Jelínek), 40. Rozlílek (Martinec, Jelínek), 42. Pavlovský (Drtina, Ostřanský), 43. Martinec (Rozlílek, Semorád), 50. Drtina (Fúzik, Pavlovský), 54. Hradil (Vašíček), 54. Veverka (Fúzik, Plášek), 58. Martinec (Semorád, Rozlílek)
HC Spartak Choceň: J. Valenta (R. Flégr) — T. Novotný, J. Vacek, J. Knytl, D. Votava, J. Koutecký, M. Kalous — M. Pilař, P. Procházka, J. Polák, J. Novotný, J. Krejza, P. Prachař, J. Svatoš, D. Farkas, M. Lichtág
HC Kohouti Česká Třebová: T. Vlk (M. Kadlc) — T. Jelínek, M. Drtina, P. Jemelka, D. Král, D. Blažej, J. Vašíček, V. Leder, Z. Hradil — T. Prachař, M. Ostřanský, V. Veverka, K. Plášek, J. Semorád, V. Rozlílek, J. Martinec, J. Čada, J. Fúzik, M. Pavlovský
Rozhodčí: David Kolář — Jan Kopecký, David Jirouš Diváci: 378

Přívratský přespolák měl první ročník

Přes mrazivé počasí byl velmi úspěšný. Myslím, že Iscarex našel dobrý recept jak zajistit účast na novém závodu, když současně do přívratského sálu hostince u Coufalů umístil vyhodnocení loňského ročníku Iscarex poháru a předání ceny. Dříve se to dělalo jinak -nejdříve na Parníku (Běh Parníkem) a pak v Němčicích  (Běh kolem zlatého pásku), ale vždy  to bylo v prosinci na závěr sezóny a poslední závod se už nezapočítával. Už porto měl menší účast závodníků. Jednou se také vyhlašoval Iscarex pohár v hudebním pavilonu Antonína Bennewitze těsně před Novým rokem a loni v souvislosti s během na Andrlův chlum. Dobré podmínky pro závod i pro vyhlášení získal AK Iscarex v Přívratu a velmi to oceňuje. Nový způsob se myslím podařil  a současně se narodil nový závod s délkou 5,6 km a převýšením 95 metrů. Má své první vítěze a stanoveny první traťové rekordy. Je také dobře, že se pamatuje i na mládež, i v Přívratu byly kratší tratě pro mládežnické kategorie. Výsledky zatím nemám k dispozici, nebyly na internetu publikovány. Mám ale  video, které jsem natočil ´na akci v Přívratu. Je na něm jak vyhodnocení Přívratského přespoláku, tak celého Iscarex poháru. A z videa lze odečíst některé výsledky.
Podle videa byla nejrychlejší v kategorii žen Adéla Dvořáková z Poličky v čase 25:02 na fotografii vlevo)  a stanovila tak první traťový rekord závodu žen. Startovala v kategorii Ženy C. Nejrychlejší muž byl Jiří Kyral z Vencl týmu Ústí nad Orlicí, dosáhl času 20:36.(na fotografii vpravo) Tento čas je rekordem nového Přívratského přespoláku v kategorii muži.  Na dalších fotografiích je vyhodnocení kategorie Muži D, kde vyhrál Aleš Stránský (Iscarex) a kategorie ženy A.
Akce byla dobře navštívená a co víc, pro návštěvníky byl zde i další program - taneční vystoupení Taneční školy Česká Třebová a předváděčka společnosti "Science on", zaměřená na spalování cukru a zvlášť pro sportovce zajímavá.  A pak byl hlavní program - v rámci vyhodnocení Iscarex cupu se předávaly poháry malým i velkým....
 Video z celé akce v Přívratu bude publikováno během pondělí 8. ledna.  Zvlášť  bude video z Přívratského přespoláku a zvlášť z vyhodnocení Iscarex poháru. Jediné, na co si lze trochu postěžovat bylo příliš šetřivé osvětlení v sále U Coufalů, díky kterému není zobrazení na fotografiích i videu zcela optimální.

Jaké byly výsledky loňské Tříkrálové sbírky 2023?

V rámci okresu, tedy oblastní charity Ústí nad Orlicí byla celková částka 3 738 476 Kč,  z toho "on line koleda" 47 133 Kč.  Přímo v České Třebové  se do 50  kasiček sebralo 255 977 Kč, nejvíc pak v Letohradě (360 045Kč - 47 kasiček), kde jsou občané nejštědřejší.  Česká Třebová je druhá a na třetím místě je Ústí nad Orlicí, kde se do 75 kasiček sebralo 248 565 Kč.

Změna v programu divadelního předplatného v lednu 2024

Omlouváme se našim abonentům. Kvůli technickým problémům na straně Klicperova divadla, které nemá možnost v lednu u nás odehrát představení Hana, jež bylo anoncováno v podzimním cyklu divadelního abonmá, jsme přikročili k náhradě tohoto titulu jinou inscenací.

V pondělí 15/1 u nás vystoupí pražské Divadlo Ungelt s inscenací Dovolená paní Josefy v režii Milana Schejbala s Jitkou Smutnou v hlavní roli. V anotaci k této hře stojí: „Žádné manželství není v takových troskách, aby ho jedna svérázná hospodyně nedokázala zachránit. Úspěšná francouzská komedie o tom, jak umí být život krásný a zábavný, i když to tak někdy nevypadá.“


Svoz vánočních stromků

Zajišťuje opět společnost Eko Bi s.r.o. Následně dojde k jejich zpracování na městské kompostárně, proto prosíme o odstranění veškerých ozdob a dalších nerozložitelných materiálů, které by jejich další zpracování ztížily či znemožnily. Odstrojené vánoční stromky můžete nechat přistavené u nádob na bioodpad v den jejich svozu, či (zejména v případě bytových domů) u kontejnerů na SKO. Budou sváženy v dny, kdy je běžně svážen bioodpad, pouze prosíme, aby nebyly u kontejnerů a nádob odkládány dříve než 24 hodin předem. V letošním roce byl opět stanoven také mimořádný svozový termín – 12. ledna, kdy bude jeden svozový vůz zajišťovat výhradně svoz stromků, proto vás prosíme o využití tohoto termínu v co největší míře (týká se především lokalit se zástavbou bytových domů).


 
 

 ZA TUČŇÁKY DO PATAGONIE  

Přednáška v Ekocentru Podorlicko, Podbranská 959 Česká Třebová 11.1. 2023 ČTVRTEK  od 18,00
Vyprávění Mgr. Hany Entové o měsíční výpravě do Patagonie a Ohňové země. Kromě navštívených jihoamerických památek bylo cílem cesty pozorování a fotografování místní fauny a flóry. Na své si přijdou i milovníci hor a ojedinělých fenoménů zdejší neživé přírody. K vidění bude fotoprezentace a velkoformátové knihy.
Pořádá ZO ČSOP Podorlicko.  Vstupné dobrovolné.

Výběr aktuálních videí Českotřebovského deníku