ČTD 8/2024      úterý 9.ledna


Nové video: Jak dopadl Přívratský přespolák

Českotřebovský deník zaznamenal v neděli 7. ledna vyhlášení nejlepších závodníků v historicky prvním ročníku Přívratského přespoláku, který se stal současně prvním závodem nového ročníku Iscarex poháru 2024.
Vyhlášení se konalo v sále hostince U Coufalů současně s vyhlášením vítězů loňského seriálu závodů Iscarex cup 2023.
Zakončení Přívratského přespoláku řešíme odděleně. Běh sám měl s ohledem na studené mrazivé a větrné počasí velmi dobrou úroveň a zúčastnili se ho běžci z celého regionu.  Věříme že bude dobrým vstupem také do dalších ročníků Iscarex poháru.

Proběhlo další měření kvality života v Česku.

Pozice České Třebové se nezměnila


Už pošesté v řadě se staly středočeské Říčany městem s nejvyšší kvalitou života v Česku. Ukázal to nový index sestavený projektem Obce v datech a společností Deloitte  Autoři srovnání ale letos přišli i s novinkou - upravili hodnocení příhraničních měst.  Změnila se i poslední příčka v žebříčku, kterou nově obsadila Karviná.
Společnost Deloitte zveřejňuje žebříček pravidelně od roku 2018, středočeské ŘÍČANY  si přitom drží první místo od samého začátku. "Říčany mají velkou výhodu ve své strategické poloze - jsou blízko  hlavního města s dojezdovou vzdáleností pod třicet minut do centra vlakem, ale současně se nacházejí v krásné přírodě....
Jak se umístila Česká Třebová?
Česká Třebová je na 109. místě z 206 hodnocených měst s ORP, zcela stejně jako loni.  Má vypočtený  koeficient 4,21   také stejně jako v předchozím roce 2022.  Nejlépe jsme hodnoceni v oblasti nazvané Zdraví a životním prostředí" (5,7 z 10 možných), v oblasti  označené "Materiální zabezpečení a vzdělání" máme hodnocení 5,2 a nejhorší hodnocení máme v oblasti označené"Vztahy a služby" a to 2,9 z deseti možných. Při porovnání s okolními městy v této oblasti nejvíce zaostáváme a stálo by za to se na tento problém  podívat podrobněji. Snažil jsem se, ale ke kořenům problému jsem se nepropracoval.   Celý článek ZDE

Nový pohled na platy městských úředníků ?

Na krajském webovém serveru Mladé fronty DNES  je dnes článek o platech v Pardubickém kraji.  Podle textu v kraji porostou a to jak v oslovených firmách  (i když se bojí napsat o kolik), tak i úředníkům..Velký prostor je zde dán růstu platů městských úředníků na pardubickém magistrátu, který přidá 12 procent, To je ale obrácený postup proti tomu, který byl zvolen na českotřebovské radnici. Možná mají  v Pardubicích platy malé nebo menší, ale nutné připomenout, že zde mají velmi finančně náročný systém městských obvodů, takže bych předpokládal to stejné jako u nás - tedy šetřit. Ale nevypadá to.
I dnes uvádí: Zvýšení platů se dočkají i lidé, kteří pracují ve státním a veřejném sektoru. Jsou to například úředníci. „Co se týče benefitů pro zaměstnance a fungování úřadu, tak se snažím, aby naši úředníci měli maximálně dobré podmínky, tak aby mohli podávat maximální výkon. Já to mám takto manažersky nastavené. Také musím zmínit, že bojuji na jednom trhu práce se soukromými firmami. Pokud chci získat kvalitního člověka, tak ho musím také zaplatit a udělat mu vhodné podmínky. Už nyní máme problém s obsazováním některých technických postů,“ uvedl tajemník pardubického magistrátu Michal Zitko.
Nárůst platů je 12 procent. „Tato položka nezahrnuje jen platy zaměstnanců, ale náklady i na dohodáře, což mění zákon. Musíme počítat s tím, že jim budeme proplácet dovolené. Také je potřeba připočíst, že přibylo zaměstnanců,“ dodal Zitko.
Platy se o 12 procent zvýší také u městské policie. Organizace má mírný podstav pracovníků, město nechce, aby zaměstnanci odcházeli jinam, kde dostanou víc peněz. „K tomu bych ještě dodal, že se výrazně rozvírají nůžky mezi platy v soukromé sféře a u nás a my na některé pozice nejsme schopni sehnat kvalitní lidi. Výběrové řízení se opakuje i čtyřikrát, pětkrát. Naše platové nabídky nejsou totiž konkurenceschopné,“ řekl náměstek primátora Jakub Rychtecký.
Myslím, že podobné to bude i v České Třebové. Ovšem s tím, že  u nás  není tolik konkurenčních firem. Kvalitní pracovník ovšem lépe placenou práci sežene. Jde jen o podmínky, které bude mít v nabídce.  (Podle MF DNES)

 Tříkrálové  koncerty jsou vrcholem Tříkrálové sbírky v České Třebové i v Ústí nad Orlicí

V neděli 7. ledna se v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Orlicí uskutečnil Tříkrálový koncert, který zakončil v pořadí 24. ročník tradiční Tříkrálové sbírky v Ústí nad Orlicí.
V rámci nedělního koncertu se v kostele představily soubory Základní umělecké školy Jaroslava Kociana Co-Bo-Drums a Decapoda a dále soubor Alou Vivat a Cecilská hudební jednota a sólisté.
Výtěžek Tříkrálové sbírky, je tradičně určen především na podporu charitních služeb v našem regionu. Oblastní charita Ústí nad Orlicí zaměstnává na 150 lidí a v celém okrese poskytuje téměř dvě desítky služeb lidem všech generací. Služby Oblastní charity využívají mladí i staří - lidé čelící nemocem a zdravotním potížím, chudobě či samotě. Také v tomto ročníku Tříkrálové sbírky podpoří dárci charitní služby na Orlickoústecku mezi které patří například sociálně terapeutické dílny, Centrum Pod střechou a činnost jeho služeb, pečovatelskou službu, domácí hospic ALFA-OMEGA, rodinná centra, sociální rehabilitaci, nízkoprahové denní centrum pro osoby bez přístřeší a řadu dalších.
V České Třebové se koncert uskuteční v kostele sv. Jakuba v sobotu 13. ledna od 17 hodin. Stejně jako na všech dvaadvaceti předchozích Tříkrálových koncertech i zde vystoupí Českotřebovský smíšený pěvecký sbor Bendl a stejně jako v jiných letech zde bude mít také kvalitního partnera. Bude to hudební skupina Worship sboru Církve adventistů Česká Třebová.  

Jaké byly výsledky loňské Tříkrálové sbírky 2023?

V rámci okresu, tedy oblastní charity Ústí nad Orlicí byla celková částka 3 738 476 Kč,  z toho "on line koleda" 47 133 Kč.  Přímo v České Třebové  se do 50  kasiček sebralo 255 977 Kč, nejvíc pak v Letohradě (360 045Kč - 47 kasiček), kde jsou občané nejštědřejší.  Česká Třebová je druhá a na třetím místě je Ústí nad Orlicí, kde se do 75 kasiček sebralo 248 565 Kč.

  

Připravované investiční aktivity Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje

To bylo  hlavní téma jednání hejtmana Martina Netolického s ředitelem krajské záchranky Igorem Paarem. V nejbližší době jsou připravovány stavby nových základen ve Svitavách, Litomyšli, České Třebové a přístavba k základně v Hlinsku. Řeč byla také o pořízení nových záchranářských vozidel.
„Momentálně máme několik rozpracovaných projektů na budování či úpravy výjezdových základen v regionu. Nejdále jsme v případě Svitav a Litomyšle. Ve Svitavách vznikne výjezdová základna na nově otevřeném obchvatu města a její vybudování je nezbytným předpokladem pro další rozvoj Svitavské nemocnice. Předpokládaná hodnota této stavby je dle projektu 88 milionů korun včetně daně. Předpokládáme, že na druhé únorové jednání krajské rady bude předložen výsledek výběrového řízení na dodavatele stavby. Zahájení realizace předpokládáme v tuto chvíli v květnu s tím, že čekáme na rozhodnutí o přiznání dotace. V případě Litomyšle chceme opustit prostory v centru města, kde sídlí také profesionální hasiči. Jedná se o místo, ze kterého se velmi složitě vyjíždí na světelnou křižovatku u autobusového nádraží v centru města. V tomto případě se pohybujeme na předpokládané hodnotě stavby ve výši 42 milionů korun včetně daně. Na jednání krajské rady 15. ledna předpokládáme schválení výběru dodavatele. Samotné zahájení stavby by mohlo být v případě přiznání evropské dotace v průběhu března letošního roku,“ řekl hejtman.
Za necelých 10 milionů korun navíc kraj připravil přístavbu nové garáže pro sanitní vozidla v Hlinsku. „Hlineckou základnu jsme upravili v roce 2015 a nyní nás čeká přístavba prostoru se dvěma garážovými místy pro zásahová vozidla, vybudování zpevněné plochy pro dieselagregát včetně jeho instalace a napojení na stávající budovu a přístavbu a vybudování zpevněné parkovací plochy pro zaměstnance a zásobování. Přístavba bude sloužit pro výjezd sanitních vozidel dvou posádek v 24 hodinovém provozu,“ vysvětlil ředitel Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Igor Paar s tím, že v průběhu ledna by mělo být předáno staveniště s dokončením v říjnu letošního roku.
Úplně nová základna je plánována v České Třebové na silnici I/14 směrem na Svitavy a Lanškroun. „V tuto chvíli máme připravenou studii na nový objekt se dvěma garážovými místy pro sanitní vozidla a jedním garážovým stáním pro speciální vozidlo určené k nasazení při vzniku mimořádných událostí s hromadným postižením osob. Zároveň by zde měl být umístěn regionální strategický sklad zdravotnického materiálu a sklad pneumatik pro zásahová vozidla. Pokud vše půjde podle našich plánů, tak bychom chtěli stavbu zahájit v roce 2025,“ sdělil hejtman Martin Netolický. TZ


 
 

 ZA TUČŇÁKY DO PATAGONIE  

Přednáška v Ekocentru Podorlicko, Podbranská 959 Česká Třebová 11.1. 2023 ČTVRTEK  od 18,00
Vyprávění Mgr. Hany Entové o měsíční výpravě do Patagonie a Ohňové země. Kromě navštívených jihoamerických památek bylo cílem cesty pozorování a fotografování místní fauny a flóry. Na své si přijdou i milovníci hor a ojedinělých fenoménů zdejší neživé přírody. K vidění bude fotoprezentace a velkoformátové knihy.
Pořádá ZO ČSOP Podorlicko.  Vstupné dobrovolné.

BĚH NA ANDRLŮV CHLUM, díl padesátý prvý

 Už 51. ročník běhu do vrchu na Andrlův chlum znamená, že tradice je skutečně v našem regionu neuvěřitelná.  Je vždy o prvním lednovém víkendu, pokud ovšem nepřipadá na 1. ledna.  Loňský jubilejní 50. ročník byl 7. ledna 2023, letos se běželo na Tři krále. To byl ještě blátivý terén, o den později v neděli by byl již zmrzlý povrch. Letošního závodu se účastnilo 68 běžců, kteří byli rozděleni do 11 kategorií. Ozdobou je účast hasičů. Také letos nechyběl velitel jednotky Jiří Novák, který závod absolvoval v plné hasičské výstroji. Úspěšně zdolal trať dlouhou 2,5 km s převýšením 209 metrů za 23 minut a 30 sekund. Trasa běhu vedla od startu na Mendriku, až do cíle u chaty Hvězdy. Je to závod s postupným startem, nestartuje všech 68 běžců najednou. Trasu na Andrlův chlum podle fotografií také vyzkoušeli také běžci Iscarexu. Nejrychlejším závodníkem se stal 20letý David Bílek z Ústí nad Orlicí, který trasu zvládl ve stejném čase jako v roce 2022 a to za 9 minut a 44 sekund. Rekord trati drží Miroslav Vítek z roku 1998 a to s neuvěřitelným časem 8 minut a 40 sekund. Závod  se ale nezapočítával do Iscarex poháru, není na jeho termínovce. Byl to ale první běžený závod v regionu v tomto roce. O den později se běžel Přívratský přespolák a menším převýšením, který měl zase primát v tom, že se do Iscarexcupu započítával. 

Výběr aktuálních videí Českotřebovského deníku