Příloha Českotřebovského deníku 2024 

                                                 Česká Třebová 2019

 

 

OBNOVME SI PAMĚŤ

Jde o posledních pět roků života v České Třebové 2019 - 2023.  Podívejme se v přehledu na hlavní události. Obnovme si paměť. Abychom neříkali, že se v České Třebové za poslední léta nic nezměnilo, nic neudělalo. Paměť může být totiž i selektivní, ovlivněná tím, kdo právě v té době "hovoří za všechny". Nebude to hodnocení ani vychvalování, ale přehled toho  co se událo, co se vybudovalo a nebo třeba vybudovat nepodařilo. Vzhledem k tomu, že mám k dispozici archiv Českotřebovského deníku, tak se budu snažit o co nejpřesnější zařazení akcí a událostí. Bude jich hodně, proto vše v maximální stručnosti. A pokud se na něco zapomene, tak jde o soubor, který lze i dodatečně doplňovat.

2019

Od 31.10. 2018 pracuje nové zastupitelstvo: 1. starostka města v historii Magdaléna Peterková, místostarostové Dalibor Zelený a Josef Kopecký. První akce: Smlouva o spolupráci s obcí Rybník o přípravě cyklostezky přes Podhorku. Hned na ustavující  schůzi zastupitelstva....
Od. 1. ledna 2019 zaniká ORVOS, s.r.o. a Vodárenská společnost Česká Třebová přebírá po 20 letech plnou odpovědnost za vodu, vodovody a kanalizace. Nový jednatel Jaroslav Zedník byl 15.3.2019 odvolán, do konce roku 2019 jej nahradil Ing. Šilar. Od roku 2020 dosud je jednatelem Vodárenské společnosti Marek Novotný.
Pod rozhlednou na Kozlově se uskutečnil  25. - 27.1. jubilejní 25. zimní tábor Františka Umy. Byl velmi vydařený, s kapelou. Potom další rok byl ještě jednou, naposledy.
Loupežné přepadení v České Třebové - dobrá práce policie o záchranářů.  Dne 7.2. 2019 došlo k přepadení 78letého muže v autě v lokalitě U Stadionu. Pokus o vraždu. Senior byl s vážným několikanásobným bodným zraněním hrudníku letecky transportován do nemocnice, agresor byl vypátrán a zlikvidován v centru města
Bc. Martin Voleský se stal v únoru 2019 předsedou MO KDU-ČSL, místopředsedy pak  Bc. Hana Johnová, MgA Bohuslav Mimra a Miloslav Tesař.
8. březen 2019.  Téma přivaděče k D35. Na základě požadavku Č. Třebové a Ústí n. O. se 8. března uskutečnilo setkání na téma přivaděče severních oblastí Pardubického kraje k budoucí dálnici D35.ÚčastředitelŘSD Miloslav Vebr, ředitel SUS Miroslav Němec, hejtman PK Martin Netolický,  starostové Litomyšle D. Brýdl, Ústí P. Hájek a místostarosta Č. Třebové D. Zelený. Kompromisní řešení počítalo s připojením po paralelní komunikaci se nepodařilo nakonec prosadit. Fotografie  z 1. setkání.
28. března 2019 byly v Malé scéně poprvé uděleny ceny Českotřebovský Ámos. Nominace byly řešeny pomocí ankety na českotřebovských školáich a školských zařízeních. Ceny převzalo prvních 14 českotřebovských pedagogů.
Od 1. dubna 2019 převzalo správu objektu  obřadní síně a městského krematoria město Česká Třebová. Novým provozovatelem bude městská společnost Eko Bi, která zde po krátkém čase zajistí jak pohřební službu, tak i provoz městského krematoria. Vlastní fyzické předání objektu  se uskutečnilo. 29. března. Rekonstrukce musela pak být důkladnější, ukázalo se, že zařízení budovy nebylo v dobrém stavu.
Nová ředitelka sociálních služeb Česká Třebová Rada města jmenovala ke dni 1. dubna 2019 do funkce ředitelky Sociálních služeb Česká Třebová JUDr. Magdalénu Peterkovou, Ph.D. Současný ředitel Sociálních služeb pan Bc. Josef Jurenka 20. prosince 2018 požádal paní starostku o ukončení pracovního poměru, z důvodů odchodu do starobního důchodu. Nová ředitelka byla vybrána ve výběrové řízení, do kterého se přihlásili tři uchazeči.
6. dubna 2019 byl v budově DVI  v Sadové ulici uveden do provozu moderní simulátor pro výuku strojvedoucích. Další podobný je ještě ve Vršovicích. Shodou okolností byl ve stejné době uveden do činnosti obdobný simulátor také v budově VDA v Habrmanově ulici
Projekt Singletarck glacensis do realizace. Projekt to byl v r. 2013 velkolepý, tratě pro bikery v širokém okolí měst Česká Třebová, Litomyšl a Ústí nad Orlicí, dále v okolí Chocně, Moravské Třebové a v osmi polských lokalitách. Nevyšlo to, Poláci zklamali a bylo po dotaci. Byl prosazen nový menší projekt. I ten měl určité mouchy a tak se ve zmenšování  pokračovalo, od projektu odstoupilo i město Ústí nad Orlicí a z celého záměru zbyla jen lokalita Peklák, Zdobnice a na polské straně Bystrzyca Klodzka. v r. 2018 byla konečně potvrzena dotace ve výši 14506 tis. Kč. Dotace činí 85%. Při zmenšování projektu byly z dotované části projektu vyčleněny důležité stavby, které nelze neudělat, byly podmínkou proplacení dotace. Jde především o úpravu nástupního místa Peklák - 2/3 parkoviště + odvodnění této plochy a zelenou plochu, která vznikne po terénních úpravách a bude sloužit pro kempování návštěvníků - bikerů. K tomu je ještě třeba přičíst kanalizaci která odvede dešťové vody z nástupního místa až dolů na Kubelkovu ulici, bez které  by projekt nebyl zkolaudován. Přes problémy nové zastupitelstvo projekt převzalo do realizace. Obrázek se po kliknutí zvětší do nového okna.
Vývojové centrum Unicorn vzniklo v České Třebové v Moravské ulici v areálu společnosti SINTEX po vyhodnocení možností a podmínek pro činnost u nás v České Třebové a také v okolních městech. Jde o 23. vývojové centrum této společnosti, která je dodavatelem informačních systémů a řešení v oblasti informačních technologií.  Jednou z výhod našeho města bylo dobré komunikační spojení do okolních měst a prostřednictvím železnice také do celé ČR
Na jednání zastupitelstva dne 15. dubna 2019 byla projednávána a schválena obecně závazná vyhláška o zákazu hazardu na území města Česká Třebová.
Rudolf Křesťan + Druhá Tráva + Charlie Mc Coy: Vzpomínky zůstanou . Plný Národní dům, nadšené a spokojené publikum, spokojení  a příjemní muzikanti, spokojený organizátor akce Zdeněk Neterda. Zcela vydařený čtvrtek 25. dubna 2019. A za tím byla neuvěřitelná spousta práce. Pohodový večer.
Společnost Josef Jindra s.r.o. oslavila 110 let své existence  v sále na Horách v pátek 26. dubna  večer za účasti zaměstnanců společnosti a jejich hostů a zástupců spolupracujících firem. 
Budoucnost je na železnici. Ve dnech 26. a 27. dubna se v České Třebové konala zajímavá akce, která je ukázkou vzorové spolupráce železničních dopravců s působností v našem městě, provozovatele dráhy (SŽDC), společnosti GJW Praha, působící také v České Třebové a také českotřebovské VOŠ a SŠ technické. Jejím hlavním cílem bylo vzbudit zájem mládeže o budoucí povolání spojené s železniční dopravou nebo železničním  provozem a také působit i na veřejnost.
Předčasný dárek ke 110. narozeninám, které v roce 2019 slaví, dostalo českotřebovské gymnázium. V rámci projektu, který byl podpořen z prostředků Integrovaného regionálního operačního programu, byly vybudovány venkovní přírodovědné učebny a modernizovány učebny fyziky. Celkové náklady projektu přesáhly 20 milionů korun
CZ LOKO slavilo 1. června 170 let od založení železničních dílen v roce 1849. Byl Den otevřených dveří, přijel Leoš Mareš...Současně byly v dubnu další akce k oslavám 170 let trati do Brna.
Předávání předsednictví v českotřebovském Kruhu přátel hudby. Jaroslav Demel na 501. českotřebovském hudebním čtvrtku dne 2. června předal funkci předsedy Jaroslavu Plockovi. Českotřebovský KPH si nezi ostatnímu kluby v republice veden výborně, vystupujícími umělci  je  velmi dobře hodnocen...
Kuželkáři Lokomotivy byli bronzoví v česko-slovenské interlize 2018/2019. Velký úspěch! Nejlepší český tým! Za Českou Třebovou hráli vynikající kuželkáři dříve působící v jiných klubech. Pak přišel covid, kuželkářský sen skončil, Lokomotiva se odhlásila z interligy a nepřihlásila ani do žádné jiné soutěže. Začala pak znovu o začátku. V r. 2022 v divizi, nyní bojuje v III. lize skupině C.
Techplast zahájil výrobu v novém závodě v Křivolíku. O rok dříve, 10. dubna 2018, nabylo platnosti stavební povolení a na staveniště v Křivolíku nastoupila společnost IMOS Ostrava. Výběr dodavatele stavby se vydařil a to byl základ úspěchu. Stavba v hodnotě stovek milionů korun vyrostla za deset měsíců. V Křivolíku vznikl skutečně moderní výrobní závod napojený přímo na krajskou silniční síť, odpadlo problematické zásobování po místních komunikacích. Vozidla  najíždějí k rampám po kabely vyhřívaných nájezdech, moderně je řešeno skladování vstupních substrátů i expedovaných výrobků, technologické toky v rámci závodu a energeticky úsporné řešení technologií. 
Jubilejní 25. ročník Běhu Javorkou s traťovými rekordy  (Jáchym Kovář, 18:25) Nejrychlejší žena Adéla Strínská také v rekordním čase 21:08!
Slavnostní střediskový oheň sv. Jiří pořádaný ke 100 letům skautingu v České Třebové jsme v pátek 26.4.2019 v 17.00 zahájili slavnostním nástupem všech oddílů se vztyčením státní vlajky za zpěvu junácké hymny. Následně se jednotlivé oddíly představily svým pokřikem. Starostka města Mgr. Magdaléna Peterková slavnostně předala, do rukou vedoucího střediska Pavla Vomáčky, novou střediskovou vlajku vyrobenou právě k příležitosti oslav 100 let Českotřebovského skautingu.
Benefičmí notování v Národním domě s tradičně dobrým Tanečním orchestrem základní umělecké školy pomohlo 11. května pro dobrou věc: Hostem byla skupina dětí z Nízkoprahového centra pro mládež v Borku - secvičily romskou pohádku  a sklidily zasloužený potlesk posluchačů.  Pořádal spolek Za jeden provaz.
Autogramiáda Taťány Řehákové: S díky paní Dobromile¨ V pondělí 13. 5. bylo celé odpoledne českotřebovské knihkupectví KOSMAS zcela přeplněné. Důvod: autogramiáda. Hostitelkou byla Taťána Řeháková. Kniha "S díky paní Dobromile" byla o zdravém jídle a na samotné autogramiádě to bylo samozřejmě dobře znát...
Nová bezkontaktní automyčka v ulici U stadionu 505 v provozu.  Stalo se 21. 5. 2019.
Hlavní investice města v roce 2019: Zateplení MŠ Habrmanova (18 mil. Kč) - pokračování akce z r. 2018. Podmíněné investice do nástupního místa Bikerezortu Peklák - parkoviště + kanalizace, zahájeny práce na vybudování nového LED osvětlení po celé délce Podbranské a Lidické ulice, příprava investice do šaten pro atletický stadion (nutné předělat nevyhovující projektovou dokumentaci), zahájena příprava dokumentace pro územní řízení na výstavbu nové budovy knihovny ve Slovanské ulici. Příprava změny technologie kremační linky v městském krematoriu, které převzalo město. Město zkompletovalo a podalo na SFDI žádost o dotaci na stavbu cyklostezky do Rybníka.
Zahájena jednání s občany na téma "Protihluková zařízení při modernizace železničního uzlu". Dne 23.5. 2019 se konala první čtyři jednání s občany podle jednotlivých lokalit. Další jednání se konalo 3. června ve velkém sále Národního domu. Byla zajištěna účast projektrantů a zástupců investora, byla představena hluková studie, byl prostor na zodpovězení dotazů.
19. června se v badatelně městského muzea konalo veřejné projednávání úplně nového územního plánu města. Předchozí plán prošel devíti změnami. Návrh Územního plánu Česká Třebová byl již od května vystaven k veřejnému nahlédnutí na Odboru rozvoje města a investic Městského úřadu Česká Třebová. Po veřejném projednání bylo možné  podat připomínky a podněty.
Uděleny Ceny města Kohout 2018:  1) Lukáš Vašina - za reprezentaci města - volejbal, 2) Adéla Stránská - za reprezentaci měst - atletika, 3) Lubomír Vašina - za 20. ročník Týdne sportu  4) Pěvecký sbor Bendl Česká Třebová a Coro Il Rifugio Seregno za padesátiletou spolupráci 5) Michal Horák - za uspořádání vlastní autorské výstavy “Pocta Janům....” 6) Ing. Alice Formánková - za první ročník hapenningu Kobylinec 2018 
Požár střední konstrukce paneláku na Lhotce (v majetku Stavebního bytového družstva) dne 3.  června znamenal mimořádné nasazení hasičů, osmihodinový zásah,  a evakuaci 40 osob, dlouhodobé  vystěhování bydlících rodin, velkou škodu, velkou zátěž pro město při odstraňování následků. Pro postižené byla vypsána sbírka, také Pardubický kraj poskytl pro likvidaci následků finanční dar.
5000. návštěvníků na oslavách 170. výročí existence  železničních dílen v České Třebové, nyní CZ LOKO. (Den otevřených dveří + zábavný program s Leošem Marešem)
Oslavy 110. výročí založení českotřebovského gymnázia se konaly ve dnech 14. a 15. června  2019 za velké účasti absolventů školy. vedení školy a Spolek Gymnázia připravily bohatý doprovodný program. Oslavy zahájil Pěvecký koncert v Malé scéně, studenti předvedli program na téma Osvobozené divadlo v Malém sále KC,  c v zaplněné Malé scéně  byla beseda s TV moderátorem Václavem Moravcem, Den otevřených dveří na gymnáziu a průvod absolventů, Koncert Velkého swingového orchestru KC ve sportovním areálu školy, večerní program dle jednotlivých ročníků....
Od 17. června se konal 21. ročník českotřebovského Týdne sportu. Zahájení opět na Pekláku, večer na náměstí za aktivní účasti vedení města.
Česká Třebová a Litomyšl se ve dnech 26. a 27. června 2019 stala dějištěm světového poháru v hokejbale U16 a U18. Zápasy se hrály na zimním stadionu. V ohlasech je jednoznačná chvála na manažera hokejbalistů Jaroslava Badzika, který zajistil co jen bylo možné a snad i nemožné,  je to obětavec, který nekouká na vlastní prospěch, ale jen na to, aby týmová akce dobře dopadla. 
Cena  Antonína Friče, kterou  uděluje odborný časopis Živa (Nakladatelství Academia) od roku 1997 byla v červenciu 2019 udělena za rok 2018 prof. RNDr. Pavlu Kovářovi, CSc. Cena byla udělena za významný příspěvek k rozvoji časopisu Živa na poli autorském, organizačním nebo popularizačním. 
4. sjezd rodáků v Kozlově.  Sobota 6. července 2019 byla výjimečným dnem. Doslova celý Kozlov žil událostí, která vznikla spontánně a rozvíjela se do nečekaného rozměru. Z programu: představení změn v obci v posledních letech, uctění památky všech, kteří  se na dění v obci nyní již dívají z "kozlovského nebe", "tajný" kulturní program, vytvořený skutečnými kozlovskými rodáky, Květiny k pomníčku, mše v kozlovské kapličce..... 
11. výtvarná Svinná - sobota 6. července 2019. Malý multižánrový festiválek, byla dosud vlastně poslední. Klidné spokojené letní odpoledne, ve které se potkává výtvarné umění s hudbou
Srpen 2019: Tři výročí Iscarexu (25 let od založení společnosti Iscarex 20 let Iscarex poháru běhů mimo dráhu ve východočeském regionu 10 let Svinnského Iscarex krosu.)
Úmrtí neúnavného parnického sportovce. 31. července 2019 nás zasáhla smutná zpráva o úmrtí dvaadevadesátiletého Stanislava Fišara (*25. 4. 1927). Byl nejstarším členem hokejového oddílu TJ Lokomotiva Česká Třebová. 
Streetballhus 2019 - počasí zahnalo sportovce na zimák.   Ukázalo se to jako dobré rezervní řešení.
Eurovia prováděla na etapy zejména v léta rekonstrukci úseku I/14 od světelné křižovatky ke křižovatce Korado.  Objížďka Slovanskou a Hubálkovou ulicí, problémy,,,
Křest nové publikace 170 let železnice Brno - Česká Třebová se konal 1. srpna ve Svitavách. V autorském kolektivu nechyběl ani svitavský rodák, naturalizovaný Českotřebovák Pavel Stejskal.
Pravnuci Václava Jílka z šesti států USA navštívili v srpnu 2019 Svinnou, rodiště svého pradědy. Na památku prarodičů projevil přání na obnovu zvonu v místní kapličce. Z jeho finančního příspěvku byl zvon pořízen a instalován v roce 2018. V následujícím roce 2019 byl na svátek Cyrila a Metoděje slavnostně vysvěcen.
Srpen 2019 - investice do kanalizace a nástupního místa Peklák v plném proudu. Sjezdové biketrasy ale fungovaly. Parkoviště pod Peklákem bylo uzavřené a bikeři museli parkovat jinde kde se dá....
Imatrikulace studentů gymnázia  byla naposledy v Malém sále Kulturního centra, v dalších letech už na školní zahradě.
Na 1. turnají  rapid šachu v Kozlově kralovali dva vynikající šachisté: Aleš Jedlička z Polabin a  Jan Bernášek (Unichess), "O pohár Maxe Švabinského".v sále U Sitařů 7. září 2019 bojovala padesátka šachistů

   Českotřebovské gymnázium slaví 20 let spolupráce se školou v Norsku - Pro zájezd do Norska získala velvyslankyně Norska podporu, uskutečnila se i výměna učitelů odborných předmětů

Kuželkářský Superpohár 2019 do České Třebové. Muži TJ Lokomotiva Česká Třebová 8. září svedli v kuželně v Šumperku úspěšný souboj o Superpohár ČKA, tedy zápas ligového šampiona a vítěze Poháru ČKA z loňské sezóny. Loko Česká Třebová - Slavoj Praha 6:2 a pohár byl náš.

   Sraz sedmdesátníků z Nádražky.  Vavřínovy lázně, pátek 25. září  2019.  Sraz absolventů dvou tehdejších devátých tříd ZŠ Nádražní ulice (tehdy ovšem Stalinova 200). Psal se rok 1964, bylo to tedy před 55 lety. Shodou okolností je většině přítomných právě 70 let.  K významu tohoto setkání přistoupila většina velmi odpovědně,  podle skupinové fotografie pořízené těsně po 16. hodině přišlo  z původních 37 + 38 t.j. celkem 75 žáků 9.A a 9.B. 33 spolužáků a spolužaček a spolu s nimi i dvě zástupkyně pedagogického sboru, které přijaly pozvání: paní Zdena Chadimová a Růžena Čebišová.

 Den seniorů 2019 byl spojen nejen s oslavou v Kulturním centru tak, jak ji známe dnes, ale také s návštěvou seniorů z polské Olawy.

V říjnu 2019 byl z iniciativy Libora Vašiny publikován na webu Českotřebovského deníku první Českotřebovský video měsíčník - souhrmn zpravodajství předchozího měsíce září  na videu, který potom pravidelně doplňoval programovou nabídku České Třebové také v dalších letech. době covidu.  Od léta 2022 jsou pak již publikovány pouze samostatné pořady a souhrnně jsou do dneška k dispozici jak na youtube kanále Českotřebovského deníku, tak i na webu - Celkem více než 750 videí pestrého zaměření. 

Sametové zpívání pěveckého sboru Bendl na Terminálu Jana Pernera   Mimo přípravy koncertů  se Bendl připojil k iniciativě "HLASY SAMETU" a nacvičuje spolu s mnoha dalšími sbory v České republice společnou skladbu"Mlýny", ve které vystoupí  také naši přední sólisté a jednotlivé sbory v sestřihu zaslaných videosnímků. Jde o unikání projekt České unie pěveckých sborů a České televize.  Videozáznam  máme na Českotřebovském deníku k dispozici. (autor Jiří Kadavý)  

Zahájení stavby nového mostu. v Lidické ulici. V úterý 8. října se v řečišti Třebovky objevil první bagr, který připravuje terén pro zakotvení pilířů provizorního mostu, nutného pro přejezd řeky v době  bourání starého a budování nového mostu. Je zřejmé, že společnost SaM, která bude dodavatelem stavby dodržuje termíny.

Nová učebna na Skalce vybavená firmou CZ LOKO.  Vyšší odborná a střední škola technická v České Třebové otevřela v říjnu 2019 novou učebnu pro strojní a elektrotechnické obory. Na nové prostory za 550 tisíc korun přispěl i soukromý investor. 

Honza Šimůnek a Alena Pirklová zoreganizovali v říjnu 2019 besedu, která opravdu stála za to. Výmluvné je i konstatování, že židle v sále svinnské školy nestačily. Pro besedu připravil přednášející Honza Šimůnek  také výstavku  velkého počtu  předmětů vážících se k popisované lokalitě...

Jaromíra Žáčková a Ludmila Rašnerová se vypravily po stopách Vladimíra Pácla do italského Val di Sole  a Malé....

15. 10. 2019, začala oprava fasády štítu Sokolovny Česká Třebová. Tuto opravu můžeme realizovat díky dotačnímu programu Pardubického kraje a Župy Pippichovy. Tato dotace je společná, kdy Pardubický kraj poskytl dotaci 25 000,- Kč a Župa Pippichova poskytla bezúročnou půjčku 25 000,- Kč. Zbytek finanční částky poskytne T.J. Sokol Česká Třebová. 

Objeven další "kostlivec ve skříni"O co se jedná? Při přípravě projektu na šatny atletického stadionu  se zjistilo, že postavit zmíněné šatny nestačí, je třeba ještě postavit další podmiňující investici, bez které nelze šatny na atletickém stadionu zkolaudovat (a tedy využít zmíněnou dotaci). Tou investicí je ještě zadržovací nádrž na dešťovou vodu, která má být postavena při ústí kanalizace budované v roce 2016 dole v Benátkách.  Tto retenční nádrž byla náslůedně postavena v dalším roce s dotací SFŽP.
Nové dopravní automobily pro hasiče v městských částech České Třebové Hasiči z Kozlova, Svinné a ze Lhotky získaly nové devítimístné dopravní automobily s odpovídajícím vybavením, které jednotky sboru dobrovolných hasičů potřebují při své činnosti. Na financování nákupu těchto vozů se společně s Městem Česká Třebová spolupodíleli Ministerstvo vnitra České republiky  a také Pardubický kraj.
Mimořádný cyklus přednášek k 30. výročí od sametové revoluce připravilo na listopad 2019 Městské muzeum Česká Třebová.  Jednalo se o 5 zajímavých témat, na kterých přednášeli skuteční odborníci, např. Radim Dušek (archiv Ústí n.O). Undergroundový vydavatel časopisu VOKNO František. Stárek PhDr. Michal Stehlík,  nebo PhDr. Martin Boštík

Mineralogický klub v předstihu ke svým dvacetinám uspořádal výstavu v ústecké Hernychově vile. Mineralogové zde tak symbolicky vstoupili do třetího desetiletí svého působení. Oda 3.října 2019 v  Městském muzeu  Ústí nad Orlicí otevřena nová expozice ood názvem Kamenná krása.  Představovala ukázky z bohaté sběratelské činnosti členů klubu.

PPP 2019 se konal 19. října ve velkém sále Kulturního centra: Vystoupili Malina Brothers + Kateřina Garcia a jako host českotřebovská skupina MADAM EVELYN. Opět vyprodáno...

V České Třebové pokračuje iniciativa "Ne vysokým protihlukovým stěnám", podpořená peticí, problémy se řeší s investorem, styčným důstojníkem je místostarosta Dalibor Zelený, který se problému skutečně věnuje a účastní se také prováděných hlukových měření a vyhodnocení výsledků. Během roku se konala řada veřejných jednání. Díky tomu má město projektanty "pod dohledem".

Zřízena odlehčovací služba.  Sociální služby připravily během roku 2019 vše potřebné k tomu, aby od 1. ledna 2020 byla spuštěna nová "Odlehčovací služba"  pro kterou budou vyčleněna 4 lůžka.

27. října byl kompletován náhradní most přes Třebovku, který bude sloužit po demolici  rekonstruovaného mostu z roku 1958. Musí být včas připraven.

Medaile pro Boženu Ivanovou od prezidenta republiky. Nadporučice ve výslužbě a občanka města  Česká Třebová, paní Božena Ivanová (*1927) obdržela v pondělí 28. října na Pražském hradě z rukou prezidenta republiky medaili Za hrdinství, které prokázala během druhé světové války jako příslušnice 2. československé samostatné paradesantní brigády v SSSR.

Bourá se Zedníkova vila - Symbolicky 28. října na státní svátek Je to smutná práce. Jde o objekt, o který se sice nikdo nestaral, ale který  patřil mezi významné a ojedinělé stavby v našem městě i regionu. Zedníkova vila byla vybrána jako cenná stavba v knize 50 významných vil v Pardubickém kraji a vysoce ji cenil např. architekt Miloš Vávra v pořadu Šumná Česká Třebová v roce 2008.  Její stavební stav ale demolici vyžadoval.

Českotřebovský zpravodaj v sešitovém provedení A5 bude v prosinci naposledy  Českotřebovský zpravodaj ovšem tím nezanikne, bude mít však nového vydavatele - Město Česká Třebová, tak jako tomu bylo do roku 1990. Bude mít také nový formát A4. Nahradí tedy dosavadní Českotřebovské noviny, vycházející od poloviny roku 2016.

Koncert ke třem jubileím.  Byl to koncert navíc, který v dosavadní historii základní umělecké školy neměl obdoby. Letos hned tři bývalí učitelé ZUŠ slavili kulatá jubilea! Podle kalendáře: Jindřiška Vaníčková (85) 2. června, Josef Petrák (85) 2. července a Jana Paseková (90) 25. září.  Dohromady by to dalo 260 let! Ukázku z koncertu máme i na videu!
U rotundy sv. Kateřiny se prováděly v listopadu 2019 údržbové práce na zeleni, také kácení některých keřů, mělo to charakter rekonstrukce. O potřebně takové akce se mluvilo, má tedy jen nějaké zpoždění. Byly také instalovány nové lavičky, umístění některých bylo kritizováno.
Začalo jednání o privatizaci tzv. Jezevčíku . Dne 5.11. se konala veřejná schůze ve velkém sále Kulturního centra. Jde o 70 bytů.  Z diskuze vyplynulo, že o privatizaci bytů  nájemníci zájem mají, hlavním tématem pak bylo tedy určení obvyklé ceny. Snaha vedení města byla v tom, aby bylo zřejmé, již v předstihu, jaké podmínky mohou stávající nájemníci očekávat. Bylo ovšem důrazně připomenuto, že současná zákonná úprava neumožňuje to, co bylo možné při privatizaci bytů v době před deseti a více lety
Anketa k privatizaci také proběhla v domech 1101 - 1112, tzv. Čtverci na Farářství.
Dětský pěvecký sbor Kajetánek slavil pětadvacetiny 9. listopadu 2019.  Gratulovali: Hejtman Pardubického kraje JUDr. Martin Netolický, Starostka města Česká Třebová Mgr. Magdaléna Peterková, Ředitelka Základní umělecké školy Jarmila Holcová, Mgr. Josef Menšík, sbormistr Bendla, Silvie Pálková, sbormistryně sboru Severáček Liberec. Zajímavostí koncertu bylo vystoupoení pěveckého sboru bývalých členů sboru Kajetánek ("Kajetánek senior").
Eko Bi získalo licenci na provoz městskéího krematoria. Zahájení provozu nyní již nic nebrání . Proto bude od pondělí dne 18. prosince zahájen provoz kremační linky a odpadne převoz zemřelých  do jiných krematorií, zejména do Pardubic.
Národní dům zahajuje provoz od 20. listopadu 2019.  Tuto informaci si můžeme již asi týden přečíst na transparentu vyvěšeném na budově Národního domu.  Nový provozovatel tedy zahájí provoz restaurace  i bowlingové dráhy, plesová sezóna v Národním domě je zachráněna. Byla to však poslední sezóna Národnmího domu do dnešních dnů. Riozhodl o to především covid.
59. Jabkancová pouť proběhla jak se patří. To se tehdy ještě nevědělo, že další ročník  tedy 60. Jabkancová pouť bude  daleko později než za jediný rok...
Slavnostní večer k 30. výročí sametoví revoluce se konal 17. listopadu 2019.v zaplněném  velkém sále Kulturního centra... Program zajistila ZUŠ.
Zemřel  českotřebovský  bezdomovec František Kovář (*1952), který díky nařízené dražbě jeho domu v Lidické ulici pro nedoplatek u zdravotní pojišťovny zůstal na ulici i když měl přes půl milionu v advokátní úschově. Pavel Rybka pak zahájil pátrání po příbuzných a kupodivu našel.  Bohužel se nikomu z nich nepodařilo Františka Kováře přesvědčit o tom, aby změnil způsob svého života a využil nabídky, které se mu nabízely. 
Požár na Skalce nad ránem 5. prosince 2019. Požár vznikl v dobře přístupném  domě čp. 661 pana Buřívala na Skalce přímo u hlavní silnice. Byl mráz a příčinou bylo topidlo, které zůstalo přes noc zapnuté bez dozoru.  Hasiči stříkaná voda při hašení na vozovce namrzala. Dům byl čerstvě opravován, škoda veliká  Redaktor Čt deníku měl možnost dům projít a škody zdokumentovat.  Po pěti letech je dům opraven....
Lyžařská sezóna na Pekláku má novinku - nové parkoviště  Parkoviště bylo vybudování podle projektu na tzv. "nástupní místo bikerezortu Peklák"  a má navíc také připravená parkovací místa pro kempování  i s elektrickými přípojkami a přístřešky. To všechno by nebylo, kdyby  nebyla přidělena dotace pro projekt "Singletrack glacensis", která má za cíl zajistit optimální letní využití lyžařského a bikrosového areálu Peklák tak, aby dobře sloužil pro široký region a v případě bikreů třeba i pro  zájemce z daleka.  Je ovšem pravda, že zde vzniká něco, z čeho město zisk mít nebude, pouze starosti a výdaje. Jde o to najít optimální celoroční využití přírodního areálu, s jehož budováním se začalo již v roce 2006. Projekt rostl spíše košatil pod rukama, jednu chvíli byl  až vlastně megalomanský. Potom následovalo vystřízlivění a po loňském přidělení dotace (podařilo se ji zajistit až na druhý pokus, neboť při "prvním podání" se polská strana ukázala jako lehkomyslná a nevěrohodná) se letos začalo s výstavbou. Zatímco singletracky na lesních pozemcích budou dokončeny až v roce 2020, tak parkoviště jako letní i zimní "nástupní místo" slouží už dnes. 
6. prosince 2019 zemřel ve věku 81 let Ing. Otakar Dobrovský. Ota Dobrovský byl známý českotřebovský divadelní ochotník, recitátor a loutkář. Českotřebovský kulturní život se bez Oty Dobrovského neobešel mnoho desítek let.
Připojení na dálnici u Litomyšle - svitla naděje. Tím je usnesení schválené v Litomyšli : RaM podporuje záměr Města Česká Třebová v přímém napojení na dálnici křižovatkou ve tvaru "T" tak, aby se občané České Třebové a okolí, v případě, že pojedou na dálnici přes Litomyšl, napojili na dálnici přímo, bez nutnosti projíždět obydlenou oblastí Prokop, kolem historického zámeckého areálu a naší největší základní školy. Naděje ovšem dlouho nesvítila. Myšlenka však stále žije, má podmínku. Nejdříve je třeba postavit dálnici podle stávajícího projektu tedy bez odbočky na města na severu, teprve následně a dodatečně bude možné vyřešit možnost přímého napojení. Uvidíme, kdo z nás se toho dožije....
V pátek 6.12 2019 ve 14:00 byl spuštěn zcela nový pohon věžních hodin na kostele sv. Jakuba. Je řízen jednotným časem DCF77 a tak se mohou občané našeho města opět spolehnout na přesný čas v hlavní dominantě historické části města.Takto se uzavřela dlouholetá historie původního hodinového stroje, který bude zachován pro budoucí generace.
Profesor Josef Slavík, rodák z Pěčína, ale celoživotní Českotřebovák, zemřel 8. prosince 2019 ve věku 87 let.  Prakticky celý profesní život vyučoval na českotřebovské železniční průmyslovce češtinu, ruštinu a němčinu.
Potvrzeno: Českotřebovské noviny končí, Českotřebovský zpravodaj zůstává. Zastupitelstvo města na svém jednání dne 9. prosince schválilo doporučení rady města a přijalo změny ve vydávání městského periodika, kterým se od lednového čísla 2020 stává Českotřebovský zpravodaj. Je podepsána dohoda dosavadního vydavatele a zástupce města o předání vydavatelských práv. Českotřebovský zpravodaj má za sebou padesátiletou historii a tímto rozhodnutím si udržel kontinuitu vydávání i pro další léta. Tato možnost a nabídka vedení města byla také důvodem pro to, že dosavadní vydavatel  nabídku města akceptoval.