Příloha ČtD 8/2024  9. ledna

 

Proběhlo další měření kvality života v Česku.

Pozice České Třebové se nezměnila

 
Už pošesté v řadě se staly středočeské Říčany městem s nejvyšší kvalitou života v Česku. Ukázal to nový index sestavený projektem Obce v datech a společností Deloitte  Autoři srovnání ale letos přišli i s novinkou - upravili hodnocení příhraničních měst.  Změnila se i poslední příčka v žebříčku, kterou nově obsadila Karviná.
 
Společnost Deloitte zveřejňuje žebříček pravidelně od roku 2018, středočeské ŘÍČANY  si přitom drží první místo od samého začátku. "Říčany mají velkou výhodu ve své strategické poloze - jsou blízko  hlavního města s dojezdovou vzdáleností pod třicet minut do centra vlakem, ale současně se nacházejí v krásné přírodě....
 
Jak se umístila Česká Třebová?

Česká Třebová je na 109. místě z 206 hodnocených měst s ORP, zcela stejně jako loni.  Má vypočtený  koeficient 4,21   také stejně jako v předchozím roce 2022.  Nejlépe jsme hodnoceni v oblasti nazvané Zdraví a životním prostředí" (5,7 z 10 možných), v oblasti  označené  "Materiální zabezpečení a vzdělání" máme hodnocení 5,2 a nejhorší hodnocení máme v oblasti označené "Vztahy a služby" a to 2,9 z deseti možných. Při porovnání s okolními městy v této oblasti nejvíce zaostáváme a stálo by za to se na tento problém  podívat podrobněji. Snažil jsem se, ale ke kořenům problému jsem se nepropracoval. Ono totiž  hodnocení kvality života je poměrně tajůplné...
 
Podívejme se na města v okolí.

Tradičně nejlepší je Litomyšl.  S koeficientem 6,07 se umístila na 21. místě, loni byla o 4 místa horší.  Zde bych ovšem dokázal s výsledky polemizovat.  Chtěl bych hlavně vědět, kde se bere hodnocení 7,3 v oblasti  Zdraví a životní prostředí, pokud je Litomyšl  sužovaná negativními vlivy dopravy a se skutečnou přírodou v uctivé vzdálenosti od města. Ale je tu nemocnice, Unesco památky a Klášterní zahrady. Myslím, že také hlavně rozhoduje PR propagace města.
Často se srovnáváme s Ústím nad Orlicí, které se umístilo v hodnocení na 64. místě, za poslední rok si pohoršilo si o 14 míst. Má vypočten koeficient 4,91  (o 0,7 více než ČT). Podívejme se ještě na to, že hlavní rozdíl v tomto srovnání  vychází do oblasti Vztahy a služby (3,9 UO, 2.9 ČT), v oblasti  Zdraví a životní prostředí  je rozdíl menší (6,1UO - 5,7ČT)  a  podobný v oblasti "Materiální zabezpečení a vzdělání" (5,.5UO - 5,2 ČT).

 

Stručně další města  - sídla ORP v našem Pardubickém kraji
Lanškroun 4,54 - 45. místo, zlepšení o 15 míst
Svitavy  3,4 - 153. místo,  zhoršení o 34 míst
Moravská Třebová 2,06 - 190. místo, zhoršení o 13 míst
Vysoké Mýto 3,73 - 140. místo, zhoršení o 20 míst
Žamberk 5, 28 - 42. místo, zlepšení 16 míst
Králíky  2,77 - 174. místo, zlepšení o 13 míst
Pardubice 5,13 - 51. místo, zhoršení o 18 míst
Chrudim 4,17 - 113. místo, zhoršení  o 15 míst
Holice - 5,76 - 42. místo, zlepšení o  21. míst
Hlinsko - 4,88 - 66. místo, zlepšení  o  35 míst.
Polička - 4,8 -73. místo, zhoršení  o 42 míst - největší pokles v kraji.
Přelouče - 3,77 - 144 místo, zhoršení o 40 míst....

Pokusím se o stručné shrnutí

Hodnocení našeho města je tedy na průměru, A to jak podle umístění v celostátním žebříčku  - 109. místo z 206 hodnocených, tak v Pardubickém kraji, kde je Česká Třebová na 9. místě z 15 hodnocených sídel ORP. Jsou za námi taková města, ke kterým shlížíme: Chrudim, Svitavy, Vysoké Mýto. Myslím tady, že není třeba podléhat skepsi, nemusíme si zoufat v tom, že by podmínky pro život v České  Třebová byly nepříznivé. Naopak ze srovnání vychází, že si držíme stabilní úroveň. Samozřejmě je co zlepšovat, ale to bychom museli více proniknout do systému hodnocení. Ale je to vůbec potřeba? Žijeme tady v našem městě a měli bychom sami vědět, co bychom si přáli  vyřešit. Cílem je mít podmínky pro život co nejoptimálnější a nikoliv zlepšování někým stanoveného "indexu kvality života". Jde i o to, zda jsou  kritéria hodnotitele dostatečně vypovídající a lze někde i pochybovat, zda hodnocení skutečně odpovídá situaci. V hodnocení nejsou kritéria podrobněji popsána. (mm)