Příloha Českotřebovského deníku 8/1 2023 

                                               Vycházka s městským muzeem ... na Trávník 

 

Vycházky s městským muzeem začaly v září loňského roku a po krátké době získaly velkou popularitu. Vycházka se konala zatím vždy za velké účasti veřejnosti a to bez ohledu na roční dobu a počasí.  Také na lednové vycházce na Trávník nebylo počasí ideální, pršelo. Přesto byl zájem veřejnost ze všech dosavadních vycházek dokonce největší, rekordní - přišlo 52 zájemců.
Průvodci byli opět ředitelka městského muzea Mgr. Jana Voleská a Martin Šebela, důkladný znalec českotřebovských poměrů a to nejen na Trávníku.
Vycházka začínala u architektonického skvostu - u Vyskočilovy vily. Pořadatelé vycházky měli zajištěnu její prohlídku a jak fotografie ukazují, že posluchači  výklad Mgr. Tomáše Starého vyslechli s velkým zájmem. 
Starý Trávník se do dnešní doby ovšem nezachoval. Jaký byl, můžeme ukazovat nejlépe na semináři na prezentacích a na vycházce lze pouze ukazovat kde byl např. Vyskočilův mlýn, Felcmanova továrna, loutková scéna Úsvit, Tykačův mlýn  atd..   Tato část města se od základu proměnila. Dříve to bylo předměstí, dnes vlastně centrum města. Fotografie Martin Šebela a Jana Voleská.