Jubileum významné osobnosti města  


100 let od narození Jaroslava KRÁSY
(7.2. 1924 – 17.12. 1995)
Narodil se v České Třebové a tomuto městu zůstal věrný po celý život. Vyrůstal v domku čp. 185 Na Splavě. Když se oženil, bydlel v ulici Felixova 1729.
Do domku rodičů se později s rodinou vrátil a bydlel zde do konce života. Studoval na místním gymnáziu a také na mistrovské škole v Litomyšli, kam denně dojížděl na kole. Potom až do odchodu do důchodu byl zaměstnán v Tesle Lanškroun jako konstruktér nástrojů.
 
Ve volném čase sportoval. Aktivně hrál fotbal, hokej a tenis.
Řadu let byl i fotbalovým trenérem.
A to jak dorostenců, tak dospělých. Právě on přivedl mužstvo dospělých v roce 1958 do divize. Jako trenér také působil v okresní a krajské radě.
Od raného mládí se také věnoval skautskému hnutí, kde byl znám pod jménem Jim. Během let absolvoval Ústřední lesní školu a stal se instruktorem v rádcovských kurzech. Při druhé a třetí obnově Junáka v letech 1968 a 1990 byl iniciátorem vzniku střediska Javor a stal se jeho střediskovým vedoucím. Od roku 1991 pracoval v okresní radě Junáka. Je nositelem řady skautských vyznamenání, např. Řádu junácké lilie v trojlístku za mimořádné zásluhy a obětavou práci ve službě vlasti a ve skautském hnutí. Fotografie ze skautského působení se zatím nepodařilo vyhledat, věřím, že je  ještě dodatečně  zařadím.. Byl také vášnivým fotografem, čtenářem a sběratelem knih. Měl rád, stejně tak jako jeho manželka, výtvarné umění. Jezdil na trampské srazy po celé republice. Byl v kontaktu s trampy – řezbáři, jejichž výstavy každoročně navštěvoval a fotograficky dokumentoval.  
Děkuji za poskytnutí fotodokumentace, bez které by nebyla vzpomínka na  Jaroslava Krásu kompletní. (mm)  

Na fotce zleva: Josef Kroul, nad ním Alois Vácha, jeho bratr Adolf Vácha, Antonín Znamenáček, František Hřebíček, dole šerif  Václav Kovář, dále potom  Jaroslav Krása - Jim a Jindřich Slezák.