100 let organizovaného lyžování v České Třebové I. 


V archivu Českotřebovského deníku je řada textů, vztahujících se k lyžařské historii. Byly publikovány postupně od roku 2005. Pokusím se je uspořádat a uvést s původním autorstvím bez dodatečných úprav a změn včetně obrazové dokumentace. Bude to na celý seriál textů, protože  vlastní historii má působení českotřebovských lyžařů v Čenkovicích a zvláštní kapitolou je historie lyžování na Parníku. Autory zveřejněných příspěvků jsou dnes již nežijící autoři Oldřich Stránský a Jaroslav Holec. Historie lyžování si zaslouží zvedení pomocí fotografie. Ta, která je zveřejněná v úvodu je z roku 2010 a  vztahuje se k sešlosti českotřebovských lyžařů v Národním domě, které v tomto roce zorganizovali  Miloslav Zoubele a Han a Brusenbauchová.


Lyžařské vzpomínání začal Oldřich Stránský před 18 lety...
Rád  bych všem pamětníkům, ale hlavně mladší generaci, přiblížil období,. ve kterém lyžařský sport v České Třebové zaznamenal významné výsledky jak na poli závodního lyžování, tak i při výstavbě lyžařského střediska v Čenkovicích, díky obětavé práci všech členů oddílu Lokomotivy, funkcionářů i nadšených příznivců z řad rodičů dětí, z kterých jsou dnešní "padesátníci". Lyžařský sport v České Třebové patřil vždy mezi oblíbené především díky výborným terénům přímo v okolí města a také díky příznivým zimám. Rozmach lyžování nastal zejména po II. světové válce. Velké úspěchy zaznamenalo závodní lyžování zvláště v období mezi roky 1955 - 65, kdy závodníci Lokomotivy soutěžili se silnými oddíly především z Krkonoš, neboť v té době patřil náš oddíl organizačně do krkonošské oblasti. Velký rozmach zvláště sjezdových disciplín nastal po "objevu" Čenkovic. O tom ale až samostatně později.
V uplynulých letech lyžaři v sousedním Ústí nad Orlicí oslavili důstojně 80 let lyžařského sportu ve městě slavnostním shromážděním, které uspořádal Ski klub Ústí nad Orlicí. je vidět, že si v Ústí n.O. nová lyžařská generace historii lyžování a těch, kteří k ní v minulosti přispěli, velmi váží. Trochu jinak je tomu v České Třebové. Zdá se, že jsme trochu zahleděni do sebe a hlavně do Čenkovic. Proto historie zvláště organizované lyžařiny upadá zcela v zapomnění a nová generace ji téměř nezná.
Z toho důvodu jsem se rozhodl tuto tradici částečně oživit. Domnívám se, že všichni, kteří se na historii lyžování v našem městě podíleli, ať jsou ještě mezi námi, nebo již bohužel nežijí, si zaslouží uznání alespoň zaznamenáním této historie.
Na začátek použiji hrst vzpomínek našeho "táty" (jak jsme jej familierně nazývali) Jana Felcmana, dlouholetého předsedy lyžařského oddílu Sokola, rozhodčího a obětavého funkcionáře, který nechyběl na žádné lyžařské akci. Cituji z jeho vzpomínek:
"Rozvoj lyžařského sportu se datuje vlastně od doby po  I. světové válce. Ale již před touto válkou zde bylo několik nadšenců, kteří lyžařský sport provozovali. byl to především Ing. Jan Tykač a kolář František Jandera, dále pak Ing. Schejbal. První světová válka však zájem o tento sport zcela uspala. Ke skutečnému rozvoji lyžování v České Třebové dochází po roce 1919, kdy na stráních okolo města, tehdy ještě nezastavěných chatami, začíná lyžovat celá řada členů tehdejšího Sokola. Lyžovalo se bez specielní výstroje, na lyžích zhotovených podomácku nebo u koláře, v turistických botách, bez kandaharu, bez šponovek a větrovek. jezdili jsme často na Králický Sněžník, kde jsme okukovali lyžařské umění zkušených horalů. Z nadšenců se později utvořil kolektiv lyžařů, který zajížděl každou neděli na turistické výlety do Mladkova, Lichkova, na Suchý vrch a Králický Sněžník. Mezi nadšence tehdy patřili Bobeš Horák, Jarda Horák, Slávek Plašil, Zanda Orlich, Božek Šebesta, Franta Lukavský, Věra Štajnerová a Marie Marklová. Tento kolektiv se stal základem pro založení lyžařského oddílu Sokola a Klubu českých turistů.
Tím nastal rozmach organizované lyžařiny v České Třebové, která se stala vedoucí organizací tohoto sportovního odvětví v celých východních Čechách. primát se projevil především na poli závodního lyžování. V této době především vynikali na vrcholných domácích, ale i mezinárodních soutěžích běžci bratři Hájkovi, Vilém Balcar a všestranný lyžař z Parníka Jaroslav Fryauf."
Tolik ze vzpomínek Jana Felcmana. Oldřich Stránský 2005

Organizované lyžování v České Třebové se v únoru dožívá stovky

V únoru roku 1924 byl při Klubu československých turistů založen lyžařský odbor. Do svazu lyžařů v Praze bylo přihlášeno celkem 30 členů. Předsedou byl schválen pan Krbec, pokladníkem Jan Hoffman, náčelníkem Jaroslav Hofman, jednatelem J. Schiller. Prvním počinem lyžařského odboru bylo zřízení sáňkařské dráhy. Bohužel se z dostupných pramenů nepodařilo zjistit, kde byla. Rovněž nejsou dochovány záznamy o další činnosti svazu. Současně se však v dobovém tisku píše o o činnosti lyžařského odboru Sokola. O 10 let později v zimě raku 1934 byl v hostinci Adolfa Rybky na Parníku zaležen pod odborem Sokola lyžařský oddíl. Zakládajícími členy byli - Karel Hýbl, Josef Knápek, Jan Lenoch, J. Kubišta, Jan Němeček, J. Morkes, B. Rybka, J. Stránský známý lyžař skokan Oldřich Špindler který se stal technickým vedoucím oddílu.
Nejoblíbenějším místem parnických lyžařů se stala kotlina Březina tak zvaný "parnický Engadin". Rovněž třebovští lyžaři měli svá oblíbená místa jako - "Údolí smrti", "Střechu" u Šimkovy chaty a samozřejmě velký a malý "Roubák".  K rozmachu závodního lyžování na Parníku došlo později hlavně stavbou lyžařského můstku na "Habeši".
Významným členem parnických lyžařů byl Jaroslav Fryauf,  který slavil úspěchy i na mezinárodních závodech FIS jaká běžec a skokan.
K největšímu rozmachu závodního lyžování došlo v období padesátých a šedesátých let. Byly objeveny Čenkovice, lyžařský oddíl zaznamenal velký nárůst mladých lyžařských talentů a stal se jedním z nejlepších lyžařských oddílů Pardubického kraje a po zařazení do krkonošské oblasti, byl rovněž úspěšným oddílem který soustřeďoval nadějné lyžařské závodníky z celého okolí. Velké úsilí v této době bylo věnováno na vybudování sjezdovky a lanovky v Čenkovicích. Oddíl pořádal tradiční závody štafet v běhu na lyžích  "O cenu města Česká Třebová" na Horách vždy za velké účasti startujících. Také byly  pořádány sjezdové závody v Čenkovicích "Cena Bukové hory". O tehdejší úrovni oddílu svědčí také ustanovení postupně dvou lyžařských základen pro mladé talenty. Tolik jen v malém výčtu úspěšnosti a činnosti lyžařského oddílu.
Oldřich Stránský 2008

Česká Třebová, středisko východočeské turistiky a východisko na Kozlovský Kopec

To je základní teze, se kterou vyšla první čísla věstníku  českotřebovského Klubu českých turistů v roce 1935, tedy před 70 lety.  Vydavatelem a hlavním sponzorem této aktivity byl knihkupec a velký českotřebovský patriot František Lukavský. I dnes je čtení  těchto věstníků  velmi poučné a Třebovákům hřeje  srdce.  Dnes je sice jiná situace, jsou jiné možnosti turistiky, ale krásné okolí České Třebové zůstalo dodneška. Je to jednou z hlavních deviz, kterou naše město vlastní, a kterou se můžeme chlubit. Oceňují to všechny návštěvy, které u nás vítáme. Jde o to, aby jich bylo i dnes co nejvíce, abychom dokázali  naše  krásné okolí propojit s dalšími možnostmi sportovního a kulturního vyžití i dobrého dopravního spojení v rámci ČR. Jednou z lákadel pro tehdejší turistiku byla "pětipatrová" 29 metrů vysoká dřevěná rozhledna a turistická chata  na Kozlovském kopci, obojí vzniklo z iniciativy KČT. 
KČT měl svůj lyžařský odbor a tak činnost turistů a lyžařů byla propojena

Setkání lyžařů v Národním domě 2010

V sobotu dne 6.listopadu 2010 v malém sále Národního domu se uskutečnilo po patnáctileté odmlce dlouho očekávané setkání lyžařů. Bylo to setkání radostné, plné vzpomínek a sportovních zážitků. Sešla s« generace závodníků, trenérů a činovníků z období šedesátých a sedmdesátých let minulého století. Někteří účastníci se vzájemně nesetkali celou řadu let.. Zmíněná a vzpomínaná léta byla obdobím největších úspěchů lyžařského oddílu, obdobím budování zimního střediska Čenkovice. Sešli se běžci, kteří v této době byli nadějnými a úspěšnými závodníky v kategoriích žactva, dorostu a juniorů. A dnes jsou z nich nejen tátové a maminky, ale z některých dokonce babičky a dědové.
V úvodu setkání bylo vzpomenuto na všechny závodníky, rozhodčí, trenéry a funkcionáře, láteří již nejsou mezi námi. Následovalo promítání historických snímků z různých závodů, výcvikových soustředění a srazů. Byl vzpomenut především rok 1960, kdy byla při lyžařském oddíle Lokomotivy zřízena sportovní základna mládeže, která měla v péči mladé závodníky jak z České Třebové tak i z Ústí nad Orlicí, Litomyšle a Výprachtic. V  té době vyrostla řada lyžařských nadějí jako Hana Felcmanová, Hana Škeříková, Vlasta Rábová. Na příklad v roce 1960 Hanka Felcmanová získala titul přebornice ČSR v běhu mladších dorostenek, v roce 1966 Hana Škeříková byla vyhodnocena jako třetí nejlepší dorostenka ČSR. V témže roce oddíl vyhodnocen jako nejlepší z Východočeského kraje (bodově hodnoceny výsledky z běžeckých i sjezdařských soutěží). Družstvo mužů úspěšně závodilo v oblastní běžecké II.lize se závodníky oddílů Slavie VŠ Olomouc, Sokola Nové Město na Moravě, VŠ Brno, Vsetína a dalších oddílů.
V roce 1970 byla zřízena další sportovní základna která vychovala novou skupinu mladých běžeckých talentů. Bylo tedy skutečně na co vzpomínat. Společné vzpomínání se protáhlo až do pozdních večerních hodin. Celkem se sešlo 45 účastníků. Doufáme, že setkáni nebylo tím posledním a všichni se těšíme již na některé z příštích.  Poděkování za úspěšnou akci patří organizátorům setkání - Haně Brusenbauchové a Mílovi Zoubelovi.                                                                                                             
Oldřich Stránský, 2010                                                                                    (Pokračování)