ČtD 31/2024   čtvrtek 1.2.2024


Příběhy starých hospod - Závěr pořadu na ČT2 byl U Sitařů v Kozlově


Další zastávkou pořadu se stal Pardubický kraj, kde Pepa navštěvuje Výletní restauraci Monaco a dozvídá se nejen o tradici karetních her, které ke koloritu mnohých hospod dodnes patří. Následující Krčma Lanškroun v malebném městě v podhůří Orlických hor začala fungovat jako zájezdní hostinec už v polovině 17. století, a i přes mnoho úprav a rekonstrukcí si stále uchovává svůj osobitý ráz. K zastavení lákají i hostince u Kučerů v Pardubicích a Pod Linduší v Košumberku, kde se pyšní unikátními výmalbami, k čemuž prý kdysi přispěl malíř nadšeně tvořící za dobré jídlo a pivo. Své cesty po Pardubicku Pepa zakončuje v Kozlově, kde rád trávil čas i Max Švabinský. A hospůdka U Sitařů k poklidnému zastavení a rozjímání přímo vybízí...
Může nám být ctí, že do půlhodinového pořadu zařadili autoři seriálu mezi opravdu známé  hospody regionu také kozlovskou hospůdku. Jistě také díky znamenitému sálu a osobnosti Maxe Švabinského, který dává Kozlov ve známost v turistickém světě.  Zdá se však, že to dovedeme využít a Kozlov se tak trochu stává výkladní skříní našeho města. Dlužno ovšem napsat i to, že v našem českotřebovském okolí máme  i další  historickou restauraci, hodnou zařazení do seriálu "někdy později", tedy hospodu na Horách, která je letos právě 255 rokem v provozu a to  opravdu může být velký unikát. Navíc jde také o restauraci s lázněmi proslavenou pobytem Boženy Němcové, Zedníkovou operou, táborem lidu a dalšími zde pořádanými akcemi a vybranými hosty, Jistě také na naše Hory jednou přijde řada, konkurence v kraji je však opravdu velká.....

Připomeňme si jak natáčení v Kozlově probíhalo

V sobotu 30. září se v Kozlově konala taková zprvu utajovaná akce, kterou si přes paní Renatu Sodomkovou zorganizovala televize sama. Natáčel se zde jeden z dílů seriálu o starých hospodách “Příběhy starých hospod“ v režii herce Jakuba Wehrenberga. Průvodcem byl herec Josef Polášek. Hospoda byla zcela zaplněná a atmosféra byla umocněná vystoupením harmonikáře za doprovodu houslí a rytmiky. Asi šestičlenný štáb České televize nejprve natočil rozhovory s chalupářem p. Filipem Chudobou, s Jaroslavem Pakostou (předsedou osadního výboru) a s p. Ladislavem Sitařem, který je synem posledního majitele hospody před jejím prodáním MNV Kozlov v r. 1972. Je v 90 letech velmi vitální a jeho poutavé vyprávění z dob, kdy hospodu provozoval jeho děda a potom i otec, všechny zaujalo. Českotřebovský deník získal z natáčení několik obrázků....
 

Kohouti brali body také v Třebechovicích

Třebechovice - Česká Třebová 1:5 (1:2, 0:1, 0:2)
Branky: 2. Samek (T. Drašnar, Bartoň) – 15. Veverka (Čada, Král), 18. Semorád (Martinec, Jelínek), 28. Semorád (Martinec, Rozlílek), 52. Rozlílek (Leder, Semorád), 59. Martinec (Semorád).
Rozhodčí: Veinfurter – Pluháček, Řezníček. Vyloučení: 6:3. Bez využití. Diváků: 106. Nejlepší hráči: Šimon – Semorád, Martinec, Rozlílek.
Třebechovice: Šimon – Hanousek, Kostka, Mlateček, Samek, Souček, Menyhárt – Sajdl, Matouš, Netušil – Beránek, T. Drašnar, Bartoň – Jušta, J. Drašnar, Javůrek.
Česká Třebová: Vlk - Leder, Jelínek, Jemelka, Hradil, Král, Blažej - Semorád, Martinec, Rozlílek – Pavlovský, Fúzik, Ostřanský - Veverka, Plášek, Čada.
Pravdou je, že ve středu večer se na třebechovickém ledě nehrál pohledný hokej. Českotřebovští Kohouti (znovu v okleštěné sestavě) nepředvedli bůhvíjaký výkon, ale bojovali a zaslouženě získali další tříbodové vítězství.
TABULKA k 1. únoru 2024

V Ústí chystají modernizaci a přístavbu Domova důchodců

Stávající areál orlickoústeckého domova důchodců se potýká s technickými problémy, které jsou dané jak stářím budov, tak i omezenou možností realizovat zásadní stavební změny a opravy vzhledem k dlouhodobě naplněné kapacitě všech objektů. Řešením, jak do budoucna uvolnit a zrekonstruovat některé prostory a zároveň modernizovat stávající stav, je vybudování nového pavilonu s plánovanou kapacitou 50 lůžek. 

Studii na nový pavilon zpracoval v roce 2022 - 2023 Ing. arch. Hynek Vlach (architektonické studio R21Architects s.r.o., Praha). Na tuto studii navázala projekční kancelář BKN spol. s r.o., která zpracovává další stupně projektu. V současné době je dokončena dokumentace ke sloučenému územnímu a stavebnímu řízení a probíhá inženýrská činnost, která spočívá v získání závazných stanovisek orgánů státní správy a správců inženýrských sítí. Poté bude požádáno o vydání sloučeného územního řízení a stavebního povolení. Stavební řízení by mělo být zahájeno na začátku března 2024. 

Stěžejní je u takto finančně náročného projektu získání dotací. Odbor rozvoje města souběžně s projektovou přípravou zajišťuje podklady nutné pro podání žádosti o dotaci prostřednictvím programu Ministerstva práce a sociálních věcí v rámci výzvy Národního plánu obnovy - "Modernizace a rozvoj pobytových služeb sociální péče". Projekt je pravidelně konzultován se zástupci ministerstva a výstupy z konzultací jsou zapracovány postupně do dokumentace a jejích příloh. S ohledem na doložení celkových nákladů na realizaci stavby formou rozpočtu , je nutné před podáním žádosti o dotaci zajistit prováděcí projektovou dokumentaci a projekt interiéru. 

V návrhu rozpočtu letošního roku je alokována částka 5 mi. Kč, která zajišťuje krytí výdajů souvisejících s dokončením projektové přípravy a podáním žádosti o dotaci. Náklady na stavbu představují 160 mil. Kč. Dotace může dosáhnout max. výše 80 mil. Kč. V případě realizace bude nutné dofinancování akce zajistit pomocí úvěru. Střednědobý výhled rozpočtu města na období 2024-2028 s případným úvěrem počítá. Dle podmínek výzvy musí být výstavba dokončena nejpozději do 31.12.2025.   Zdoj: web města Ústí n.O..

Poznámka: V Ústí nad Orlicí začali připravovat projektový záměr v roce 2022, dokonce později než vznikla první studie arch. Martina Hájka pro nový pavilon u nás v Bezděkově,  a přesto jsou v přípravě dál. Šlo totiž o skromnější a tedy reálnější verzi. Obecně platí,  že čím je záměr nákladnější, tím má menší šanci na realizaci. Mohli bychom to ukázat na řadě případů. Také na té naší nákladné variantě ve studii Martina Hájka z roku 2021. Zde ale měla vliv také válka na Ukrajině, pro Bezděkov pak vznikly jiné záměry. Nicméně také u nás nabrala příprava na tempu, míří totiž ke stejnému cíli, tedy dotaci z Národního fondu obnovy. Ústecký záměr je méně nákladný než českotřebovský, budou k dotaci, kde stejné maximum 80 milionů, méně doplácet. Sociální lůžka ovšem potřebujeme stejně a vzhledem k tomu, že jde o poslední možnost dotace z Národního fondu obnovy, tak nelze váhat.... (mm)




Vybíráme z novely zákona o obcích:  

Změna týkající se zápisů ze schůzí zastupitelstva obce:  O průběhu zasedání zastupitelstva obce se pořizuje zápis, který podepisuje starosta nebo místostarosta a určení ověřovatelé. V zápise se vždy uvede počet přítomných členů zastupitelstva obce, schválený pořad jednání zastupitelstva obce, průběh a výsledek hlasování a přijatá usnesení.  Zápis, který je nutno pořídit do 15 dnů (původně 10 dnů) po skončení zasedání, musí být uložen na obecním úřadu k nahlédnutí. O námitkách člena zastupitelstva obce proti zápisu rozhodne nejbližší zasedání zastupitelstva obce.

 

Změny týkající se rady obce: Rada obce se schází ke svým schůzím podle potřeby, její schůze jsou neveřejné. Rada obce pořizuje ze své schůze zápis, který podepisuje starosta spolu s místostarostou nebo jiným radním. V zápise se vždy uvede počet přítomných členů rady obce, schválený pořad schůze rady obce, průběh a výsledek hlasování a přijatá usnesení. Zápis ze schůze rady obce musí být pořízen do 15 dnů (původně 7 dnů) od jejího konání. O námitkách člena rady obce proti zápisu rozhodne nejbližší schůze rady obce. Zápis ze schůze rady obce musí být uložen u obecního úřadu k nahlédnutí členům zastupitelstva obce.