ČtD 33/2024  sobota 3.2.2024


Zveřejněn nový ceník Sociálních služeb

Za ubytování a stavování v Domově pro seniory a Stacionáři se nyní od . února platí vyšší částky. Jsou stanovené v ceníku, který uvádíme a jsou v souladu s novelou vyhlášky 505/2006, která vstoupila v platnost o měsíc dříve. Nový ceník byl schválen radou města v lednu t.r. a je zveřejněn. Změna představuje zdražení ubytování o 20Kč/den a stravování o 10 Kč/den, tedy cca 900 Kč/ měsíc. Novelizovaná vyhláška umožňuje zdražit ještě více, ale i tak to je pro každého jednotlivce velká částka a nevím, zda to každému pokryje zvýšení důchodů, kterému došlo během posledního roku. Vedení Sociálních služeb navíc řešilo informovanost o nové úpravě ceníku pomocí osobní schůzky - setkání obyvatel a rodinných příslušníků Domova pro seniory s vedením , které se uskutečnilo 23.1. 2024. Nový ceník vydali také v Ústí nad Orlicí.
 

Domov důchodců Ústí nad Orlicí vaří i pro veřejnost 

V rámci služeb naší kuchyně nabízíme polední menu pro veřejnost a občerstvení pro rodinnou oslavu.
Polední menu za jednotnou cenu 79 Kč. Nabízíme běžné polední menu bez dietního omezení, případně dietní menu sestavené nutričním terapeutem (šetřící dieta, diabetická dieta, žlučníková dieta). Oběd si můžete vychutnat v naší útulné jídelně, nebo jej odebírat do jídlonosičů. (DDUO)

Připomínáme  únorové výročí 100 let od narození českotřebovského emigranta profesora Vladimíra Pácla.

Sportovce, který toho v životě ve sportu a zejména lyžování mnoho dokázal, aby musel ze své vlasti utéct do emigrace v Itálii. I zde se dokázal prosadit a stal se (i bez státní příslušnosti) váženým občanem nebo možná lépe zasloužilou osobností italského městečka Malé a celého údolí Val di Sole. Přestože vážně onemocněl, tak měl přátele, kteří se starali a jeho odkaz plní dodnes. Domů se z emigrace nevrátil, kontakt udržoval jen prostřednictvím Českotřebovského zpravodaje.  Zemřel před 20 lety v roce 2004. Aby u nás v jeho rodném městě nebyl zapomenut, se zasloužil jiný českotřebovský rodák Dr. Josef Zavřel, který  jej vlastně znovu objevil, vyhledal jeho přátele v italském městečku Malé a  zajistil vzájemné kontakty s vedením města Česká Třebová.
V únorovém čísle českotřebovského zpravodaje  připomíná nedožité sté narozeniny  Ing. Jaromíra Žáčková, která z pozice místostarosty se na kontaktech v italských Alpách podílela.  Jsem rád, že nezapomněla a výročí a zásluhy Vladimíra Pácla znovu popsala. O uznání Vladimíra Pácla v Itálii se mohla přesvědčit na vlastní oči.  Na druhou stranu mně ale mrzí, že ani jedním slovem nezmínila zásluhy PhDr. Josefa Zavřela, který pro nás vlastně našeho rodáka (a jeho zásluhy) znovu objevil. Pamatuji se, jak jej na jedné jeho návštěvě u nás doma zaujal pohled a fotografie z Itálie psaný Vladimírem Páclem již po mrtvici roztřeseným písmem, získal ode mne adresu z adresáře pro posílání zpravodaje a pak se sám o své vůli do Italské provincie Brento vypravil. Našel kontakty na spolupracovníky Vladimíra Pácla a celý tento objev má na svědomí: Zajistil, aby Česká televize natočila o Vladimíru Páclovi, absolventovi českotřebovského gymnázia a České Třebové televizní film, který byl také uveden v Itálii a stejně jako televizní  šot z návštěvy Italů z Malé v České Třebové, který ten stejný den běžel i v Itálii.
Osudy Vladimíra Pácla a Josefa Zavřela, který je vytahoval na světlo, jsou materiály pro knihu, která je stále v přípravě. Těmito řádky chci napsat, že náš slavný rodák Vladimír Pácl (Italové říkají "Pakl") a Josef Zavřel k sobě patří a neměli bychom je od sebe oddělovat. Píšeme-li o Páclovi, musíme připomenout Zavřela.
Připomenu jen, že náš rodák Josef Zavřel (narodil se v září 1931 na Trávníku v domě čp. 365, kde je restaurace U Pucholtů), žije od roku 1945 - tedy již 79 let v Praze a cestuje po celém světě, na Českou Třebovou jako místo svého rodiště nezapomíná. Pravidelně nás navštěvuje, uspořádal zde několik výstav, slavil zde své devadesátiny, podílí se na přípravě filmu o Mileně Asmanové a podporuje stipendiem nejlepší absolventy zdejšího gymnázia. Právem si zaslouží naši úctu a ocenění.
O Vladimíru Páclovi tedy nejlépe napíše on sám. Jeho článek, vydaný před 10 lety najdete ZDE
A zde najdete také vzpomínky na Vladimíra Pácla od jeho italských přátel. mnozí byli i v České Třebové.
Milan Mikolecký

Kraj chce s hospodářskou komorou více konzultovat oborovou skladbu středních škol

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal s prezidentem Hospodářské komory ČR Zdeňkem Zajíčkem. Řeč byla mimo jiné o fungování krajské tripartity, spolupráci kraje a krajské hospodářské komory, digitalizaci stavebního řízení, aktuální hospodářské situaci v regionu či o systému duálního vzdělávání.
„Naše komunikace s krajskou hospodářskou komorou bez ohledu na to, kdo byl v jejím čele, byla vždy velmi aktivní. V letošním roce jsme se domluvili, že v rámci krajské tripartity budeme chtít více zapojit její členy do návrhů na úpravu oborové skladby v rámci našich středních škol. Chceme, aby měla tato platforma možnost se k jednotlivým návrhům vyjádřit předtím, než budou projednávány na úrovni krajské rady. Chceme znát názor hospodářské komory na to, jak daný obor může pomoci trhu práce a zda vůbec trh práce má o konkrétní obor v dané lokalitě zájem. Zároveň chceme dál debatovat o aplikaci prvků duálního systému vzdělávání, jelikož na celostátní úrovni není tento způsob vzdělávání ukotven. V našich krajských podmínkách se o to snažíme vždy na základě spolupráce konkrétní školy a konkrétního podniku,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Řeč byla také o digitalizaci stavebního řízení či o fungování stavebních úřadů a metodické činnosti krajského stavebního úřadu. „Aktuální plán Ministerstva pro místní rozvoj je z mého pohledu obrovským rizikem pro fungování celého stavebního řízení. Osobně jsem přesvědčený, že se znalostí aktuálního stavu příprav není záměr státu zvládnutelný. Jedním z problémů je například neexistence sjednoceného datového fondu pro všechny uživatele. Problémů je však mnohem více,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Prezident Hospodářské komory ČR Zdeněk Zajíček hovořil s hejtmanem také o aktuální hospodářské situaci, podpoře strategických investic, podpoře bydlení, datové infrastruktuře, ale také o aktuálních potřebách trhu práce. Podle Zdeňka Zajíčka je důležité zmobilizovat český trh práce a zajistit usnadnění vstupu zahraničních pracovníků, bez kterých se již některé segmenty neobejdou.

 TECHNOhrátky a ZDRAVOhrátky ocenily nejšikovnější žáky

Ačkoliv sezóna TECHNOhrátek a ZDRAVOhrátek dávno skončila, definitivní vyhodnocení uplynulého ročníku proběhlo v úterý 30. ledna v sále Jana Kašpara na krajském úřadě, kde se oceňovali nejkreativnější žáci. Nově se také uvádělo do Síně slávy.
Za přítomnosti náměstkyně hejtmana zodpovědné za oblast zdravotnictví Michaely Matouškové, radního pro školství Josefa Kozla, ředitelů, pedagogů, rodičů, zástupců firem a partnerů projektů se vyhlašovali vítězové jednotlivých kategorií. „Děkuji všem, kteří se podílí na podpoře projektů TECHNOhrátky a ZDRAVOhrátky – organizátorům, školám i partnerům. Uvědomuji si, kolik úsilí vás organizace jedné akce stojí, aby se celý den vydařil podle očekávání. Obrovský zájem žáků je odměnou za vaši práci. Oslavujeme další úspěšně zvládnutý ročník a jsme na prahu nového. Kéž by byl normální, standardní, běžnou a hlavně i dále skvělou a nezpochybnitelnou součástí života škol v Pardubickém kraji,“ řekl radní Kozel.
O pořadí rozhodovala odborná porota, ale i hlasování na facebooku. V kutilské soutěži Řemeslo doma se hodnotilo 53 přihlášených výrobků ze železa, dřeva, plastu nebo textilu. Celkem se do této kategorie zapojilo sedmnáct škol.
Žáci zdravotnických škol oproti tomu soupeřili ve vytvoření nejzajímavějšího videa, které mělo za cíl představit jejich střední školu a studium. Během čtyř měsíců stihlo jejich videa zhlédnout 10 tisíc lidí. „Jsem ráda, že naše čtyři krajské zdravotnické školy v tomto ročníku připravily pro žáky zajímavý program. Velmi si také cením obrovského zájmu, který byl v tomto ročníku rekordní. Budu ráda když se se žáky ze ZDRAVOhrátek potkám v budoucnu v rámci zdravotnických středních škol nebo nemocnic,“ dodala náměstkyně Matoušková.
Již tradičně se předávala speciální cena za nejvydařenější akci celého ročníku. Vítězem se stala SOŠ A SOU obchodu a služeb Chrudim. Novinkou bylo otevření Síně slávy TECHNOhrátek pro osobnosti s mimořádnými a dlouhodobými zásluhami o rozvoj technického vzdělávání v Pardubickém kraji. Jejím historicky prvním členem se stal bývalý ředitel společnosti Bühler CZ Jiří Appeltauer.
TECHNOhrátky, kutilská soutěž „Řemeslo doma“ (ZŠ) – porota:
1. Arnošt Protivánek (ZŠ Městečko Trnávka) – Kovová růže,
2. Klára Štraufová (ZŠ Jindřicha Pravečka Výprachtice) – Domeček malé čarodějky + Bořek Hanus (ZŠ a MŠ Rosice) – Hammer,
3. Vojtěch Mikulecký (ZŠ bratří Čapků Ústí nad Orlicí) – Ptačí budka;
Facebook: Matěj Mastík (ZŠ Habrmanova Česká Třebová) – Dřevěná sesle se státním znakem.
 
TECHNOhrátky, kutilská soutěž „Řemeslo doma“ (SOŠ)“ – porota:
1. Ondřej Bíža (SOU zemědělské Chvaletice) – Traktor,
2. Tadeáš Panchártek (SPŠ stavební Pardubice) – Kovaný koš na deštníky,
3. Matěj Trávníček (SOU Svitavy) – Vlečka + Filip Pechar (SOŠ a SOU technické Třemošnice) – Sada stahováků;
Facebook: Darja Shevchuk (SŠ gastronomická a technická Žamberk) – Truhla z perníku.
 
ZDRAVOhrátky, videosoutěž „Představ svou školu“ – porota:
1. VOŠ a SŠZS Ústí nad Orlicí (Jakub Zrzavý, Nela Kirková, Alena Kaczyńská),
2. SŠZS Chrudim (Kateřina Horká),
3. SZŠ Pardubice (Tadeáš Radiměř, Artur Mrňávek, Andrii Mikheiev);
Facebook: SZŠ Svitavy (Sabina Kubešová, Karolína Kalasová, Alexandra Balašová).

Zajímavý workshop v Litomyšli může být i pro nás


Patříte k lidem, kteří si už podesáté pořídili nádherný sešit, aby si vedli deník, ale neví, jak vlastně začít? Napadlo vás někdy vytvořit vlastní povídku, nebo pohádku pro děti, ale nemáte nikoho, kdo by vám poradil a dal zpětnou vazbu? ​Během dvoudenního workshopu Píšu, kreslím. Záznamy každodennosti se v Městské galerii Litomyšl vše naučíte! Techniku kreativního psaní Vám přiblíží spisovatelka Markéta Pilátová a se základy ilustrace Vás seznámí ilustrátorka Andrea Tachezy. 

Program workshopu: 

Pátek 8. března, 16.00–20.00, Dílna kreativního psaní s Markétou Pilátovou

Sobota 9. března, 9.00–13.00, Dílna ilustrace s Andreou Tachezy

​Cena workshopu: 1200,- (v ceně je zahrnut materiál a občerstvení).

Máte-li o workshop zájem, registrujte se prosím na edukace@galerie.litomysl.cz

Workshop bude součástí doprovodného programu výstavy Kapky na kameni.

​Místo konání: Městská galerie Litomyšl, dům U Rytířů, Smetanovo nám. 110.

Lektorky: 

Markéta Pilátová je spisovatelka, překladatelka a novinářka. Je autorkou řady románů, povídkových knih, básní a třinácti dětských knih. K nejznámějším románům patří Žluté oči vedou domů (2007), Tsunami blues (2014) nebo S Baťou v džungli (2017). Zatím posledním autorčiným dílem je román Senzibil (2020) a dětské knihy Bába Bedla a Arnoštova cesta.

Andrea Tachezy vystudovala ateliér textilu a alternativních technik a ateliér animovaného filmu na Vysoké škole uměleckoprůmyslové. Jako ilustrátorka je podepsána pod mnoha tituly. Za knihu Ferdinade!, Bořivoj a blecha Fló a Dům číslo 226 dostala ocenění Zlatá stuha. Kniha O čem sní byla nominována na cenu Czech grand design 2016.  ​Těšíme se na Vás!



CZ LOKO dokončilo modernizaci čtrnácti lokomotiv řady 742 pro ČD

Tyto lokomotivy České dráhy využijí pro výkony na nezávislé trakci na koridorech vybavených evropským zabezpečovačem ETCS. Pod jeho výhradním dohledem bude zajištěn provoz na vybrané železniční síti od ledna 2025.

„Modernizace prodlužuje životnost lokomotiv při zásadním zvýšení komfortu a bezpečnosti práce našich zaměstnanců, zjednodušuje údržbu a snižuje emise,“ uvedl Jiří Ješeta.

Technologicky náročná modernizace řady 742 na řadu 743.2 pro níž CZ LOKO používá obchodní název EffiShunter 1000M, z lokomotiv ČKD z let 1977 až 1988 dělá prakticky nové prvotřídní stroje. Ty jsou také vybaveny online monitoringem a diagnostikou a novou generací trakční a pomocné výzbroje. Původní zůstává jen podvozek a hlavní rám, i tyto části ale procházejí hlavní opravou a mnoha úpravami. Výkon spalovacího motoru 1000 kW umožňuje maximální rychlost 100 km/h.

V minulosti už CZ LOKO se stejným projektem uspělo u ČD Cargo, pro které v letech 2018 až 2022 zmodernizovalo 50 lokomotiv této řady, dalších 25 bude dodáno do konce roku 2024. Probíhá také modernizace 20 strojů pro ZS Cargo Slovakia. Další vozidla vlastní dopravci CER, Rail Cargo Carrier nebo ostravský ODOS.  Celý článek najdete ZDE



V LANŠKROUNĚ USPĚJETE S  E - OBČANKOU V MOBILU

Na městském úřadu a Městské policii Lanškroun se budete moci nově od 1. února prokázat občankou v mobilu. Jde o první obec s rozšířenou působností v Pardubickém kraji, která tuto službu lidem nabízí, a to s pětiměsíčním předstihem.
Technické možnosti městského úřadu dovolují spustit tuto službu dříve, přestože zákonná povinnost platí až od července. „Jako moderní úřad 21. století jsme se rozhodli jít příkladem a spouštíme občanské průkazy v mobilu již od 1. února. Chceme být průkopníky v oblasti digitalizace a aktivně implementovat nové trendy co nejrychleji. Usilujeme o spuštění Portálu občana, který nám pomůže snížit administrativní zátěž a nutnost osobních návštěv. S ohledem na imobilní a starší občany usilujeme o co nejlepší dostupnost z pohodlí domova, která jim ušetří zbytečné cesty. Začínáme malými krůčky, ale pevně věříme, že se nám podaří udělat s digitalizací velký skok,“ říká vedoucí IT oddělení Miroslav Krsek. Podobně jsou na tom i některé krajské úřady.
Totožnost přes mobilní telefon ověří v terénu i lanškrounští městští policisté. Do aplikace se mohou občané přihlásit prostřednictvím identity občana – třeba přes internetové bankovnictví  (Zdroj: Orlicky.net)