ČtD 35/2024  pondělí 5.2.2024


Rekonstrukce sportovního areálu ZŠ Ústecká je bez dotace NSA !  

Národní sportovní agentura vyhlásila výsledky grantového řízení na investiční dotace do sportovišť s hodnotou záměru nad 10 milionů korun pro města a doporučila k financování celkem 11 projektových záměrů, které získaly  dostatečné bodové hodnocení. Česká Třebová mezi doporučenými projektovými záměry není, zato tam najdeme Litomyšl, Ústí nad Orlicí nebo Žamberk.
Každý Třebovák dobře ví, že si areál u ZŠ Ústecká rekonstrukci nejen zaslouží, ale přímo vynucuje. Však také hned v prvních dnech tohoto školního roku vznikla na škole petice rodičů  se stovkami podpisů, podpořená  školskou radou, upozorňující  až na havarijní stav sportoviště.  Téma bylo skutečně považováno za akutní a je správné, že to vybídlo radu města k aktivitě, která vedla k rychlé přípravě záměru pro podání žádosti. Stihlo se to všechno ještě v termínu, záměr, připravovaný již při působení ředitele Stanislava Beneše v letech 2017 - 2018 dosud čekal na příležitost, na vyhlášený dotační program. Každoročně byl zařazen mezi  grantové žádosti  v rámci MAS Orlicko a nikdy  zde nebyla žádost akceptována, projektový záměr  byl pro tento účel "moc velký". A granty vyhlašované Národní sportovní agenturou byly zase určeny pouze pro obce do 3000 obyvatel. Letos tam konečně toto omezení nebylo. 
Bylo ovšem jiné omezení - grant neměl být přímo určen pro školní sportovní areály.  Proto se k využití areálu po rekonstrukci přihlásily českotřebovské sportovní oddíly a do projektu bylo nově zařazeno vybudování venkovního sociálního zařízení, aby bylo možné areál využívat i nezávisle na škole, aby tak byly splněny podmínky pro dotační program. Záměr nebyl zařazen v rozpočtu města a tak bylo zapotřebí před podáním žádost svolat i mimořádné jednání městského zastupitelstva. Školství a sport  má v gesci  místostarostka Zuzana Nejedlá a ta se opravdu snažila, aby vše bylo připraveno jak má být. Bylo dokonce vyhlášeno výběrové řízení na dodavatele zakázky. Dodavatel je vybrán, ale zakázka nebude. U soutěže byla poznámka, že při neúspěchu v grantovém řízení výběr dodavatele neplatí. I to je potřeba napsat, i když nyní již víme, že projekt při grantovém řízení mezi více než stovkou dalších neuspěl.
Škoda, že projekt nezískal větší podporu na těch rozhodujících místech. Byli jsme přece "Evropským městem sportu".  Škoda, že to pro Národní sportovní agenturu nic neznamená! Mohli jsme také být v klidu a nic neřešit, výsledek by byl stejný. Jenže už i vzhledem k petici rodičů a dlouhému čekání na možnost to možné nebylo, bylo třeba reagovat.
Co dál:  když byl záměr označen na prioritu, měl by prioritou zůstat i v současnosti. To je přece důležitý krok! Máme projekt, potencionálního dodavatele, ale nemáme zajištěno financování. Podle odpovědí na dotazy to bude tak, že nemůžeme čekat na další výzvu, to bychom mohli čekat roky. Žádostí bude zase spousta a záruka, že budeme vybráni opět žádná nebude. A tak se budeme muset do realizace pustit sami. Tak nějak se to udělalo i dříve, když se stavěla tenisová hala. Tenisový svaz o dotaci nechtěl ani slyšet. tak jsme ji postavili sami. Ale zde se jedná školní zařízení  tím potřeba dále roste! Nejde o nějakou ne tak důležitou  nadstavbu, ale ZÁKLADNU ! V této souvislosti se mluví o etapách. Ve svém důsledku by to ale znamenalo, že sportoviště u parnické školy může být i dlouhodobě zcela mimo provoz. (Nehledě na to, že to pak jistě bude dražší.) To přece není správné řešení!
Máme před sebou velké stamilionové investice, a tak musíme šetřit. To je sice pravda, ale šetřit na dětech se nemá a nevyplácí. Asi nebude zapotřebí budovat hřiště se vším co je v projektu, např. s tribunkou nebo workautovým sportovištěm, to bude možné vyřešit dodatečně. Ale základ, tedy přeměnu stávajícího nevyhovujícího stavu na sportoviště s novým povrchem a možnostmi pro hry a atletiku bychom měli řešit najednou. 
A financování?  Na daních se loni vybralo o několik milionů více než jsme měli v rozpočtu a všechny peníze se z výdajového rozpočtu neutratily.  Tedy "zdroje tu jsou", jak by řekl Vladimír Špidla, jde o priority. Jsou-li děti na Parníku a jejich sportoviště  prioritou, tak to nejlépe dáme na vědomí tím, že nové moderní sportoviště alespoň v základním stavu vybudujeme a později je budeme doplňovat. A hledejme i další zdroje financování, třeba se najdou. Jednou z možností je zkusit dotační program Nadace ČEZ, která se tímto zabývá (viz projekt "Oranžové hřiště" - najdete ZDE), nebo i zkusit sdružit pomoc podnikatelské sféry. Kdysi v době, když bylo město bez možností, podniky pomáhaly. Byla samozřejmě jiná doba....  Milan Mikolecký 4.2. 2024

Českotřebovská pirueta pokračovala závody Bruslička 
Nové video Českotřebovského deníku: 6. českotřebovská pirueta 2024

Také v neděli  se na českotřebovském zimáku krasobruslilo, tentokrát na mezioddílových závodech Bruslička  Jen byl pořad o něco kratší.
Ještě k sobotě: Pohárového závodu Českotřebovská pirueta se zúčastnilo 141 závodníků z celé České republiky, z toho 17 českotřebovských krasobruslařek.
Ze závodu připravil Českotřebovský deník video. 
Závod pokračoval v neděli  také s možností startovat bez omezení, tedy vlastně z celé republiky, podobně jako v sobotu. Pouze se výsledky nezapočítávaly do pohárového hodnocení. Organizace závodů byla na čas, porota vyhlašovala rychle výsledky, které bylo možné aktuálně prohlížet na obrazovce. Soutěžní kategorie měly proti sobotě  menší počet závodníků . Pro členy oddílu a pořadatele to bylo opět velmi náročné. Mezi přihlášenými závodníky byli opět také zástupci, spíše zástupkyně českotřebovského krasobruslařského oddílu. Při svém vystoupení měly v publiku samozřejmě velkou podporu. Nebyly zatím mezi nejlepšími, ale neztratily se. Některé jízdy českotřebovských závodnic mám také na videu. Odkaz na video najdete ZDE

Kohouti bojovali o první místo v Novém Městě nad Metují. A vyhráli !

HC Kohouti Česká Třebová - Sp. Nové Město nad Metují 2 : 4 (1:0, 1:2, 2:0)
Branky a nahrávky: 19. Burda (Zámečník), 40. Šťastný (TS) – 25. Ostřanský (Jelínek), 29. Veverka (Plášek), 52. Veverka (Semorád, Fúzik), 60. Pavlovský (Vašíček, Fúzik)
 TJ Spartak Nové Město nad Metují: J. Čáp (Z. Biegl) — M. Pohl, J. Mert, D. Dufek, V. Šrenk, A. Bezpalec, K. Kubišta — J. Bucek, D. Reichmann, L. Prouza, D. Vanát, O. Šťastný, D. Morong, D. Burda, O. Zámečník, J. Řezníček
HC Kohouti Česká Třebová: M. Kadlc (T. Vlk) — T. Jelínek, M. Drtina, P. Jemelka, D. Král, D. Blažej, J. Vašíček, V. Leder, Z. Hradil — J. Stolín, M. Ostřanský, V. Veverka, K. Plášek, J. Semorád, V. Rozlílek, J. Martinec, J. Čada, J. Fúzik, M. Pavlovský
Rozhodčí: Libor Veinfurter — Štěpán Boček, Aleš Roischel  Diváci: 395

V Litomyšli byly v sobotu Městské bály pro tři sály:
"Na zdraví, Bedřichu!

Tak by se dala označit litomyšlská únorová nadílka parádní zábavy pro nejrůznější cílové skupiny. V sobotu 3. února 2024 si budete moci při příležitosti oslav dvoustého výročí narození Bedřicha Smetany zatančit ve Smetanově domě, v Music Clubu Kotelna i na sále Restaurace Veselka!
Smetanovský bál ve Smetanově domě doprovodí Filharmonie Hradec Králové s dirigentem Markem Šedivým, balet Národního divadla v Praze a Pilsner Jazz Band. V ceně vstupenky (2.400 Kč respektive 1.900 Kč) byla neomezená konzumace jídla i pití! Smetanovsky se bálovalo  také v Music Clubu Kotelna, zde s kapelou Machos Burritos. Zde byl doporučen dress code: "smetana je barva naše!" A do třetice se bylo možné přidat k Retro rockové veselici v Restauraci Veselka, kde zahrála kapela Drums&Guitars.

   Od 15. do 17. března se v zámeckém areálu Litomyšl opakuje ČOKOFEST

Přijďte ochutnat fantastickou čokoládu!

Akce je jedinečnou událostí pro všechny milovníky čokolády a cukrovinek, kteří mají chuť se pobavit, skvěle si pochutnat a případně se i přiučit vaření s čokoládou.

15. - 17. března 2024

předprodej

Předprodej v IC Litomyšl.

cena

60 - 260 Kč

Do Litomyšle to máme jen kousek cesty!

vstupenky

https://www.ticketstream.cz/vstupenky/coko-fest-litomysl

stránka akce

http://www.cokoladovy-festival.cz/litomysl-hlavni-informace


 

V ústecké galerii Pod radnicí bude vystavovat spolek STOReAGE z.s

Příznivci ústecké Galerie pod radnicí pamatují, že zde mnoho let působila  vyvstavoval Spolek přátel výtvarného uzmění, jehož dlouholetým předsedou byůl Ing. Hartman.  Potom pořádání výstav přešlo na ústecké muzeum.  Mymí je další změna.  Od roku 2024 bude  – s malou výjimkou měsíce vánočního v galerijních prostorách výstavní činnost spolku STOReAGE z.s. Spolek touto anoncí současně děkuje Městu Ústí nad Orlicí, a každému na výběru dramaturgie osobně zúčastněnému, za takto projevenou důvěru. Nejširší veřejnost si pak již nyní dovoluje pozvat na každou z deseti plánovaných akcí. Všem členům spolku STOReAGE z.s. bude ctí Vás přivítat. Poděkovat je jistě vhodné i minulým producentům, zejména tedy Klubu přátel umění Ústí nad Orlicí z.s. a subjektu Městského muzea: neboť právě především oni „vyučili“ k návštěvám galerie veřejnost nejen ústeckou. Fakt, že s některými body minulé dramaturgie spolek STOReAGE z.s. zcela nesouzní, a důvody tohoto názoru veřejně vysvětluje, tak v žádném případě neznamená jakoukoli neúctu k dříve odvedené práci. Předsedou spolku je Jiří Fikejz.

V provozu ústecké Galerie pod radnicí dojde k zásadním změnám...


Zásadní změnou v provozu galerie, právě oproti dosavadní produkci Městského muzea, tak je navýšení počtu jednotlivých expozic v průběhu výstavní sezony určené spolku (únor – listopad) o zhruba 100 %, na celkových 10. Průměrná doba trvání akce v  délce 20-25 dnů je pro město typu Ústí nad Orlicí plně dostačující. Naopak nedostatečnou je i širokou veřejností vnímána dosavadní otvírací doba galerie, která tedy bude také navýšena na kdysi tradiční variantu provozu každodenního, s výjimkou pondělí. Na oficiálně prezentovanou provozní dobu je přitom dále nutno nahlížet ve smyslu „nejméně“. Každá plánovaná expozice bude doplněna o aktivity související: které mohou primárně nastavenou provozní dobu v jednotlivých dnech i značně přesahovat. Současně nebude provoz galerie, už z definice tohoto pojmu, spojován s aktivitami úzce paměťovými (například s prezentací historických sbírek): ke kterým jsou určeny prostory jiných, k tomu z podstaty zaměřených institucí. Mottem produkce spolku STOReAGE z.s. pak je věta už jinde hojně citovaná: „umění je třeba stavět lidem do cesty“. V plánu tak je řada aktivit doprovodných, na prostoru galerie spíše společenských než vysloveně uměleckých… Tedy tak aby realizované expozice byly více vhodnou kulisou než hlavním motivem akce. Celkem samozřejmě se nabízí třeba „ples v galerii“ a podobně. Přesto, že spolek už má s provozem galerijních prostor zkušenosti z let minulých (např. výstava Quido Kocian či zcela prestižní dvojexpozice Josefa Sudka), jsou ovšem reálné možnosti takového plánu zatím spíše nezřetelné. Faktorem zejména rozhodným je zde budoucí postoj majitele nemovitosti, subjektu Města



Zajímavý workshop v Litomyšli může být i pro nás


Patříte k lidem, kteří si už podesáté pořídili nádherný sešit, aby si vedli deník, ale neví, jak vlastně začít? Napadlo vás někdy vytvořit vlastní povídku, nebo pohádku pro děti, ale nemáte nikoho, kdo by vám poradil a dal zpětnou vazbu? ​Během dvoudenního workshopu Píšu, kreslím. Záznamy každodennosti se v Městské galerii Litomyšl vše naučíte! Techniku kreativního psaní Vám přiblíží spisovatelka Markéta Pilátová a se základy ilustrace Vás seznámí ilustrátorka Andrea Tachezy. 

Program workshopu: 

Pátek 8. března, 16.00–20.00, Dílna kreativního psaní s Markétou Pilátovou

 Sobota 9. března, 9.00–13.00, Dílna ilustrace s Andreou Tachezy

​Cena workshopu: 1200,- (v ceně je zahrnut materiál a občerstvení).

Máte-li o workshop zájem, registrujte se prosím na edukace@galerie.litomysl.cz

Workshop bude součástí doprovodného programu výstavy Kapky na kameni.

​Místo konání: Městská galerie Litomyšl, dům U Rytířů, Smetanovo nám. 110.

Lektorky: 

Markéta Pilátová je spisovatelka, překladatelka a novinářka. Je autorkou řady románů, povídkových knih, básní a třinácti dětských knih. K nejznámějším románům patří Žluté oči vedou domů (2007), Tsunami blues (2014) nebo S Baťou v džungli (2017). Zatím posledním autorčiným dílem je román Senzibil (2020) a dětské knihy Bába Bedla a Arnoštova cesta.

Andrea Tachezy vystudovala ateliér textilu a alternativních technik a ateliér animovaného filmu na Vysoké škole uměleckoprůmyslové. Jako ilustrátorka je podepsána pod mnoha tituly. Za knihu Ferdinade!, Bořivoj a blecha Fló a Dům číslo 226 dostala ocenění Zlatá stuha. Kniha O čem sní byla nominována na cenu Czech grand design 2016.  ​Těšíme se na Vás!