ČtD 36/2024  úterý 6.2.2024


Nové video - Videoprezentace stoleté historie Klubu českých turistů

Je to už více než půl roku, co se dne 10. června 2023 konala  v přednáškovém sále Městského muzea Česká Třebová  slavnostní akce ke 100. výročí existence českotřebovského odboru Klubu českých turistů. Její součástí bylo udělení vysokých ocenění pro českotřebovský KČT včetně jeho uvedení do síně slávy a udělení nejvyššího vyznamenání KČT pro předsedkyni odboru Ivetu Trčkovou. Součástí akce byla přednáška kronikáře odboru Mgr. Vojtěcha Johna o stoleté historii českotřebovského odboru a turistiky vůbec s prezentací.
Přednáška dlouho čekala na uvedení, nyní je na světě. Domnívám se, že zatím nemáme jinou takto systematicky komentovanou historii českotřebovské organizované turistiky nikde k dispozici a tak toto video bude příspěvkem, který tuto mezeru zaplní. Video současně doplňuje dokument, který byl při oslavách v červnu 2023 natočen a mohlo by být i jeho součástí. Vyplatí se však, bude-li k dispozici jako zvláštní komentovaná prezentace a může sloužit dalším regionálním historikům k jejich práci.
Odkaz na video je  https://youtu.be/LXE35okYuaY

6. českotřebovská pirueta 2024  a 2020

V archivu Českotřebovského deníku jsem naše ještě video, natočené v únoru 2020, tedy ještě před vypuknutím covidové krize. Takže se podívejme  letošní video a porovnejme s e čtyři roky starým šestiminutovým záznamem....
 

V České Třebové bude letos Národní den železnice


Železniční fanoušci nejen z Pardubického kraje se mají v letošním roce opravdu na co těšit. Kromě celé řady tradičních akcí včetně letních jízd historických parních vlaků či dalších výročních nostalgických jízd je v letošním roce čeká také Národní den železnice, který se v minulosti konal v různých železničních lokalitách po celé ČR. Předposlední zářijový víkend se na něj však mohou těšit v Pardubickém kraji, konktrétně ve městě železnici zaslíbené, tedy v České Třebové.
„V České Třebové se tradičně konal každoročně jeden z regionálních dnů železnice. Díky jednáním s Českými drahami, jakožto národním dopravcem, se nám podařilo přivést na území Pardubického kraje také vrchol železniční sezony Národní den železnice. Vzhledem k dobré dopravní dostupnosti můžeme očekávat velkou návštěvnost z celé České republiky. Akce je svým rozsahem unikátem v celé Evropě, především s ohledem na množství vystavených exponátů a kombinace prezentace vozového parku od těch nejstarších železničních skvostů až po moderní techniku z českých kolejí.“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že Pardubický kraj je připraven pořádání takto velké akce podpořit, a to nejen z hlediska propagace veřejnosti.
„Národní den železnice je každoročně svátkem všech železničářů, cestujících, fanoušků a příznivců ekologické železniční dopravy. Za historickou a moderní technikou se sjíždí z celé republiky a dokonce ze zahraničí. Konání Národního dne železnice 2024 v Pardubickém kraji je tak příležitostí pro zdejší občany seznámit se s minulostí, současností a také s budoucností železniční dopravy v Česku, ale je také příležitostí představit Pardubický kraj u „přespolních“, říká Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah.
Přesný program a přehled vozidel, která se Dne železnice 2024 v České Třebové 21. září zúčastní, se nyní připravují. Už v tuto chvíli je však jisté, že součástí akce budou expozice Svět historie, Svět změny, Svět zábavy a chystá se také jedinečná Noční světelná show. Programu se určitě zúčastní řada historických parních, motorových a elektrických lokomotiv, nejmodernější vozidla Českých drah a připraven bude také bohatý kulturní program, koncerty, oblíbené aktivity pro děti a mnoho dalších atrakcí.  
Den železnice se každoročně slaví v průběhu září jako vzpomínka na 27. září 1825, kdy na svou cestu vyjel první vlak vynálezce parní lokomotivy George Stephensona. Tento vlak spojil britský Stockton a Darlington a v jeho čele byl stroj pojmenovaný Locomotion. Vzniklo tak mezinárodní pojmenování pro hnací kolejové vozidlo. První vlak měl 11 vagónů s uhlím a vůz s cestujícími. Vlak měl délku 88 metrů a dosáhl maximální rychlost 9 km/h.  

Ještě sportovní ozvěny z víkendu:

Kuželkáři doma porazili ve III. lize přerovské béčko a jsou opět šestí



Volejbal - krajský přebor: Hrálo se 20. a 21. kolo.  

Sokol Česká Třebová II hrál doma, hosti TJ Svitavy B. Body z obou zápasů si odvezli hosté po výhrách 1:3 a 0:3 V tabulce je Sokol Česká Třebová II. stále na 7. místě.   SK Rybník využil domácí prostředí ke dvěma výhrám nad Slávií Hradec Králové v poměru 3: 1a 3:2. Také zde se umístění v tabulce nezměnilo, SK Rybník je na třetím místě, ztráta na druhou Slávii HK se však zmenšila na 5 bodů. V příštím kole za týden hraje Sokol II v Červeném Kostelci a SK Rybník hraje v Kerharticích.
 
Od 15. do 17. března se v zámeckém areálu Litomyšl opakuje ČOKOFEST

Přijďte ochutnat fantastickou čokoládu!

Akce je jedinečnou událostí pro všechny milovníky čokolády a cukrovinek, kteří mají chuť se pobavit, skvěle si pochutnat a případně se i přiučit vaření s čokoládou.

15. - 17. března 2024

předprodej

Předprodej v IC Litomyšl.

cena

60 - 260 Kč

Do Litomyšle to máme jen kousek cesty!

vstupenky

https://www.ticketstream.cz/vstupenky/coko-fest-litomysl

stránka akce

http://www.cokoladovy-festival.cz/litomysl-hlavni-informace


 

Na malá kulturní a kreativní centra se podařilo do kraje získat 103 milionů

Radovat se mohou v Moravské Třebové, Skutči, Poličce a v Jablonném nad Orlicí. Po vyhodnocení žádostí zveřejnilo Ministerstvo kultury České republiky výsledky dotačního řízení na malá kulturní a kreativní centra. Z Národního programu obnovy získají tato města v Pardubickém kraji na své projekty celkem více než 100 milionů korun.
V minulém programu na velká kreativní a kulturní centra se rozdělovalo 2,6 miliardy a z Pardubického kraje uspělo Technické muzeum ve Vysokém Mýtě. Tentokrát ministerstvo rozdělovalo mezi 35 vybraných projektů téměř 840 milionů.
Podporu mohly získat projekty buď na výstavbu nového kulturního a kreativního centra, přestavbu stávajícího objektu na kulturní a kreativní centrum nebo rozšíření stávajícího kulturního a kreativního centra. Malá kulturní a kreativní centra jsou výjimečná tím, že v sobě spojují knihovnu a kulturní centrum. 
„Celkové navýšení druhého dotačního titulu je výsledkem společného tlaku kulturní komise Asociace krajů a Ministerstva kultury. My jsme byli ve spojení se všemi žadateli v našem kraji a jsme rádi, že byli natolik připraveni, že velmi dobře uspěli. Díky tomu do Skutče putuje 40 milionů, do Moravské Třebové 23,7 milionu, do Poličky 19,5 milionu a do Jablonného nad Orlicí 19,7 milionu,“ uvedl náměstek hejtmana pro kulturu a investice Roman Línek.
Výstavba Městské knihovny – kulturního a kreativního centra Skuteč
Místní městská knihovna se stane veřejným víceúčelovým zařízením, prostorem pro kulturní, sociální, vzdělávací a tvořivé volnočasové aktivity. Výstupy projektu povedou k lepšímu využití kulturních zdrojů města Skuteč, zvýšení kvality života obyvatel a upevnění jejich vztahu k regionu a kraji. Živé a kulturně otevřené město láká kreativní talenty a mohou tak vznikat jedinečné investiční impulzy. Kreativita a tvořivost tak přispívají k sociálnímu, ale i hospodářskému rozvoji.
Kulturně kreativní centrum Moravskotřebovska, Moravská Třebová – Boršov
V Moravské Třebové neexistuje prostor, který by byl adekvátně vybavený a ve kterém by místní spolky a organizace i samotní umělci a umělkyně mohli pracovat na svých projektech. Rekonstrukce zvýší kapacitu centra, bude bezbariérové, umožní rozšířit nabídku programu i služeb, umožní participaci dalších subjektů. To umožní navázání dalších partnerství i v podnikatelském a veřejném sektoru a povede k lepší udržitelnosti instituce. Na rekonstrukci knihovny proběhla architektonická soutěž. Jedná se o stavbu z 19. století, pro kterou se žadatel snažil najít vhodné využití.
„Dalšími podpořenými projekty jsou kulturní a kreativní centrum v Jablonném nad Orlicí a Městská knihovna Polička - kulturní, vzdělávací a kreativní centrum J. V. J. Michla,“ dodal Roman Línek.
Foto  Jablonné nad Orlicí, budova bývalé školy z roku1890, nyní městská knihovna, ZUŠ, jednací sály a rodinné centrum
Moravská Třebová Boršov – budova z roku 1830, starý kulturní dům s přistavěným sálem  foto: mapy.cz

19. ročník festivalu Kocianovo Ústí zahájil předprodej

V pondělí 5. února odstartoval předprodej vstupenek na 19. ročník hudebního festivalu Kocianovo Ústí 2024. Festival potrvá od 27. dubna do 4. května a nabídne celkem pět koncertů.
Těšit se opět můžeme na koncerty houslového virtuosa Pavla Šporcla, který je uměleckým ředitelem festivalu Kocianovo Ústí a předsedou poroty Kocianovy houslové soutěže, vystoupení předního českého violoncellisty Jiřího Bárty, ale i tradiční koncert laureáta a vítězů 66. ročníku Kocianovy houslové soutěže. Vstupenky budou k dispozici online na webových stránkách Klubcentra, v předprodeji v informačním centru města a v sídle Klubcentra.
Program 19. ročníku Kocianova Ústí:
• 27. dubna – Jiří Bárta (violoncello) a Filharmonia Sudecka
• 29. dubna – Koncert k roku české hudby: Pavel Šporcl (housle), Petr Šporcl (violoncello) a Zemlinského kvarteto
• 2. května – Komorní filharmonie Pardubice a Milan Kostelenec (laureát Kocianovy houslové soutěže 2023)
• 3. května – Pavel Šporcl: Feeling Good
• 4. května – koncert laureáta a vítězů 66. ročníku Kocianovy houslové soutěže
Ústí nad Orlicí hostí dvě významné mezinárodní hudební soutěže pro talentovanou mládež do 16 let. Tou první bude ve dnech 25. až 27. dubna 29. ročník Heranovy violoncellové soutěže. V pořadí 66. ročník Kocianovy houslové soutěže se uskuteční v Ústí nad Orlicí ve dnech 1. až 4. května. U obou hudebních klání je nyní otevřen příjem přihlášek.

Zajímavý workshop v Litomyšli může být i pro nás


Patříte k lidem, kteří si už podesáté pořídili nádherný sešit, aby si vedli deník, ale neví, jak vlastně začít? Napadlo vás někdy vytvořit vlastní povídku, nebo pohádku pro děti, ale nemáte nikoho, kdo by vám poradil a dal zpětnou vazbu? ​Během dvoudenního workshopu Píšu, kreslím. Záznamy každodennosti se v Městské galerii Litomyšl vše naučíte! Techniku kreativního psaní Vám přiblíží spisovatelka Markéta Pilátová a se základy ilustrace Vás seznámí ilustrátorka Andrea Tachezy. 

Program workshopu: 

Pátek 8. března, 16.00–20.00, Dílna kreativního psaní s Markétou Pilátovou

 Sobota 9. března, 9.00–13.00, Dílna ilustrace s Andreou Tachezy

​Cena workshopu: 1200,- (v ceně je zahrnut materiál a občerstvení).

Máte-li o workshop zájem, registrujte se prosím na edukace@galerie.litomysl.cz

Workshop bude součástí doprovodného programu výstavy Kapky na kameni.

​Místo konání: Městská galerie Litomyšl, dům U Rytířů, Smetanovo nám. 110.

Lektorky: 

Markéta Pilátová je spisovatelka, překladatelka a novinářka. Je autorkou řady románů, povídkových knih, básní a třinácti dětských knih. K nejznámějším románům patří Žluté oči vedou domů (2007), Tsunami blues (2014) nebo S Baťou v džungli (2017). Zatím posledním autorčiným dílem je román Senzibil (2020) a dětské knihy Bába Bedla a Arnoštova cesta.

Andrea Tachezy vystudovala ateliér textilu a alternativních technik a ateliér animovaného filmu na Vysoké škole uměleckoprůmyslové. Jako ilustrátorka je podepsána pod mnoha tituly. Za knihu Ferdinade!, Bořivoj a blecha Fló a Dům číslo 226 dostala ocenění Zlatá stuha. Kniha O čem sní byla nominována na cenu Czech grand design 2016.  ​Těšíme se na Vás!



V Letohradě zřídila Pečovatelská služba vlastní seniordopravu HELP


V Letohradě začala od února fungovat nová dopravní služba s názvem Help doprava Letohrad. Je určena lidem zdravotně oslabeným, dětem zdravotně oslabených rodičů a seniorům k návštěvě lékaře, úřadu, přátel či na nákup. Auto na přání klientů zajíždí pro cestující i do blízkých obcí jako jsou: Nekoř, Šedivec, Lukavice, Písečná a Žampach.
Ke zřízení dopravní služby tohoto druhu město přiměla poptávka od občanů a také kladné ohlasy podobných služeb v okolních městech. "Jelikož se na Pečovatelskou službu města Letohrad obrací čím dál více lidí s potřebou dopravy, rozhodlo se město reagovat a zajistit pro občany se zdravotním oslabením novou službu, která je přepraví tam, kam potřebují. Pečovatelská služba bude tak mít čas na zajišťování péče svým klientům a uvolněné kapacity bude moci nabídnout novým potřebným lidem, kteří se bez pomoci druhé osoby neobejdou." vysvětlila Jana Koželuhová, ředitelka Pečovatelské služby Letohrad.
Help doprava Letohrad funguje každý všední den od 7 do 11 hodin a od 12:30 do 15:30 hodin, o víkendech a ve svátcích klienty nepřepravuje. Ceník a další bližší informace najdete na www.psletohrad.eu. (Zdroj: Orlicky.net)