ČtD 37/2024  středa 7.2.2024


Nové video - ukázka z pořadu Příběhy starých hospod (z Kozlova)

Na přelomu ledna a února publikovala Česká televize na podzim natočený pořad "Příběhy starých hospod - Pardubicko, jehož závěrečná část je věnována příběhu hospůdky U Sitařů v Kozlově.  Z tohoto pořadu jsme publikovali fotografie jak z natáčení, tak i z uvedeného filmu. Ve filmu je doklad o historii významné částí České Třebové, proto považuji za nutné publikovat z filmu alespoň krátkou ukázku. Zejména také proto, že zde je také zachyceno vyprávění vnuka zakladatele hospody pana Josefa Sitaře a tímto bude zachována přímo "doma" v České Třebové a Kozlově. Věřím, že pan Josef Sitař jako pamětník pamětníků ještě na jaře přijede do Kozlova na besedu i o tom, jak to tenkrát všechno v Kozlově bylo a že se nám podaří zachytit celé jeho vyprávění i na kameru Českotřebovského deníku.
Odkaz na videoukázku  na webu Českotřebovského deníku najdete ZDE
Odkaz na celý pořad "Příběhy starých hospod" na webu české televize najdete ZDE:

Krajská záchranka se přesune na obchvat Svitav.
Stavba by mohla začít v květnu.

Krajští radní na svém pondělním jednání učinili výběrem dodavatele další důležitý krok pro zahájení výstavby nové výjezdové základny Zdravotnické záchranné služby ve Svitavách. Ta vznikne na nově otevřeném obchvatu města a její vybudování je nezbytným předpokladem pro další rozvoj lůžkové části Svitavské nemocnice. Předpokládaná hodnota stavby činila 88 milionů korun včetně DPH. Na základě výběrového řízení byla jako ekonomicky nejvýhodnější vyhodnocena nabídka v částce 65 milionů korun včetně DPH. Stavba by měla začít v květnu, kraj ještě čeká na rozhodnutí o přiznání dotace.
„Vybudování výjezdové základny naší zdravotnické záchranné služby je prvním krokem a nezbytnou podmínku dalšího rozvoje Svitavské nemocnice, jelikož potřebujeme uvolnit přesunem stávající základy prostor pro připravované záměry v areálu nemocnice. Pro jejich realizaci máme v krajském rozpočtu na letošní rok připraveno 25 milionů korun na projektování stavby. V případě samotné základny, která bude pro zlepšení dopravní dostupnosti umístěna na nově otevřeném obchvatu města, který byl otevřen v závěru loňského roku. Oproti předpokládané hodnotě se v rámci stavby dostáváme na částku 65 milionů korun včetně daně, což je částka o 23 milionů korun nižší. Tyto prostředky budeme moci přesunout do dalších připravovaných investic v rámci naší záchranky,“ řekl hejtman Martin Netolický s tím, že stavba by mohla začít již v květnu.
Podle náměstka hejtmana pro oblast investic Romana Línka se v rámci nyní soutěžených staveb příznivě projevuje aktuální situace ve stavebnictví. „Do výběrového řízení se nám přihlásilo 10 subjektů, což dokazuje vysoce konkurenční prostředí. Také díky tomu se nám podařilo stavbu vysoutěžit za 65 milionů korun včetně daně. Obdobný trend nyní sledujeme také v rámci silničních staveb, které nyní vyhodnocujeme,“ uvedl Línek.
Ve Svitavách vznikne dvoupodlažní novostavba se sedmi garážovými místy pro zásahová vozidla a výcvikovým střediskem ZZS PAK. „Objekt bude sloužit pro tři výjezdové posádky a bude zahrnovat standardní zázemí pro posádky včetně provozní místnosti, odpočinkových pokojů pro řidiče, záchranáře a lékaře, či skladů zdravotnického materiálu a skladu léků. Budova bude opět ctít společný design, který je na první pohled rozpoznatelný a společný pro všechny základny,“ vysvětlila náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková.
Pardubický kraj v posledních letech vybudoval hned několik moderních výjezdových základen. Patří mezi ně například Chrudim, Holice, Vysoké Mýto, Seč či Moravská Třebová, kde je základna součástí nového pavilonu nemocnice následné péče. Na velkou část základen se kraji podařilo získat evropské spolufinancování. Základna ve Svitavách nebude výjimkou. „Na výstavbu nové základny pro záchranáře ve Svitavách již máme rezervovanou alokaci v rámci Regionálního akčního plánu IROP a vydání rozhodnutí nic nebrání. Takto na projekt získáme až 61 milionů korun z evropských zdrojů,“ sdělil radní pro evropské fondy a regionální rozvoj Ladislav Valtr.

Pardubický kraj letos zahájí projektování unikátního „dřevobetonového“ mostu v Dolní Čermné

Náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš v lednu navštívil jihočeskou firmu Nema, která se specializuje na výrobu dřevostaveb všeho druhu. Zástupci Pardubického kraje a Správy a údržby silnic (SÚS Pk) si chtěli v praxi ověřit technické specifikace inovativních dřevěných mostů. Ty by oproti klasickým železobetonovým konstrukcím měly umožnit rychlejší výstavbu, být levnější a do budoucna pomoci i se snižováním uhlíkové stopy.
Mosty postavené kombinací dřeva a betonu mají podle ohlasů z praxe několik výhod oproti tradičním konstrukcím a do budoucna nabízí zajímavou alternativu k zavedeným postupům. Jejich význam by navíc mohl v budoucnu narůstat s ohledem na novou legislativu. V České republice v současné době stojí pouze jeden most založený na nové technologii ve Volyni, ale již brzy se začne v Třebíči s výstavbou druhého z dílny společnosti Nema. Krajská samospráva chce nový postup vyzkoušet i v našem regionu, konkrétně v Dolní Čermné. „Jedná se o most ev. č. 314-003 na silnici III. třídy. Letos budeme projektovat, příští rok stavět. Jedním z hlavních benefitů této technologie je rychlejší instalace. Dalšími pak nižší cena na pořízení a snížení uhlíkové stopy. Může se nám to nelíbit, můžeme s tím nesouhlasit, ale i toto je do budoucna věc, na kterou se musí brát ohled. Použitím dřeva snížíme zátěž na životní prostředí, protože jeho zpracování, transport a použití je méně náročné než například u železa, které v konstrukci mostu výrazně nahradí. Co se životnosti týče, je garantována stejná jako u klasických mostů. Vše se samozřejmě ukáže až v praxi, proto chceme postavit nejdřív menší most na méně frekventované silnici. Pokud se metoda osvědčí, můžeme ji rozvíjet a používat více, čímž kraj bude šetřit nejenom peníze, ale i přírodu,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.
Rychlejší, levnější a se stejnou životností. Navíc i z kůrovcového dřeva
Za novým postupem, při kterém se na betonový základ umisťuje konstrukce z lepeného lamelového dřeva, stojí tým odborníků z České zemědělské univerzity v Praze, kteří ve spolupráci s tuzemskými stavebními firmami metodu uvádějí do praxe. Dřevo je chemicky ošetřené nástřikem polyureou, která ho chrání před vnikem vody. „Most samotný má čidla, která hlásí, zda nedošlo k průniku vody dovnitř konstrukce. Pokud by se tak stalo, systém včas upozorní techniky na to, že došlo k porušení hydroizolace a je potřeba oprava. Nová metoda je podle ohlasů z praxe rychlejší na realizaci, levnější a dá se při ní využít kůrovcové dřevo. Ne všechny mosty se samozřejmě má smysl ze dřeva stavět, ale u menších staveb by to mohlo být výhodné, a proto chceme vše vyzkoušet v pilotním projektu,“ uvedl Zdeněk Vašák, ředitel SÚS Pk.
Pardubický kraj chce v praxi dřevěné konstrukce vyzkoušet i kvůli tomu, že stavebníci dlouhodobě upozorňují na to, že od sametové revoluce nebyl v České republice otevřený jediný nový kamenolom. Povolenky na další těžbu v těch stávajících majitelé dostávají velice obtížně a do horizontu 10 let očekává stavební průmysl masivní nedostatek tuzemského kameniva, které je nutné pro opravy silnic. V tom případě bude nutné kamen dovážet, nebo ve vhodných případech využívat jiné materiály.

Od 15. do 17. března se v zámeckém areálu Litomyšl opakuje ČOKOFEST

Přijďte ochutnat fantastickou čokoládu!

Akce je jedinečnou událostí pro všechny milovníky čokolády a cukrovinek, kteří mají chuť se pobavit, skvěle si pochutnat a případně se i přiučit vaření s čokoládou.

15. - 17. března 2024

předprodej

Předprodej v IC Litomyšl.

cena

60 - 260 Kč

Do Litomyšle to máme jen kousek cesty!

vstupenky

https://www.ticketstream.cz/vstupenky/coko-fest-litomysl

stránka akce

http://www.cokoladovy-festival.cz/litomysl-hlavni-informace


 

ÚSTÍ NAD ORLICÍ JIŽ MÁ TAKÉ SCHVÁLENÝ ROZPOČET

Na devátém zasedání zastupitelstva, které se dnes sešlo v kulturním domě, byl schválen rozpočet města na rok 2024. Rozpočet počítá s příjmy v celkové výši 516 milionu korun, výdaji ve výši 635 milionu korun. Schodek rozpočtu, který činí zhruba 119 milionu korun, bude financován zejména nedočerpanými prostředky z loňského rozpočtu a z termínovaného vkladu města.
Investiční výdaje jsou rozpočtovány ve výši 212 milionu korun. K největším investičním akcím letošního roku bude patřit revitalizace parku u divadla s očekávanými výdaji ve výši 50 milionů korun, dále zateplení fasád ZŠ Komenského s výdaji ve výši 25 milionů korun, 19 milionů korun je rozpočtováno na výstavbu technické infrastruktury na Nové Dukle, 15 milionů korun pak na rekonstrukci vnitřních rozvodů a sociálního zařízení v budově úřadu v ulici Dělnické.
Významné investiční akce se chystají i pro roky následující, odbor rozvoje města v současné době intenzivně pracuje na přípravě projektu rozšíření domova důchodců. Stávající areál se potýká s technickými problémy, které jsou dané jak stářím budov, tak i omezenou možností realizovat zásadní stavební změny a opravy vzhledem k dlouhodobě naplněné kapacitě všech objektů. Řešením je vybudování nového pavilonu s plánovanou kapacitou 50 lůžek. Náklady na stavbu jsou odhadovány na 160 milionů korun. Město bude žádat o dotaci, která může dosáhnout maximální výše 80 milionů korun. V případě realizace bude nutné akci dofinancovat pomocí úvěru. S ním počítá střednědobý výhled rozpočtu města na období 2024-2028, odsouhlasený zastupiteli.
Na jednání byla dále schválena účelová neinvestiční individuální dotace z rozpočtu města pro rok 2024 Tělovýchovné jednotě Jiskra Ústí nad Orlicí ve výši 1,4 milionu korun na projekt Rozvoj a údržba sportovišť TJ Jiskra Ústí nad Orlicí nebo Strategie rodinné politiky města Ústí nad Orlicí na období 2022-2026.
Další zasedání zastupitelstva je plánováno na 22. dubna. Řešena na něm má být mj. otázka pořádání městských ohňostrojů v Ústí nad Orlicí v následujícím období.

19. ročník festivalu Kocianovo Ústí zahájil předprodej

V pondělí 5. února odstartoval předprodej vstupenek na 19. ročník hudebního festivalu Kocianovo Ústí 2024. Festival potrvá od 27. dubna do 4. května a nabídne celkem pět koncertů.
Těšit se opět můžeme na koncerty houslového virtuosa Pavla Šporcla, který je uměleckým ředitelem festivalu Kocianovo Ústí a předsedou poroty Kocianovy houslové soutěže, vystoupení předního českého violoncellisty Jiřího Bárty, ale i tradiční koncert laureáta a vítězů 66. ročníku Kocianovy houslové soutěže. Vstupenky budou k dispozici online na webových stránkách Klubcentra, v předprodeji v informačním centru města a v sídle Klubcentra.
Program 19. ročníku Kocianova Ústí:
• 27. dubna – Jiří Bárta (violoncello) a Filharmonia Sudecka
• 29. dubna – Koncert k roku české hudby: Pavel Šporcl (housle), Petr Šporcl (violoncello) a Zemlinského kvarteto
• 2. května – Komorní filharmonie Pardubice a Milan Kostelenec (laureát Kocianovy houslové soutěže 2023)
• 3. května – Pavel Šporcl: Feeling Good
• 4. května – koncert laureáta a vítězů 66. ročníku Kocianovy houslové soutěže
Ústí nad Orlicí hostí dvě významné mezinárodní hudební soutěže pro talentovanou mládež do 16 let. Tou první bude ve dnech 25. až 27. dubna 29. ročník Heranovy violoncellové soutěže. V pořadí 66. ročník Kocianovy houslové soutěže se uskuteční v Ústí nad Orlicí ve dnech 1. až 4. května. U obou hudebních klání je nyní otevřen příjem přihlášek.



Kohouti nyní budou hrát konečně doma - 11. února hostí Novou paku  

Poslední zveřejněná hokejová tabulka po 28. kole  - radost pohledět. Vše se pomalu připravuje na play - off.

   Nejlepší sportovci okresu budou vyhlášeni v pondělí 12. února v Kulturním domě v Ústí n.O.  

Včera 5. února bylo ukončeno hlasování o přidělování hlasů nominovaným a nyní probíhá vyhodnocování. Mezi nominovanými máme opět řadu českotřebovských sportovců.  Je to např. Nela Šustková - judo,  Martin Blaho - triatlon, Vít Škrkoň - judo,  SKB Česká Třebová juniorky, junioři,  Monika Veitová - cyklistika, Hana Wiedermannová - kuželky, Renata Čadová - radiový orientační běh. Škoda, že zde nejsou zařazeni např. sportovci DSC GYM Česká Třebová, kteří získali řadu prestižních světových titulů jak v kategoriích mládeže, tak dospělých. 

FbK Orlicko-Třebovsko v divizi 2 kola před koncem předposlední

Do konce zbývají dva zápasy s týmem Jihlavy (na 6. místě) a Třebíče (aktuálně na 12. místě). V náročné soutěži se jim v posledních kolech nedařilo a prohráli nešťastně třeba jen o gól. Přitom v zápase  byli   často lepší, závěr se nevydařil Tak např. skončily poslední tři zápasy  s týmem Fbc Hradec Králové 8:9, Florbal Litomyšl 5:6  a Hornets Brno 5:6. Po prodloužení, tedy opět o gól,  prohráli doma také v zápase s Dobruškou 13. ledna a také první letošní zápas  6. ledna s Fbc  Letohrad skončil prohrou Fbk Orlicko-Třebovsko 9:6. Suma sumárum - v letošním roce 2024 nezaznamenali výhru ani v jednom z pěti zápasů. Naposledy vyhráli 16. prosince v domácí hale Skalka nad Vysokým Mýtem 6:4. Tabulka 2 kola před koncem:

V Letohradě zřídila Pečovatelská služba vlastní seniordopravu HELP

V Letohradě začala od února fungovat nová dopravní služba s názvem Help doprava Letohrad. Je určena lidem zdravotně oslabeným, dětem zdravotně oslabených rodičů a seniorům k návštěvě lékaře, úřadu, přátel či na nákup. Auto na přání klientů zajíždí pro cestující i do blízkých obcí jako jsou: Nekoř, Šedivec, Lukavice, Písečná a Žampach.
Ke zřízení dopravní služby tohoto druhu město přiměla poptávka od občanů a také kladné ohlasy podobných služeb v okolních městech. "Jelikož se na Pečovatelskou službu města Letohrad obrací čím dál více lidí s potřebou dopravy, rozhodlo se město reagovat a zajistit pro občany se zdravotním oslabením novou službu, která je přepraví tam, kam potřebují. Pečovatelská služba bude tak mít čas na zajišťování péče svým klientům a uvolněné kapacity bude moci nabídnout novým potřebným lidem, kteří se bez pomoci druhé osoby neobejdou." vysvětlila Jana Koželuhová, ředitelka Pečovatelské služby Letohrad.
Help doprava Letohrad funguje každý všední den od 7 do 11 hodin a od 12:30 do 15:30 hodin, o víkendech a ve svátcích klienty nepřepravuje. Ceník a další bližší informace najdete na www.psletohrad.eu. (Zdroj: Orlicky.net)