ČtD 38/2024  čtvrtek 8.2.2024


 Koncert učitelů základní umělecké školy naplnil Malou scénu  
Uvádím zatím fotoreportáž z úspěšného středečního koncertu a jeho program. Na koncertu vystoupilo 23 učitelů školy z celkového počtu 34 učitelů. Vystoupili sólisté i soubory. Z koncertu bude ještě dnes ve čtvrtek 8. února večer uvedeno video, takže budeme moci posoudit jak vynikající dramaturgii, interpretační úroveň i atmosféru v sále Malé scény. Fotoreport ZDE
Úvodní fotografie pořízená na závěr koncertu se po kliknutí zvětší. Fotoreportáž  uvádím v  souboru ZDE Českotřebovský deník natočil také video, bude zveřejněno ve čtvrtek 8. února večer

Novinka: Krajská poradna zavedla Rychlou pomoc v krizi

Od počátku roku 2024 nově působí v Pardubickém kraji krizový intervent. Tato pozice je součástí odborného sociálního poradenství Poradny pro rodinu Pardubického kraje a jedná se o rychlou pomoc „teď a tady“ v krizových situacích.  Na webových stránkách Poradny pro rodinu ji definuje odkaz RYCHLÁ POMOC V KRIZI. 
„Všichni víme o nedostatku psychiatrů a psychologů.  Objednací lhůty bývají často velmi dlouhé a problém v rodině může nebezpečně narůstat. V krajské Poradně pro rodinu se snaží hledat řešení, která budou předcházet ohrožení dětí a rodin, a toto je jedním z nich,“ řekl radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola, do jehož kompetence poradna spadá.
Pomoc v krizi není klasickou krizovou linkou
V prvním měsíci využilo této rychlé pomoci v krizových situacích celkem 11 klientů, a to zpravidla prostřednictvím rychlého odkazu na webových stránkách RYCHLÁ POMOC V KRIZI. Krizového interventa kontaktovali klienti nejprve telefonicky a následně poté si s ním domluvili osobní schůzku v prostorách některé z poboček Poradny pro rodinu Pardubického kraje (Pardubice, Chrudim, Ústí nad Orlicí, Svitavy).  „Krizová intervence v tomto pojetí není klasickou telefonickou krizovou linkou, nýbrž krizovým poradenstvím preferujícím osobní setkání. Klienti vítají možnost osobní konzultace ve spádovém okolí svého bydliště a využívají možnosti promluvit si o svých problémech v době, kdy je nejvíce tíží. Jedná se o široké spektrum problémů, od změny životních podmínek, přes domácí násilí až po úmrtí blízké osoby. Úlohou krizového interventa je pomoci člověku zorientovat se v aktuální tíživé situaci, případně vysvětlit, co, jak a proč se bude dít dál, pomoci mu řešit jeho akutní právě probíhající krizi,“ vysvětlila ředitelka poradny Petra Lášková.
Krizová intervence je bezplatná a krizový intervent je vázán mlčenlivostí. Lidé jej mohou kontaktovat každý pracovní den od 8 do 18 hodin. V případě, že zanechají na tel. č. 724 112 065 vzkaz, či se z jakéhokoliv důvodu nedovolají (prozvonění, zmeškaný hovor), bude je v nejbližší době krizový intervent kontaktovat sám zpětně. V současné době krizový intervent dojíždí za svými klienty do poboček Poradny pro rodinu (Svitavy, Pardubice, Ústí nad Orlicí, Chrudim), ale v budoucnu je žádoucí, aby jeho rozsah poskytování pomoci byl širší a mohl se se svými klienty setkávat i mimo pracoviště poradny po celém Pardubickém kraji.
Schůzka do týdne
Podstatou krizové intervence je poskytnout psychosociální pomoc v krizi v co možná nejkratším časovém úseku, proto se krizový intervent snaží domluvit s volajícím osobní kontakt do jednoho týdne. Dle závažnosti problému je poskytována krizová intervence v rozsahu jednoho až šesti setkání. Poté se klient ve své tíživé situaci orientuje a zvládá ji řešit sám, popř. je nasměrován na další odborná pracoviště, neziskové organizace, soc. pracovníky obcí, psychoterapeuty a podobně. 

Kultura žije i díky poloprofesionálním sdružením

Kulturu tvoří nejen profesionálové, ale také nadšení amatéři a někdy i poloprofesionálové. I pro ně jsou určeny dotace Pardubického kraje z oblasti kultury.
„Jejich roli mohu ukázat na třech spolcích, které v našem kraji působí, a kterých si pro jejich činnost velmi vážíme. Je to jednak Vojensko-historický klub Erika z Brna, který provozuje Památník obětem internace a Východočeský památník celnictví v Králíkách, dále Společnost přátel čs. opevnění, která spravuje Muzeum československého opevnění – Dělostřeleckou tvrz Bouda, a nakonec spolek Boii, který buduje a provozuje skanzen Země Keltů v Nasavrkách. Za všemi těmito projekty jsou tisíce hodin dobrovolnických prací, ale zároveň i odborná erudice a následně i velký zájem návštěvníků. Dohromady získaly od Pardubického kraje 950 tisíc korun na aktivity v letošním roce,“ řekl náměstek hejtmana pro kulturu a investice Roman Línek.
Krajští radní podpořili také částkou 100 tisíc korun filmové projekce a vzdělávací akce na Památníku Zámeček v Pardubicích.
„Tradičně jsme navrhli zastupitelstvu i podporu místních knihoven na okresech Chrudim, Svitavy a Ústí nad Orlicí prostřednictvím regionálních funkcí knihoven. Celková výše činí 8,5 milionu korun. Pardubický okres podporu čerpá z příspěvku pro Krajskou knihovnu,“ dodal Línek.

 Technické obory jsou budoucnost. Jejich podpora je prioritou kraje

Na trhu práce je dlouhodobě nedostatek technicky a odborně zdatných absolventů, což také znamená, že firmy dokáží řemeslnickou šikovnost a poctivost po zásluze odměnit. Pardubický kraj si význam technického a odborného vzdělávání velmi dobře uvědomuje. Proto podpoří ve výši 700 tisíc korun Asociaci pro mládež, vědu a techniku (AMAVET).
Právě snaha posílit zájem žáků o vědecké a technické obory v Pardubickém kraji je cílem tohoto spolku. „S AMAVETEM dlouhodobě spolupracujeme. Součástí projektu je pořádání okresních a krajských kol, při kterých se snaží regionálně propagovat vědu a techniku. Žáci mají také příležitost vyzkoušet si stáž v zahraničí. Podpora tímto směrem dává obrovský smysl. Opustit komfortní zónu domova, komunikovat v cizím jazyce v zahraničí, získat kontakty a hlavně se nebát zkusit něco nového je pro osobní rozvoj žáků velice cennou zkušeností. Finanční podpora v hodnotě 700 tisíc korun také podpoří letní školu mladých vědců nebo mechatroniků. Odborné vzdělání a zvýšení zájmu žáků základních a středních škol o jeho studium je pro nás jasnou prioritou. Na trhu práce je o absolventy s tímto zaměřením velký zájem,“ říká radní pro školství Josef Kozel. 

Vyvalte sudy, narodil se nám syn - Bedříšek !

Tuto radostnou větu nezvolal na prvním zámeckém návrší v Litomyšli nikdo jiný, než František Smetana, tatínek budoucího slavného hudebního skladatele. Stalo se tak přesně 2. března před dvěma sty lety! Historikové popisují tuto událost takto: Syn sládka zámeckého pivovaru se v Litomyšli narodil 2. března 1824 v 10 hodin, v den kdy vrcholil masopust. Paní Smetanová prý ještě v předvečer nejveselejšího dne v roce do půlnoci tančila. Narození prvního syna v rodině bylo velkou slávou. „Otec byl prý právě na dvoře, když děvče přiběhlo se zprávou, že se narodil syn. A tu šťastný otec v samé radosti děvče chytil a tančil s ním po dvoře. Chtěl však, aby i jeho lidé sdíleli s ním tuto radost, proto dal na dvůr vyvaliti své chase sud piva a ta pak zpívajíc a tancujíc neméně radostně vítala příchod Bedřicha Smetany na svět".
Více o akci v Litomyšli 2. března 2024 najdete ZDE

OUSTEČTÍ ZÁPASNÍCI MISTRY SLOVENSKA

Začátkem února se zápasníci Orlickoústeckého sportovního klubu Brazilského Jiu-Jitsu zúčastnili otevřeného mistrovství Slovenské republiky AJP Tour. Soutěže se zúčastnilo 34 týmů z celé Evropy, Brazílie a USA. Tým z Ústí nad Orlicí tým vyslal do boje o cenné kovy 17 zástupců, kteří vybojovali 5 zlatých, 7 stříbrných a 3 bronzové medaile a získali tituly mistrů a vicemistrů Slovenska. Celkově se tým umístil, v obrovské konkurenci, na krásném 4. místě, druhý nejlepší tým po Jungle BJJ Praha z České republiky. Pod vedením Jana Kubína vychoval domácí tým Brazilského Jiu-Jitsu Ústí nad Orlicí již několik mistrů republiky a dosáhl vítězství na několika prestižních turnajích AJP v zemích jako Francie, Srbsko, Slovinsko, Německo, Švýcarsko a Bosna a Hercegovina.

Také v Ústí mají participativní rozpočet. Také potřetí.

Rozeběhl se třetí ročník participativního rozpočtu „PRO ÚSTÍ“, v němž sami obyvatelé města navrhují veřejně prospěšné projekty a v hlasování rozhodnou, které spatří světlo světa. Vyčleněno na ně bude stejně jako loni 800 tisíc korun. I pravidla budou stejná jako v minulém roce. Přihlašování projektů trvá do 15. března. Návrhy následně projdou kontrolou, zda jsou v souladu s pravidly. Hlasování veřejnosti proběhne během května. Občané budou vybírat čtyři projekty, dva malé do 100 tisíc korun a dva velké do 300 tisíc korun. Vybrané návrhy budou poté realizovány, podle jejich náročnosti v letošním nebo příštím roce.  

Od 15. do 17. března se v zámeckém areálu Litomyšl opakuje ČOKOFEST

Přijďte ochutnat fantastickou čokoládu!

Akce je jedinečnou událostí pro všechny milovníky čokolády a cukrovinek, kteří mají chuť se pobavit, skvěle si pochutnat a případně se i přiučit vaření s čokoládou.

15. - 17. března 2024

předprodej

Předprodej v IC Litomyšl.

cena

60 - 260 Kč

Do Litomyšle to máme jen kousek cesty!

vstupenky

https://www.ticketstream.cz/vstupenky/coko-fest-litomysl

stránka akce

http://www.cokoladovy-festival.cz/litomysl-hlavni-informace


 


19. ročník festivalu Kocianovo Ústí zahájil předprodej

V pondělí 5. února odstartoval předprodej vstupenek na 19. ročník hudebního festivalu Kocianovo Ústí 2024. Festival potrvá od 27. dubna do 4. května a nabídne celkem pět koncertů.
Těšit se opět můžeme na koncerty houslového virtuosa Pavla Šporcla, který je uměleckým ředitelem festivalu Kocianovo Ústí a předsedou poroty Kocianovy houslové soutěže, vystoupení předního českého violoncellisty Jiřího Bárty, ale i tradiční koncert laureáta a vítězů 66. ročníku Kocianovy houslové soutěže. Vstupenky budou k dispozici online na webových stránkách Klubcentra, v předprodeji v informačním centru města a v sídle Klubcentra.
Program 19. ročníku Kocianova Ústí:
• 27. dubna – Jiří Bárta (violoncello) a Filharmonia Sudecka
• 29. dubna – Koncert k roku české hudby: Pavel Šporcl (housle), Petr Šporcl (violoncello) a Zemlinského kvarteto
• 2. května – Komorní filharmonie Pardubice a Milan Kostelenec (laureát Kocianovy houslové soutěže 2023)
• 3. května – Pavel Šporcl: Feeling Good
• 4. května – koncert laureáta a vítězů 66. ročníku Kocianovy houslové soutěže
Ústí nad Orlicí hostí dvě významné mezinárodní hudební soutěže pro talentovanou mládež do 16 let. Tou první bude ve dnech 25. až 27. dubna 29. ročník Heranovy violoncellové soutěže. V pořadí 66. ročník Kocianovy houslové soutěže se uskuteční v Ústí nad Orlicí ve dnech 1. až 4. května. U obou hudebních klání je nyní otevřen příjem přihlášek.