ČtD 40/2024   sobota 10. února 2024 


V pondělí bude jednání zastupitelů

Podrobný program byl uveden na webu města. Důležité jsou jistě finanční záležitostí, tedy rozpočtové změny. Jsou dvojího druhu.  První rozpočtová opatření projednává pouze  rada města a zastupitele o nich pouze informuje.  Jde u změny u jednotlivých položek  tak, jak se postupně zpřesňují záměry města. V rozpočtu jsou totiž některé položky, zejména investice, uvedeny jen se symbolickým  výdajovým nákladem např. 100 tisíc korun a pro jejich realizaci  bude ve skutečnosti bude zapotřebí násobně více peněz.  Prostředky pro investice jsou zatím v investiční rezervě, která se postupně rozpouští např. podle  výsledků výběrového řízení  na jednotlivé akce nebo v případě žádostí o dotace, které musí být finančně plně doloženy v rozpočtu města.. Tyto přesuny jsou v pravomoci rady města. Takovéto možnosti si  vedení města velmi pochvaluje, ale negativním důsledkem tohoto stavu je ovšem to, že veřejnost v podstatě netuší, které z investičních záměrů skutečně budou realizovány a o jak nákladné akce se jedná. Podívejte se na situaci z loňského roku 2023:
Ještě loni vedení města zveřejnilo současně s rozpočtem výše uvedený tzv. Zásobník investičních záměrů, kde byly vypsány zvlášť investice se kterými se počítá včetně jejich finanční náročnosti z projektu či studie a zvlášť takové pak investice, které zůstaly "pod čarou" a v rozpočtu města nebyly vůbec jmenovány.  Takovým příkladem z loňska je investiční záměr na  modernizaci sportoviště ZŠ Ústecká. Protože město během září objevilo možnost využití vypsaného dotačního titulu  Národní sportovní agentury, tak se k vůli tomu muselo na podzim mimořádně sejít zastupitelstvo města a do rozpočtu tento titul zařadit. Nakonec jsme dotaci nedostali, ale důležité je, že se záměr dostal mezi priority. Údajně má být dotační titul vypsán znovu v březnu (zatím ale ještě není) a tak se žádost zřejmě ještě zopakuje. Doufám, že obdobný přehled bude nyní po únorovém jednání zastupitelů vydán i letos.
Nyní  byla zastupitelům předložena rozpočtová změna, která zařazuje do rozpočtu také některé nové věci. Je to např. financování sdílených kol (opět s firmou NEXT BIKE), tedy opakování záměru z loňska (byl považován za úspěšný a nebyl v prosincovém rozpočtu zařazen). Dále bude schvalováno pořízení studie na výstavbu sociálních bytů v Bezděkově v sousedství budoucího pavilonu C Domova pro seniory, kde je ještě pro tento záměr prostor navazující na bývalou administrativní budovu firmy Böhm, která se bourat nebude (VIZ OBRÁZEK). Zvýší se tak využití areálu Böhmplastu, nebude zde jen Domov pro seniory, ale také sociální byty, na které lze získat dotaci.  Je to ale zadáno  přece jen s faulem, tedy nedodržením rozpočtové kázně. Ačkoliv o  zařazení do financování roku budou zastupitelé v pondělí teprve hlasovat, tak studie již byla zadána a smlouva se společností BKN Vysoké Mýto na pořízení studie byla v lednu v předstihu podepsána. Snaha využít zakoupený areál v Bezděkově  je chvályhodná, rozumím i tomu proč to byla vybrána společnost BKN, která řeší celý sousední areál, ale s podpisem smlouvy se mělo počkat až to zastupitelé schválí! 
Tradičně jsou do programu zařazeny majetkové záležitosti, tedy prodeje  pozemků, záměry prodeje pozemků. Bude také projednávám nový provozní model městského krematoria. Je prakticky totožný s  dosavadním, odlišnost je v tom, že bude dovolovat provoz ve všech pracovních dnech a ne jako dosud pouze ve dvou dnech v týdnu. Počet spalů má být limitován stejně jako dosud.  V programu je dále projednávání změny územního plánu  - bude rozhodováno o zařazení nebo nezařazení dalších žádostí o provedení změny.
Individuální finanční dotace. V rozpočtu město jsou přímo uvedeny individuální dotace pro tradiční žadatele. Je li dotace vyšší než 50 tisíc korun, pak o žádosti rozhoduje zastupitelstvo města  V našem případě se jedná např. o dotaci pro pořadatele Týdne sportu, provozovatele  klubu Modrý trpaslík, pro mládežnické oddíly TJ Lokomotiva, Krasobruslařského klubu, kteří dostávají dotace na pronájem ledové plochy nebo tréninkové hodiny v plaveckém bazénu, letos nově také pro HC Kohouti.-   naopak tenisový klub žádost o dotaci na pronájem tenisové haly stáhl, bude řešena slevou z nájmu, kterou platí Tenis, s.r.o. městu.  Přehled  udělených dotací uvedu po schválení v tabulce.
V programu únorového zastupitelstva je ještě  významný návrh  kulturní komise a rady města na udělení čestného občanství  nau PhDr. Josefu Zavřelovi PhD., českotřebovskému rodákovi žijícímu v Praze, který ač byl celoživotně mimo město (byl redaktorem československé televize - redakce sportu a cestovatelem se i ve svém vysokém věku 92 let angažuje pro své rodné město, pravidelně Českou Třebovou navštěvuje  vypátral a zmapoval osud  emigranta a významného funkcionáře FIS, pedagoga lyžování  Vladimíra Pácla v Itálii, zařídil vazbu  a návštěvu představitelů měst Česká Třebová - Malé (Brento, Itálie), zajistil, aby Česká televize o Vladímíru Páclovi  (právě nyní v neděli 11/2 by slavil 100. narozeniny) natočil televizní film,  uspořádal  v našem městě řadu výstav ze svého cestovatelského programu a je významným sponzorem českotřebovského gymnázia, kde uděluje několik let ze svých prostředků nejlepším absolventům stipendium. (mm)

Rozloučení s JardouTupcem

Přátelé, jak již jistě víte, do leteckého nebe odešel Jarda Tupec. Kdysi jsme spolu vedli několikahodinové debaty a já na to měl nervy... muselo uplynout dvacet let, než jme si předloni věci vyříkali a našli shodu. Jarda byl prostě profík, učil mě létat s modelem, jenže já byl blbec a on Tupec ale stejně se mu to trošku podařilo. To pro to jeho chtít otravovat se s oslem. Navždy na něj budu vzpomínat. Nemám vůbec žádné právo mluvit do činnosti LMK ale navrhuji další soutěže pořádat jako memoriál Jardy Tupce.
Čest tvé památce!  V. H.

Transformace Domova u studánky v Anenské Studánce pokračuje.
Část služeb se může přesunout do České Třebové

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a radní pro oblast sociální péče Pavel Šotola jednali s vedením České Třebové o možné spolupráci v rámci transformace Domova u studánky v Anenské Studánce. Jednou z možností je vybudování rodinného domku v lokalitě Rudoltičky a využití dnes opuštěné budovy bývalé pošty v ulici Klácelova, která je v majetku města.
„V rámci transformace péče v sociálních službách z dřívějších hradů a zámků do komunitního bydlení a změny ve způsobu poskytované péče řešíme v rámci našich organizací možné prostory v širším okruhu. Takto jsme například v rámci Domova sociálních služeb Slatiňany vybudovali několik rodinných domků, další domky jsou ve Svitavách, Poličce, Bystrém či Letohradě. Řešíme bytové jednotky ve městech tak, aby klienti těchto služeb žili pokud možno v prostředí, které se blíží standardním domácnostem, což má pozitivní vliv i na kvalitu jejich života a větší samostatnost,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Ten společně s radním Pavlem Šotolou jednal opakovaně s vedením města Česká Třebová o možnosti výstavby rodinného dvojdomku pro 12 klientů v lokalitě Rudoltičky, ale také převodu objektu v ulici Klácelova. „Objekt je v majetku města a není v dobrém technickém stavu. V rámci předběžných debat jsme hovořili o možném využití prostoru v rámci transformace Domova u studánky v Anenské Studánce, což se nám jeví jako výhodné pro obě strany. Nyní chceme přistoupit ke konkrétním debatám včetně jednání o převodu objektu z města na kraj a možném čerpání evropských fondů,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Podle Pavla Šotoly je návrh v souladu s dlouhodobou koncepcí kraje. „Postupné opouštění ústavní formy péče je naší dlouhodobou prioritou. Opouštíme tak velké zařízení a klientům umožňujeme žít v běžných bytech či domcích ve městech a obcích. Troufám si říci, že patříme v tomto procesu mezi průkopníky v rámci krajů. Pro klienty je jednoznačně benefitem žít v rámci běžné komunity a být součástí naší společnosti. Zároveň se nám ve větších městech lépe hledají pracovníci nejen v rámci poskytování samotné sociální služby, ale také v rámci administrativních a technických pozic,“ řekl Pavel Šotola.
Starosta České Třebové Zdeněk Řehák avizoval, že město je s krajem připraveno jednat tak, aby prostor v Klácelově ulici dostal novou náplň. „Objekt je v centru města nedaleko náměstí a v tuto chvíli nemá náplň. Pokud by se nám společně s krajem podařilo tento prostor oživit, rozhodně nebudeme klást překážky. Stejně tak v případě stavby rodinného domku v Rudoltičkách, kde se připravuje zasíťování pozemků,“ řekl starosta Řehák s tím, že nyní budou probíhat jednání o formě spolupráce s krajem.


Krajské dotace byly letos poprvé řešeny elektronicky. Osvědčilo se.

Pardubický kraj každoročně finančně podporuje zdejší obce, spolky, sportovní kluby a další organizace v jejich činnosti. Pomáhá jim s každodenním provozem, opravami i novými projekty z mnoha oblastí, od kultury a sportu až po ochranu životů a zdraví. Aby žadatelům usnadnil práci a odstranil zbytečné papírování, spustil kraj nový Dotační portál. Díky němu lze vše vyřídit on-line z pohodlí domova.
Web https://dotace.pardubickykraj.cz má za sebou první ostrou zkoušku, ve které obstál. „Od prosince 2023 do ledna 2024 bylo v prvním a druhém kole podáno téměř 1500 žádostí o finanční podporu přesahující 200 milionů korun. Je to více než v minulých letech a mám radost, že start se podařil. Nový portál odstranil zbytečnou administrativu a umožnil žadatelům všechny dokumenty spojené s podáním žádosti o dotaci předat úřadu elektronicky, bez nutnosti něco posílat poštou či osobně chodit na úřad. Lidé také mohou vidět stav žádosti, a zda se jí už věnuje pověřený úředník, mají tedy lepší přehled o celém procesu. Žádosti standardně putovaly k dalšímu vyhodnocení a již jsme o některých jednali na radě, o dalších rozhodne v únoru zastupitelstvo,“ uvedl ke startu Dotačního portálu hejtman Martin Netolický.
Z téměř 1500 žádostí dorazila většina v pořádku, pouze několik desítek nesplnilo formální požadavky a muselo být po kontrole v souladu s pravidly vyřazeno. Zaměstnanci krajského úřadu byli s žadateli v kontaktu a mnoho z nich podalo doplněné dokumenty ve lhůtě znovu. „Snažili jsme se nejenom lidem radit, ale zároveň jsme od nich sbírali zpětnou vazbu. Některým žadatelům nevyhovovalo, že pro registraci a přihlašování je využívána Identita občana, ale to je dané zákonem a musíme mít jistotu, že komunikujeme s důkladně ověřeným žadatelem, abychom mu mohli poskytnout finance z veřejných zdrojů. Se startem portálu jsem spokojený a těším se na jeho další rozvoj. Je to jeden z nástrojů, kterým přímo pomáháme obcím i občanům. Nejenomže poskytujeme finanční pomoc do regionu, ale také zjednodušujeme a elektronizujeme celý proces podání,“ dodal krajský radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr.
Další náročná zkouška pro Dotační portál začne již za pár týdnů, během března a dubna Pardubický kraj vypíše například příjem žádostí na podporu sboru dobrovolných hasičů. Kompletní seznam aktuálních dotací najdete vždy na adrese https://dotace.pardubickykraj.cz.
V jakých oblastech evidujeme nejvíce žádostí?
•             Sport/535
•             Kultura a památková péče/392
•             Sociální oblast/165
•             Životní prostředí/109
•             Regionální rozvoj, podnikání/74
•             Cestovní ruch/69
•             Zdravotnictví/68


Žamberk získal dotaci NSA na zimák, připravuje i stavbu Domova důchodců

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil ve čtvrtek odpoledne město Žamberk. Se starostou Jiřím Mencákem a místostarostou Ondřejem Jirešem řešil připravované rozvojové projekty ve městě včetně myšlenek na vybudování domova pro seniory. Řeč byla také o oblasti silniční infrastruktury či dalších investicích ve městě.
„Jedním z rozvojových projektů, které vedení města připravuje, je vybudování domova pro seniory. V rámci zajištění plošné dostupnosti péče je oblast Žamberecka z našeho pohledu pro vybudování domova pro seniory a domova se zvláštním režimem velmi vhodná a tato služba potřebná. Vzhledem k přípravám nového střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb Pardubického kraje po roce 2024 jsme připraveni s městem debatovat o potřebné kapacitě s tím, že poměr lůžek v režimu domova pro seniory a domova se zvláštním režimem je k jednání,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Vedení města informovalo hejtmana o tom, že Národní sportovní agentura navrhla projekt budování zimního stadionu v Žamberku k financování v rámci jednoho z vyhlášených dotačních titulů. „V rámci dotačního titulu pro investice nad 10 milionů korun bylo k financování Národní sportovní agenturou doporučeno 11 žádostí z toho tři z našeho kraje. Vedle Žamberka také Litomyšl a Ústí nad Orlicí,“ řekl hejtman Netolický.
Tématem jednání byl také plán investic kraje do silniční infrastruktury. „Letošním roce máme připravenou rekonstrukci ulice Draha směrem na Klášterec nad Orlicí. Dále v regionu řešíme opravu průtahu Lukavicí na silnici II/310 a zároveň chceme opravit úsek z Letohradu v lokalitě U Cihelny. V příštím roce bychom pak rádi pokračovali z Lukavice směrem do Žamberka,“ sdělil hejtman Martin Netolický, který s vedením města mluvil také o přesunu autobusové zastávky v Nádražní ulici v blízkosti knihovny a vybudování ostrůvku, který by u autobusového zálivu zkrátil délku přechodu a zvýšil tak bezpečnost chodců.
Obrázek - studie žambereckého zimáku z r. 2022, kdy dotaci nezískal.