ČtD 41/2024   Neděle 10. února 2024 




Smutná zpráva:
Zemřel Martin Štusák,
předseda spolku Judo Česká Třebová

Je to černé na bílém ve skříňkách pohřební služby. Ve věku 50 let zemřel Martin Štusák, funkcionář českotřebovského juda.
Judo Česká Třebová, jako zapsaný spolek vznikl v roce 2010 oddělením od českotřebovského Sokola, se kterým ale dál dobře vzorně spolupracuje. Velké úspěchy má především v práci s mládeží, odchovanci oddílu se pravidelně umísťují na medailových postech a jsou vyhodnoceni mezi nejlepšími sportovci města i okresu. 
Velkou zásluhu na tom má také Martin Štusák, který se po vzniku samostatného spolku objevil ve funkci jeho předsedy a zůstal v ní až do dneška, i když pro nemoc nemohl v poslední době aktivně působit.  Sám byl dříve aktivní judista již od svých žákovských let. 
Ve vzorně vedené  historii českotřebovského judistického oddílu najdeme např. jeho medailová umístění v juniorské kategorii v roce 1993.
Díky jeho organizačním schopnostem mohl vzniknout tak velký turnaj, jako je Velká cena České Třebové v judu mládeže, která měla letos již 12. ročník. Na jejích posledních dvou ročnících již Martin Štusák mezi organizátory chyběl. V jeho práci pokračují další, kteří ji dělají s neméně velkým zápalem a rozvahou, činnost judistického oddílu pokračuje. Martin Štusák ji bude nyní sledovat pouze z českotřebovského judistického nebe. Čest jeho památce (mm)
 


Sportovní výsledky ze soboty 10. 2. 2024 

Volejbal II. liga ženy
ženy Sokola Česká Třebová hrály v Brně - Juliánově. V prvním dopoledním zápase se dařilo a českotřebovský hostující tým vyhrál na sety 1 : 3, v druhém zápase se karta obrátila a tak je výsledek  pro hosty nepříznivý   3 : 0.  V tabulce se nic nezměnilo, ženy Sokola Č. Třebová zůstávají na třetím místě o bod za druhým týmem ČVUT Praha. V příštím týdnu  druholigový maraton pokračuje, českotřebovské volejbalistky hostí Červený Kostelec, který je aktuálně na posledním osmém místě tabulky.
Volejbal - Krajský přebor mužů
Sokol Česká Třebová II. hrál v Červeném Kostelci a oba zápasy dovedl do vítězného konce ve třech setech, tedy 0:3 a 0:3. Podobně si vedl druhý "českotřebovský" tým - SK Rybník, který hrál úspěšně v sokolovně v Kerharticích a oba zápasy stejně vyhrál 0:3 a 0:3. Díky prohrál Litomyšle je nyní Sokol Česká Třebová II na šestém místě a SK Rybník zůstává na místě třetím.

Českotřebovák Jan Gregor na ME juniorů v biatlonu v polských Jakušicích

Jen co v moderním polském středisku Jakuszyce skončil v neděli IBU Junior Cup, oznámili čeští trenéři Jindřich Šikola (juniorky) a Jan Burian (junioři) nominaci na Otevření mistrovství Evropy juniorů, které se má ve stejném středisku odehrát od středy 7. o neděle 11. února.
ČESKÁ NOMINACE : Juniorky: Lenka Bártová, Miroslava Červená, Kateřina Gotvaldová, Heda Mikolášová, Svata Mikysková, Veronika Novotná, Kateřina Pavlů   Junioři: Luděk Abrahám, Jiří Blaha (na úvodním snímku), David Eliáš, Jan Gregor, Petr Hák, Ondřej Jiránek, Daniel Malušek    
ME Juniorů se koná od středy do neděle od 7. 11. února. Výsledky závodu zatím nemám dostupné, snad zítra.... 
 Středa 7. 2.  10:30, 12,5 km vytrvalostní závod juniorek  14:00, 15 km vytrvalostní závod juniorů
 Čtvrtek 8. 2.  10:30, MIX smíšená štafeta (W+M) 14:00, SINGL MIX smíšená štafeta (W+M)
 Sobota 10. 2.   10:30, 7,5 km sprint juniorek   14:00, 10 km, sprint juniorů
 Neděle 11. 2. 10:30, 9 km hromadný závod „60“ juniorek 10:30, 14:00, 12 km hromadný závod „60“ juniorů


Mezinárodní cenu vévody z Edinburghu získalo v Pardubickém kraji 46 žáků

Pardubický Dům hudby přivítal tento týden stříbrné a bronzové absolventy programu The Duke of Edinburgh’s Award (DofE) z krajských středních škol. Projekt v roce 1956 založil jako podporu rozvoje chlapců a dívek princ Philip, vévoda z Edinburghu. V České republice program funguje od roku 1995. V roce 2023 se do něj zapojilo 5300 žáků ve věku od 14 do 24 let.
Slavnostní ceremonie oceňování úspěšných absolventů se koná každý rok. Akce je završením dlouhodobé snahy žáků rozvíjet se v pohybových aktivitách a zapojit se do dobrovolnictví. Na závěr celého programu na ně čeká dobrodružná týmová expedice v přírodě. V tomto ročníku bylo oceněno 12 stříbrných absolventů a 34 bronzových. „DofE rozvíjí mladé lidi, spojuje je, inspiruje je a motivuje je k tomu, najít v sobě možná i něco úplně nového. Zůstat u toho, nevzdat to a dělat něco, co člověka baví – to všechno přináší program DofE a já mám neskutečnou radost z těch šťastných výrazů v obličejích, když „dofákům“ můžeme na ceremonii předat odznáček a certifikát. Celkem máme 17 aktivně zapojených DofE center v Pardubickém kraji a nyní program DofE v celém Pardubickém kraji plní více než 230 mladých lidí,“ uvedla regionální manažerka pro Východní Čechy a Vysočinu Lisa Kořínek.
Přednášky a vzdělávací aktivity DofE se v Pardubickém kraji týkají také středních škol. Pod vedením odborných lektorů se žáci mohou dozvědět jak se lépe učit, komunikovat a vyrovnávat s neúspěchy. Součástí workshopů jsou i sportovní aktivity nebo přednášky na téma cestování a dobrovolnictví. „Aktivity s DofE jsou pro žáky velmi příjemných zpestřením a inspirací nebát se vyzkoušet nové věci, angažovat se v oblasti dobrovolnictví a vycestovat do zahraničí. Nesmírně si vážím velkého zájmu, který o projekt je. Program DofE umožňuje zdokonalovat se ve věcech, které si účastníci dobrovolně zvolí. Nejrůznější sportovní nebo dobrovolnické aktivity zároveň napomáhají k upevnění pout s ostatními „dofáky“. Na konci programu čeká na absolventy mezinárodně uznávaný certifikát. Rád vidím, že se krajské střední školy snaží aktivity zaměřené na osobní rozvoj jejich žáků podporovat a organizovat,“ řekl radní pro školství Josef Kozel.


Opouštění pobytových ústavů pokračuje, další domek bude v Rudolticích

Radní Pardubického kraje vyhlásili veřejnou zakázku na výstavbu druhého domku v Rudolticích pro klienty Domova u studánky v Anenské studánce. Jeho výstavba je podmíněna získáním dotace z Regionálního operačního programu 21+.
„Jedná se o domek tvořený třemi trakty, ve kterém bude umístěno šest samostatných garsoniér s vlastním sociálním zařízením a přístupen na terasu a zahradu. Dále tu bude zázemí pro personál, skladovací prostory a společný obývací prostor s kuchyňským koutem. Na zahradě je počítáno se sadovými úpravami. Odhadnutá cena činí 43 milionů korun včetně DPH,“ uvedl náměstek pro investice Roman Línek.
Pardubický kraj je lídrem v přeměnách ústavních pobytových sociálních služeb na komunitní typy bydlení. „ Z celkového počtu 785 klientů už nyní žije v domácnostech 566 lidí, což je 72 procent. Ústavní péči už zcela opustily tři naše domovy -  ve Svitavách, v Bystrém a v Předhradí (nyní ve Skutči). V případě Domova u studánky v Anenské studánce je to také naším cílem a druhý domek v Rudolticích bude dalším postupným krokem na této cestě,“ řekl Pavel Šotola.
Ze zkušeností už transformovaných zařízení vyplývá, že se u mnoha klientů vrací radost ze života, mají mnohem více podnětů, stávají se samostatnější, mohou v rámci možností o některých věcech rozhodovat, učit se běžným návykům a někteří i částečně pracovat. Podle individuálních plánů mají uzpůsobenou míru péče či podpory.


 

Dnes v neděli 11.února by Vladimír Pácl slavil stovku. Před 20 lety zemřel. 


Ani po roce 1990, kdy se poměry uvolnily se Vladimír Pácl  nevrátil do Třebové,  po mrtvici ochrnul a prožil zbytek života s péči své přítelkyně a a dalších italských přátel ve městě Malé v severní Itálii. Vzpomínají na Vladimíra jistě i nyní, je to člověk, který pro celý tamější region hodně znamená. osobně se o tom přesvědčil zejména PhDr. Josef Zavřel, který pro nás Vladimíra Pácla a jeho působení v Malé objevil. Jeho texty nyní zveřejňujeme. Měli jsme možnost se setkat s jeho italskými přáteli také u nás v České Třebové. Fotografií jeho přátel z Malé i se snímkem Vladimíra jako oblíbeného lyžařského instruktora a organizátora uvádím i zde....


Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje. Byl doplněn již 30. soubor - Stránky o Vladimíru Páclovi... 



Památkově chráněný Červený most v Babiččině údolí 

Velmi atraktivní turisticcký most na Náchodsku za rok kompletně zrekonstruovaly Lesy České republiky. Stavba za 11 milionů korun je po kolaudaci otevřená turistům i cyklistům. Je ti ukázka, co mohlou České lesy zařídit.
Trámový věšadlový most mezi Slatinou nad Úpou a Žernovem u České Skalice opět slouží veřejnosti. Lidé ho mohou přejít nebo přejet na kole. Motorovým vozidlům je ale vjezd zakázán, až na sanitky a další vozy integrovaného záchranného systému do 3,5 tun.
Stavbaři před rokem rozebrali dřevěnou konstrukci mostu a na novou použili 21 modřínů s několika duby. Opravili i kamenné podpěry a středový pilíř. „Modřínové dřevo na nosné trámy pochází přímo z lesů, které v místě spravujeme,“ řekl Karel Fišer, oblastní ředitel Lesů ČR pro východní Čechy. Trámy dělníci instalovali už nabarvené načerveno. Vše se dělo se souhlasem Národního památkového ústavu v Josefově, který si vymínil, aby most vypadal jako před rekonstrukcí.
Ten byl podle památkářů postavený v roce 1880 pod názvem Prinz Franz Josefs Brücke. Nahradil původní brod a sloužil jako spojnice na tak zvané Panské cestě. (Zdroj - Orlicky.net)

V sobotu 10. února se otevřel nový skiareál v Orlickém Záhoří

V sobotu 10. února v 8:30 hodin se poprvé ve své historii otevírá nejnovější skiareál v Orlických horách. V Orlickém Záhoří se můžou pochlubit nejdelší sjezdovku v Orlických horách, která dosahuje délky 1,7 kilometru.
"I když počasí skiareálu Orlické Záhoří moc nepřeje, tak díky modernímu zasněžování a skvělému personálu budou vhodné podmínky pro lyžování. Těšit se můžete na čtyřsedačkovou lanovku, parkoviště zdarma, půjčovnu zimního vybavení, milou obsluhu a profesionální přístup," zve na start sezóny provozovatel areálu.
Na své si přijdou nejen lyžaři, jejichž permanentka startuje od 350 korun za dítě či 450 korun za dospělého, ale také běžkaři. Z areálu vycházejí dvě běžecké trasy a za 150 korun se mohou nechat vyvézt pod hřeben vrchu Koruna na běžkařskou "magistrálu".
Podle aktuálních informací je možné skipass zakoupit pouze na místě, on-line varianta zatím není k dispozici. "Pracuje se na tom, ale ve zkušebním provozu to nepůjde. Vypadá to tedy na příští sezónu," vzkazují pracovníci skiareálu. Platit kartou je možné v bufetu, půjčovně a na kase na skipass. "Nemáme nastavenou spolupráci s benefit kartami. V celém areálu lze platit v hotovosti, naším dárkový voucherem nebo platební kartou," vysvětluje na sociální síti skiareál. Zdroj: Orlicky.net