ČtD 44/2024   Středa 14. února 2024 


K jednání zastupitelstva města - Několik poznámek k rozpočtové změně č. 1.

Na únorovém jednání zastupitelstva města  byla na programu první rozpočtová změna roku. Vzhledem k tomu, že se mění některé závazné ukazatele, byla změna mimo kompetenci rady, a proto ji projednávalo zastupitelstvo města. Rozpočtou změnu komentoval na městských webových stránkách starosta města. Domnívám se, že pro porozumění změnám je třeba sdělit více a že změna přináší i problémy.
JASNOU NOVOU POLOŽKOU je  financování  druhého ročníku sdílených kol v České Třebové.  Opět bude pokračovat spolupráce s firmou NEXT BIKE. Je třeba vysvětlit, že schválená částka 890 tisíc korun vypadá veliká, ale stejně jako loni se počítá s tím, se že skutečné náklady budou opět sníženy dotací. Loni díky dotacím výdaje města klesly cca na polovinu.
JAKO NAPROSTO NEKONCEPČNÍ změnu rozpočtu považuji snížení rozpočtu příjmů z hospodářské činnosti (z nájemného za tenisovou halu), které je umožněno zrušením dotace tenisovému klubu na úhradu tohoto nájemného. Zde v návrhu se pletou hrušky a jablka, současné vedení města situaci nedovoleně zjednodušuje. "Dotace na nájem tenisové haly" pro tenisovou mládež není mandatorní výdaj města. Bez dotace by mládež musela platit vysoké oddílové příspěvky, proto je možnost dotace i u dalších finančně náročných sportovních disciplín - u hokejové mládeže, krasobruslařek nebo plavců. Je stanovena podle hodin, které mládež v oddílech potřebuje. Kdyby zde dotace nebyly, tak by provozovatel sportovního zařízení musel na oddílech, které si sportoviště pronajímají, požadovat stejné částky!
Nejde tedy o dotace pro provozovatele sportovišť!
Pokud to tak vedení města chápe, tak je třeba změnit rozpočtový systém pro všechny! Dotace mají svá specifika: O poskytnutí dotace je třeba žádat (žádost podávají sportovní oddíly, nikoliv provozovatelé), dotace se musí vyúčtovat a město má možnost kontrolovat, jak byla dotace využita a při nevyužití vracet. Tak se např. stalo v covidové době kdy byl zavřený zimní stadion a bazén a oddíly nemohly trénovat. Po snížení nájmu provozovateli už nic kontrolovat nepůjde. Jde tedy navíc o netransparentní opatření!
Letos s tím už nic neuděláme, ale domnívám se, že by se letošní rozpočtová úprava měla příští rok vrátit do původního stavu. Jinou možnost, jak sjednotit situaci pro všechny oddíly v našich podmínkách, nevidím. Metoda zvolená před lety se mi zdá správná a spravedlivá. Ovšem nájemné platí za svou sportovní činnost v pronajatých zařízením mnoho dalších sportovních klubů. Když se podíváte do podmínek vyhlášeného grantového programu pro sportovní činnost mládeže, tak se hned v prvním odstavci pro využití dotací píše: "Uznatelným nákladem jsou: náklady spojené s provozem sportovního zařízení, které žadatel užívá nebo vlastní, zejména náklady na energie, nájemné, vykázané na mládež..." Takže dotace na pronájem zařízení  dostávají vlastně všechny oddíly, pokud mají sportující mládež. U některých oddílů je nájem extrémně drahý, proto byla pro takové případy schválena možnost poskytování dalších individuálních dotací.
OSTATNÍ ROZPOČTOVÉ ZMĚNY JSOU VESKRZE POZITIVNÍ. Jasnými položkami rozpočtové změny jsou neproplacené částky  z rozpočtu roku 2023. Velmi rád souhlasím s opravu chodníků a veřejného osvětlení na Křibě, rekonstrukce chodníku v ulici Pražského  bude vynucena vybudováním elektro přípojky pro novou budovu knihovny. Velmi rád akceptuji  a zadání studie nového využití kancelářské budovy v bývalém průmyslovém areálu Bezděkov.  Moc jsem se snažil, aby tyto budova nemusela jít do demolice, aby byla účelně přestavěna a věřím, že bude připraven zajímavý projektový záměr. Zajímavou informací je také poskytnutí přípěvku na nákup mobilního jeviště pro Kulturní centrum.Tím vzniknou daleko lepší podmínky pro venkovní letní kulturní programy. Je to cesta správným směrem.
Píšeme-li o rozpočtové změně, tak je třeba alespoň na závěr připsat, že do rozpočtu byly zapojeny další nevyčerpané zdroje  z loňska a financování ve výši 60200 tis. Kč.  Posílily zejména položku označenou rezerva na služby, opravy a investiční výdaje o částku 48917 tis. Kč. Tato "investiční rezerva"  má nyní hodnotu 57283 tis. korun. Díky tomu se celková výše českotřebovského rozpočtu na letošní rok se zvýšila na 470 640 tis. Kč. Mimo rozpočet má ještě město k dispozici  nevyužité prostředky z privatizace jezevčíku ve výši 21,5 mil. Kč. (mm)

 

Sportovní výsledky

Hokejoví dorostenci TJ Lokomotiva vyhráli regionální ligu dorostu v kraji


Druhý únorový víkend skončila pro naše dorostence základní část Regionální ligy dorostu, kterou zvládli na výbornou, když dokázali s rozdílem osmnácti bodů vyhrát skupinu Pardubického kraje.
90 týmů rozděleno do 14 skupin bojovalo o postup do „nadstavbové části“, kam postoupila všechna mužstva z prvních míst a 10 mužstev z míst druhých.  Naši dorostenci v základní části ve své skupině č. 10 (Pardubický kraj) změřili síly třikrát s týmy Slovan Moravská Třebová, HC Spartak Choceň, HC Hlinsko, HC Litomyšl a HC Chotěboř. Dále sehráli po jednom utkání s týmy ze skupiny č. 9 (Královéhradecký kraj) - HC Wikov Hronov, HC Náchod, SK Třebechovice pod Orebem, TJ Spartak Nové Město nad Metují, HC MĚSTO Rychnov nad Kněžnou a HC Opočno.
Celkem tedy sehráli 21 zápasů se statistikou: 18 výher, 1 výhra v prodloužení, 2 prohry a skóre 151:55. Více ZDE

Vyhlášení výsledků ankety Nejúspěšnější sportovec okresu v roce 2023 

Již po 55. se uskutečnilo slavnostní vyhlášení ankety NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ SPORTOVEC okresu Ústí nad Orlicí a to za rok 2023. Akce se konala v pondělí 12. února v orlickoústeckém kulturním domě.
Připomeňme, že velký počet z těchto úspěšných ročníků ankety byl spojen s iniciativou Jiřího Hetfleiše, který také akci osobně konferoval. Spolupořadatelskou roli také má také okresní tisk, nyní tedy Orlický deník.  Nyní je vše v rukou profesionální agentury. Akce se však nekoná se v každém okrese a kraji.  Projekt letos zavítá jen do 32 měst naší republiky, do regionů, kde má své partnery z řad ČUS, NSA, měst, krajů a sportovních klubů. Okresů je však daleko více. Někde se ale nepokračuje, letos např. na okrese Nymburk. Společným cílem je jistě ocenění nejúspěšnějších sportovců, kteří reprezentují jednotlivá města, okresy, kraje a celou Českou republiku na domácí i zahraniční scéně. Předností je velký počet vyhlašovaných kategoriích od mládeže až po veterány. Slavné sportovní legendy z regionu jsou uváděny do síně slávy.
Funkcionářům ubyla řada organizátorských starostí. Sponzorské příspěvky měst a firem z regionu však zůstaly. Slavnost má profesionální zázemí, které umožňuje hlasování  a jednotný střih. Možná by více specifičnosti neškodilo. Je dána zejména nominacemi sportovců sportujících v regionu. Slavnost je spojena s prezentací představitelů měst a obcí celého regionu, kteří také podporu sportu na svém území zajišťují. Možná i v tomto "odvětví" by měla být nějaká kategorie, protože úspěchy jsou dány také podmínkami, které získá talentovaná mládež pro pěstování sportu. Myslím, že v této zatím nevyhlášené kategorii by Česká Třebová dobře obstála, byla přece loni vyhlášena Evropským městem sportu 2023. Tato skutečnost měla být nejen zmíněna, ale nějak oceněna. Třeba i uspořádáním této slavnosti v našem městě. I když dnes nemáme funkční  Národní dům, ve kterém se již vyhlášení ankety konalo, tak jistě by dobře vyhovoval i sál střední technické a dopravní školy Gustava Habrmana na Skalce. Profesionální agentura by jistě dokázala sál pro takovou akci dobře připravit.  Myslím tedy, že jsme se měli o pořadatelství akce právě v tomto roce ucházet!

Obrázek:Monika Veitová na 3. místě v kat. dospělých sportovců

Za účasti zástupců měst, sportovců, sponzorů a dalších hostů byly vyhlašovány kategorie od kolektivů z vesnických tělovýchovných jednot přes kolektivy mládeže, žactva a dospělých až po jednotlivce v dospělých a veteránech a další. Ocenění se ovšem týkalo pouze sportovců sportujících na území našeho okresu a to je v některých případech velké omezení. Co kdyby o zařazení do ankety rozhodovalo trvalé bydliště nominovaného sportovce?  Právě tito sportovci, kteří nyní již studují na vysokých školách mimo okres byl zvýšili úroveň ankety, rozšířili by konkurenci. A právě kategorie 19+ by posílení konkurence potřebovala, vždyť zde bylo pouze sedm nominovaných (z toho čtyři z České Třebové). A to je přitom hlavní kategorie ankety. Nyní se jména v žebříčcích anket zejména dospělých každoročně s malými obměnami opakují. Lze to dokázat zveřejněním výsledků anket z minulých let. Na konci článku jsou odkazy
V hlavní kategorii DOSPĚLÝCH se na prvním místě umístil kanoista SK kanoistiky Vysoké Mýto Daniel Suchánek. Druhý se umístil orientační běžec Tomáš Křivda za K.O.B. Choceň. Na třetím skončila Monika Veitová z České Třebové, závodící však za lanškrounský tým  Cyklotrénink Františka Trkala. Do síně sportovní slávy byl uveden Štefan Čopian za TTC Ústí nad Orlicí. Mezi předávajícími nechyběl také starosta České Třebové Zdeněk Řehák, hejtman Martin Netolický nebo senátor Petr Fiala. 
Nejdříve byly zveřejněny nominace, které zveřejnila pořadatelská agentura Sport action, s.r.o.(jednatel Radek Šilhan). Mezi nominovanými bylo 9 jednotlivců a kolektivů z České Třebové. Oficiální výsledky s určením pořadí jsou pouze v kategoriích jednotlivci dospělí a kolektivy dospělí.  Výsledky najdete v samostatném souboru ZDE
Z České Třebové byli nominováni: Renata Čadová ROB,  Nela Šustková, judo, Martin Prosa  taneční klub, Taneční klub - juniorky, SKB Č. Třebová juniorky, junioři,  Monika Veitová - cyklistika Martin Blaho triatlon,  Vít Škrkoň - judo a Hana Viedermanová - kuželky.  
Bohužel se vlastně úplně zapomnělo např. na úspěšné zápasníky jiu-jitsu v českotřebovského DSC GYM, přestože v loňském roce získali řadu republikových i světových titulů napříč sportovními kategoriemi.
Obrázek. vítěz ankety Daniel Suchánek (Foto zdroj www.ustinadorlici.cz)
Výsledky ankety v minulých letech 2088 - 2022
ANKETA 2022          ANKETA  2021         ANKETA 2020          ANKETA 2019           ANKETA  2018
V archivu Českotřebovského deníku jsem našel vyhlášení sportovců z roku 2020, uspořádané v Lanškrouně. ZDE

MASOPUSTNÍ PRŮVOD POPRVÉ V KNAPOVCI

V sobotu 10. února se v Knapovci  konal historicky první masopustní průvod. Akce, kterou zorganizovala Jana Staňková, sklidila velký úspěch. Masopustní veselí začalo shromážděním masek před bývalou farou. Následovalo představení tradičních masopustních masek a oficiální zahájení masopustu. Ve dvě hodiny se pak vydal pestrý průvod masek na cestu vesnicí. Za zvuku hudby a veselého pokřiku se průvod protančil Knapovcem a rozdával dobrou náladu všem, kteří se přišli podívat. Masopustní veselí vyvrcholilo pochováním basy, symbolickým koncem masopustního období.  (Zdroj web Ústí n.O.)

Připomeňme si pamětní medaile k 200. výročí Jana Pernera

Bylo to 2. září  2015, kdy Česká národní banka vydala pamětní stříbrné dvousetkorunové mince k 200. výročí narození inženýra Jana Pernera. Současně jse si připomínali 170. výročí otevření železnice Olomouc Praha.  Nyní je již emise pamětních míncí rozebraná, lze je zakoupit pouze od sběratelů  např. na portálu AUKRO.  Minci si můžeme prohlédnout z obou stran na obrázku.
Popis pamětní mince  a autorství: Na lícní straně mince je motiv parní lokomotivy, nad kterou je nákres vlakové trati mezi Prahou a Olomoucí, kterou projektoval Jan Perner. Při horním okraji dvousetkoruny je text „SEVERNÍ STÁTNÍ DRÁHA“ v rámečku. Při spodním okraji dvousetkoruny je název státu „ČESKÁ REPUBLIKA“. Označení nominální hodnoty mince se zkratkou peněžní jednotky „200 Kč“ je nad názvem státu. Značka České mincovny tvořená kompozicí písmen „Č“ a „M“ je při pravém horním okraji dvousetkoruny za slovem „DRÁHA“.
Na rubové straně dvousetkoruny je portrét Jana Pernera. Při levém okraji dvousetkoruny je text „JAN PERNER“ a při pravém okraji jsou letopočty „1815“ a „2015“. Texty i letopočty jsou na začátku a na konci ohraničeny tečkou. Nad límcem u portrétu jsou iniciály autora dvousetkoruny akademického sochaře Zbyňka Fojtů, které jsou tvořeny spojenými písmeny „FZ“.



Pozvání na výstavu do Litomyšle: Kapky na kameni

Přijměte srdečné pozvání na vernisáž výstavy Kapky na kameni, která se uskuteční v pátek 1. března v 17.00 v domě U Rytířů. 
Znáte Annu Šabatovou? Víte, jakými skutky se do historie medicíny zapsala Gerti Cori nebo která žena byla první nositelkou Nobelovy ceny za mír?
 Odpovědi na tyto a mnohé další otázky vám nabídne nová výstava v Městské galerii Litomyšl. Jejím východiskem je půvabná a nádherně ilustrovaná kniha Kapky na kameni (2019, Albatros), sledující příběhy padesáti výjimečných, mnohdy nenápadných žen, které však byly a jsou nesmírně houževnaté a inspirující.  ​Součástí vernisáže bude diskuze s editorkami knihy Kapky na kameni, spisovatelkami Kamilou Musilovou a Monikou Kompaníkovou.  Výstava bude otevřena až do 26. května 2024

Steampunkové účesy, make-up a malby na tělo.
To byl lanškrounský Kalibr Cup 2024

Sportovní hala Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Lanškroun byla ve čtvrtek 8. února dějištěm 24. ročníku mezinárodní soutěže žáků středních škol ve čtyřech disciplínách – účesová tvorba, make-up, nail-art a body-art. A bylo se na co koukat. Týmy z celé republiky, Slovenska a Polska tvořily na vlasech, tvářích, tělech a nehtech vskutku extravagantní i výstřední umělecká díla.
První ročník soutěže se konal již v roce 2001. Od té doby je Kalibr Cup prestižním a oblíbeným projektem, při kterém mohou svoji kreativitu v kosmetické a kadeřnické tvorbě vyjádřit talentovaní žáci a žákyně středních škol. Téma se každý rok liší. Minule se česalo, lakovalo a malovalo na téma „Řecká bohyně“.
Na vytvoření účesu a líčení mají soutěžící 60 minut, dvě hodiny jsou vyhrazeny pro nail-art a malbu na tělo. Akce se letos zúčastnilo 59 žáků. „Kalibr Cup 2024 pořádaný místní Střední odbornou školou a Středním odborným učilištěm Lanškroun byl opět výstavou netradičních a zároveň originálních účesů, maleb a líčení. O prestižnosti kadeřnické a kosmetické mezinárodní soutěže svědčí také obrovský zájem ze strany účastníků i diváků. Zvolené téma „Steampunková jízda“ fantazii meze rozhodně nekladlo. Všichni soutěžící si zaslouží můj hluboký obdiv. Vybrat a ocenit ty nejlepší výtvory bylo doopravdy složité. Poděkování patří také škole a dalším lidem, kteří se podílí na organizaci celé akce. Byl to neskutečný zážitek. Těším se, až se přijedu podívat i na další ročník,“ řekl krajský radní pro školství Josef Kozel s tím, že tématem dalšího ročníku by měl být swing.



 


Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje. Byl doplněn již 30. soubor - Stránky o Vladimíru Páclovi...