ČtD 45/2024   Čtvrtek 15. února 2024 


Další akce Mineralogického klubu: Z pokladnice Země

Zájemci o mineralogii, paleontologii a cestování na přednášky a besedy, se pravidelně setkávají jednou za měsíc v přírodovědné pracovně ZŠ Habrmanova v České Třebové. Únorový termín přednášky doc. Mgr.Jindřicha Kynického " Z pokladnice Země" padl na středu 14. února.
Doc. Mgr. Jindřich Kynický, Ph.D pracuje v oboru Geologie na Mendelově univerzitě v Brně a je dlouhodobým spolupracovníkem českotřebovského Mineralogického klubu.Přednáška byla doprovázena  unikátní fotoprezentací a centrem zájmu bylo Mongolsko.  To proto, že právě přednášející  byl účastníkem opakovaných expedic do Mongolska Záměr Scientific Exploration of Mongolia byl původně iniciován jako nápad studentů a některých pedagogických pracovníků z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Důležitou událostí pro uskutečnění a budoucí pokračování záměru bylo zahájení spolupráce s Technickou univerzitou v Ulánbátaru (Mongolian University of Science and Technology) a s tuzemskou firmou Geotest Brno a. s. v rámci projektů pomoci rozvojovým zemím při vyhledávání zásob průmyslových a pitných zdrojů v pouštním a polopouštním prostředí při OECD a OSN.
První studentská expedice do Mongolska se uskutečnila v roce 2000 a hlavní roli v ní jako iniciátor sehrál právě doc. Mgr. Jindřich Kynický, Ph.D., tehdy ještě jako student. Při této expedici její členové procestovali téměř 2/3 mongolského území, přičemž dohledávali i objevovali lokality výskytů zájmových hornin, minerálů, geologických útvarů i paleontologických nálezů důležitých pro další výzkum. Mezi výstupy prvních dvou výprav pod záštitou MU v Brně patří 8 semestrálních a bakalářských prací, 2 diplomové práce a 3 studentské konference.  Fotografie z přednášky.
Českotřebovský deník dění na akcích Mineralogického klubu sleduje. Také proto, že v příští rok 2025 bude pro Mineralogický klub Česká Třebová, z.s. rokem jubilejním. Oslaví svoje třicátiny. Práci klubu a jeho předsedy Mgr. Milana Michalského nejlépe zdokumentujeme  na návštěvách akcí. Shodou okolností mám k tématům jako přírodovědec docela blízko a témata jsou to zajímavá. Další přednáška bude 20. března a v České Třebové přivítáme RNDr. Vladimíra Sochu a téma bude též zajímavé: Dvě století s dinosaury. Dr. Vladimír Socha je pedagogem, publicistou a popularizátorem paleontologie i přírodních věd obecně. Jeho hlavním zájmem je věda o pravěkém životě - paleontologie (především tématika dinosaurů), dále také historie (zvláště období pravěku a starověku) a biologie (vertebrátní zoologie). (mm)

Komunikace po zimě plné děr a nerovností. Kličkování po silnici nutností...

.
Vidíme to dobře na technickém stavu průjezdní státní silnice I/14. Letošní zima a špatná kvalita povrchové vrstvy se podepsaly na velkých problémech. Krajské nově rekonstruované úseky (Podbranská, Kubelkova) drží dobře, snad proto, že zde nebyl použit tzv. tichý asfalt.  Pak jsou tu ještě místní komunikace a tam máme samo letos opravdu co opravovat. Abychom se dostaly alespoň do stavu běžného v minulých letech, bude třeba vyřešit (a zaplatit)  více oprav než v předešlém období. Životnost povrchů končí... Některé úseky je třeba vyjmenovat: v centru zejména Nové náměstí a Habrmanova ulice . A přitom na generálku zde bude třeba ještě počkat - čeká se na modernizaci uzlu, neboť tudy povede k Besedě dešťová kanalizace z nádraží. Ale jsou i další hodně poškozené úseky zejména ty zatížené dopravou. Semanínská ulice vlastně po celé délce, Farská ulice - ten horní dosud neopravený úsek, na který se loni nedostalo, v Borku jde o zejména o Topolovou ulici - zde vlastně řádná komunikace snad nikdy vybudována nebyla.   Ale problémy se najdou všude. (Zatím dva obrázky z Habrmanovy ulice).
Tichý asfalt se po šesti letech sype. V České Třebové ho už nechtějí vidět - článek na idnes.cz

Oprava zpomalovacího prahu na náměstí Jana Pernera na pochvalu

Je třeba pochválit všechny, kteří přispěli k tomu, že se tato závada upravuje.
Mnoho vozidel zde mělo problémy s průjezdem a jezdí tudy vlastně všechny autobusové linky.
Alespoň pro mne by bylo nejlepším řešením tento práh odstranit a ponechat jen jediný zpomalovací práh "U schodů", kde je přechod pro chodce.
O pár metrů níže je přece  jen "místo pro přecházení"..

 

Žáci ZŠ Habrmanova na soutěži  T-Profi

Technika a spolupráce firmy, střední a základní školy?  Všechny tyto oblasti se společně sešly dne 30. 1. 2024 na soutěži T-Profi pořádané Hospodářskou komorou v prostorách Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana Česká Třebová. Pět soutěžních týmů skládalo a oživovalo auto M-Car ze stavebnice Merkur. Hodnotilo se zpracování, zapojení, spolupráce, jízda na čas… a výsledky byly moc povedené. Náš tým složený z žáků naší školy, SŠTD Gustava Habrmana a z technika firmy STARMON skončil na krásné stříbrné pozici. Veliká gratulace všem. (webZS Habrmanova)

Situace na některých školách v kraji je kvůli financování nepedagogů kritická

Problematika financování nepedagogických pracovníků se velmi výrazně dotýká také škol v Pardubickém kraji. Celkově se situace dotýká 33 úvazků nepedagogů na středních školách a 90 úvazků na základních a mateřských školách. Podle hejtmana Martina Netolického je situace kritická v pěti krajských středních školách.
„To, že se nedaří dohodnout vládě podmínky, za kterých budou čerpány finanční prostředky pro nepedagogické pracovníky, zejména z hlediska objemu financí, nepovažuji rozhodně za dobrou zprávu. I na základě jednání se starosty měst a obcí, ale také jednání s řediteli našich středních škol, jsem prověřoval celou situaci v Pardubickém kraji a ta je opravdu tristní. Ředitelé dostali minulý týden rozpis prostředků na letošní rok a v mnoha případech dochází k výraznému poklesu. Ve školách, které plně využily limit nepedagogických pracovníků, je pokles dokonce fatální. Z toho důvodu jsem přesvědčený, že je potřeba situaci ze strany vlády řešit urgentně,“ vyzval hejtman Martin Netolický. „V Pardubickém kraji se jedná o přibližně 90 úvazků u základních a mateřských škol a 33 úvazků u středních škol, které je nyní nezbytné řešit. Dohromady se bavíme o částce 60 milionů korun v úhrnu za náš kraj. Je pro nás nepřijatelné, aby finanční prostředky na platy ve školství šly na vrub krajských a obecních rozpočtů, protože od počátku nastavení celého systému financování školství je právě tato částka dotačním vztahem, tedy že kraje pouze přerozdělují finanční prostředky státní. Není tedy možné, aby peníze, které jsou pro kraje a obce určeny na úplně jiné aktivity, byly využívány v oblasti školství jenom proto, že se vláda nedokáže dohodnout na finančním krytí slibů, které dala,“ řekl hejtman Martin Netolický.

Přednáška Společenský život hmyzu

Před ukončením současné výstav ve čtvrtek 14. března 2024 od 17 hodin se uskuteční v Městském muzeu přednáška Kláry Bezděčkové, spoluautorky výstavy na zajímavá témata ze života hlmyzu.
Víte, co dělají zamilované mouchy, proč samečci termitů žárlí, kolik toho musí zvládnout švábí maminka, jaké metody používají  mravenčí paní učitelky, na co mají mšice vojáky nebo jak se žije hmyzím gayům?  O tom všem a dalších zajímavostech ze společenského života hmyzu bude mluvit Klára Bezděčková z Muzea Vysočiny JihlavaVstupné 30 Kč

Sportovní výsledky

Kohouti koncertovali v zápase prvního s předposledním  

HC Kohouti Česká Třebová - HC Dvůr Králové nad Labem 11:0 (5:0, 3:0, 3:0)
HC Kohouti Česká Třebová: M. Kadlc (T. Vlk) — T. Jelínek, P. Jemelka, D. Král, D. Blažej, V. Leder, J. Vašíček — J. Fúzik, M. Ostřanský, V. Veverka, K. Plášek, J. Semorád, V. Rozlílek, J. Martinec, J. Čada, M. Pavlovský
HC Dvůr Králové n. Labem: A. Mráček (V. Petřík) — J. Heligr, Š. Tomášek, L. Bonaventura, J. Bulawa, V. Dvořák — J. Rutrle, J. Vognar, E. Wajsar, M. Voděrek, J. Dudadík, D. Kačerovský, T. Řezáč
Rozhodčí: Jiří Veselý — Dominik Kalina, Jakub Jirků  250 diváků.
Branky a nahrávky: 9. Pavlovský (Jemelka), 14. Jelínek (Veverka, Plášek), 14. Fúzik (Pavlovský, Ostřanský), 18. Vašíček (Martinec), 20. Martinec (Semorád, Jelínek), 28. Martinec (Semorád, Rozlílek), 28. Ostřanský (Jemelka, Blažej), 37. Král, 57. Ostřanský (Fúzik)  57. Ostřanský (Fúzik, Pavlovský), 58. Veverka (Plášek), 58. Rozlílek (Semorád, Vašíček)
 


Novela zákona o státní památkové péči prošla prvním čtením

Návrh zákona o státní památkové péči je dílčí technickou novelou zaměřenou na dvě hlavní oblasti. Jednou je další fáze digitalizace, která by měla umožnit strojovou výměnu informací o ochraně památkových rezervací, památkových zón nebo o vymezení ochranných pásem podle zákona mezi Ústředním seznamem kulturních památek ČR na jedné straně a Registrem územní identifikace, adres a nemovitostí (RÚIAN) a katastrem nemovitostí na straně druhé.
Zavedení evidence památkově chráněných území v základním registru povede k jejich sdílení celou veřejnou správou, umožní moderní způsob jejich aktualizace a zjednoduší sdílení digitálních dat mezi agendami,“ říká ministr kultury Martin Baxa.  Druhou oblastí je úprava nakládání s archeologickými nálezy učiněnými při záchranných archeologických výzkumech do doby jejich odevzdání kraji. Cílem návrhu je, aby kraj jako vlastník archeologických nálezů mohl svým nařízením upravit požadavky na zpracování movitých archeologických nálezů, dokumentace k nim a na způsob jejich předání.  Nově by kraj měl mít i zákonnou možnost kontrolovat činnost oprávněných organizací působících na jeho území. 
Cílem návrhu v oblasti účelových územních prvků je stanovit, aby památkové rezervace, památkové zóny a ochranná pásma nemovité kulturní památky, nemovité národní kulturní památky, památkové rezervace nebo památkové zóny byly zapisovány do RÚIAN jako tzv. účelové územní prvky (ve smyslu § 31 odst. 2 zákona č. 111/2009 Sb., o základních registrech). Zavedením výše uvedených území do RÚIAN bude vytvořena přidaná hodnota spočívající jednak v jejich zpřístupnění pro celou veřejnou správu i další uživatele, jednak ve vytvoření vazeb na další územní prvky, zejména parcely katastru nemovitostí. (Zdroj svaz měst a obcí)

Pozvání na výstavu do Litomyšle: Kapky na kameni

Přijměte srdečné pozvání na vernisáž výstavy Kapky na kameni, která se uskuteční v pátek 1. března v 17.00 v domě U Rytířů. 
Znáte Annu Šabatovou? Víte, jakými skutky se do historie medicíny zapsala Gerti Cori nebo která žena byla první nositelkou Nobelovy ceny za mír?
 Odpovědi na tyto a mnohé další otázky vám nabídne nová výstava v Městské galerii Litomyšl. Jejím východiskem je půvabná a nádherně ilustrovaná kniha Kapky na kameni (2019, Albatros), sledující příběhy padesáti výjimečných, mnohdy nenápadných žen, které však byly a jsou nesmírně houževnaté a inspirující.  ​Součástí vernisáže bude diskuze s editorkami knihy Kapky na kameni, spisovatelkami Kamilou Musilovou a Monikou Kompaníkovou.  Výstava bude otevřena až do 26. května 2024


Město Pardubice a Pardubický kraj spolupracují při plánovaní dopravních staveb a shodují se na dobudování druhého patra letiště

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal s pardubickým primátorem Janem Nadrchalem o společných projektech obou samospráv. Jedním z nich je další rozvoj pardubického letiště, ve kterém je kraj menšinovým akcionářem. Řeč byla také o opravách dvou klíčových mostů v centru města či parkování u Pardubické nemocnice.
„Ač se to na první pohled nemusí zdát, tak jsme v krajském městě velmi významným investorem. Na konci února otevřeme pavilon s centrálním urgentním příjmem za téměř dvě miliardy korun. V loňském roce jsme otevřeli nové sídlo krajské Gočárovy galerie ve Winternitzových automatických mlýnech. Navíc připravujeme vybudování Pardubického inovačního centra v ulici Ke Tvrzi, kde se nyní nachází dětský domov, který chceme transformovat ze stávajícího modelu do menších rodinných skupin. Vedle toho průběžně investujeme do našich středních škol či dopravní infrastruktury. V letošním roce zahájíme opravu Wonkova mostu za 151 milionů korun, což je jedna z akcí, kterou úzce s městem koordinujeme, a to i s ohledem na stav mostu na ulici kpt. Bartoše, který je v majetku města a je na něm omezena doprava do jednoho pruhu na světelnou signalizaci. Přes Wonkův most projede za den 20 tisíc vozidel, a proto je oprava naplánována tak, aby byl průjezdný vždy alespoň jeden pruh v každém směru,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Situaci kolem mostu kapitána Bartoše přiblížil pardubický primátor Jan Nadrchal „Očekáváme, že od července letošního roku až do května 2025 bude probíhat projekční činnost a od května 2025 až do dubna 2027 by mělo dojít k samotné realizaci stavby nového mostu,” s hejtmanem Netolickým hovořil také o dalším rozvoji pardubického letiště. V rámci společnosti EBA je město Pardubice většinovým akcionářem. „Shodujeme se na tom, že pro další rozvoj letiště je nezbytné dobudovat druhé patro, které je nyní prázdné. Díky této investici bychom měli být schopni zvýšit komfort pro cestující, ale také přepravní kapacitu, což je s ohledem na zvyšující se počet odbavených cestujících potřebné,“ sdělil primátor Nadrchal, který si zároveň s hejtmanem potvrdil zájem na finalizaci spolupráce se soukromým investorem, který má zájem o vybudování hangáru pro opravy i údržbu letadel.

Dětské centrum Veská nabízí zdravotní odlehčovací péči. Stát ji nehradí.

Pardubický kraj pokračuje v úpravách v areálu Dětského centra Veská. Ke konci roku se zde podařilo dokončit dvě důležité investice. Tou první je zateplení objektu, který slouží pro zdravotní a sociální služby, druhou pak úprava posledního neopraveného křídla hlavní budovy v prvním patře. Současným problémem je legislativní ukotvení zdravotní respitní péče a o změnách úhrad zdravotní péče v dětských centrech.
„Dlouhodobě s paní ředitelkou Tauberovou upozorňujeme na nutnost změny úhrad v rámci dětských center. Veškerá zdravotní péče je v těchto zařízeních stále řešena mimo úhrady zdravotních pojišťoven, a to i přesto, že dětská centra poskytují specializovanou a kvalitní zdravotní péči. Je to pobytová i ambulantní péče o děti s život limitujícím a život ohrožujícím onemocněním, kdy ve spolupráci s rodinami dětem zajišťuje centrum kromě náročné ošetřovatelské péče a lékařského dohledu například i intenzivní fyzioterapii, bazální stimulaci, péči speciálního pedagoga a další aktivity, které zkvalitní život těchto nevyléčitelně nemocných dětí. Bonusem je i potřebný oddych rodičů, kteří se jinak o dítě starají doma. Během pobytu dítěte v centru mají možnost načerpat nové síly, věnovat se chvilku sami sobě a zejména strávit čas se svými dalšími dětmi. Naším cílem je legislativní ukotvení zdravotní respitní péče, neboť tento typ péče není ani pro děti ani pro dospělé dosud uveden v legislativě. Rodiny, které dlouhodobě intenzivně doma pečují o ležícího těžce nemocného člena rodiny, by tak dostaly možnost si odpočinout od velmi náročné péče. V současné době existuje bohužel určitá šedá zóna, kdy tento typ péče je v zájmu potřeb nemocných i jejich pečovatelů ve zdravotnických zařízeních poskytován, i když formálně neexistuje. V oblasti sociálních služeb přitom odlehčovací péče funguje dobře podle zákona o sociálních službách,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Podle ředitelky Dětského centra Veská Markéty Tauberové by měla být novela zákona o zdravotních službách předložena již v průběhu letošního roku. „Podle vládního návrhu by rodiny mohly odlehčovací pobyty využít celkem až na 60 dní za rok. Z toho 14 dní by hradily zdravotní pojišťovny. Pevně věřím, že nyní jsme nejblíže schválení tohoto návrhu za celou dobu, kdy o tom hovoříme. Naše centrum funguje v tomto ohledu jako pilotní projekt, který ale není financován státem, ale naším zřizovatelem, tedy Pardubickým krajem. Pokud vše půjde podle plánu, tak očekáváme, že by účinnost novely měla být od ledna 2025,“ řekla Markéta Tauberová.
Rozsah možného poskytování zdravotní odlehčovací péče v Česku zmapoval Ústav zdravotnických informací a statistiky. „Celkový počet pacientů vyžadujících vysoce intenzivní ošetřovatelskou péči v domácím prostředí v čase postupně narůstá: od roku 2016, kdy jich bylo 7 700, až k 9 972 v roce 2022. Cca 5 300 těchto pacientů vyžaduje dlouhodobou péči delší než rok a cca 2 000 potom péči delší než tři roky. Dalších cca 320 pacientů je dlouhodoběji léčeno v domácím prostředí s využitím domácí umělé plicní ventilace,“ uvedl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek v rámci kulatého stolu, který se uskutečnil na konci listopadu loňského roku v Poslanecké sněmovně.

FOTOGRAFIE JADRANA ŠETLÍKA POD ÚSTECKOU RADNICÍ

V Galerii pod radnicí v Ústí nad Orlicí právě probíhá výstava, která představuje fascinující svět fotografií Jadrana Šetlíka. Spolek STOReAGE přináší tuto unikátní expozici jako svou první výstavu v galerijním prostoru, a pozváním významného fotografa Jadrana Šetlíka dává návštěvníkům možnost ponořit se do jeho fascinující tvorby.
Jadran Šetlík se narodil v Terstu v Itálii a jeho umělecká cesta začala v mladém věku s fotoaparátem v římských ulicích, kde zachytil slavnou Claudii Cardinale. Následovaly další osobnosti ze světa hereckého, politického i společenského - Brigitte Bardot, Raquel Welch, Anthony Quinn, Peter Sellers, Robert Kennedy a mnoho dalších. Práce s modelem před objektivem mu umožnila vyjádřit jemnost i sílu lidského výrazu.
Jadran Šetlík si vybudoval respektované jméno ve světě fotografie, přičemž jeho portréty jsou vyhledávané jak v České republice, tak v zahraničí. Jeho práce se blíží klasickým obrazům starých mistrů a každý portrét je originálním dílem.
Výstava v Galerii pod radnicí v Ústí nad Orlicí představuje nejen Šetlíkovy portréty, ale také jeho aktuální projekt nazvaný "Naši junioři naděje budoucnosti". Vernisáž této výstavy byla zároveň příležitostí k prezentaci Šetlíkových nových děl. Součástí vernisáže bylo také vystoupení sopranistky Daniely Filo, která za své árie sklidila nejeden bouřlivý potlesk.
Výstava v Galerii pod radnicí potrvá až do 5. března a je přístupná denně, kromě pondělí, od 10:00 do 12:00 hodin a od 14:00 do 17:00 hodin. O víkendech je otevřena od 14:00 do 16:00 hodin. Přijďte a zažijte svět umění Jadrana Šetlíka!



 

Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje. Byl doplněn již 30. soubor - Stránky o Vladimíru Páclovi...