ČtD 46/2024    Pátek 16. února 2024 


Nové video Českotřebovského deníku: 9. hudební besídka ZUŠ ze 14.2 

9. hudební besídka se konala 1. února. Její program byl poněkud ovlivněn nemocností vystupujících, program byl z 19 nahlášených vystoupení |nakonec o tří programová čísla chudší. Přihlášení žáci však své úsilí využijí na dalších besídkách, nepřijde rozhodně v niveč. Ve videu jsou zaznamenána všechna vystoupení v pořadí z besídky. Školní besídky mají pro vystupující žáky velký význam, učí se překonávat trému, připravují se zde třeba žáci pro vystoupení na soutěžích a a potřebují mít představu co to znamená vystoupit před publikem a podat co nejlepší výkon. Příprava zabere někdy velmi dlouhé období, mimo vlastní zvládnutí techniky a přednesu skladby se jedná také o spolupráci s korepetitorem a to jsou další hodiny navíc, často mimo pravidelné vyučování. Už proto je zapotřebí práci učitelů základní umělecké školy se svými žáky ocenit. Přípravě věnují mnoho energie bez rozdílu věku žáků a velmi si váží spolupráce s jejich rodiči. A právě školní besídky jsou důležité i pro tento účel. Odkaz na video ZDE

Nejbližší úsek dálnice u Litomyšle budou stavět Poláci

Server Z dopravy.cz oznámil, že Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začne na přelomu března a dubna se stavbou dalších dvou úseků dálnice D35 o celkové délce přes 14 kilometrů. Po včera oznámeném výběru zhotovitele úseku Džbánov – Litomyšl 15/2  ŘSD podepsalo smlouvu na stavbu úseku D35 Ostrov – Vysoké Mýto. Podpis smlouvy se sdružením Eurovia CZ a M-Silnice za 1,424 miliardy korun oznámil na sociální síti X generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Cena v soutěži spadla o 30 %. „Na stavbu je vydané pravomocné stavební povolení. Dokončuje se majetkoprávní vypořádaní,“ uvedl Mátl. Zahájení má být na počátku druhého čtvrtletí, tedy v dubnu. V Ostrově zatím D35 končí, u Vysokého Mýta se již staví úsek Vysoké Mýto – Džbánov. Na ten pak naváže část Džbánov – Litomyšl.

Podívejte se pohledem z dronu na stavbu dálnice D35 z Litomyšle do Svitav

Na webu Orlického deníku se můžeme podívat na průlet dronu nad stavbou budoucího dálničního úseku D35 Janov u Litomyšle - Opatovec u Svitav. Na hlavní trase pokračují mimo jiné hrubé zemní práce, příprava pro zakládání mostů, pokládky kanalizace či dokončovací práce na přeložkách vodovodu. 
Video z dílny ŘSD je možné shlédnout na tomto odkazu ZDE

Úspěch žáka ZŠ Habrmanova
v Technohrátkách

Matěj Mastík ze ZŠ Habrmanova vyhrál se svým výrobkem Dřevěná sesle se státním znakem hlasování na facebooku.
Po „covidovém úspěchu“ v letech 2020 a 2021 se TECHNOhrátky, projekt Pardubického kraje na podporu odborného vzdělávání, vrátily v roce 2023 potřetí ke kutilské soutěži Řemeslo doma. Žáci základních i středních odborných škol mohli přihlásit jakékoliv dílo vlastnoručně vyrobené v domácích podmínkách ze železa, dřeva, plastu či textilu. Hodnotilo se 53 nejrůznějších příspěvků ze sedmnácti škol. Žák 9. ročníku Matěj Mastík přes letní prázdniny vyráběl další výrobek a opět se mu zdařil.  V úterý 30. 1. 2024 na slavnostním setkání v sálu Jana Kašpara v budově Krajského úřadu Pardubického kraje Matěj jako cenu obdržel svůj vlastník hoblík a sadu řezbářských dlát, které určitě využije v další práci se dřevem.
Petr Doseděl, učitel pracovních činností ZŠ Česká Třebová, Habrmanova ul.

Valná hromada Spolku gymnázia Česká Třebová

Valná hromada se koná ve čtvrtek 7. března 2023 v 16:309 hodin ve sborovně budovy Gymnázia Česká Třebová. Na programu je zpráva o činnosti Spolku v roce 2023, zpráva o hospodaření, návrh plánu činnosti Spolku na rok 2024, návrh rozpočtu a volba předsednictva. Předsedkyně spolku Mgr. Daniela Fricová se těší na setkání se všemi příznivci gymnázia.  


Dvě témata, která najdu často v poště: stav komunikací a odvoz odpadu

Komunikace - to je evergreen, zvláště po zimě. Prostě životnost povrchů je za hranou a výsledek vidíme skoro všude. Věřím, že se po rozběhu stavební sezóny a příchodu jarních teplot začne opravovat, nic jiného dělat nemůžeme. Tak abych alespoň částečně upozornil kde to je špatné, dám zase několik fotek  - ale bylo by jich na seriál.
Ještě druhé téma - odvoz odpadu z kontejnerů zejména na sídlištích. Čtrnáctidenní interval se zde zdá moc dlouhý. Zatímco v rodinných domů všechno dobře funguje, tak u kontejnerů na sídlištích se hromadí pytle z netříděným komunálním odpadem ze sídlišť. Netříděného odpadu jako by zde bylo více než jinde. Co s tím - svážet opět každý týden? Kdo to zaplatí?  Kontejnery patří jednotlivých bytovým družstvům a SVJ a zde je třeba hledat řešení. Přídáme-li kontejner, nebudou pytle s odpadem na zemi všude kolem. Ten kontejner ale město kupovat nebude. I tak mu vzniknou problémy s rozšířením kontejnerových stanovišť. Může pomoci zlepšení třídění, ale praxe ukazuje, že v anonymitě sídlišť je těžko realizovatelné. Přesto navrhuji někde jako příklad vysypat kontejner a přesvědčit se o úrovni třídění  dodatečným veřejným přetříděním obsahu zaznamenaným např. na videu. A podle výsledku pak dál postupovat... (mm)

MMR poskytne téměř dvě miliardy korun na sociální byty. Díky novým podmínkám bude podpora pro žadatele atraktivnější. Neváhejme!

Integrovaný regionální operační program (IROP) vyhlásil čtyři výzvy na podporu sociálního bydlení ve výši 1,9 miliardy korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR). Ministerstvo pro místní rozvoj v nich uplatnilo nové podmínky, díky kterým bude čerpání podpory atraktivnější pro více žadatelů. Obce, neziskové organizace a církve mají možná poslední možnost získat dotaci, která pokryje 70–85 % nákladů na výstavbu, rekonstrukci nebo pořízení bytů.
„Programy podpory sociálního bydlení připravené ještě před rokem 2021 byly pro žadatele natolik neatraktivní, že o ně v podstatě nebyl zájem. Pro obce nebo neziskové organizace představovaly hlavně neúnosnou finanční zátěž. Vyslyšeli jsme je a zapojili do přípravy i zahraniční experty,” vysvětluje místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.
Nové podmínky podpory sociálního bydlení zohledňují skutečné náklady na stavební práce a materiál, které v posledních letech rychle rostly. Pokrytí přímých nákladů projektu jsme nově navýšili o více než pětinu na až 68 000 korun na m2. Výzvy mohou podpořit výstavbu, rekonstrukce a pořízení bytů, bytových domů i nebytových prostor a jejich úpravu pro potřeby sociálního bydlení. Pomohou také s pořízením nezbytného základního vybavení. MMR dále zjednodušilo správu nájemních smluv v podpořených projektech a umožnilo je uzavírat až na pět let.
V podpořených bytech budou mít možnost bydlet lidé, kteří nevlastní nemovitost a splňují některá kritéria bytové nouze – například žijí v přeplněné domácnosti, nebo jim hrozí ztráta bydlení. Zároveň jejich příjmy nesmí přesáhnout částku, která u jednočlenných domácností zhruba odpovídá běžnému důchodu. Cílem je, aby z podpořených sociálních bytů nemuseli lidé odcházet i kvůli nepatrnému navýšení svých příjmů. Celkem je v cílové skupině podpory sociálního bydlení asi 130 000 osob.
„Trend v oblasti veřejné podpory nejen bydlení je jasný. Míra dotace se bude postupně snižovat a nahradí ji zvýhodněné úvěry. Sociální byty v IROPu jsou na dlouhou dobu možná poslední příležitostí, jak mohou žadatelé pokrýt své investiční náklady ze 70–80 %. Budu opravdu rád, když ji hlavně obce a neziskové organizace využijí naplno,” prohlásil Bartoš.
Zapojit se do výzvy mohou obce, kraje, organizace zřizované nebo zakládané kraji/obcemi, příspěvkové organizace, organizační složky státu, církve, církevní organizace a nevládní neziskové organizace při splnění konkrétních podmínek. (zdroj: MMR).
Poznámka. Jde o nabídku, kterou bychom měli využít! V areálu Bezděkov máme v majetku města k dispozici bývalou administrativní budovu firmy Böhm plast-technik a právě nyní v lednu byla zadána studie na přestavbu a dostavbu na  bydlení. Jsem velmi rád, že původní záměr na demolici již není aktuální a že se připravuje nové využití budovy a možné rozšíření. Takové řešení bude mít jistě všeobecnou podporu. Vždyť nakonec areál byl v roce 2021 zakoupen právě pro bydlení. A nové grantové výzvy Ministerstva pro místní rozvoj jsou připraveny. A bude to možná poslední možnost získat dotaci, která pokryje 70–85 % nákladů na výstavbu, rekonstrukci nebo pořízení bytů !!!

Ode dneška platí nové podmínky pro fotovoltaiku


Aktualizované podmínky v oblasti podpory domácích fotovoltaických elektráren, začnou platit 15. února. Z tohoto důvodu nebude možné krátkodobě zadávat žádosti ve výzvě pro rodinné domy v programu NZÚ, a to od středy 14. února od 17.00 do čtvrtka 15. února do 10.00. Nové podmínky dotace odrážejí záměr resortu životního prostředí urychlit tempo komplexních renovací rodinných domů a reagují na vývoj cen fotovoltaických panelů na trhu úpravou jednotkové výše podpory. Větší důraz je kladen i na maximální využití vyrobené energie pro vlastní spotřebu, na místo jejího odvádění do distribuční soustavy.

„Míra podpory zůstává zachována na 50 % způsobilých výdajů, limity dotace byly upraveny podle aktuální situace na trhu. Na vyšší podporu dosáhnou žadatelé, kteří spojí instalaci fotovoltaické elektrárny s realizací zateplení, za tuto kombinaci dostanou na bonusech navíc 40 tisíc korun,“ vysvětluje ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman a pokračuje: „Zvýhodníme projekty, které zajistí ohřev teplé vody, a zavedeme omezení na maximální rezervovaný výkon do distribuční sítě, což umožní připojení více domácích fotovoltaických elektráren.“

Změny v podpoře fotovoltaiky od 15. února 2024:

Dotace až 200 000 Kč za instalaci fotovoltaiky v kombinaci se zateplením se započtením bonusů ve výši 40 000 Kč

Dotace až 160 000 Kč za instalaci fotovoltaiky bez zateplení

Změna jednotkové výše dotace na FVE:

základní podpora 35 000 Kč nebo 60 000 Kč s využitím tepelného čerpadla

za 1 kWp instalovaného výkonu 8 000 Kč

za 1 kWh el. akumulačního systému 8 000 Kč

Dotace až 125 000 Kč na tepelné čerpadlo s ohřevem vody připojené na fotovoltaiku

Omezení maximálního rezervovaného výkonu pro připojení do sítě na 50 % maximálního výkonu FVE

Nově bonus za FVE, která zajistí ohřev vody, ve výši 10 000 Kč

Dotace na ostatní úsporná opatření ze všech podporovaných oblastí programu pokračují za stejných podmínek jako doposud.


 V Litomyšli se chystají na první letošní jednání zastupitelstva 

Mimořádné odměny pro zastupitele. Tak jako vždy byly i nyní ještě před jednáním zveřejněny návrhy na usnesení, které budou předloženy  na usnesení na jednání 22.února. Některé stojí za přečtení. Tak např.  jde o návrh poskytnout zastupitelům města mimořádnou odměnu ve výši dle přílohy. Odměna je poskytnuta za aktivní mimořádnou činnost ve výborech a komisích města, osobní a mimořádnou podporu akcí financovaných z dotací města, mimořádnou činnost starosty, místostarosty a dalších členů zastupitelstva o víkendech, účast na večerních akcích, jednání spolků, zájmových sdružení, sportovních organizací, za mimořádnou a zvláště významnou činnost při získávání finančních prostředků ze státních, evropských a krajských fondů a za mimořádnou spolupráci na přípravě dotačních programů města Litomyšl.
Rozpočtové změny. I zde je předloženo  ke schválení rozpočtové opatření č. 1/2024, které stanoví tyto závazné ukazatele: - zapojení zdrojů z roku 2023 74.296,30 tis. Kč, zůstatek rozpočtových prostředků a účelových fondů k 31.12.2024 9.157,20 tis. Kč,  objem výdajů na jednotlivých kapitolách po provedených změnách. Dále schvaluje rozpočtové opatření č. 101/2024, kde jsou vyčísleny výnosy podnikatelské činnosti  87.759 tis. Kč a náklady podnikatelské činnosti 92.377 tis. Kč Hospodářský výsledek je tedy - 4.618 tis. Kč Závazným ukazatelem v hospodářské činnosti je hospodářský výsledek kapitol.

Přednáška Společenský život hmyzu

Před ukončením současné výstav ve čtvrtek 14. března 2024 od 17 hodin se uskuteční v Městském muzeu přednáška Kláry Bezděčkové, spoluautorky výstavy na zajímavá témata ze života hlmyzu.
Víte, co dělají zamilované mouchy, proč samečci termitů žárlí, kolik toho musí zvládnout švábí maminka, jaké metody používají  mravenčí paní učitelky, na co mají mšice vojáky nebo jak se žije hmyzím gayům?  O tom všem a dalších zajímavostech ze společenského života hmyzu bude mluvit Klára Bezděčková z Muzea Vysočiny JihlavaVstupné 30 Kč

Sportovní výsledky

Před startem play off

Základní část krajské hokejové ligy Pardubického a Královéhradeckého kraje se nezadržitelně blíží ke svému cíli. Některé týmy odehrají dvě utkání, jiné jedno, odehráno má Chrudim. Do čtvrtfinále play off postoupí prvních osm mužstev, jasno zatím není o složení jednotlivých dvojic. Hraje se pouze na dva vítězné zápasy, doma začíná vždy lépe postavené mužstvo, které bude výhodu domácího prostředí i v případném třetím utkání. Složení dvojic: 1 – 8, 2 – 7, 3 – 6, 4 – 5. Herní dny: neděle 25. a středa 28. února, případné třetí a rozhodující zápasy se budou hrát v pátek 1. března. Aby bylo jasné o jaké soupeře se jedná, uvádm současnou tabulku. soutěže k 15. únoru 2024



Pozvání na výstavu do Litomyšle: Kapky na kameni

Přijměte srdečné pozvání na vernisáž výstavy Kapky na kameni, která se uskuteční v pátek 1. března v 17.00 v domě U Rytířů. 
Znáte Annu Šabatovou? Víte, jakými skutky se do historie medicíny zapsala Gerti Cori nebo která žena byla první nositelkou Nobelovy ceny za mír?
 Odpovědi na tyto a mnohé další otázky vám nabídne nová výstava v Městské galerii Litomyšl. Jejím východiskem je půvabná a nádherně ilustrovaná kniha Kapky na kameni (2019, Albatros), sledující příběhy padesáti výjimečných, mnohdy nenápadných žen, které však byly a jsou nesmírně houževnaté a inspirující.  ​Součástí vernisáže bude diskuze s editorkami knihy Kapky na kameni, spisovatelkami Kamilou Musilovou a Monikou Kompaníkovou.  Výstava bude otevřena až do 26. května 2024



 

Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje. Byl doplněn již 30. soubor - Stránky o Vladimíru Páclovi...