ČtD 47/2024    Sobota 17. února 2024 


Nové video Českotřebovského deníku:
Setkání vyznavačů motosportu v restauraci U Synka. Host Honza Betlach

25. listopadu 2023 se v restauraci U Synka konalo tradiční setkání českotřebovských přátel motosportu. Poprvé se zde takto sešli před deseti lety, od té doby mimo covidovou dobu každoročně. Hostem listopadového setkání 2023 byl Honza Betlach, který si přivezl s sebou (mimo partnerku a pejska) také náčiní, se kterým uspěl právě před dvaceti lety na kovbojských soutěžích v Las Vegas. To bylo na jeho prvním americkém zájezdu. Měl co předvádět a umí dobře vypravovat. Upoutávkou na setkání byl letos žlutý kamion Davida Skalického, zasloužil si obdiv i komentovanou prohlídku. Byly zde vystaveny i další soutěžní motocykly ze stáje Jiřího Synka, dnes se s nimi setkáte jen málokde. Každý rok je zde k vidění něco jiného. Základem akce je především setkání kamarádů, je stále o čem povídat a na co vzpomínat. Délka videa s ukázkami a výkladem Honzy Betlacha je 26 minut. Odkaz na video ZDE

Třebovský blešák


Nemáte rádi plýtvání? Rádi byste si udělali radost věcmi z druhé ruky?
Pak jsou pro vás naše Bleší trhy skvělou příležitostí, jak smysluplně nakoupit nebo prodat vše nepotřebné.
Termíny trhů: 27. dubna, 25. května a 22. června 2024  Čas: 9:00–12:00
Místo konání: bývalá tržnice u Nového náměstí (Na Splavě 134, Česká Třebová)
Přihlašování prodejců předem přes formulář, který najdete na nových stránkách https://trebovskyblesak.cz/

Valná hromada Spolku gymnázia Česká Třebová

Valná hromada se koná ve čtvrtek 7. března 2023 v 16:309 hodin ve sborovně budovy Gymnázia Česká Třebová. Na programu je zpráva o činnosti Spolku v roce 2023, zpráva o hospodaření, návrh plánu činnosti Spolku na rok 2024, návrh rozpočtu a volba předsednictva. Předsedkyně spolku Mgr. Daniela Fricová se těší na setkání se všemi příznivci gymnázia.  



Přednáška Společenský život hmyzu

Před ukončením současné výstav ve čtvrtek 14. března 2024 od 17 hodin se uskuteční v Městském muzeu přednáška Kláry Bezděčkové, spoluautorky výstavy na zajímavá témata ze života hmyzu.
Víte, co dělají zamilované mouchy, proč samečci termitů žárlí, kolik toho musí zvládnout švábí maminka, jaké metody používají  mravenčí paní učitelky, na co mají mšice vojáky nebo jak se žije hmyzím gayům?  O tom všem a dalších zajímavostech ze společenského života hmyzu bude mluvit Klára Bezděčková z Muzea Vysočiny JihlavaVstupné 30 Kč

Sportovní RUBRIKA

Přijměte i letos květnovou výzvu kampaně Do práce na kole!
Region Orlicko-Třebovsko se i letos rozhodl pro území Orlicko-Třebovska zorganizovat lokální výzvu kampaně Do práce na kole, což je celorepubliková motivační výzva pořádaná spolkem Auto*Mat, z.s. pro všechny, kteří se odhodlají po celý měsíc přepravovat převážně bezmotorově a udržitelně. Tedy pěšky, na kole či koloběžce nebo poklusem.
Cílem a smyslem výzvy je snaha o proměnu dopravních návyků a získání nového pohledu na veřejný prostor, jehož podobu svým chováním ovlivňujeme. Každý si může na vlastní kůži zažít, že pohyb na vlastní pohon (nejen) do práce a z práce může být jednak prospěšný pro životní prostředí, ale současně osvěžující pro tělo i mysl. Jakkoliv každá snaha je prospěšná, podmínkou účasti ve výzvě je minimální  překonaná vzdálenost 1,5 kilometru během jedné cesty. Pokud se chcete dozvědět více, klikněte na https://dopracenakole.cz/kvetnova-vyzva, registrace je  možná na https://dpnk.dopracenakole.cz/.
Podmínkou registrace je uhrazení účastnického poplatku, což však může provést i váš zaměstnavatel, kterého se rozhodně neostýchejte oslovit, aby vás ve vašem úsilí podpořil. Registrujte se již nyní (a  využijte možnost zvýhodněného startovného), sestavte tým s kolegy, přáteli anebo v rámci rodiny a můžete se těšit se na startovací balíček s trikem (případně nákrčníkem, či ponožkami, to podle toho, jaké jsou vaše preference), díky kterému budete moci zažít zajímavé akce na triko, které pro vás již nyní ve spolupráci s partnery a hlavním organizátorem připravujeme. Hecněte se a v regionální a celorepublikové soutěži zaměřené na týmovou pravidelnost společně zabojujte o hodnotné ceny. Svým příkladem pak můžete inspirovat ostatní, což také není zrovna nezanedbatelné. Aktuality lze sledovat též na webu https://www.dopracenakole.cz/mesto/orlicko-trebovsko anebo na facebookovém profilu https://www.facebook.com/groups/1139434746873365.
Za Region Orlicko-Třebovsko Karel Švercl, manažer


Rekonstrukce silnice mezi Ústím nad Orlicí a Letohradem začne ještě letos, nejprve se ale chystá oprava výtluků

Na základě pokynu krajské samosprávy připravuje Správa a údržba silnic Pardubického kraje (SÚS Pk) rekonstrukci silnice II/360 mezi Ústím nad Orlicí a Letohradem. Ještě před ní však během dubna silničáři zahájí nutné opravy povrchu ve vybraných úsecích na trase.
Komplexní rekonstrukce silnice II/360 spojující města Ústí nad Orlicí a Letohrad bude mít několik etap a první začne již v letošním roce. Před jejím zahájením dojde kvůli nevyhovujícímu technickému stavu k výspravám živičného krytu vybraných úseků. „Je to dočasné řešení, k němuž přistupujeme preventivně z toho důvodu, že vozovka v některých místech v posledních letech poměrně rychle degraduje vlivem počasí a zátěže. Nechceme, aby se nadále snižovala bezpečnost a plynulost dopravy v této lokalitě. Proto na části silnice od Černovíru po lesní úsek v Letohradě opravíme povrch tam, kde je stav nejhorší. Celkem se jedná o šest lokalit, které určilo místní cestmistrovství. Práce na nich začnou v průběhu dubna letošního roku s tím, že v případě výsprav se pohybujeme na nákladech kolem 20 milionů korun s daní. K tomu ještě v letošním roce začne komplexní rekonstrukce úseku od obchodní zóny v Ústí nad Orlicí až po železniční přejezd,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že dílčí opravy povrchu poničených částí silnice se budou dělat za částečných dopravních omezení.
V případě komplexní rekonstrukce silnice II/360 od obchodní zóny v Ústí nad Orlicí až po přejezd u Černovír se vedení SÚS zástupcům kraje zavázalo, že práce zahájí ještě letos, podle předpokladů by tak mělo dojít ve druhé polovině roku.
Pardubický kraj chtěl původně tento projekt financovat z fondů Evropské unie, nakonec ale se ale samospráva vydala jinou cestou. „Kvůli převisu žádostí i odhadovaným časovým prodlevám jsme si vyhodnotili, že nejrychlejším řešením bude akci rozdělit na etapy a vše platit přímo z krajského rozpočtu. Pokud bychom projekt financovali z eurofondů, začali bychom opravovat nejdříve v letech 2026 a 2027. Na první etapu od okružní křižovatky v Ústí nad Orlicí k železničnímu přejezdu Černovír máme projektovou dokumentaci k územnímu rozhodnutí a nyní pracujeme na získání stavebního povolení. Pro ilustraci dodávám, že letos plánujeme zahájení zhruba sto projektů oprav komunikací za téměř tři miliardy korun s daní po celém Pardubickém kraji. Plán vychází z priorit, které se určují například v závislosti na frekvenci dopravy, lokálním významu i stavu vozovky,“ dodává náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.
Zajímají vás opravy silnic v Pardubickém kraji?
Na webu doprava.pardubickykraj.cz můžete najít seznam plánovaných rekonstrukcí, které chce Pardubický kraj zahájit v letošním roce. Po výsledcích soutěží na veřejné zakázky budou data aktualizovaná a doplněná o přesné termíny realizací, předpokládané náklady a v případě větších staveb i detailních infoletáků. Na webu také naleznete plánované investice Ředitelství silnic a dálnic a Správy železnic. V průběhu příštích týdnů na webu najdete i konkrétní informace k jednotlivým etapám opravy silnice II/360.

Pozvání na výstavu do Litomyšle: Kapky na kameni

Přijměte srdečné pozvání na vernisáž výstavy Kapky na kameni, která se uskuteční v pátek 1. března v 17.00 v domě U Rytířů. 
Znáte Annu Šabatovou? Víte, jakými skutky se do historie medicíny zapsala Gerti Cori nebo která žena byla první nositelkou Nobelovy ceny za mír?
 Odpovědi na tyto a mnohé další otázky vám nabídne nová výstava v Městské galerii Litomyšl. Jejím východiskem je půvabná a nádherně ilustrovaná kniha Kapky na kameni (2019, Albatros), sledující příběhy padesáti výjimečných, mnohdy nenápadných žen, které však byly a jsou nesmírně houževnaté a inspirující.  ​Součástí vernisáže bude diskuze s editorkami knihy Kapky na kameni, spisovatelkami Kamilou Musilovou a Monikou Kompaníkovou.  Výstava bude otevřena až do 26. května 2024



 

Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje. Byl doplněn již 30. soubor - Stránky o Vladimíru Páclovi...