ČtD 48/2024    Neděle 18. února 2024 



Divočáci mezi chatami na serpentinách


Stačí mít chatrnější plot kolem své parcely nebo nedej bože s nějakou malou dírou.  A pak se budete už jen divit. Podobně zničená je tzv. "sportovní louka" na Horách, loni  Robův kopec. Co s tím uděláme?

Třebovský blešák


Nemáte rádi plýtvání?
Rádi byste si udělali radost věcmi z druhé ruky?
Pak jsou pro vás naše Bleší trhy skvělou příležitostí, jak smysluplně nakoupit nebo prodat vše nepotřebné.
Termíny trhů: 27. dubna, 25. května a 22. června 2024 
Čas: 9:00–12:00
Místo konání: bývalá tržnice u Nového náměstí
(Na Splavě 134, Česká Třebová)
Přihlašování prodejců předem přes formulář, který najdete na nových stránkách https://trebovskyblesak.cz/

Valná hromada Spolku gymnázia Česká Třebová

Valná hromada se koná ve čtvrtek 7. března 2023 v 16:309 hodin ve sborovně budovy Gymnázia Česká Třebová. Na programu je zpráva o činnosti Spolku v roce 2023, zpráva o hospodaření, návrh plánu činnosti Spolku na rok 2024, návrh rozpočtu a volba předsednictva. Předsedkyně spolku Mgr. Daniela Fricová se těší na setkání se všemi příznivci gymnázia.

Sportovní RUBRIKA

Sportovní sobota patřila volejbalu a basketbalu.  v "dolní tělocvičně" Na Skále, patřící ZŠ Habrmanova, se nejdříve dopoledne konaly volejbalové zápasy krajského přeboru SK Rybník - Chvaletice a po jedenácté hodině  nastoupily k dalším dvěma zápasům volejbalistky českotřebovského Sokola. Soupeřkami byly volejbalistky Červeného Kostelce. "Nahoře" v hale Skalka  se pak ve stejnou konal dvojzápas nadregionální  ligy starších žáků U15 českotřebovského SKB a BK Rychnov nad Kněžnou a po  nich po 15. hodině nastoupily juniorky  SKB v kategorii U19 v nadregionální lize proti favorizovaným volejbalistkám ze Sokolova.  V tělocvičně ZŠ Nádražní  hrál dva zápasy krajského přeboru tým Sokola II. Každý víkend se ve sportu děje něco zajímavého....
Jak zápasy dopadly:
Volejbal II. liga  Sokol Česká Třebová - Červený Kostelec  1. zápas  3 : 0  a 2. zápas 3 : 2. Z tohoto prvního utkání jsou uvedené fotografie a z prvního zápasu připravíme také videoreportáž.
Krajský přebor:  SK Rybník - SK Chvaletice 1. zápas 2:3  a 2. zápas. 1:3 (závěr 2. zápasu uvádíme videoreportáž)
Krajský přebor: Sokol Č. Třebová II - Slavia Hradec Králové  1. zápas 1:3 a 2. zápas 3:0  (hráno na ZŠ Nádražní)
Basketbal U15 nadregionální liga
 SKB Č. Třebová - BC Rychnov nad Kněžnou  100:35, 2. zápas  61:37 (závěr 1. zápasu bude na videu). Zde došlo ke kuriózní situaci, oba týmy hrály v bílých dresech! Pravidlo, že hostující tým má mít tmavé dresy, nebylo dodrženo. Přizpůsobení českotřebovského týmu bylo možné, ale musel by to soupeř alespoň den dopředu oznámit. A tak se hráči odlišovali jen modrými čísly (Rychnov) a černými čísly (Č. Třebová)....
Druhý zápas (s výsledkem 61:37) se hrál jako Východočeský Pohár U15. Má samostatné hodnocení, hraje se v kratší hrací době 4 x 8 minut čistého času.  Proto jsou číselné výsledky nižší. V této soutěži si českotřebovský SKB vede velmi dobře, je úspěšnější než v nadregionální lize, byť zde hrají stejní soupeři. V tabulce je  nyní na druhém místě za Havlíčkovým Brodem.

Basketbal juniorky U19: SKB Česká Třebová - BC Sokolov 62: 55 (nadregionální liga)

Zápas měl dvě různé poloviny. Do poločasu vedla o 6 bodů děvčata z Sokolova, potom se karta obrátila. Domácí hráčky (a trenérská dvojice Očenáš - Rybka) našly  na soupeře recept a během třetí části zápasu  vedly  až o 12 bodů. Potom přišly sice horké chvíle, ale děvčata z SKB  ale po taktické hře se jim podařilo zápas dovést do vítězného konce. Radost z vítězství byla velká, vždyť Sokolov je vedoucí tým tabulky nadregionální ligy! V tabulce je nyní SKB Česká Třebová na místě třetím. V neděli 18. se hraje na Skalce další zápas s Toužimí.

Basketbalisté - junioři U19 prohráli v Nové Pace

Mimo tří domácích zápasů se ještě v sobotu 17/2 dopoledne konal zápas juniorů U19. Hrálo se v tělocvičně tamní základní školy v Nové Pace. Zde se českotřebovský úspěch nekonal junioři prohráli 56: 42. Do poloviny zápasu se jim dařilo  držet krok. Vedení se střídalo. Po poločasové přestávce se domácím podařilo získat náskok, který udrželi do konce. V číselném vyjádření není výsledek nijak oslnivý a svědčí o tuhém boji, avšak pokud tým dá pouze 42 bodů, nemůže pomýšlet na vítězství. Omluvou je ovšem i to, že Sokol Nová Paka je favoritem skupiny nadregionální ligy a v tabulce je na 1. místě. Českotřebováci pak na místě třetím. Také v prvním zápase na podzim 4. listopadu u nás doma Českotřebováci s Novou Pakou prohráli a dostali dokonce stovku.(61:106). Velkou šanci vyhrát v jejich tělocvičně tedy neměli.

Přijměte i letos květnovou výzvu kampaně Do práce na kole!

Region Orlicko-Třebovsko se i letos rozhodl pro území Orlicko-Třebovska zorganizovat lokální výzvu kampaně Do práce na kole, což je celorepubliková motivační výzva pořádaná spolkem Auto*Mat, z.s. pro všechny, kteří se odhodlají po celý měsíc přepravovat převážně bezmotorově a udržitelně. Tedy pěšky, na kole či koloběžce nebo poklusem.
Cílem a smyslem výzvy je snaha o proměnu dopravních návyků a získání nového pohledu na veřejný prostor, jehož podobu svým chováním ovlivňujeme. Každý si může na vlastní kůži zažít, že pohyb na vlastní pohon (nejen) do práce a z práce může být jednak prospěšný pro životní prostředí, ale současně osvěžující pro tělo i mysl. Jakkoliv každá snaha je prospěšná, podmínkou účasti ve výzvě je minimální  překonaná vzdálenost 1,5 kilometru během jedné cesty. Pokud se chcete dozvědět více, klikněte na https://dopracenakole.cz/kvetnova-vyzva, registrace je  možná na https://dpnk.dopracenakole.cz/.
Podmínkou registrace je uhrazení účastnického poplatku, což však může provést i váš zaměstnavatel, kterého se rozhodně neostýchejte oslovit, aby vás ve vašem úsilí podpořil. Registrujte se již nyní (a  využijte možnost zvýhodněného startovného), sestavte tým s kolegy, přáteli anebo v rámci rodiny a můžete se těšit se na startovací balíček s trikem (případně nákrčníkem, či ponožkami, to podle toho, jaké jsou vaše preference), díky kterému budete moci zažít zajímavé akce na triko, které pro vás již nyní ve spolupráci s partnery a hlavním organizátorem připravujeme. Hecněte se a v regionální a celorepublikové soutěži zaměřené na týmovou pravidelnost společně zabojujte o hodnotné ceny. Svým příkladem pak můžete inspirovat ostatní, což také není zrovna nezanedbatelné. Aktuality lze sledovat též na webu https://www.dopracenakole.cz/mesto/orlicko-trebovsko anebo na facebookovém profilu https://www.facebook.com/groups/1139434746873365.
Za Region Orlicko-Třebovsko Karel Švercl, manažer

Významné jubileum zasloužilého Třebováka


120 let od narození a 35 let od úmrtí Františka NAVARY (27.5. 1904 – 16.2. 1989)

Byl známým českotřebovským knihařem. Nejraději pracoval s kůží a zlatem. Vedle vazby knih byla jeho specialitou výroba šperkovnic a paspart, kterých měl vždy v zásobě několik druhů a velikostí. Jejich odběrateli byli mimo jiných , výtvarníci zvučných jmen – Ludmila Jiřincová, Vojtěch Sedláček, Alois Moravec, Jaroslav Grus, František Emler, Karel Jan Sigmund a jeho syn Zdeněk Sigmund, Jan Zrzavý a další. Většina z nich byla také jeho blízkými přáteli. V mládí hrál ochotnické divadlo, odkud přešel na divadlo loutkové. Kdo by ze starší generace neznal kašpárka Javorníčka a dřevěné divadélko, které bylo současně skautským domovem v zadní části parku Javorka. Protože divadélko nebylo nikým dotováno, organizoval vydávání českotřebovských kalendářů a výtěžek plynul na vybavení loutkové scény, která prošla mnoha změnami. Po jeho zrušení založil nový soubor při Komunálních službách s novými mladými členy. Pomáhal také organizačně při výstavbě Malé scény, která měla původně sloužit převážně loutkohercům. Měl ještě další zájmy. Miloval zpěv a hudbu, patřil mezi pravidelné návštěvníky koncertů vážné hudby. Od roku 1927 byl vydavatelem prvních čtyř ročníků regionálního čtrnáctideníku Náš kraj, který vycházel v České Třebové v letech 1927 až 1938. Pracoval v komisi pro výstavbu památníku obětem fašismu (sousoší Sbratření), z vlastní iniciativy obohatil park Javorku o drobná kamenosochařská díla z Hořic. Od mládí miloval přírodu a s tím související skauting. Za svoji junáckou činnost byl 1. srpna 1970 v Praze jmenován doživotním členem legendárního Svojsíkova oddílu a bylo po něm pojmenováno nově dobudované skautské středisko při Farské cestě pod Horami ve svém rodišti.
Jeho matka Cecílie Záleská byla porodní asistentkou, která pomáhala na svět několika generacím českotřebovských rodáků. Sestra Eliška, provdaná za Ing. Bartáka, pracovala téměř celý život jako dětská lékařka. Po absolvování nižší reálky se František Navara vyučil uměleckým knihařem.

Českotřebovský knihař, loutkař a významný skaut František Navara (*27.5. 1904, + 16.2. 1989) měl dvě děti.  Dcera Františka Navary Daniela vystudovala přírodovědeckou fakultu, obor mikrobiologie a pracovala ve zdravotnictví.Syn Radovan vystudoval konzervatoř a pracoval jako hudební redaktor v Českém rozhlase v Hradci Králové. Jeho dcera Zuzana Navarová (vnučka F.N.) byla známou zpěvačkou (*18.6. 1959. + 7.12.2004). U obou  osobností jsou osudové roky končící  čtyřkou a devítkou, oba si letos připomínají dvojitá kulatá výročí.. 20. výročí úmrtí Zuzany Navarové připadne tedy na letošní prosinec  Jistě se na ni dobře pamatujeme, jezdila za dědečkem a za babičkou také k nám do České Třebové. Na fotografiích z archivu Vojtěšky Vohralíkové je ve společnosti svého tatínka a dále MUDr. Elišky Bartákové, sestry Františka Navary a jejího manžela Ing. Jaromíra Bartáka

Do roku 1978 žila v Hradci Králové, kde studovala na gymnáziu J. K. Tyla. Vystudovala španělštinu a češtinu (učitelský obor) na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Po studiu nastoupila jako učitelka španělštiny na jazykové škole. Na konci 80. let studovala souběžně s vystupováním konzervatoř obor populární zpěv. Od roku 1980 zpívala se skupinou Nerez, její první sólové album vzniklo v roce 1992. V roce 1994 nahrála album s kapelou Tres a v následujících letech dalších pět alb se skupinou Koa. Skládala také scénickou hudbu k divadelním představením. Byla producentkou (Věra BíláRom - PopKale) a objevila zpěvačku Radůzu. Od začátku 90. let stála v čele Nadace Život umělce. Dlouho pobývala na Kubě, kde potkala svého manžela Luíse. Kubánská hudba inspirovala její vlastní skladby.  Zemřela ve věku 45 let na rakovinu spojenou s cirhózou jater. Je pohřbena na Vyšehradském hřbitově.  Na její počest bylo ocenění Nadace Život umělce, kterou zakládala Zuzana Navarová, pojmenováno Cena Zuzany Navarové(re)


Stavba ateliérů umprumky v Ústí nad Orlicí má začít na jaře 

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil město Ústí nad Orlicí, kde jednal se starostou Petrem Hájkem a místostarostou Jiřím Preclíkem. Hlavním tématem jednání byla připravovaná stavba ateliérů Střední školy uměleckoprůmyslové v areálu bývalé Perly. Kraj na stavbu, která by mohla být zahájena v průběhu dubna, získal finanční prostředky z Národního plánu obnovy na revitalizaci brownfieldů.
„V minulém týdnu jsme obdrželi oficiální informaci o úspěšné žádosti o podporu na revitalizaci opuštěného průmyslového areálu po podniku Perla v centru Ústí nad Orlicí, kde vybudujeme nové ateliéry a díly pro Střední školu uměleckoprůmyslovou Ústí nad Orlicí. Jedná se o projekt výjimečný jak svým rozsahem, tak stupněm připravenosti. V tuto chvíli probíhá výběrové řízení na zhotovitele stavby a osobně předpokládám, že bychom v průběhu dubna mohli samotnou stavbu zahájit,“ uvedl hejtman Martin Netolický, s tím, že podpora tohoto projektu uvolni finanční prostředky pro přestavbu Střední průmyslové školy elektrotechnické v areálu Do Nového v Pardubicích nebo výstavbu jízdárny u Střední školy chovu koní a jezdectví v Kladrubech nad Labem. Starosta města Petr Hájek přislíbil hejtmanovi, že město je v rámci stavby připraveno poskytnout maximální součinnost z hlediska přístupu na stavbu či zařízení staveniště. (Foto: současná budova arteliérů)
Řeč byla také o modernizaci silnice II/360 z Ústí nad Orlicí směrem na Letohrad. „Ještě v letošním roce by měla začít komplexní rekonstrukce úseku od kruhového objezdu v Ústí nad Orlicí až po železniční přejezd u Černovíru. Zároveň jsme s náměstkem pro oblast dopravy Michalem Kortyšem jednali o opravách dalších úseků v celé trase až do Letohradu. Vytipovali jsme nejhorší úseky v celkové délce přibližně šest kilometrů, kde v letošním roce chceme komunikaci vyfrézovat a položit nový povrch,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Ten vedení města informoval také o přípravách na další rozvoj Orlickoústecké nemocnice, pro kterou je zpracován generel. „Z hlediska dalšího rozvoje a naplňování jednotlivých etap generelu je pro ns prioritní zahájení přípravy pro vybudování nového stravovacího provozu, který by se měl nacházet ve spodní části areálu v těsném sousedství pavilonu F v prostorách, kde se dnes nachází mimo jiné lékárna,“ vysvětlil další záměry kraje v areálu nemocnice hejtman Netolický.



Pozvání na výstavu do Litomyšle: Kapky na kameni

Přijměte srdečné pozvání na vernisáž výstavy Kapky na kameni, která se uskuteční v pátek 1. března v 17.00 v domě U Rytířů. 
Znáte Annu Šabatovou? Víte, jakými skutky se do historie medicíny zapsala Gerti Cori nebo která žena byla první nositelkou Nobelovy ceny za mír?
 Odpovědi na tyto a mnohé další otázky vám nabídne nová výstava v Městské galerii Litomyšl. Jejím východiskem je půvabná a nádherně ilustrovaná kniha Kapky na kameni (2019, Albatros), sledující příběhy padesáti výjimečných, mnohdy nenápadných žen, které však byly a jsou nesmírně houževnaté a inspirující.  ​Součástí vernisáže bude diskuze s editorkami knihy Kapky na kameni, spisovatelkami Kamilou Musilovou a Monikou Kompaníkovou.  Výstava bude otevřena až do 26. května 2024



 

Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje. Byl doplněn již 30. soubor - Stránky o Vladimíru Páclovi...