ČtD 50/2024    úterý 20. února 2024 



Župní nácvik sletové skladby Babí léto  pro ženy a seniorky

V sobotu 17.2.2024 se konal v sokolovně Na Skále již 3. župní nácvik sletové skladby Babí léto pro ženy a seniorky. Setkaly se zde cvičitelky z celé Východočeské – Pippichovy župy, aby se seznámily s poslední částí skladby.  V T.J. Sokol Česká Třebová se nácviku účastní 17 žen, které budou naše město reprezentovat na XVII. Všesokolském sletu v Praze ve dnech 30.6. – 5.7.2024. Přeji všem hodně sil při nácviku a hodně krásných zážitků při sletových vystoupeních v Městečku Trnávka, Pardubicích, a hlavně v Praze.  Lenka Strouhalová náčelnice Sokolské všestrannosti T.J. Sokol Česká Třebová

Pozvánka do městské knihovny 

LiStOVáNí.cz: Holčička a cigareta (Benoît Duteurtre)
12. 3. 2024, 18:30 hod.
Kniha, kterou napsal velký přítel Milana Kundery, Benoît Duteurtre už v roce 2008, je až strašidelně nadčasová. Mnohé z toho, z čeho si tehdy dělal cynickou legraci se opravdu stalo až s zarážející přesností. Proti světu plovoucímu v katastrofálně znečištěném vzduchu a zavalovanému všemožnými zákazy, proti vládě nevychovaných emancipovaných dětiček se hrdina knihy, čtyřicátník zaměstnaný na magistrátě, dětinsky bouří: v práci si chodí na záchod potají vykouřit cigaretu. Je přistižen pětiletou holčičkou a tím pro něj začíná pekelná spirála vyšetřování, věznění a marné snahy obhájit se účastí v apokalyptické televizní reality show MartýrSuperStar.
Účinkují: Petra Bučková a Lukáš Hejlík.  Vstupné: 80 Kč. Vstupenky na místě.

Příběhy umění a historie

Přednáší Mgr. et Mgr. Jitka Kuběnková. Od 18 hodin. Vstupné: 40 Kč.
19. března:      OSUDOVÉ ŽENY ČESKÉHO STŘEDOVĚKU
9. dubna:         LEONARDO DA VINCI
10. září:           SLAVNÍ SECESNÍ ARCHITEKTI
8. října:            IMPRESIONISTÉ
12. listopadu: MALÉ VELKÉ CESTOVÁNÍ

Snadnější povolování  strategicky významné infrastruktury

Od 1. 1. 2024 nabyla účinnosti novela zákona č. 416/2009 Sb., o urychlení výstavby strategicky významné infrastruktury, dříve liniového zákona. Touto novelou však nedošlo pouze ke změně názvu zákona, ale také k řadě podstatných změn, z nichž ty nejzásadnější se pokusím níže přiblížit. Původní účel novely sledoval transpozici Směrnice Evropského parlamentu a rady (EU) 2021/1187, nicméně v průběhu legislativního procesu doznalo původní znění novely řady doplnění, a to i pozměňovacím návrhem ministra dopravy Martina Kupky, když např. tímto návrhem došlo k nahrazení původního zkráceného názvu, tedy liniového zákona, názvem zákon o urychlení výstavby strategicky významné infrastruktury. První podstatnou změnou je rozšíření infrastruktury, na kterou se zákon vztahuje. Nově se tak pro účely zákona o urychlení výstavby strategicky významné infrastruktury považuje za dopravní infrastrukturu také infrastruktura pro vodní dopravu a železniční či silniční terminály.

Sportovní RUBRIKA


VIDEA z uplynulého sportovního víkendu


KOHOUTY ČEKÁ NOVÝ BYDŽOV A PLAY - OFF 

Až v závěrečných deseti minutách posledního domácí zápasu základní části soutěže Krajské ligy zlomili českotřebovští Kohouti odpor houževnatého Náchoda, který se ukázal být mimořádně nepříjemným protivníkem. Připsali jsme čtrnáctou výhru v řadě, základní část soutěže zakončíme ve středu na novobydžovském ledě. 
Kohouti odehráli 31 utkání, v nichž vybojovali 82 bodů. Tým nastřílel 208 gólů (nejvíc ze všech týmů v soutěži), o které se podělilo 20 hráčů. Střelci: 28 – Semorád, 23 - Rozlílek, Martinec, 22 - Pavlovský, 21 - Ostřanský, 18 – Fúzik, 15 – Prachař,14 -Veverka, 13 – Jelínek, 9 – Drtina, 5 – Vašíček, Hradil, 4 – Plášek, 3 - Stolín, 2 – Jemelka, Král, 1 - Leder, Blažej, Vaňo, Čada.
 Soupeři pro play-off jsou známi, viz tabulka:

Florbalisté Orlicka-Třebovska v divizi mužů skončili předposlední

Florbalisté ukončili divizní soutěž mužů vítězstvím nad týmem z Třebíče. Předchozí výsledky zvláště nyní po novém roce měli žalostné, takže nakonec v dále zveřejněné tabulce obsadili předposlední 11. místo. Stačilo však trochu štěstí a řada zápasů mohla skončit s bodovým ziskem a tím i vyšší pozicí v tabulce.  Prosadit se ve florbalu není jednoduché týmů, kteří tento sport hrají, je stále víc a víc... Také B týmu mužů se nedaří. Hrají tzv. Pardubickou ligu. Do konce soutěže zde zbývají ještě odehrát tři zápasy.  Zatím se však českotřebovské béčko skromně drží na poslední 13. příčce tabulky s pouhými šesti body.

V úterý v 17 hodin je vernisáž !  Galerie Kulturního centra Česká Třebová

Nadace ČEZ 1. února opět otevřela oblíbený grantový program Stromy.

Žadatelé mohou využít až 150 tisíc korun na výsadbu stromů, alejí či obecních sadů. Žádosti o finanční příspěvek v grantu Stromy přijímá Nadace ČEZ od 1. do 29. února 2024.
Zájem o grant Stromy je stále veliký. Obce ale i neziskové organizace či zájmové spolky mohou získat až 150 000 korun na výsadbu zeleně. Přestože v přijatých žádostech stále
převažují zejména projekty výsadby alejí a stromořadí, čím dál častěji se objevují i další nápady. Obce například obnovují bývalé nebo zakládají nové obecní sady, zastiňují venkovní sportovní areály či koupaliště, zakládají arboreta nebo ozeleňují náměstí okrasnými dřevinami.
A trochu statistiky
V Pardubickém kraji podpořila Nadace ČEZ v programu Stromy od roku 2011 celkem 26 projektů částkou přes 2,8 milionů. V loňském roce grant dostaly 3 žádosti a částka na výsadbu dosáhla 330 tisíc korun. „Stromy nepatří jen do lesa, ale i do měst. Čím dál víc studií navíc dokazuje, že vedle zmírňování klimatických dopadů jsou pro lidi stromy důležité i z pohledu psychického zdraví: snižují stres a napětí, navozují pocity štěstí a uklidňují. Proto nás velmi těší, že můžeme k návratu stromů i do zástavby pomáhat," říká ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková. Kdo chce stihnout jarní výsadbu, musí podat žádost během letošního února, další kolo grantu pak proběhne v létě.
Na východě Čech mají nové stromořadí například:
V Helvíkovicích vysadili 300 metrů živého plotu, který oddělil frekventovanou silnici od komunikace pro pěší a kolaře. Nadace ČEZ na výsadbu přispěla částkou 114 500 korun V obci Telecí proběhla výsadba nových stromů a keřů v blízkosti Základní a mateřské školky. Vznikl tak nejen odpočinkový, ale i výukový prostor pro děti i dospělé. Příjemné prostředí pro odpočinek, relaxaci a pozorování přírody si místní pochvalují. Nadace ČEZ na výsadbu přispěla částkou 100.790 korun v grantovém řízení Stromy.
Nadace ČEZ je největší firemní nadací v České republice. Za posledních 20 let podpořila napříč regiony v průměru přes 750 projektů za více než 160 milionů korun ročně. Některá grantová řízení Nadace ČEZ jsou časově omezená a potřeba si tedy ohlídat termín podání žádosti. Granty Podpora regionů a Oranžové hřiště probíhají celoročně.

Pozvání na výstavu do Litomyšle: Kapky na kameni

Přijměte srdečné pozvání na vernisáž výstavy Kapky na kameni, která se uskuteční v pátek 1. března v 17.00 v domě U Rytířů. 
Znáte Annu Šabatovou? Víte, jakými skutky se do historie medicíny zapsala Gerti Cori nebo která žena byla první nositelkou Nobelovy ceny za mír?
 Odpovědi na tyto a mnohé další otázky vám nabídne nová výstava v Městské galerii Litomyšl. Jejím východiskem je půvabná a nádherně ilustrovaná kniha Kapky na kameni (2019, Albatros), sledující příběhy padesáti výjimečných, mnohdy nenápadných žen, které však byly a jsou nesmírně houževnaté a inspirující.  ​Součástí vernisáže bude diskuze s editorkami knihy Kapky na kameni, spisovatelkami Kamilou Musilovou a Monikou Kompaníkovou.  Výstava bude otevřena až do 26. května 2024

V Ústí začala divadelní přehlídka Orlická Thálie 2024

V neděli 18. února bylo v Malé scéně v Ústí nad Orlicí sehráno divadelní představení "Přátelák" od rakouského autora Stefana Vögela, inscenované ochotnickým divadelním spolkem Ledříček z Klášterce nad Orlicí pod režijním vedením Simony Šenkýřové.
Hra diváky zavedla do světa tří nejlepších kamarádů - Marka, Bedřicha a Ládi - vášnivých fotbalových fanoušků, jejichž životy se zkomplikují v očekávání jednoho nenarozeného dítěte. Autor hry Stefan Vögel se zabývá otázkou, kam až lze posunout hranice přátelství, když se tajemství jednotlivých postav začnou odhalovat.
"Přátelák" byl součástí XV. ročníku ORLICKÉ THÁLIE 2024, přehlídky amatérských divadelních souborů, která se tradičně koná v Malé scéně. Díky hlasům a hodnocení diváků je vždy na závěr přehlídky vybrán vítězný soubor, který získá Cenu Hynka Viceny.
Více informací o přehlídce včetně plánovaných divadelních představení naleznete ZDE: https://msuo.cz/festivaly/orlicka-thalie/


 

Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje. Byl doplněn již 30. soubor - Stránky o Vladimíru Páclovi... 

Krása nostalgie v litomyšlském muzeu ještě do 3. března

Historické kočárky, hračky a dobová móda ze sbírek Renáty Glänznerové. Výstava přenese návštěvníky do světa kočárků, dětí, nadýchaných peřinek a povijanů. Doby dávno minulé na vás dýchnou i prostřednictvím dobových oděvů a doplňků, fotografií a hraček z bohatých sbírek Renáty Glänznerové. Na prvním pohled by se mohlo zdát, že je naše výstava určena především malým a velkým návštěvnicím, nudit se však nebudou ani pánové, které určitě zaujm ou kočárky inspirované automobily nebo část věnovaná jejich údržbě a renovaci. O historii dětských a loutkových kočárků či vozítek pro děti se více dozvíte z textů Nadi Černé z Regionálního muzea Mělník. Část výstavy bude věnovaná i známým českým kočárkům Liberta a jejich historii.
K výstavě je připraven doprovodný program Když přiletí čáp, focení v retro-koutku s využitím různých rekvizit