ČtD 52/2024    čtvrtek 22. února 2024 



Díky osmipodlažní budově vznikne v Pardubické nemocnici nové oddělení urgentní medicíny. Nově bude mít nemocnice i svou vlastní centrální sterilizaci a jedenáct operačních sálů. V jednom z nich je robotický operační systém, který usnadní práci chirurgů. Zákroky s ním budou přesnější a šetrnější, pacient se i dříve zotaví. S pomocí robota za 65 milionů korun by měli lékaři zvládnout 250 až 300 operací za rok.
Do budovy se postupně přesunou téměř všechny chirurgické obory, tedy chirurgie, neurochirurgie, traumatologie, ortopedie a také ARO. Velkou změnou k lepšímu bude urgentní příjem. Na jednom místě lékaři na základě vyšetření rozhodnou o způsobu léčby bez toho, aby pacient putoval nemocničním areálem za jednotlivými specialisty jako dosud. (Zdroj idnes.cz)

Kabinový simulátor lokomotivy Vectron v třebovském Dopravním institutu

Kabina stroje Vectron ve skutečnosti (vlevo) a simulátor Vectron v DVI Česká Třebová  (foto z  Zdopravy.cz)
Slavnostní zahájení provozu simulátoru se konalo ta účasti ministra dopravy  Martina Kupky. Strojvedoucí si mohou projet konkrétní trati a vyzkoušet si reakce na vandaly či jiné mimořádnosti. Martin Kupka si přitom vyzkoušel práci strojvedoucího. ČD Cargo v úterý slavnostně představilo nový výukový simulátor pro strojvedoucí. Podle předsedy představenstva společnosti Tomáše Tótha je to první kabinový simulátor pro nákladní dopravce v Česku. Další dva provozují České dráhy.  „Před dvěma lety jsme spustili navigaci pro strojvedoucí, loni Knihy normálií. Toto je náš další příspěvek k větší bezpečnosti na železnici,“ uvedl Tóth.
V České Třebové bude v rámci Dopravního vzdělávacího institutu k dispozici těm, kdo usilují o licenci, ale i pro školení stávajících strojvedoucích. Cvičit se na něm bude rutinní provoz, ale i mimořádné situace. „Je to nová forma vzdělávání odpovídající současné době, sloužit bude všem 1 623 strojvedoucím ČD Cargo,“ dodal Tóth. Vyšel na téměř 10 milionů, přičemž sedm milionů tvořila technika a zbytek implementace a úpravy místnosti. Zdroj: Zdopravy.cz

K řádění černé zvěře v okolí města: Zabralo to, ale očekával bych víc
Řádění černé zvěře v okolí města se stupňuje, nyní již řádí také v oplocených zahrádkách. Výsledkem jsou škody, které nelze normálně ohlídat a rozumně se jim bránit.
 Již druhým rokem  si toho všímá Českotřebovský deník a čeká na nějaké opatření, na nějaké účinné řešení. Výsledek řádění máme zdokumentován na fotografiích i na videu.  Jsem ale rád, kdy nyní se po dalším opakovaném upakovaném upozornění  na rozryté parcely a zahrádky objevil na FB města alespoň  uvedený text.
Jenže čekal bych víc, tedy informaci o tom, zda je možné vzniklé škody nějak řešit a případně s kým, zda je někdo zodpovědný za to, že černá zvěř  putuje mimo honitbu až za lidmi, zda je možné škody řešit z nějaké pojistky a na koho se lze obrátit.
Rozdávat rady o tom, že je vhodné instalovat  odpuzovače  není řešení  hodné městského úřadu. Ten má chránit daňové poplatníky,  občany a jejich nemovitosti před vlivy, které nemohou sami řešit. 

Informaci i s ceníkem přece najde každý na internetu:

Pachový odpuzovač divokých prasat 477 Kč, zábleskový odpuzovač 449 Kč nebo lepší 895 Kč. 
Jde také o řešení počtu černé zvěře v honitbách, zda je  tento jev sledován, kdo by mohl takové informace  mít  a veřejně je sdělit. Protože situace je rok od roku horší a není tedy správně řešená.
Počty černé zvěře se projevují na kolizích s motorovými vozidly, které jsou také stále častější. A protože kolem máme lesnatý terén, tak proti takto rostoucímu nebezpečí něco dělejme! 

Jinak budeme za chvíli odhánět černou zvěř i v parcích a v ulicích města.! (mm)


KULTURNÍ CENTRUM INFORMUJE: ZMĚNA PŘEDSTAVENÍ 
Ze zdravotních důvodů rušíme představení Robot Radius.
Michal Pavlíček musí bohužel zrušit všechna svá vystoupení na jaře 2024.
Do našeho předplatného proto zařazujeme jako náhradní představení hru pražského Divadla V Řeznické Odvolání s Miroslavem Táborským a Filipem Cílem. Představení Robot Radius zařadíme do podzimního abonmá. S Národním divadlem již termín řešíme. Děkujeme za pochopení.
Náhradní termín skupiny DUNAJ JE 3. května 2024


Připomeňme si videa Koncert učitelů ZUŠ 2024, 2023, 2020


Sportovní RUBRIKA

VIDEA z uplynulého sportovního víkendu


Kohouti zakončili základní část krajské ligy v čele tabulky v Novém Bydžově

   Stadion Nový Bydžov - HC Kohouti Česká Třebová 4:2  (0:1, 2:1, 2:0)
Poslední třetina nevydařená rozhodla o všem. Po 14 vítězstvích to patnácté vlastně nepotřebujeme. Ale ty další už potřebovat budeme. To už bude čtvrfinále. Hraje se na dva zápasy, máme výhodu, začínáme doma
Branky: 33. Hlaváček, 35. Kopecký (Němec, Kloz), 49. Malý (Kloz), 60. Eis – 3. Semorád (Martinec, Jelínek), 39. Jelínek (Martinec, Semorád)
Sestavy
Stadion Nový Bydžov: F. Veselý (A. Lequin) — V. Dostál, L. Bezděk, P. Malý, D. Špinka, D. Borovec, F. Novák — D. Kopecký, M. Němec, M. Hlaváček, T. Divíšek, M. Kloz, R. Pilný, D. Jebavý, S. Eis, M. Procházka, J. Chára
HC Kohouti Česká Třebová: M. Kadlc (J. Lejsek) — T. Jelínek, P. Jemelka, D. Blažej, J. Vašíček, V. Leder, Z. Hradil — J. Fúzik, M. Ostřanský, V. Veverka, K. Plášek, J. Semorád, V. Rozlílek, J. Martinec, J. Čada, M. Pavlovský
Rozhodčí: Libor Veinfurter — Mikuláš Pluháček, Filip Šesták 195 diváků.

Příměstský tábor Veselá věda bude i letos

Letos opět pořádá nezisková organizace Veselá věda kromě kroužků také příměstské tábory.  Tábor je určen pro budoucí prvňáčky a školáky na 1. stupni ZŠ, kteří rádi prozkoumávají zákonitosti ze světa přírodních věd. Věnujeme se jednoduchým, věku dětí přizpůsobeným pokusům z oblasti chemie, biologie i fyziky. 
A co nás čeká letos?  4 dny plné bádání, pozorování a pokusů:
objevování tajů samotného vzduchu a létání, hrátky s vodou, stavění vodních mlýnků či větrníků, malí badatelé mohou těšit na kulinářské experimenty, kde budou zkoumat chutě a vůně potravin a pozorovat procesy při přípravě jídla  zkoumání blízké přírody a drobných živočichů obývajících potoky a půdu  plus 1 celodenní prázdninový výlet
KDE?  Ekocentrum Podorlicko, Podbranská 959 Česká Třebová
KDY? 1. běh 19.90.. - 23.87. 2024    2, běh 26. 8. - 30.8. 2024
Více informací na webových stránkách www.veselaveda.cz, kde najdete i on-line přihlášku.
Další informace: Tábor se koná od pondělí do pátku, od 8:00 do 16:00. Je zajištěn teplý oběd, svačina a pitný režim. Součástí programu je celodenní výlet.  Cena tábora 3070 Kč týden. Je možné hlásit se na jednotlivé dny.

  

Představení „nového“ projektu MAP OP JAK 

MAS ORLICKO, z.s. představuje projekt Místní akční plán rozvoje vzdělávání pro SO ORP Ústí nad Orlicí a Česká Třebová, financovaný z Operačního programu Jan Amos Komenský (ve zkratce MAP OP JAK). Projekt plynule navazuje na předchozí projekty MAP. Realizace projektu potrvá 25 měsíců (1.12.2023 - 31.12.2025) a je do něj zapojeno všech 39 škol z území.
Projekt si klade za cíl prohloubit již navázanou spolupráci v území a zároveň zkvalitnit vzdělávání v mateřských i základních školách v reakci na problémy a potřeby území.
Na problémy a situaci v území projekt reaguje přímo, a to prostřednictvím zaměření tzv. implementačních projektů. Projekt se bude v rámci implementace věnovat těmto oblastem: Podpora metod pro rozvoj čtenářských gramotností, Zvyšování kompetencí pedagogických pracovníků aneb moderní didaktika v matematice, Tematické dílny, Budování znalostních kapacit a sdílení zkušeností.
Neodmyslitelnou součástí projektu je fungování a práce pracovních skupin, jakožto hlavního hybného prvku procesu akčního plánování. Obsahovou náplní pracovních skupin bude projednávat, tvořit a aktualizovat výstupové dokumenty projektu MAP OP JAK, ale také mapovat stav a potřeby v území a přinášet podněty. 
Sbíráme náměty na jednorázové vzdělávací aktivity (workshopy, ukázkové hodiny atd.) budeme rádi, když se s námi podělíte o své nápady a vyplníte dotazník, který naleznete na našich webových stránkách.
Více informací naleznete na www.maporlicko.cz.
Nositelem projektu je MAS ORLICKO, z.s. Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií.

 Začne tah obojživelníků k rybníkům (nejen) u Přívratu

Vzhledem k teplejšímu počasí posledních dní již dochází k tahu obojživelníků, kteří často migrují za rozmnožováním přes silnice. V našem regionu jde o lokalitu Přívrat. Její část byla zabezpečena trvalými zábranami z nerezového plechu , které byly před jarním tahem obojživelníků z lesů do přívratských rybníků zkontrolovány. Mají za sebou několikaletý provoz, na několika místech jsou zábrany pomačkány, ale jsou stále funkční, také propustky pod silnicí, umožňující přechod obojživelníků jsou v pořádku. Dočasné zábrany se nyní nezajišťují, není kapacita na každodenní sběr a přenášení obojživelníků a na postavení zábran by byla potřeba další dotace.  Dnes jsem se byl osobně o situaci kolem přívratských rybníků přesvědčit, tah obojživelníků podle všech známek ještě nezačal, ale pokud se počasí  nezmění, může být rychle všechno jinak
Chránit obojživelníky u Přívratu budou tedy i letos stálé zábrany a ohleduplná jízda řidičů, zejména v ranních a dopoledních hodinách

Nyní  nemusíte na Krajský úřad s klasickým občanským průkazem

Pokud jste fanoušci digitalizace, můžete známou plastovou kartičku nechat doma a na jednání s úředníky jít jen s mobilem, ve kterém máte nainstalovanou aplikaci eDoklady.
Krajský úřad minulý týden dokončil interní testování a s velkým předstihem zájemcům umožní identifikaci přes mobilní telefon. „Měli jsme termín do 1. července letošního roku, ale nakonec jsme zavedení systému zvládli již v polovině února. V současné době má 128 našich zaměstnanců aktivovanou licenci a mohou identifikovat občany pomocí aplikace eDoklady. Využít ji můžete nejenom na Czech POINTu, matrice, ale i v dalších agendách. Jsem velice rád, že se vše podařilo zařídit tak rychle. Občanka v mobilu je alternativou k té klasické, v žádném případě ji nenahrazuje a na úřad můžete samozřejmě stále přijít i s klasickým dokladem. Jsem rád, že se opět o kousek posouváme v digitalizaci státní správy,“ vysvětluje krajský radní pro digitalizaci a e-Goverment Alexandr Krejčíř.
A proč si vlastně aplikaci eDoklady stahovat do svého chytrého mobilu? Díky ní můžete shromáždit všechny údaje z klasického dokladu ve svém zařízení a mít také kontrolu nad tím, kdo je vidí. Například při ověřování věku již nebudete muset ověřovateli poskytovat více údajů, než je nezbytně nutné. „Jedním z benefitů eDokladů je i to, že veškeré údaje jsou uložené zašifrované a nelze je falšovat. Kromě klasického PINu je možné si například nastavit i přihlášení otiskem prstu. V případě ztráty nebo krádeže telefonu lze v Portálu občana odpojit aplikaci a nikdo se do ní nedostane. Těší mě, že náš krajský úřad je jedním z prvních v republice, který občanům tuto možnost nabízí. Koresponduje to i s našimi dalšími snahami v oblasti digitalizace a elektronizace. Například jsme nedávno spustili Dotační portál, kde díky Identitě občana lze z domova žádat o krajské dotace a není nutné chodit na úřad osobně nebo něco posílat poštou,“ dodává hejtman Martin Netolický.
Více o aplikaci eDoklady najdete na https://edoklady.gov.cz/

Sdílená kola také v Kopřivnici a Novém Jičíně - ale bez dotace

Mapa českých měst se systémem sdílených kol by se mohla již brzy rozrůst o  a Nový Jičín. Tamní radnice vstoupily společně do jednání s firmou Nextbike. Společným jednáním dokázaly vyjednat výhodnější cenu. Kopřivničané mají mít od dubna k dispozici 75 kol, která si půjde vypůjčit a vrátit na 30 stanovištích. Prvních 15 minut z každé jízdy by měli mít cyklisté zdarma. Prvních 15 minut každé jízdy bude placeno z městského rozpočtu. Pro většinu uživatelů by tedy byla služba zcela bezplatná. Sazba za delší výpůjčku by pak měla být srovnatelná s cenou autobusové jízdenky, Je to zatím na zkoušku, dále se uvidí , jaký bude o službu zájem. Ještě to zatím ale tamní zastupitelstvo neschválilo - až v březnu.  Zkušební provoz by měl stát za těchto podmínek Kopřivnici podle předběžných odhadů kolem milionu korun.
Poznámka  V České Třebové se letos bude pokračovat , nová smlouva s NEXT BIKE je připravena a v rozpočtu je na to 890 tisíc korun.  Částka by měla být pak snížena snad o 350 tisíc korun díky krajské dotaci. Škoda, že stejný záměr nemají v sousedním Ústí nad Orlicí, kam by se dalo na sdíleném kole  za dobrých podmínek snadno jezdit. A možná bychom to tím pádem měli i o něco levnější.

Bazar v DDM Kamarád pokračuje

Dům dětí a mládeže Kamarád připravil bazar dětského a kojeneckého oblečení, oblečení pro „teenagery“, autosedaček, hraček, postýlek a dalších věcí pro děti.  
Prodej zboží: čtvrtek 22. 2. 2024 9:00 – 11:00, 15:00 – 17:00  Výdej zboží: pátek 23. 2. 2024 15:00 – 16:00

Připomeňme si videa z loňského února a března 2023



AKTUÁLNÍ POZVÁNKY NA AKCE DO DDM

Herní víkend

Akce začíná v pátek 23. 2. 2024 v 18:00 hodin a končí v neděli 25. 2. 2024 ve 12:00 hodin v DDM Kamarád, Sadová 1385, Česká Třebová. Vstupné 80,-Kč. Přespání umožněno za poplatek 60,-Kč za osobu na noc. Pro děti je přespání možné pouze v doprovodu dospělého. V pátek od 19:00 proběhne turnaj/draft ve hře Magic the Gathering. Turnaj je zpoplatněn (více informací na místě podle počtu hráčů).  V sobotu od 14:00 proběhne turnaj v karetní hře Bang! O ceny. Zápisné do turnaje je 30,-Kč.

Zajíčkovo tvořivé odpoledne 

DDM Kamarád připravil pro děti školního věku Zajíčkovo tvořivé odpoledne – dřevěné domečky. Akce se bude konat v pondělí 26.2.2024 od 15:30 do 17:00 hodin v DDM Kamarád, Sadová 1385, Česká Třebová. Děti si vyrobí dřevěný domeček, který ozdobí malbou akrylovými barvami. S výrobou jim pomůže lektorka Gabriela Bártová. Akce je vhodná pro děti od 1. třídy ZŠ. Vstupné 50,- Kč, s sebou přezůvky. Na akci je nutné se přihlásit na webu www.ddmkamarad.eu. Maximální kapacita přihlášených dětí je 8.

Zajíčkovo hravé odpoledne

DDM Kamarád připravil pro děti předškolního věku Zajíčkovo hravé odpoledne. Přijďte si s dětmi pohrát do připravené herničky na téma dopravní prostředky. Pro děti bude připravená knihovnička s knihami s tématikou doprava a dopravní prostředky a veselé vzdělávací aktivity a stolní hry.  Akce se bude konat ve středu 28. 2. 2024 od 14:30 do 16:00 hodin v DDM Kamarád, Sadová 1385, Česká Třebová. Vstupné 50,- Kč, s sebou přezůvky. Na akci je nutné se přihlásit na webu www.ddmkamarad.eu. Maximální kapacita přihlášených dětí je 10.

Přednáška-Harry Potter

Už je to víc jak 20 let od chvíle, kdy jsme šli do kina na premiéru prvních dílů Harryho Pottera. Kolik z nás čekalo v nekonečných frontách před knihkupectvím na vydání nové knihy, toužebně vyhlíželo v den svých 11. narozenin sovu, která přinese dopis z Bradavic, nebo si přálo projít se alespoň jednou společenskou místností v Nebelvíru, prohlédnout si Brumbálovu pracovnu, nebo držet v ruce skutečnou kouzelnickou hůlku? Přivezu Vám celou truhlu exponátů z filmů, povyprávím o návštěvě míst, kde se Harry Potter natáčel, a společně si připomeneme důležité postavy z příběhu a nebudou chybět filmová kouzla a Hedvika!  Akce se bude konat ve čtvrtek 29. 2. 2024 v 17:00 hodin v DDM Kamarád, Sadová 1385 Česká Třebová.  Cena 40,- Kč. Přezůvky s sebou.



  V únoru  jsme zveřejnili videa   Celý přehled 32 videí z roku 2024 ZDE
 

 

Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje. Byl doplněn již 30. soubor - Stránky o Vladimíru Páclovi...