ČtD 53/2024    pátek 23. února 2024 


 Skupina Triarius velmi dobře reprezentovala v divadelní přehlídce
 v Červeném Kostelci

V neděli v Červeném Kostelci skončila postupová divadelní Přehlídka, na které dosáhli velkého úspěchu jak českotřebovští, tak ústečtí divadelní ochotníci.  Přivezli si nejen individuální ceny,. ale také  doporučení k postupu na další znamenitou přehlídku Divadelní piknik ve Volyni, který se uskuteční v červnu t.,r. A odtud se už může postoupit třeba na přehlídku do Mekky divadelních ochotníků - na Jiráskův Hronov.
Triárius se v Červeném Kostelci prezentoval s inscenací "Fernando Krapp mi napsal dopis", kterou porota doporučila na celostátní přehlídku do Volyně a za úpravu a režii inscenace pak získal další ocenění Josef Jan Kopecký. Bylo zde ale více Českotřebováků!
Ústecký soubor Vicena se prezentoval s inscenací Starci na chmelu po 50 letech. Soubor se také představí ve Volyni a cena za úpravu a režii režiséra  Sašu Gregara  neminula. Připomeňme, že se v této ústecké inscenaci  výborně prezentoval i českotřebovský divadelní ochotník Bedřich Ducháček.
Přehlídky v Červeném Kostelci se zúčastnilo celkem 12 souborů z východních Čech.  Více informací a úplné výsledky máme v samostatném souboru ZDE Najdete zde i krátké video natočené  na této přehlídce.

Kraj bude spolupracovat s aplikací Záchranka. Lidé si díky ní mohou zavolat pomoc nebo najít veřejný defibrilátor

Chcete dostávat varovná hlášení o krizových situacích? Stiskem jednoho tlačítka přivolat pomoc záchranné a horské služby přesně tam, kde se nacházíte? Nebo zjistit, kde se ve vašem okolí nachází lékárny či pohotovosti? Pokud ano, tak již možná využíváte oblíbenou appku Záchranka. Ta bude od 1. dubna díky spolupráci vývojářů a krajské samosprávy doplňována o nová data z našeho regionu.
Nehody, úrazy a kritické situace se nedají zcela předvídat. Můžeme se na ně ale dopředu alespoň trochu připravit díky moderním technologiím. Proto vznikla například aplikace Záchranka, která umí nejenom přivolat zdravotníky, ale také obsahuje důležité informace k první pomoci a další data. „V chytrém mobilu díky appce můžeme mít spoustu užitečných funkcí, které se můžou hodit. I zde platí rčení, že je lepší být připravený než překvapený. Proto jsme se rozhodli podpořit jeho provoz a garantovat občanům tuto službu. Pardubický kraj a naše zdravotnická záchranná služba systém využívají od roku 2016. Nyní se od dubna 2024 staneme i oficiálním partnerem aplikace. Ta je přímo napojena na důležité systémy a po stisknutí nouzového tlačítka v ČR vytáčí číslo 155. Zároveň odesílá záchranářům nouzovou zprávu s aktuální polohou místa a dalšími informacemi, které může uživatel i předem nastavit, nejčastěji chronické onemocnění. Pokud se nacházíte na horách, aplikace to podle GPS signálu sama rozezná a odešle nouzovou zprávu i horské službě v dané oblasti,“ vysvětluje náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková s tím, že pro uživatele appky se prakticky nic nemění. I nadále zůstane zdarma a nově se pouze rozšiřuje rozsah poskytovaných služeb v našem regionu.
Vedení kraje ke spolupráci přistoupilo pro zvýšení bezpečnosti občanů. Napomohla také zpětná vazba od dalších krajů a samospráv, které k podobné garanci a partnerství přistoupili. „Aplikace funguje podle vývojářů i bez připojení k internetu, kdy po stisku nouzového tlačítka stejně odešle žádost o pomoc alespoň přes SMS. Navíc má i edukační charakter díky výukovým programům. Jako předseda Krizového štábu Pardubického kraje také oceňuji, že aplikace umí v případě katastrof sama odesílat varovné zprávy díky přímému propojení na data od hydrometeorologů. Informaci může také rychle odeslat krizové řízení kraje ve spolupráci se složkami záchranného systému. Je to pro nás další ověřený kanál, jak rychle a efektivně komunikovat s veřejností. Spolupráce bude ročně stát zhruba 600 tisíc korun, což považuji za rozumnou investici vedoucí ke zvýšení bezpečnosti v regionu. Projekt varovných upozornění již funguje a je podpořen například v Praze, Karlových Varech, Plzni či Jihomoravském kraji a jistě budou přibývat další místa,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Kde je defibrilátor? Může být hned za rohem
Důležitou součástí aplikace je i takzvaný Lokátor. Díky němu mohou uživatelé najít v okolí stanice horské služby, lékárny, ale například i místa, kde jsou veřejně přístupné defibrilátory (AED). „To je pro nás důležité, protože Pardubický kraj obcím přispívá na jejich pořízení a proškolení. V roce 2023 jsme podpořili nákup ve 29 obcích za 1,1 milionu korun. V programu First responder, kde se účastníci učí se zařízením pracovat, jsme jen za minulý rok pomohli 37 obcí a výcvikem prošlo 366 dobrovolných hasičů. Takže počet AED u nás v regionu roste a je dobré, že je dostupná jejich přesná poloha. Každá minuta může zachránit život. Jsem ráda, že jsme se k aplikaci Záchranka připojili a doufám, že si ji řada našich spoluobčanů stáhne do svého chytrého mobilu,“ dodává náměstkyně Matoušková s tím, že už i ona sama má aplikaci nainstalovanou. Více e informací o aplikaci a její instalaci najdete na https://www.zachrankaapp.cz.

Finanční podpora regionálního TV vysílání není všude stejná

Právě dnes publikoval server Hlídač státu  nově uzavřenou smlouvu mezi městem Lanškroun a OIK TV o dotaci na pořizování TV reportáží na rok 2024. Smlouva byla uzavřena na 300 tisíc korun pro pořízení 43 reportáží o délce 30 - 150 sekund  Bylo to samozřejmě schváleno  lanškrounskými zastupiteli. Za pozornost stojí hlavně to, že hodnota dotace s časem neroste jako u nás, ale naopak se snižuje. Loni byla  ve stejné výši (ale na 45 reportáží) , ale v roce 2022 měla hodnotu 528 tisíc korun (pro 97 reportáží). V Lanškrouně tedy na tento účel zbytečně neutrácejí, i když OIKTV zdražuje. Lanškroun využívá služby OIKTV od roku 2017 a  na tento účel nikdy nedal více než 528 tisíc Kč. 
V případě České Třebové to je naopak, zde částka narostla. Ještě v roce 2019 byla uzavřena smlouva o dotaci na částku 918 tisíc Kč. A protože TV vysílání je zisková činnost podnikatelského subjektu, tak šlo o dotaci v tzv. režimu "de minimis", který limituje výši dotace dle pravidel v rámci EU. Za tyto peníze OIKTV vyrobila 180 reportáží o průměrné délce 102 sekund. Na další roky již ale Česká Třebová začala uzavírat jiné smlouvy. Vedení města v té době odmítalo částku pro TV propagaci jakkoliv zvyšovat. Řešení se našlo jinde. Aby se obešel  institut "de minimis" a současně došlo "k daňové optimalizaci", tak v dalších letech  neposkytuje město dotaci, ale objednává si díky uzavřené rámcové smlouvě výrobu reportáží nikoliv u společnosti OIKTV, která je držitelem licence, ale u účelově zřízeného spolku "Orlická mediální skupina", který mezitím vznikl. Tento zapsaný spolek není plátcem DPH a ze získané částky tedy nemusel 21%  DPH odvádět. Mělo se to projevit  alespoň na počtu vyrobených reportáží.  Neprojevilo. První smlouva s OMS na rok 2020 byla uzavřena na stejnou částku  918 tisíc Kč (ze které se žádné DPH již neplatilo) ale jen na 164 reportáží! Reportáží ubylo a navíc cena jedné reportáže se naopak zvýšila ze 5100 na 5600 Kč. A to přesto, že OIKTV získalo díky změně financování pro sebe dalších 160 tisíc Kč, dříve odvedených na DPH.  Tento rozpor se bohužel nereklamoval.
Tato situace pokračuje dodneška ovšem s tím, že nové vedení města již akceptovalo zvýšení částky o 120 tisíc Kč (o 13%) na  1039 tis. Kč, ale přesto to stačí jen na 157 reportáží o délce 90-110 sekund. Cena jedné reportáže stále roste - nyní již na 6600 Kč. Škoda, že není konkurence. Lanškroun však ukazuje cestu.
Model nepřímého financování přes "spící spolek" využívá jen Česká Třebová.  Město se tímto zvoleným modelem podílí na daňové optimalizaci pro OIKTV a čímž by si mělo "přilepšovat" počet realizovaných reportáží za menší peníze.
Konkurencí pro Českou Třebovou v mediálním prostoru je zejména Ústí n.O. Zde však financování OIKTV vůbec městským rozpočtem neprochází, smlouvu za město uzavírá městská společnost Kabelová televize Ústí nad Orlicí. Díky tomu si jednak odečte částku odpovídající DPH 21% a jednak příspěvek snižuje zisk společnosti před zdaněním. Oušťáci tedy mají OIKTV levnější. Pokud chceme stejný podíl na vysílání jako ústečtí, musíme tedy platit daleko více a ještě navíc využívat "fintu", t.j. nepřímé financování přes OMS.
Lanškounští zastupitelé  na "mediální závody" s Ústím a Třebovou nepřistoupili a spokojí se s nižším podílem na vysílacím čase.   Když ale vypočteme cenu reportáže pro Lanškroun na letošní rok, jde o částku ještě vyšší: 6900 Kč  za průměrnou 90ti vteřinovou reportáž. Je to jistě i proto, že OIKTV nemůže využít 300 tis. dotaci celou, 21% z toho musí odevzdat jako DPH. 
Nejen mně se zdá, že ceny jsou nadnesené, byť je mi jasné, že nejde jen o natočení reportáže, ale o celý systém udržení nonstop vysílání. Jeho cenu ovšem zbytečně zvyšuje nemalá "cena za satelit" (Astra 3B, 23,5°E), tedy spolupráce s kanálem Regionální televize", která je ale minimálně využívaná. Jaký v tom je přínos pro zdejší daňové poplatníky je sporné. Vždyť je přece také možnost sledování na internetu - kdykoliv a kdekoliv. Bylo by zajímavé spočítat, jak by se situace změnila, kdyby tato služba nebyla poskytována. Kolik z Vás se na vysílání Regionální televize dívá? A víte vůbec, kdy se zde vysílá zpravodajství OIKTV?
A ještě poznámka:  Když se měla poskytnout  z veřejných prostředků částka cca 500 tisíc na provoz sdílených kol, tak se v loňském roce ověřovalo, jak bude tato služba využívána. Data máme. Vyplývá z nich, že o tuto službu zájem byl. Proto bude bikesharing i letos. Co takhle ověřit zájem také o drahé regionální televizní vysílání s uvedením variant a jejich cen? Zde přitom žádná dotace nepřichází v úvahu. (mm)

Ústeckou MHD se v lednu svezlo 16 tisíc cestujících 

Městskou hromadnou dopravu v Ústí nad Orlicí  používá pro své cesty do zaměstnání, na nádraží nebo na nákupy stále více lidí. V posledních měsících počet cestujících stoupal od desetitisícové hranice stále výš, lednová statistika vykázala dokonce již 16 174 přepravených.
Městskou autobusovou dopravu provozuje Ústí nad Orlicí od roku 2017. V prvním roce MHD svezla v průměru šest tisíc cestujících za měsíc, v lednu 2024 poprvé překonala počet 16 tisíc přepravených. Na provoz MHD má město uzavřenou smlouvu se společností ČSAD Ústí nad Orlicí, k přepravě jsou používány malé, tedy nízkokapacitní a bezbariérové autobusy. Snahou je provoz MHD stále zlepšovat, ať už úpravou jízdních řádů tak, aby reagovaly na poptávku cestujících nebo komfortem dopravy. V loňském roce ČSAD nasadilo do provozu nové malé autobusy vybavené světelnými panely zvnějšku i uvnitř vozu a zvukovým hlášením pro cestující. V současné době provoz na lince městské autobusové dopravy zajišťují dva autobusy, obsluhují části města Kerhartice, Hylváty, sídliště Dukla a sídliště Štěpnice, vlakové a autobusové nádraží. Začínají jezdit před pátou ráno a končí kolem půl jedenácté večer. Za loňský rok ujely zhruba 160 tisíc kilometrů. (Zdroj: www.ustinadorlici.cz)

Investice do vzdělávacího prostředí pokračují v Třemošnici a Ústí nad Orlicí

Radní během pondělního jednání schválili rekonstrukční práce v dílnách Střední odborné školy a Středního odborného učiliště technického v Třemošnici a v prostorách Vyšší odborné školy a střední školy zdravotnické a sociální Ústí nad Orlicí. Předpokládané náklady prvně jmenované investice přesahují 11,5 milionu korun včetně daně. Na „zdravce“ se náklady odhadují na 13,9 milionu včetně DPH.
Na učilišti v Třemošnici je předmětem rekonstrukce elektřina a osvětlení. „Budou odmontovány stávající rozvody a rozvaděče. Elektřina bude namísto v podlaze nově vedena kvůli strojům nad dílnou. Součástí prací je i výměna osvětlení za úspornější LED. S paní ředitelkou Sýkorovou se budeme snažit, aby opravy co nejméně ovlivnily výuku v prostorách dílen,“ uvedl krajský radní pro školství Josef Kozel s ohledem na blížící se závěr školního roku a s tím spojené maturitní i závěrečné zkoušky v první polovině června.
Renovovat se bude i v Ústí nad Orlicí
Na krajské zdravotnické škole se stavební práce týkají zamezení vlhkosti, opravy dešťové kanalizace a střešních okapů. „Opravené a očištěné zdi, nové kameny, spárování i omítky s protiplísňovou úpravou by měly zabránit pronikání vlhkosti do budovy školy. Součástí sanačních opatření je i vytvoření retenční nádrže na parkovišti v jižní části budovy školy, do které bude vedena dešťová voda ze střechy,“ řekl náměstek hejtmana pro investice Roman Línek.
V gymnastickém sále navíc dojde k výměně stávající podlahové krytiny. „V rámci opravy budou instalovány dřevěné podlahy se vzduchovou mezerou s odvětrávání a nalepeny nové podlahové krytiny z PVC pásů. Celá rekonstrukce by měla probíhat během vyučování. Klíčové proto bude zvolit takový harmonogram, který co nejméně naruší běžný chod střední školy,“ dodal radní Kozel s tím, že během prázdnin by bylo ideální opravit prostory šaten.

KULTURNÍ CENTRUM INFORMUJE: ZMĚNA PŘEDSTAVENÍ 
Ze zdravotních důvodů rušíme představení Robot Radius.
Michal Pavlíček musí bohužel zrušit všechna svá vystoupení na jaře 2024.
Do našeho předplatného proto zařazujeme jako náhradní představení hru pražského Divadla V Řeznické Odvolání s Miroslavem Táborským a Filipem Cílem. Představení Robot Radius zařadíme do podzimního abonmá. S Národním divadlem již termín řešíme. Děkujeme za pochopení.
Náhradní termín skupiny DUNAJ JE 3. května 2024


Připomeňme si videa Koncert učitelů ZUŠ 2024, 2023, 2020


Sportovní RUBRIKA

VIDEA z uplynulého sportovního víkendu


Kohouti na konci základní části na čele krajské ligy

HLAS PO UTKÁNÍ:
Pavel Marek,
trenér Kohoutů:

„Z různých důvodů
jsme postrádali
několik hráčů,
to však neomlouvá
náš slabší výkon.
První místo bylo
jisté, z hráčů byla
cítit určitá
uvolněnost.
Problémem bylo,
že jsme nedokázali
proměnit velké
množství gólových
šancí. Naopak,
po vlastních
hloupých chybách
jsme sami
inkasovali.“

Příští zápas
neděle 25.2. v 17.00
Nový Bydžov
u nás doma!

  



Připomeňme si videa z loňského února a března 2023



AKTUÁLNÍ POZVÁNKY NA AKCE DO DDM


Zajíčkovo tvořivé odpoledne 

DDM Kamarád připravil pro děti školního věku Zajíčkovo tvořivé odpoledne – dřevěné domečky. Akce se bude konat v pondělí 26.2.2024 od 15:30 do 17:00 hodin v DDM Kamarád, Sadová 1385, Česká Třebová. Děti si vyrobí dřevěný domeček, který ozdobí malbou akrylovými barvami. S výrobou jim pomůže lektorka Gabriela Bártová. Akce je vhodná pro děti od 1. třídy ZŠ. Vstupné 50,- Kč, s sebou přezůvky. Na akci je nutné se přihlásit na webu www.ddmkamarad.eu. Maximální kapacita přihlášených dětí je 8.

Zajíčkovo hravé odpoledne

DDM Kamarád připravil pro děti předškolního věku Zajíčkovo hravé odpoledne. Přijďte si s dětmi pohrát do připravené herničky na téma dopravní prostředky. Pro děti bude připravená knihovnička s knihami s tématikou doprava a dopravní prostředky a veselé vzdělávací aktivity a stolní hry.  Akce se bude konat ve středu 28. 2. 2024 od 14:30 do 16:00 hodin v DDM Kamarád, Sadová 1385, Česká Třebová. Vstupné 50,- Kč, s sebou přezůvky. Na akci je nutné se přihlásit na webu www.ddmkamarad.eu. Maximální kapacita přihlášených dětí je 10.

Přednáška-Harry Potter

Už je to víc jak 20 let od chvíle, kdy jsme šli do kina na premiéru prvních dílů Harryho Pottera. Kolik z nás čekalo v nekonečných frontách před knihkupectvím na vydání nové knihy, toužebně vyhlíželo v den svých 11. narozenin sovu, která přinese dopis z Bradavic, nebo si přálo projít se alespoň jednou společenskou místností v Nebelvíru, prohlédnout si Brumbálovu pracovnu, nebo držet v ruce skutečnou kouzelnickou hůlku? Přivezu Vám celou truhlu exponátů z filmů, povyprávím o návštěvě míst, kde se Harry Potter natáčel, a společně si připomeneme důležité postavy z příběhu a nebudou chybět filmová kouzla a Hedvika!  Akce se bude konat ve čtvrtek 29. 2. 2024 v 17:00 hodin v DDM Kamarád, Sadová 1385 Česká Třebová.  Cena 40,- Kč. Přezůvky s sebou.



  V únoru  jsme zveřejnili videa   Celý přehled 32 videí z roku 2024 ZDE
 

 

Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje. Byl doplněn již 30. soubor - Stránky o Vladimíru Páclovi...