ČtD 54/2024    SOBOTA 24. února 2024 


V létě budou na českotřebovském zimáku hokejbalové campy mládeže a žen 

Jedná se o letní kempy mládeže, žen a rozvojové kempy. Přihlašování již bylo zahájeno začátkem měsíce února.  Jako první zahájí Camp talentované mládeže kategorie U13  ve dnech  13. - 19.7.2024 , kde je minimální věk pro účast stanoven již od 8 let. Další běh pro dívky a ženy bez ročníkového omezení  je 17. - 21.7.2024  v dalších dvou týdnech se uskuteční kempy pro kategorie U18 a a zvlášť pro U16. právě toto rozdělení je novinkou letošního ročníku 2024.    Hokejbalisté ce celé ČR tak budou na   našem zimáku a na okolních sportovištích trénovat  od 13. července až do 2. srpna.  V srpnovém termínu pak bude  další rozvojový kemp na zimním stadionu v Litomyšli.  O dobré úrovni kempů svědčí reference z minulých ročníků. Dobrou účast potvrzuje i fotografie z loňského léta.
Hokejbalisté finišují s přípravou na jaro

Hlásí se první termíny zápasů
STARŠÍ ŽÁCI        sobota 2.3. 10:00 Svítkov Pardubice (venku)
sobota 2.3. 10:00 Svítkov Pardubice (venku)
sobota 9.3. 10:00 Sršni Svitavy (doma)
sobota 16.3 10:00 Hradec Králové (doma)
MUŽI                      neděle 10.3. Ježci Heřmanův Městec  11:00 (doma)
neděle 17.3. Kometa Polička 11:00 (venku)

Silničáři měli náročnou zimu

Více než měsíc zbývá silničářům ze Správy a údržby silnic Pardubického kraje do konce zimní údržby. Letošek je zatím finančně náročný, a to zejména kvůli výkyvům počasí v prosinci a lednu. Střídání teplot nesvědčí ani stavu silnic.
Na silnicích II. a III. třídy ve správě Pardubického kraje k 21. únoru 2024 proběhly práce zimní údržby v objemu téměř 69 milionů korun a spotřeba soli dosáhla skoro 6445 tun. Vloni za stejné období to přitom bylo 53,5 milionu a 4530 tun. „Průběh tohoto zimního období je velmi nestandardní s velkými extrémy. Až do poloviny listopadu o sobě zima nedala vědět, ale pak přišlo citelné ochlazení s výrazným spadem sněhu. Zimní počasí se sněžením a častou tvorbou sněhových jazyků skončilo s příchodem Vánoc. Prudké oteplení ve dnech 24. a 25. prosince a silný vítr způsobily četné polomy stromů s nutností řešení následků škod,“ uvedl ředitel Správy a údržby silnic Zdeněk Vašák.
Nejnáročnější byl pro silničáře prosinec, naopak zatím nejklidnějším měsícem byl únor. „Kromě tradičních výjezdů kvůli sněhu a náledí jsme řešili i krátkodobě zatopené silnice, zejména v okolí Labe a na některých tocích na Chrudimsku. Po otevření zaplavených úseků bylo nutné opravit škody na systémech odvodnění, příkopech a propustcích. Komplikované bylo zejména odstraňování naplavených kmenů na pilířích mostů přímo v Labi. Na mostě v Kuněticích trvalo několik dní, a to za účasti speciální techniky hasičů s potápěčskou a lezeckou výbavou,“ řekl Vašák.
Novinkou současné zimní sezony je použití posypové nástavby umožňující větší poměr aplikace rozmrazovacího postřiku k podílu suché posypové soli. „Efektem by měla být nejen rychlejší účinnost s minimem odletu zrn soli mimo povrch komunikace, ale i úspora aplikovaného materiálu a jeho delší trvanlivost na jejím povrchu. V České republice se první nástavby tohoto typu objevují na vybraných dálničních úsecích a například také u kolegů v Plzeňském a Jihomoravském kraji. V podmínkách našeho kraje ověřujeme na dvou vozidlech na našich střediscích Pardubice a Chrudim,“ dodal Vašák. Silničáři v zimním období provádějí lokální opravy studenou balenou směsí, s většími opravami se vyčkává. První by měly zahájit výrobu od poloviny března.
Investice do silnic letos budou rekordní
Letošní rok bude z hlediska investic na silnicích v Pardubickém kraji rekordní. Do jejich staveb, oprav a modernizací půjdou investice ve výši téměř tří miliard korun. „V plánu jsou opravy důležitých mostů, modernizace klíčových komunikací II. a III. třídy i dokončení dvou důležitých dálničních přivaděčů – Rokytno a Dašice, a to ve třetím čtvrtletí letošního roku. Celkově je schválený plán ambiciózní. V částce 2,8 miliardy korun jsou zahrnuty nejen peníze z krajského rozpočtu, ale i z Integrovaného regionálního operačního programu a Státního fondu dopravní infrastruktury,“ uvedl náměstek hejtmana zodpovědný za oblast dopravy Michal Kortyš.
V novém roce pokračuje aktualizace webu doprava.pardubickykraj.cz, na kterém do zahájení stavební sezóny najdete základní informace k jednotlivým realizovaným i plánovaným projektům a v případě těch větších i infoleták s dalšími důležitými údaji. Pomocí jednoduchých filtrů můžete projekty vytřídit podle stupně realizace, datu zahájení, typu komunikace i částky. Novinkou na webu je doplnění kompletních částek za jednotlivé stavební akce, přidání cen s DPH pro snazší orientaci veřejnosti i zveřejnění plánovaných oprav na železnici.
 

Opakované konkurzy na ředitele středních škol budou na 34 školách v kraji

Po rovných šesti letech čekají 34 středních škol v Pardubickém kraji výběrová řízení na jejich ředitele. Jedná se o pokračování dlouholetého trendu, v rámci kterého chce krajská samospráva znát plány pro další rozvoj škol nejen v případě stávajících ředitelů, ale také potenciálních dalších zájemců o ředitelský post. 
Je zavedenou praxí v našem kraji, že šestileté období mandátu ředitelky či ředitele obnovujeme na základě konkurzních řízení, nikoliv automatickým prodloužením. V řadě případů se může jevit jako formální, protože panuje s rozvojem školy a její vzdělávací a výchovnou činností spokojenost – je to však dle mého bezpochyby příležitostí pro každého se zastavit a zamyslet nad uplynulými šesti lety a hledat další motivy do své práce. Nijak nezastírám, že jsou ředitelé, kde jsem přesvědčen o tom, že je správné, aby ve svých pozicích pokračovali. Pro každého současného ředitele je pomyslným konkurzem celé předchozí šestileté období. A sportovně dodávám, že poslední roky byly díky covidu, situaci na Ukrajině a turbulentnímu přístupu státu ke vzdělávání opravdu specifické. Ale i pro ně je dobře, když se nad svými možnostmi a dalším posunem opětovně nastartují obhajobou u konkurzní komise. Jsou však jistě i školy, kde naopak změna prospěje anebo je přirozenou součástí koloběhu života, kdy nám část ředitelek a ředitelů odchází do zaslouženého důchodu,“ upřesnil radní pro oblast školství Josef Kozel.
Vzhledem k počtu škol není koordinace celého procesu snadná. „Jsem velmi rád, že se podařilo s kolegy z Rady Pardubického kraje utvořit harmonogram tak, aby za zřizovatele byl kromě mne i vždy příslušný gesční radní dle oborů, které v radě kraje reprezentují. Jistě to dodá i potřebný odborný pohled a také váhu konkurzní komisi. Automatickým prvkem je samozřejmě účast odborníků a to i z řad České školní inspekce a osobně považuji i za důležitou účast zástupců místních samospráv, kde nám dané školy sídlí. Ač jsou školy zřizovatelsky řízené krajem, tak jsou významnou součástí měst a je dobře, když starostové či místostarostové aktivně při výběru ředitele školy spolupracují,“ doplňuje Josef Kozel.
Jednotlivé konkurzy budou nyní ve vlnách 3-5 škol vyhlašovány s termíny pro podávání přihlášek prostřednictvím informačních kanálů jak světa internetu, tak i tištěných médií. Případní zájemci o post ředitelky či ředitele střední školy budou znát výsledky konkurzních řízení ještě do konce stávajícího školního roku. Ve všech 34 případech se předpokládá jmenování od 1. 8. 2024.

V úterý 27. února 2024 od 16 hodin bude na třídě Míru v Pardubicích veřejnosti poprvé představena venkovní výstava Pětiletka běsů, která se zabývá obdobím po nástupu komunistického režimu v našem regionu.

Modernizace Záchranné stanice Pasíčka

Na zhruba 21 milionů korun vyjde celková modernizace Záchranné stanice Pasíčka. Stavební práce začaly na sklonku minulého roku a dokončeny mají být letos. Stejně jako minulý rok také rozsáhlou rekonstrukci finančně podpoří Pardubický kraj.
Záchranná stanice se stará o poraněné a oslabené volně žijící dravce, sovy, labutě, ale i další zvířata. „Pracovníci Pasíček provádějí odchyt, zajistí ošetření a po rehabilitaci vrací zvířata zpátky do volné přírody. Modernizaci stanice, nákup lepšího vybavení, investici do snižování energetické náročnosti provozu i jeho efektivity stejně jako stavbu voliér pro ptáky a savce proto vnímám jako nutnost pro poskytování kvalitní zdravotní péče i v budoucnu. Finanční podpora projektu modernizace ze strany Pardubického kraje činí i v tomto roce 1,5 milionu korun a potvrdilo ji i zastupitelstvo kraje na svém posledním zasedání,“ poznamenal krajský radní pro zemědělství, venkov a životní prostředí Miroslav Krčil.

Připomeňme si videa Koncert učitelů ZUŠ 2024, 2023, 2020


Sportovní RUBRIKA

VIDEA z uplynulého sportovního víkendu



  

Připomeňme si videa z loňského února a března 2023


AKTUÁLNÍ POZVÁNKY NA AKCE DO DDM

Zajíčkovo tvořivé odpoledne 

DDM Kamarád připravil pro děti školního věku Zajíčkovo tvořivé odpoledne – dřevěné domečky. Akce se bude konat v pondělí 26.2.2024 od 15:30 do 17:00 hodin v DDM Kamarád, Sadová 1385, Česká Třebová. Děti si vyrobí dřevěný domeček, který ozdobí malbou akrylovými barvami. S výrobou jim pomůže lektorka Gabriela Bártová. Akce je vhodná pro děti od 1. třídy ZŠ. Vstupné 50,- Kč, s sebou přezůvky. Na akci je nutné se přihlásit na webu www.ddmkamarad.eu. Maximální kapacita přihlášených dětí je 8.

Zajíčkovo hravé odpoledne

DDM Kamarád připravil pro děti předškolního věku Zajíčkovo hravé odpoledne. Přijďte si s dětmi pohrát do připravené herničky na téma dopravní prostředky. Pro děti bude připravená knihovnička s knihami s tématikou doprava a dopravní prostředky a veselé vzdělávací aktivity a stolní hry.  Akce se bude konat ve středu 28. 2. 2024 od 14:30 do 16:00 hodin v DDM Kamarád, Sadová 1385, Česká Třebová. Vstupné 50,- Kč, s sebou přezůvky. Na akci je nutné se přihlásit na webu www.ddmkamarad.eu. Maximální kapacita přihlášených dětí je 10.

Přednáška-Harry Potter

Už je to víc jak 20 let od chvíle, kdy jsme šli do kina na premiéru prvních dílů Harryho Pottera. Kolik z nás čekalo v nekonečných frontách před knihkupectvím na vydání nové knihy, toužebně vyhlíželo v den svých 11. narozenin sovu, která přinese dopis z Bradavic, nebo si přálo projít se alespoň jednou společenskou místností v Nebelvíru, prohlédnout si Brumbálovu pracovnu, nebo držet v ruce skutečnou kouzelnickou hůlku? Přivezu Vám celou truhlu exponátů z filmů, povyprávím o návštěvě míst, kde se Harry Potter natáčel, a společně si připomeneme důležité postavy z příběhu a nebudou chybět filmová kouzla a Hedvika!  Akce se bude konat ve čtvrtek 29. 2. 2024 v 17:00 hodin v DDM Kamarád, Sadová 1385 Česká Třebová.  Cena 40,- Kč. Přezůvky s sebou.



Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje. Byl doplněn již 30. soubor - Stránky o Vladimíru Páclovi...