O chudobě v České Třebové a jejím vývoji 2019 - 22 


V České Třebové jsou vůči situaci v Pardubickém kraji relativně více zastoupené skupiny příjemců příspěvků na živobytí a příspěvků na bydlení, zatímco např. koncentrace osob v exekuci je v kontextu regionu spíše nižší. Křivka indikátoru předčasných odchodů ze vzdělávání zůstává prominentní i v této perspektivě.
Sledujeme několik ukazatelů:
Počet domácností ohrožených chudobou, respektive ztrátou bydlení, neboť vynakládají více než 30 % svých měsíčních (čistých) příjmů na bydlení a zároveň těchto 30 % není vyšších, než jsou obvyklé náklady na bydlení. Jak je patrné z následující tabulky, počet příjemců příspěvku na bydlení i společně posuzovaných osob zaznamenal v roce 2022 zhruba třicetiprocentní nárůst oproti průměrné hodnotě minulých let a více než padesátiprocentní nárůst v kategorii osob starších 65 let. To lze přičíst na konto kampani za destigmatizaci žádostí o tuto dávku kompenzující rostoucí náklady na energie. Zároveň to znamená, že je v České Třebové 408 domácností tvořených bezmála 900 osobami, které jsou reálně ohroženi příjmovou chudobou v důsledku vysokých výdajů na bydlení, respektive jsou ohroženi jeho ztrátou. Vysvětlení zkratky SPO = "společně posuzované osoby".
Z informací kontaktního pracoviště Úřadu práce o využití nástroje přímé úhrady vyplývá, že riziko zneužití dávky (respektive nevyužití na úhradu nákladů bydlení) 8 je aktuálně identifikováno v necelých 7 % případů (reálně u 27 příjemců této dávky)
Dalším faktorem jsou počty příjemců dávek hmotné nouze indikující počet osob, respektive domácností pohybujících se pod hranici materiální chudoby – po odečtení nákladů na bydlení nedosahuje příjem těchto domácností individuálně stanovené částky živobytí. Těchto domácností bylo v roce 2022 registrováno v České Třebové 123. Žilo v nich 389 osob. osob, z čehož bylo 175 nezaopatřených dětí a 13 osob starších 65 let. Jak je vidět z meziročního srovnání, je tento počet relativně stabilní a byť může být určitý podíl tvořen migrujícími lidmi, spíše stav odpovídá stálé místní populaci.
 
Jak už bylo zmíněno výše, téměř tři čtvrtiny těchto domácností se koncentrují v lokalitě Semanínská, přičemž druhá největší koncentrace (nepřesahující 5 %) se nachází na adresách Komenského, Masarykova, Sadová a Trávník. To potvrzuje premisu systematického soustředění sociálně slabých domácností na sídlišti Borek. Další z adres, na kterých se ve srovnání objevují vyšší počty příjemců dávek hmotné nouze jsou ulice Masarykova a Komenského, kde za vyššími čísly příjemců stojí nejpravděpodobněji objekt č.p. 2188 ve vlastnictví společnosti Elektromont Lts s.r.o. z Litomyšle, která zde pronajímá cca 10 bytových jednotek. Za rizikovou je považována i adresa U Spořitelny č.p. 7210, kde je cca 11 bytů vlastněných 8 soukromými vlastníky. V roce 2022 však na dané adrese žádní příjemci dávek hmotné nouze nežili. Tato změna byla v rozhovorech dávána do souvislosti s předchozím prodejem bytových jednotek soukromým vlastníkem, přičemž stávající majitelé v těchto bytech ve většině sami bydlí (a nevyužívají je k pronajímání nízkopříjmovým domácnostem).
 
Druhou dávkou hmotné nouze dorovnávající náklady na bydlení domácnostem, kterým po odečtení odůvodněných nákladů na bydlení nezůstává částka živobytí (viz pozn. p. č. 5), je doplatek na bydlení. Příjemců této částky bylo v roce 2022 celkem 53, v jejich domácnostech žilo 180 osob, z toho téměř polovinu (87) tvořily nezaopatřené děti a 5 osob starších 65 let. Ani v tomto případě není z meziročního srovnání patrný znatelný posun v jejich počtu, což naznačuje stabilní populaci ve velké míře tvořenou rodinami s dětmi.
Dominantním typem bydlení je v 94 % standardní (nájemní) bydlení. Pouze ve dvou případech je dávka vyplácena do ubytovacího zařízení (ubytovna) a v jednom případě žije příjemce v pobytové sociální službě
Poslední dávkou hmotné nouze, která je určena na pokrytí jednorázových neočekávaných výdajů domácností vyžadujících bezodkladné řešení, je dávka mimořádné okamžité pomoci. Jak je vidět z následujícího přehledu, nejčastěji byla v minulých letech vyplácena pomoc v důsledku mimořádné události, což bývá často využíváno pro účely zaplacení kauce při vstupu do nájemního bydlení
Statistický přehled uzavírá přehled počtu osob se zdravotním hendikepem (držitelů průkazu TP, ZTP, ZTP/P). Jejich počet od roku 2019 vzrost ve všech kategoriích o zhruba 5 až 26 % a s postupným stárnutím populace lze předpokládat další nárůst těchto osob, což s sebou nese specifické nároky na dostupnost služeb, bezbariérovost veřejného prostoru i specifické potřeby v bydlení, zaměstnání i dalších oblastech.
Shrnutí
• V České Třebové vzrost v roce 2022 počet osob ohrožených chudobou v důsledku růstu nákladů spojených s bydlením o zhruba 30 % (o dvojnásobek v případě příjemců starších 65 let). Jde zhruba o 900 osob, které mohou být v důsledku toho ohroženy ztrátou bydlení
Celkem 123 domácností tvořených téměř 400 osobami, z nichž bylo 175 nezaopatřených dětí, žilo v situaci hmotné nouze. Příjmy těchto domácností nedosahovaly státem stanovené hranice (částky živobytí).
• Dalších 53 domácností tvořených 180 osobami (z čehož téměř polovinu tvořily nezaopatřené děti) vydávaly za bydlení podstatnou část svých měsíčních příjmů, takže jim poté nezůstávala potřebná částka živobytí.
• V případě obou dávek hmotné nouze (PnŽ a DnB) lze meziročně sledovat relativně stabilní situaci v počtu výplat, z čehož lze usuzovat na stabilní skupinu příjemců. Ta se koncentruje primárně v lokalitě Semanínská, v jednotkách případů i na jiných adresách ve městě.
• Dominantním typem bydlení těchto domácností jsou nájemní byty, v jednotkách případů ubytovací zařízení či pobytové sociální služby.
• Meziročně lze sledovat nárůst počtu osob se zdravotním hendikepem o zhruba 5 až 26 % podle závažnosti postižení.
 Zdroj: Adam Bedřich, Oddělení výzkumů a evaluace Odbor pro sociální začleňování (Agentura) MMR ČR