Za Jarmilou Dlouhou  


Ve čtvrtek 8. února  2024 zemřela ve věku pětasedmdesáti let bývalá českotřebovská obchodnice, vedoucí prodejen a majitelka ochodu  firmy Potraviny DAS v domě čp. 1072 v Sadové ulici, v domě, ve kterém je prodej potravin provozován nepřetržitě od roku 1922, tedy plných 102 let, paní Jarmila Dlouhá.

Jarmila Dlouhá se vyučila prodavačkou. Jak sama vzpomínala po vyučení pracovala ve staré pultové prodejně potravin podniku Pramen pod Jelenicí, zvané „U Vacků“, podle předchozích majitelů. Odsud po vystavění nové samoobsluhy podniku Pramen, později Potraviny pod Jelenicí, nad tzv. „starou elektrárnou“, kdy byl krám „U Vacků“ uzavřen, přešla právě sem. Odsud nastoupila do samoobsluhy č. 029 v Nádražní ulici za prodejnou Mléčných lahůdek.

Dalším působištěm Jarmily Dlouhé byla prodejna lahůdek  v domě čp. 52 „ U Kobliců“  v Hýblově ulici. Tu převzala jako vedoucí po paní Zoubelové. Pamatuji si ji zde, když jsem sem jako chlapec docházel s babičkou pro čerstvě umletou kávu, prý ji zde měli nejlepší a vždy čerstvou. Tehdy mi zde babička kupovala  dovozové žvýkačky s kačerem Donaldem. Ty nebyly jinde ve městě k sehnání.

Po roce 1989 Jarmila Dlouhá, spolu manželem Vlastimilem, zakoupili pultovou prodejnu potravin v Sadové ulici čp. 1072. Tehdy vnikla firma Potraviny DAS (Dlouhá a spol.) A v roce 1992 jsem do této prodejny nastoupil já a stal jsem se kolegou a zaměstnancem Jarmily Dlouhé. A setrval jsme zde do roku 2012, kdy jsem musel po dvaceti letech, prodejnu opustit.

Jarmila Dlouhá svoji práci milovala, prodávala zde i dlouho po odchodu do důchodu, dokud zdraví dovolilo. Své životní zkušenosti, prožité za pulty obchodů předala své dceři, Lence Frimmelové a vnučce Kláře. Lenka Frimmelová je nynější provozovatelkou obchodu. Stát za pultem s Jarmilou Dlouhou bylo velice příjemné, když nechodili lidé, měli jsme neustále o čem povídat, vzpomínat na společné známé a bývalé kolegy. S Jarmilou Dlouhou  odešel další z nás, tzv. bývalých „Prameňáků“.

Čest její památce!  Martin Šebela


Zveřejněné snímky jsou samozřejmě z novější doby, tedy z působení ve své prodejně potravin na Sadové ulici. Té, která se mimochodem jako jediná non stop udržela i po masovém nástupu potravinových řetězců, má své věrné zákazníky...