PhDr. Josef Zavřel, Ph.D. čestným občanem  města 


PhDr. Josef Zavřel se narodil 21. září 1931 v České Třebové na Trávníku, v Kozlovské ulici čp. 355, nynějším hostinci u Pucholtů, tehdy u Zavřelů.  Tatínek byl železničář, proto brzy získali byt v budově českotřebovského nádraží čp. 579, kde bydleli až do září 1945. Potom se rodina odstěhovala do Prahy.

Po gymnáziu vystudoval knihovnictví na Univerzitě Karlově. Kromě zaměstnání v oboru  byl od roku 1958 pracovníkem Československé televize, kterou v době normalizace opustil. Od roku 1984 opět pracoval na místě, které odpovídalo jeho původní profesi. Josef Zavřel během života na Českou Třebovou nezapomněl, hlásí se k ní a pravidelně sem dojíždí za rodinou svého staršího bratra. A navíc pro Českou Třebovou aktivně připravil řadu významných akcí.   A navíc pro Českou Třebovou aktivně připravil řadu významných akcí.  

PhDr. Josef Zavřel je dnes 92 letý třebovský rodák, fotograf, cestovatel, redaktor Československé televize, naturalizovaný Pražák, který je však stále srdcem v České Třebové.
 
Výstava fotografií a dar pro českotřebovské gymnázium - listopad 2023
Ze svých cest po vlastně celém světě (v cizině pobýval dlouhodobě, navštívil 4 světadíly) uspořádal několik výstav a z jeho iniciativy vznikly zajímavé benefiční akce, které 15. v listopadu  2023 vyvrcholily výstavou více než stovky zajímavých velkoplošných adjustovaných, které Josef Zavřel daroval českotřebovskému gymnáziu na výzdobu jeho učebních a dalších školních prostor. Fotografie Josef Zavřela budou tak tvořit trvalou výzdobu školy.
Připomeňme také  výstavy v Galerii  Kulturního centra:
Duben 2012 - Výstava Motivy z cest (vernisáž 7. dubna 2012 za účasti Mileny Asmanové)
Září 2015 - Dobré jitro z Bali (vernisáž 16, září 2015)
Součástí výstav byla vždy benefiční akce - dar pro Domov pro seniory v České Třebové (finanční dar + adjustované fotografie na výzdobu budovy.
Stipendium pro nejlepší absolventy českotřebovského gymnázia
Josef Zavřel byl studentem ˇčeskotřebovského gymnázia velmi krátce, po nástupu se již v září Zavřelovi odstěhovali do Prahy. Gymnázium však  vystudoval jeho bratr a další členové rodiny.  Josef Zavřel je přesvědčen, že mu jeho podmínky umožňují zajistit podporu nejúspěšnějším absolventům školy. V posledních letech tak odměňuje  nejlepší absolventy podle výběru ředitelství školy  finančním stipendiem 1000 USD.
Josef Zavřel ze své iniciativy objevil třebovského rodáka, emigranta Vladimíra Pácla. (*1924 + 2004)
Josef Zavřel má velkou zásluhu  na navázání kontaktů s italským městem Malé v provincii Trento, kde působil  náš rodák, funkcionář mezinárodní lyžařské federace FIS  a emigrant Vladimír Pácl (ve Třebové skautský funkcionář s přezdívkou Bambus). Po úspěšném Mistrovství světa v klasickém lyžování, které pomáhal organizovat na Štrbském plese v roce 1970 emigroval do Itálie. Zde se jej ujali v italském městě Malé. Odvděčil se jim svou činorodou prací v oblasti sportu a turistiky, tak velkou že na něho dodnes vzpomínají. Závěr života Vladimíra Pácla ale nebyl veselý, nemocný Vladimír Pácl zde po rozsáhlé v r. 1992 mrtvici žil v tamním Domově důchodců.  Vzorně se o něho starala jeho přítelkyně Antonia Pini, zemřel r. 2004, příští rok to bude 20 let.
Jediný kontakt Vladimíra Pácla s domovem byl od  devadesátých let zajištěn zasíláním Českotřebovského zpravodaje. A právě Josef Zavřel nelenil a osobně dojel do Itálie do působiště Vladimíra Pácla. Zjistil, že Vladimír Pácl je v Malé a regionu Val si Sole dodnes velmi vážen, pořádají zde každoroční závody v lyžařském orientačním běhu (Memoriál Vladimíra Pácla). Tento sport před lety vlastně založil. Ctí jej mnohem více než my u nás v České Třebové. Mohli jsme se o tom přesvědčit osobně při zájezdu delegace z Malé do České Třebové v roce 2016. Dodnes jsme však zatím nedokázali nedokázali naplnit úkol, aby také sportoviště v našem městě - konkrétně v areálu na Horách neslo právě jméno Vladimíra Pácla. Zatím vydalo město Česká Třebová jako připomínku Vladimíra Pácla informační brožurku. Josef Zavřel zajistil, aby Česká televize - redakce sportu vyrobila o Vladimíru Páclovi televizní fil, Pak přišel covid a přeshraniční vztahy bylo těžké v té době utužovat. Nyní je možnost myšlenku dokončit.  Právě PhDr. Josef Zavřel  kontakty v Malé udržuje a nevzdal se myšlenky vydat o osudu našeho emigranta publikaci. 
Vzpomínkový film o Mileně Asmanové
Josef Zavřel je také hlavní iniciátor myšlenky natočit vzpomínkový film od českotřebovské rodačce Mileně Asmanové a autor jeho scénáře. Díky svým kontaktům v Praze, v divadelním světě a v České televizi se vznikem vzpomínkového filmu hodně pomohl. Film je v podstatě připraven a měl by mít premiéru ke třetímu výročí úmrtí Mileny Asmanové.   

Na jednání zastupitelstva města Česká Třebová dne 12. února 2024 byl zařazen samostatný programový bod udělení čestného občanství pro PhDr. Josefa Zavřela Ph.D. To vyplynulo s doporučení schváleného na lednové schůzi rady města. Zastupitelé s návrhem rady projevili souhlas, PhDr. Josef Zavřelovi bylo tedy s dnešním datem uděleno čestné občanství města Česká Třebová. 
Pana Dr. Josefa Zavřela dobře znám a z dnešního rozhodnutí zastupitelů mám velkou radost. Jsem přesvědčen, že si proto nejvyšší ocenění, které v našem městě udělujeme,  Josef Zavřel opravdu zaslouží.

Milan Mikolecký  12. února 2024