Příloha Českotřebovského deníku 

                                               Memoriál Marty Martinkové - 1. ročník - výsledky  

Memoriál Marty Martinkové – závod v gymnastickém dvojboji
Před rokem touto dobou proběhl v České Třebové po mnoha letech opět gymnastický závod. V letošním roce se tento závod v gymnastickém dvojboji konal pod názvem Memoriál Marty Martinkové a jeho 1. ročník se uskutečnil v sobotu 24. února v hale ZŠ Nádražní. Závodu se zúčastnilo celkem 40 závodnic z oddílů gymnastiky ze Svitav, Hylvát, Vysokého Mýta a České Třebové. Za domácí závodilo celkem 14 dívek ve věku od 6 do 13 let. Dvojboj zahrnoval sestavy na 2 nářadích, a to byla hrazda a kladina, případně nízká kladina v mladší kategorii a lavička pro nejmenší dívky. Na každém nářadí hodnotily 4 rozhodčí provedení a obtížnost předvedených sestav. 

 

Výsledky jsou následující:
Minižákyně (roč. nar. 2017) – 10 závodnic:
4. místo Bára Jasanská, 5. Laura Dostálová, 6. Sára Šťovíčková, 7. Rozárka Šilarová, 8. Elizabeth Lukes, 10. Bětuška Šedivá
Žákyně I (roč. nar. 2016) – 4 závodnice:
1. místo Ella Formánková, 2. Sára Pavlíková
Žákyně I (roč. nar. 2015) – 7 závodnic:
1. místo Valerie Chládková, 6. Petra Jašňáková, 7. Alžběta Čejková
Žákyně II (roč. nar. 2014) – 6 závodnic:
2. místo Nikol Dosedělová
Žákyně II (roč. nar. 2013) – 7 závodnic:
3. místo Ella Nástrahová
Žákyně III + IV (roč. nar. 2011 a 2010) – 2 závodnice: 2. místo Vendula Válková
 
Marta Martínková věnovala celý svůj život sportovní gymnastice v českotřebovském Sokole a přispěla k jeho rozvoji, vychovala několik generací gymnastek. Dožila se požehnaného věku a mohla tedy vidět jak se rozvíjí sportovní gymnastika v České Třebové i v současné době. Ještě loni se prvních gymnastických závodů pořádaných po delší odmlce zúčastnila.  Ukázkou, jak si současní generace váží jejího přínosu pro gymnastiku v našem městě bylo i uspořádání letošního prvního ročníku Memoriálu.
Součástí Memoriálu Marty Martinkové byl i vložený závod ve šplhu na tyči. Dívky nejmladší kategorie šplhaly pouze do výšky 3 m, všechny ostatní 4,5 m. Mezi nejúspěšnější v nejmladší kategorii se zařadila na 2. místo Bára Jasanská a 3. Sára Šťovíčková.  V kategorii žákyně I (2016) skončila na 1. místě Ella Formánková a 2. Sára Pavlíková, žákyně I (2015) na 2. místě Petra Jašňáková, žákyně II (2014) na 1. místě Nikol Dosedělová a žákyně II (2013) na 1. místě Ella Nástrahová.
Dvojboj máme za sebou a v blízké budoucnosti nás čeká příprava na krajský závod v gymnastickém čtyřboji, který se bude konat 20. dubna v tělocvičně DDM Duha v Ústí nad Orlicí. Máme necelé dva měsíce na to, vyladit sestavy na kladině a hrazdě, zdokonalit přeskok a sestavit a natrénovat sestavy na akrobacii, které se cvičí s hudebním doprovodem. Nejúspěšnější 4 závodnice v každé kategorii mají šanci postoupit do republikového finále, které se koná koncem května. Vloni se nám podařilo vybojovat jedno postupové místo mladší žákyně a následně 2. místo Pardubického kraje v republikovém finále. I letos bychom si minimálně jeden postup přály.
Za oddíl sportovní gymnastiky ŠSK trenérky Martina Dosedělová a Dagmar Havránková     VIDEO Z I. ročníku memoriálu NAJDETE ZDE