Rekonstrukce sportovního areálu gymnázia začíná 


Právě poslední den měsíce, ve čtvrtek 29. února 2024 dochází k předání staveniště dodavateli investice, na kterou českotřebovské gymnázium dlouho čekalo.  Gymnázium je škola zřizovaná Pardubickým krajem a podmínkou rozvoje bylo převést postupně budovu školy, potom školní zahradu a nyní také sportovní areál do majetku Pardubického kraje.  město samo má spoustu jiných a velmi potřebných investičních záměrů a investování do areálu krajem zřizované školy nebylo  reálné.  Díky dobré spolupráci s Pardubickým krajem se  Předání školní budovy, školní zahrady a nyní i sportovního areálu vždy vyplatilo. Lze to dokumentovat na  výčtu investovaných finančních prostředků Také nyní zahajovaná investice  není malá,  dosahuje výše cca 9 milionů korun . Navíc je třeba ocenit i to, že tyto prostředky dává Pardubický kraj přímo ze svých peněz, nikoliv např. z evropských dotací.
Dodavatel stavby se při výběru zavázal, že rekonstrukci sportoviště provede v dobré kvalitě v souladu s normami atd. a také v relativně velmi  rychle. Jistě může záležet na problémech s  vhodným počasím, ale stavba by měla  být dokončena  cca po třech měsících, tedy jistě do konce června t.r.
Projekt řeší rekonstrukci stávajícího sportovního areálu školy, kdy nebyly desítky let provedeny žádné úpravy a investice. V areálu se nachází dožité sportovní plochy, které dnes již neodpovídají požadavkům na bezpečné využití sportovišť.  Kolem stávajících zpevněných ploch jsou nefunkční odtokové žlábky. Revitalizovaný sportovní areál bude využíván pro školní i mimoškolní aktivity širokou sportovní veřejností města a bude sloužit také pro volnočasovou sportovní  aktivitu místní mládeže.
 

Hlavní hřiště ve středu areálu bude mít rozměr 40 x 20 metrů a bude multifunkční

 
Především budou odstraněny nevyhovující asfaltové povrchy. V centru areálu  bude kolem multifunkčního kolem hřiště bude nově uložen polymerbetonový odvodňovací žlab. V prostoru hřiště budou vybetonovány základové patky určené pro  kotvení pouzder pro AL sloupky sportovních sítí, basketbalových konstrukcí,  fotbalových branek a sloupů záchytného systému.
Plocha multifunkčního hřiště bude opatřena patřičným lajnování pro streetball, volejbal, házenou a malou kopanou. Šířka čáry bude 50mm v různých barevných odstínech. Na kratších stranách hřiště, za brankami, bude umístěn síťový záchytný systém,  výšky 4m. V blízkosti pískoviště bude zabetonováno pouzdro pro umístění dálkařského  břevna.
U hřiště bude také provedena rekonstrukce osvětlení sportovní plochy. Stávající výbojková svítidla budou nahrazena úspornými LED svítidly, které budou osazeny na objektu školy a dvou desetimetrových stožárech stojících vedle atletické rovinky.
Běžecká rovinka: Po odstranění stávajícího povrchu bude položen nový sportovní povrch. Běžecká rovinka délky 75 m a šířky 5 m se 4 drahami bude opatřena patřičným lajnování. Šířka čáry bude 50mm, bílé barvy.
Vybavení multifunkčního hřiště
- 4x BASKETBALOVÝ KOŠ, VČETNĚ NOSNÉHO SYSTÉMU S VYLOŽENÍM A S OBROUČKOU A SÍŤKOU.
- 2 KUSY AL SLOUPKŮ NA VOLEJBALOVOU SÍŤ, VČETNĚ SPORTOVNÍ SÍTĚ.
- 2 KUSY AL SLOUPKŮ NA NOHEJBAL, VČETNĚ SPORTOVNÍ SÍTĚ
- 2 KUSY TYPOVÝCH AL BRANEK NA MALOU KOPANOU/HÁZENOU
- 1 KUS PRODYŠNÉ PLACHTY Z POLYETHYLENU NA ZAKRYTÍ PÍSKU
- 1 KUS ODRAZOVÉHO PRKNA PRO SKOK DALEKÝ, VČETNĚ ZÁKRYTOVÉHO POUZDRA
- 4 KUSY VENKOVNÍCH LAVIČEK
- 2 KUSY ODPADKOVÝCH KOŠŮ 
 

Druhé hřiště u budovy školy bude mít také víceúčelové využití. 

Nyní nevyhovující, asfaltový povrch bude odfrézován v tloušťce  50mm. Dále budou odstraněny betonové, odvodňovací žlaby s betonovou přídlažbou a kolem hřiště bude nově, ze tří stran, uložen polymerbetonový odvodňovací žlab. V prostoru hřiště budou vybetonovány základové patky určené pro kotvení pouzder pro AL sloupky sportovních sítí a basketbalových konstrukcí.
Vrchní asfaltová vrstva bude splňovat požadovanou rovinatost a bude spádována k odtokovému žlabu.
Na asfaltový koberec bude položen, celoplošný jednovrstvý, umělý sportovní povrch.
Plocha víceúčelového hřiště bude opatřena patřičným lajnování pro streetball, volejbal a nohejbal. Šířka čáry bude 50mm v různých barevných odstínech.  Rozměr hřiště : 23,500 x 28,500m
U víceúčelového hřiště je na severní a západní straně malá tribuna z betonových prvků, mezi které je položena zámková dlažba.
Vybavení víceúčelového hřiště
- 4x BASKETBALOVÝ KOŠ, VČETNĚ NOSNÉHO SYSTÉMU S VYLOŢENÍM A S
OBROUČKOU A SÍŤKOU.
- 4 KUSY AL SLOUPKŮ NA VOLEJBALOVOU SÍŤ, VČETNĚ SPORTOVNÍ SÍTĚ.
- 4 KUSY AL SLOUPKŮ NA NOHEJBAL, VČETNĚ SPORTOVNÍ SÍTĚ
 

Outdorové fitness hřiště

Je umístěno v jižní části areálu v blízkosti atletické rovinky a pískového doskočiště. Hřiště je určeno pro posilování, protahování a udržování kondice a je vybaveno k tomu určenými, venkovními prvky. Hřiště bude z bezpečnostní dopadovou plochou provedenou s pryžového  granulátu.
Zpevněné plochy v areálu budou řešeny pomocí zámkové dlažby. Jde zejména o stávající asfaltové a betonové plochy u vjezdu do areálu Po dokončení stavebních prací budou plochy kolem zpevněných ploch vyčištěny a obdělány. Provede se rozprostření ornice v pásu cca 1m a budou založeny nové trávníky.

Abychom mohli posoudit stav areálu gymnázia před úpravami uvádím fotografii z července loňského roku 2023


Výběr dalších výkresů z dokumentace: