V Žamberku připravují zastřešení ledové plochy   


Ledová plocha, která je od roku 2010 v areálu Po Černými lesy, by se mohla dočkat svého zastřešení. Město podle slov starosty dostalo příslib na dotaci z Národní sportovní agentury (NSA). NSA podpořila projekt města Žamberka, víceúčelové sportoviště - zastřešená ledová plocha.
Poděkování starosty se rychle objevilo na sociálních sítích : "Děkuji moc všem, kteří se na tom podíleli. Všem, kteří při nas stáli a táhnuli za jeden provaz. A že Vás bylo... Byla to dřina, ale dobře odvedená práce a ještě je pořádný kus práce před námi..."
Národní sportovní agentura po vyhodnocení a posouzení žádostí o dotaci zveřejnila seznam žadatelů z prosincové výzvy pro SK/TJ 2023 – investice nad 10 milionů Kč, jejichž žádosti byly vybrány k financování. "Tito žadatelé v nejbližší době obdrží dopis schváleným příjemcům a podmínky pro čerpání dotace. Bez doložení podepsaných podmínek a dalších požadovaných dokumentů není možné vydat rozhodnutí o poskytnutí dotace," uvádí NSA v tiskovém prohlášení.
Nezvládli výběrové řízení, zimní stadion musel být uzavřen
Se stavbou zastřešení radnice počítala již v minulém volebním období. Kvůli nezvládnutému výběrovému řízení na dodavatele NSA ale peníze neposkytla. "1.7.2021 jsme obdrželi registraci akce s přislíbenou dotací ve výši 90 milionů Kč a podmínkou dodání potřebných podkladů včetně podepsané smlouvy o dílo s vybraným zhotovitelem do 30ti dnů od obdržení. U takto významné zakázky ale trvá příprava výběrového řízení běžně 4-6 měsíců, bezodkladně jsme proto podali žádost o prodloužení tohoto termínu. Ten byl prodloužen pouze do 30.11.2021. Opakovaným žádostem města o další prodloužení tohoto termínu nebylo ze strany NSA vyhověno. Po bleskovém zpracování zadávací dokumentace byla 3.8.2021 vyhlášena nadlimitní veřejná zakázka, vysoutěženého zhotovitele schválilo zastupitelstvo města 10.11.2021. Následně došlo k podání podnětu na ÚOHS, čímž byl znemožněn podpis smlouvy o dílo. Ani v tuto chvíli NSA neakceptovala důvody pro prodloužení termínu a přislíbenou dotaci nám agentura neposkytla. Bez dotační podpory nebylo město schopné stavbu realizovat a veřejná zakázka musela být dne 7.12.2021 zrušena," popsala radnice peripetie se získáním dotace.
Zimní stadion v areálu Pod Černým lesem definitivně dosloužil v sezóně 2022/2023. "Není dále možné ho provozovat. Skončila smlouva na pronájem chlazení, rolba a stavební buňky zázemí byly prodány, sloupy osvětlení přemístěny na tréninkový fotbalový stadion u řeky vedle autocampingu. Do konce roku 2023 byla provedena likvidace zázemí," uvedla radnice.
Stavět se začne na jaře
Aktuálně schválený projekt musel být výrazně přepracován. Z původního plánu na novou halu vznikne jen zastřešení.
Radnice plánuje, že stavba bude zahájena v březnu 2024, snaha bude o dokončení a zahájení provozu na zimu 2024/2025. "Protože jsme věděli, že se připravuje dotační výzva s podmínkou víceúčelového využití a protože by byla i škoda nevyužívat nové sportoviště i mimo zimní měsíce, původně připravenou a stavebně povolenou projektovou dokumentaci na zimní stadion jsme rozšířili o dvě nové části: k původnímu projektu doplnila pořízení letní sportovní podlahy s potřebným lajnováním a dodání sportovního vybavení pro letní sporty a pořízení a zprovoznění mobilní chladící jednotky a potřebnou přípravu plochy pro její umístění. Chladící jednotka by se tedy již nepronajímala, ale město by mělo jednotku novou, vlastní," vysvětluje změny v projektu radnice. "Projektová dokumentace byla nově nazvána Zastřešené víceúčelové sportoviště s ledovou plochou a po pečlivé přípravě zadávací dokumentace byla dne 12.7.2023 vyhlášena veřejná zakázka na dodavatele uvedeného sportoviště. Rada města na svém jednání dne 27.9.2023 vzala výsledek na vědomí a předala rozhodnutí o výběru dodavatele zastupitelstvu, Zastupitelstvo vzalo výsledek veřejné zakázky na vědomí, schválilo vítěze veřejné zakázky a pověřilo starostu podpisem smlouvy o dílo. Smlouva o dílo byla podepsána ihned po uplynutí zákonné lhůty na odvolání dne 23.10.2023 a v tento den byla podána připravená žádost o dotační podporu," uzavírá radnice.
Vedení města chce dokončení díla provést ještě v roce 2024, aby se možná v omezené míře v zimě 2024/2025 na ploše opět dalo bruslit.  (Zdroj: Orlicky.net)