ČtD 60/2024    pátek 1. března 2024 


Nové video ZO ČSOP: Živá zahrada v době klimatických změn  

Nemůžeme-li změnit globální klima, můžeme alespoň pomoci udržet příjemné mikroklima na naší zahradě. Zachytit chytře vodu, udržet i v půdě, zvýšit kvalitu půdy i zeleniny. Ekocentrum Podorlicko v České Třebové připravilo sérii přednášek od odborníků s bohatými zkušenostmi. Jedná se o šest přednášek které se konají - vždy v úterý - od 5. března do 14. května buď v týdenních nebo 14ti denních intervalech v Ekocentru Podorlicko. Témata jsou zajímavá a přednášet je budou skuteční odborníci. Ochránci přírody plánují dokonce některé z přednášek doplnit dále organizovanými exkurzemi. Pomocí přednášek se organizátoři snaží nalézt odpovědi na dotazy Klima se mění a co vy . budete reagovat? Chcete udržet své zahrady krásné, plné kvetoucích rostlin? Chcete mít velkou úrodu, i když nás trápí sucha anebo prudké deště? Chcete mít život na zahradě plný motýlů a bzučícího hmyzu? Chcete se vyznat v bylinkách a pěstovat je? Víte, co přináší houby na zahradě? Video je současně pozvánkou a také informací o unikátním jarním seriálu akcí, které mohou pomoci všem, kteří se snaží pečovat o malé či větší zahrádky a předejít škodám vzniklým klimatickými jevy. Odkaz na video ZDE

Do Indie bez letadla: Ekocentrum Podorlicko zaplněné až po střechu

Jde o čtvrtek 29. února 2023, Před   18 hodinou byla před Ekocentrem Podorlicko taková fronta,. jako by v Kauflandu všechno zlevnili na polovic. Byla to fronta na přednášku českotřebovského učitele a cestovatele Zdeňka Hübnera  "Do Indle bez letadla".  Židle bylo třeba shánět ve všech prostorách ekocentra - tolik bylo zájemců! Přednáška stála za to,    byla to vynikající ukázka  správného a neobvyklého cestovatelského tématu, dobré komunikace s posluchači a krásných fotografií z dalekých cest pořízených jinak než z  příruček pro turisty. Byla top současně ukázka, že cestovatelská témata dokážou v České Třebové přilákat spoustu zájemců.
 

KOHOUTI BUDOU HRÁT
V SEMINIFÁLE S MORAVSKOU TŘEBOVOU

Třetí čtvrtfinálový zápas Nové Město nad Metují . Litomyšl skončilo víztězstvím domácího týmu Nové město v prodloužení 3 : 2  (1:1, 1:1, 0.0 - 1:0)
Ostatní čtvrtfinále byla rozhodnuta již po dvou utkáních
PŘÍŠTÍ UTKÁNÍ – neděle 3. března: 
Česká Třebová – Moravská Třebová, od 17.00 hodin

Nová Paka - Nové Město n. Metují


UPOZORNÉNÍ.  V pondělí dne 18. března v době od 10 hodin do 16 hodin bude mít místní televizní převaděč v České Třebové na Jelenici - lokalita Výšina - výluku z důvodu údržby.


POZVÁNKA NA ZAJÍMAVÝ SERIÁL PŘEDNÁŠEK  DO EKOCENTRA

Úterý 5.3. od 18.00 RNDr. Aleš Látr PhD, Ing Petr Kotyza -  „Houby v zahradě a úroda“
Přednáška a významu hub v zahradě, ukázka symbiotických hub. Jak houby zlepšují půdu a zvyšují výnosy? Jak zadržují vodu. Účastníci přednášky obdrží vzorek symbiotických hub pro svou zahradu.

Úterý 19.3. do 18,00 Mgr. Kateřina Geržová – „Léčivé rostliny v současném životě a v zahradě. “
Botanička, fytoterapeutka, bylinkářka K. Geržová představí témata Pěstování a sběr léčivek, Zpracování bylinek, Nebezpečné a falešné informace, Civilizační problémy a bylinky.
Během přednášky budou k prodeji a ochutnání bylinné směsi a produkty.

Úterý 26.3.od 18,00 Mgr. Adéla Hrubá DAPD-  „Přírodní zahrady a smíšené kultury“
Přírodní zahrady využívají přirozené procesy a koloběhy, podporují je, a šetří tak přírodu i naši vlastní práci. Je nezbytné na zahradě rýt, plet, okopávat a zalévat? Jak si přirozenou cestou poradit s pleveli a škůdci? Jak kombinovat rostliny, aby byly vitální, zdravé a poskytovaly vysoké výnosy? Jak jednoduše a rychle zakládat zeleninové a květinové záhony netradičními způsoby? Jaké méně známé druhy ovoce a zeleniny stojí za to pěstovat?

Úterý 9.4.od 18,00 Mgr. Adéla Hrubá DAPD-  „Ukázková permakulturní zahrada“
Známá permakulturní designérka představí svou zahradu a její postupnou proměnu z holé pastviny v oázu hojnosti, která živí celou její rodinu a zároveň prospívá i okolní přírodě. Prozradí své nejosvědčenější postupy, strategie a triky, jak s minimem vynaloženého úsilí dosáhnout maximálního účinku. Během přednášky bude možné zakoupit semínka a sazenice starých, vzácných a méně známých druhů ovoce, zeleniny a bylin

Úterý 23. 4. od 18,00 Mgr. Michaela Míkovcová Ph.D. „Voda na zahrádce a v krajině kolem ní“
Zkušenosti pracovnice ekocentra Paleta Oucmanice se šetrným hospodařením s vodou, s maximálním využitím vody na zahradě i v krajině, se zlepšováním mikroklimatu okolí.

Úterý 14.5. od 18,00 Mgr. Roman Kalous – „Soukromá motýlí rezervace – inspirace pro každého i na zahradě.“
Povídání o ochraně motýlů v Radiměři a o udržitelném hospodaření v krajině. ZO ČSOP Arion udržuje staré sady a pastviny., které jsou cennými lokalitami ohrožených motýlů


Unikátní rentgen v Jevíčku bude používat umělou inteligenci

V Odborném léčebném ústavu v Jevíčku uvedli do provozu nový moderní digitální rentgen. Ten nahradil 22 let staré částečně digitální zařízení. Nový rentgen značky Samsung bude sloužit nejen léčebnému ústavu, ale široké veřejnosti. Jeho unikátnost tkví v širokém zapojení umělé inteligence a sníženému záření, kterému je pacient vystaven.
„Do Odborného léčebného ústavu v Jevíčku investujeme v posledních letech nemalé finanční prostředky. Jednalo se o opravu historických dřevěných leháren, přeměnu bývalého dětského pavilonu na pavilon plicní rehabilitace, opravu střechy a energeticky úsporná opatření pro budovu stravovacího provozu. Následně jsme provedli zateplení pavilonu S a na podzim loňského roku jsme dokončili kompletní modernizaci pokojů a vybudování nového hygienického zázemí u pokojů,“ vyjmenoval krajské investice hejtman Martin Netolický.
Důležitým počinem je nyní zprovoznění nového rentgenu. „Původní rentgen byl 22 let starý a byl částečně digitální. Proto se nyní dostáváme na úroveň, kterou si nejen ústav, ale celé Jevíčsko zaslouží, jelikož pracoviště je využíváno také pro pacienty na základě požadavků praktických lékařů. Zajímavostí je, že rentgen bude opatřen umělou inteligencí pro vyhodnocování snímků v rozsahu, který bude první v Evropě. Náklady na pořízení rentgenu a nezbytné stavební úpravy dosáhly 6,6 milionu korun," řekl hejtman.
Podle náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaely Matouškové je pořízení nového rentgenu dalším krokem ke zlepšení poskytované péče. „Plně digitální rentgen je z mého pohledu samozřejmostí pro poskytování péče 21. století a jsem ráda, že i v regionu Jevíčka můžeme nabídnout tento komfort nejen pacientům, ale také našim zdravotníkům, díky umělé inteligenci, automatizaci, ale také výrazně nižší dávce záření. Rentgen je navíc vhodný k použití i pro imobilní pacienty, kdy je možné udělat rentgenové snímky i z převozového lůžka či invalidního vozíku. Nespornou výhodou je i vyšší nosnost rentgenového stolu. Prvotřídní kvalita snímků jistě napomůže lepší diagnostice jak na plicním snímkování, tak na kostech," řekla náměstkyně hejtmana Michaela Matoušková.

 

V centru Pardubic vznikne evangelické komunitní centrum AGAPÉ 

S plány na vznik multifunkčního komunitního centra Farního sboru Českobratrské církve evangelické v Hronovické ulici v Pardubicích se ve středu seznámili hejtman Martin Netolický a náměstek hejtmana Roman Línek. Dům by měl vzniknout v těsné blízkosti kostela na místě spjatém s odbojářkou a spolupracovnicí výsadku Silver A Věrou Junkovou, která byla popravena 2. července 1942 na Zámečku v Pardubicích. Pardubický kraj projekt podpořil v loňském roce částkou tří milionů korun, obdobný příspěvek je připraven na letošní rok. Celkový rozpočet dosahuje částky 28 milionů.
„O záměru na vybudování multifunkčního komunitního centra AGAPÉ jednáme s paní farářkou Hanou Ducho již delší dobu a je vidět, že Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Pardubicích úspěšně pokračuje v přípravách projektu, který by měl vyjít na přibližně 28 milionů korun. V loňském roce jsme z krajského rozpočtu uvolnili tři miliony korun a s obdobnou částkou počítáme také v letošním roce. Jedná se z mého pohledu o mimořádnou podporu mimořádnému projektu, který by neměl být cílen pouze na farníky, ale i na širší veřejnost v Pardubicích a okolí," uvedl hejtman Martin Netolický.
Podle náměstka hejtmana Romana Línka může být nová budova ozdobou centra města. „Z mého pohledu se jedná o návrh, který významným způsobem povýší centrum Pardubic a navíc rozšíří možnosti sboru, který má přibližně 600 členů a je aktivní i v rámci humanitárních aktivit. Z architektonického pohledu se mi návrh velice líbí a velmi sympaticky promění nároží ulic Hronovická a Sladkovského Na základě seznámení se s projektem si troufám si říci, že by mohl mít šanci i v rámci krajské soutěže Stavba roku," řekl náměstek Roman Línek.
Aktuální stav projektu popsala evangelická farářka Hana Ducho. „V současné době probíhá dokončování projektu pro stavební povolení. Řešíme drobné změny dispozic, které vyplynuly z technických požadavků. Zároveň probíhá aktivní komunikace se stavebním úřadem ohledně několika formálních témat, se kterými je vhodné se vypořádat před zahájením stavebního řízení. Jedná se především o zajištění parkovacího stání či řešení srážkové vody,“ uvedla Ducho, která také zmínila, že sbor se snaží získávat pro projekt různé finanční zdroje. „Pro financování projektu Agapé byla otevřena také veřejná sbírka a budeme moc rádi za každý, i když drobný příspěvek. Všechny informace k přípravám projektu je možné najít na našich webových www.agape-pardubice.cz,“ doplnila farářka Hana Ducho.



Připomeňme si videa Koncert učitelů ZUŠ 2024, 2023, 2020


 
  

Připomeňme si videa z loňského února a března 2023




Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje. Byl doplněn již 30. soubor - Stránky o Vladimíru Páclovi...