ČtD 63/2024    Pondělí 4. března 2024 


Nové video Českotřebovského deníku:
Slavnostní vyřazení absolventů PINK AKADEMIE Česká Třebová

PINK AKADEMIE Česká Třebová vyřadila první absolventky Dalším začínajícím podnikatelům byla poskytnuta podpora v rámci Akademie začínajícího podnikání neboli PINKaka PARádního kraje, konkrétně v České Třebové. PINKaka byla zahájena slavnostním otevření TO-PINK a vyvrcholila galaodpolednem ve čtvrtek 29. února 2024, kde byly předány certifikáty třem absolventkám akademie, které prokázaly odhodlání stát se podnikateli nebo se ve svém podnikání zlepšit. V rámci galaodpoledne Akademie začínajícího podnikání byly představeny tři projekty. (Při zahájení kurzu bylo 10 zájemců)
ING. ARCH. HANA SOVIŠ přistupuje k podnikání s jasným zaměřením na architekturu, konkrétně se specializuje na design interiérů. Ačkoliv je aktuálně na rodičovské dovolené a podniká na vedlejší činnost, její ambice směřují k dalšímu rozvoji a profesionalizaci svého podnikání. Hana se snaží o větší proniknutí na lokálním trhu v České Třebové, kde vidí obrovský potenciál pro své služby navzdory původním předpokladům. Její cíl je dát svému podnikání pevnou koncepci a strukturu, což je klíčové pro její plány na expanzi a růst. S návratem z Prahy do České Třebové a s odhodláním růst samostatně v oboru, který je ve městě žádaný, Hana ukazuje silnou vůli a determinaci uspět v konkurenčním prostředí.
Mgr. KLÁRA DEMELOVÁ, která pracuje jako učitelka na zdravotní škole v Ústí nad Orlicí, hledala informace a znalosti o podnikání, do jehož světa doposud nepronikla. PINKaka pro ni byla příležitost začít rozvíjet svůj zájem v bylinkářství.
NELA OLEJNÍČKOVÁ při studiu akademie rozvíjela svůj nápad na vzdělávání a volnočasové aktivity pro děti. Ačkoli má Nela znalosti v oblasti marketingu, propagace a reklamy, PINKaka jí dala další možnosti. Třeba vstoupit do Podnikatelského spolku, který v České Třebové nově vzniká.
Video obsahuje reportáž ze slavnostního vyřazení, ukázky prezentací absolventek a  a rozhovory. Odkaz na video ZDE

Pár slov Martinu Vašíčkovi
(o zrušení Provozní jednotky ČD Cargo Česká Třebová)

"Význam České Třebové jako důležité železniční křižovatky a klíčového dispečerského pracoviště ČD Cargo zůstane i nadále zachován. Zavádějící informace jednoho z místních médií nedávno vyvrátil a uvedl na pravou míru sám předseda představenstva této společnosti, Tomáš Tóth." Tak píše v úvodu své reportáže Martin Vašíček na webu OIKTV.
Tím "jedním z místních médií" jistě myslí Českotřebovský deník, který již s velkým předstihem  25. ledna napsal že zdejší Provozní jednotka ČD Cargo bude zrušena, respektive sloučena se stejnou provozní jednotkou v Praze v rámci reorganizace, při které se také slučují provozní jednotky Brně a Ostravě a také v Českých Budějovicích a Ústí nad Labem.. Na tom prostě nemůže Martin Vašíček nic změnit, ani jeho rozhovor s Tomášem Tóthem. Žádná pohádka o tom, jak Martin Vašíček zachránil provozní jednotku ČD Cargo Česká Třebová před zrušením (sloučením) tedy nevznikne.
V rámci této reorganizace ke zmíněnému datu skončí ve funkci zdejší ředitel p. Mazura a přejde na jinou funkci v rámci ČD Cargo. Zaměstnanci, kteří zůstanou, budou patřit pod PJ ČD Cargo Praha. Jistě nezůstanou všichni, jsou takové pozice, které prostě budou v rámci provozní jednotky obsazeny jen jednou, nikoliv paralelně v Praze a České Třebové. Nikde nebylo napsáno, že se zdejší budova ČD Cargo vyprázdní. Také unikátní centrální dispečink ČD Cargo zůstane, ale ten přece není součástí slučované provozní jednotky. I to bylo napsáno.
Doporučuji Martinu Vašíčkovi si text v Českotřebovském deníku znovu přečíst s pochopením, protože tuším, že mu to dělá potíže. Na zveřejněném textu není třeba nic měnit, uvádím jej proto znovu, i když je na webu Českotřebovského deníku a facebooku stále k dispozici. Pomlouvat se nenechám.  Tento článek z 25. ledna najdete ZDE
Prostě trend je centralizovat řízení a na tom Českotřebovský deník, ale ani OIKTV nic nezmění. Byl bych rád, kdyby se šéf OIKTV nenavážel do druhých, ale zejména se snažil objektivně, samostatně a VČAS informovat o všem důležitém, co se v našem městě či regionu děje. Je za to placen. Pokud ovšem slogan OIKTV  "Máme k nám nejblíž" skutečně platí.  Milan Mikolecký

K reportáži OIKTV

"Tohle není tak úplně pravda. Ruší se Provozní jednotka Česká Třebová a tím se dříve či později optimalizuji i další místa. Význam České Třebové tím poklesne. Vedeni bude v Praze. Tato reportáž je zavádějící," píše Ing. Jiří Vencl na FB profilu .

Vycházka s Městským muzeem - na Vinohrady

Komentovaná vycházka s městským muzeem po čtvrti Vinohrady v České Třebové se vydařila. Jako vždy se na úspěchu podílel Martin Šebela a ředitelka muzea Mgr. Jana Voleská. Došlo k vylepšení, byl prvně uveden do chodu nový mikrofon pro komentující , abychom mohli oslovit i posluchače v zadních řadách. Je super! 
Připomněli jsme si tak historii školy v Komenského ulici, domek její bývalé ředitelky, slečny Anny Šklíbové, bývalé živnosti a obchody v této lokalitě, Nedělovu továrnu na kuchyňské nádobí, Štarmanovu, později Šimkovu továrnu, parní pilu firmy Krbec a Přibyl,  harmonikáře Vavřína, nevěstinec u Kopeckých, sochu Sbratření, tři Müllerovy mosty a další zajímavosti.   Účast 35 lidí.  Více fotek ve zvláštním článku ZDE

Fotovoltaika není jen o výrobě, ale i o spotřebě a počasí

Mít vlastní fotovoltaický zdroj energie je výhodné z více důvodů. Zásadní je úspora na účtech za spotřebovanou elektrickou energii.  Je to možné  vyjadřovat v peněžních jednotkách, což je ovšem závislé na sazbách, tarifech, velikosti hlavního jističe a také na tom, jakou elektrickou práci za rok spotřebujete a jak je rozložena během dne. Nejlepší je proto vyjádření úspor v kilowatthodinách. Nebudu zatěžovat čísly, ale uvedu množství vyrobené energie z vlastního FVE zdroje (výkon 6,9 kWp s baterií 11,9 kWh) během loňského roku 2023, orientace na jihovýchod a jihozápad, sklon střechy 35° (viz foto). Z dále uvedené tabulky, kde jsou data z roku 2023 je zřejmé, jak spotřeba vlastní vyrobené energie závisí na roční době a také na počasí Ukazuje, že v letních měsících je zapotřebí také přemýšlet o vhodném využití vyrobené energie, samozřejmostí je akumulace energie do vody, vhodné využití je i klimatizace provozovaná vlastně zadarmo a klimatické změny to budou stále více vyžadovat. Přebytek energie budete formou přetoků odprodávat, ovšem za nesrovnatelně nižší cenu, než tu, za kterou energii kupujete  v době, kdy fotovoltaika nestačí. Podle srovnání, provedeného firmou SLUNEO, je nyní nejvýhodněji firma AZ Energies s.r.o., která aktuálně vykoupí vaše přebytky za fixní cenu 1850,- Kč bez DPH/za 1 MWh. Nejsou zde žádné další poplatky. Uvádím tabulku a zejména graf , který ukazuje o jaké hodnoty energii se jednalo v jednotlivých měsících loňského roku 2023.
Jednotlivé roky se budou lišit a jistě také i jednotlivé fotovoltaiky podle svého umístění a případného zastínění. U nás máme smůlu např. v tom, že v období prosinec / leden je část panelů v poledním čase zastíněna  střechou vyššího a výše umístěného sousedního domu. V těchto měsících se ovšem i tak mnoho energie nevyrobí. Můžeme porovnávat i výsledky loňského a letošního února. Ten letošní byl deštivý, loňský slunečný. Proto se letos v únoru vyrobilo cca o 15% energie méně než loni.
Závěr - fotovoltaika se vyplácí. Podle loňského výsledku  se podílela na celkové spotřebě domu téměř 60% a návratnost investice (cca 240 tis. Kč)  lze odhadnout na 6,2 roku, záleží na cenách energií. Životnost FVE je však jistě dvacetiletá...(mm)

SPORTOVNÍ RUBRIKA


Kohouti vyhráli: První semifinále pro nás!

 HC Kohouti Česká Třebová - Slovan Moravská Třebová 4:3 (2:0, 2:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 4. Semorád (Rozlílek, Jelínek), 15. Fúzik (Ostřanský, Pavlovský), 35. Plášek (Prachař, Jemelka), 37. Ostřanský (Drtina, Pavlovský) – 37. Palička (Cach, Augustin), 41. Palička (Cach, Augustin), 50. Faltus (Kavan)
HC Kohouti Česká Třebová: T. Vlk (R. Ehrenberger) — T. Jelínek, M. Drtina, P. Jemelka, D. Blažej, J. Vašíček, V. Leder, Z. Hradil — T. Prachař, M. Ostřanský, V. Veverka, K. Plášek, J. Semorád, V. Rozlílek, J. Martinec, J. Čada, J. Fúzik, J. Stolín, M. Pavlovský
HC Slovan Moravská Třebová: M. Peksa (P. Řoutil) — J. Schejbal, O. Holub, F. Cekr, M. Netolický, L. Janků, D. Kuchař, M. Blaháček, D. Dubovčí — T. Faltus, D. Marek, L. Šíp, P. Vaňous, T. Kavan, D. Cach, F. Palička, M. Maška, V. Augustin, J. Brandýs, O. Veselský, M. Horký
Rozhodčí: Petr Rulíček, Ondřej Havlík — Pavel Kolář, Tomáš Jiruška Diváci: 625

Kuželkáři v III. lize dostali kanára

Příště hrajeme doma s týmem Luhačovice

Bibliotheca inspirans 2024 - využijeme nominaci?

Využijme možnosti nominovat veřejné knihovny na ocenění Bibliotheca inspirans 2024. Letos se zaměřujeme na knihovny, které se výjimečně angažují ve vytváření bezpečného a inspirativního prostředí pro rozvoj a wellbeing knihovnic a knihovníků. Myslím, že takovou městskou knihovnu v České Třebové máme, může být inspirací pro ostatní, zvlášť když nyní připravuje k realizaci nové prostory po rekonstrukci budovy  knihovny ve Slovanské ulici. Oceněné knihovny získají nadační příspěvek ve výši 20 tisíc Kč (knihovna v obci nad 50 tisíc obyvatel), resp. 10 tisíc Kč (knihovna v obci pod 50 tisíc obyvatel). Věřím, že  je do 14. dubna,. kdy termín nominací vyprší připravíme dobře odůvodněný návrh např. pro projednání v kulturní komisi města. Ocenění Bibliotheca inspirans 2024 by bylo dobrým počinem pro nově vytvářenou knihovnu. (mm)

UPOZORNÉNÍ.  V pondělí dne 18. března v době od 10 hodin do 16 hodin bude mít místní televizní

převaděč v České Třebové na Jelenici - lokalita Výšina - výluku z důvodu údržby.


V úterý začíná ZAJÍMAVÝ SERIÁL PŘEDNÁŠEK  DO EKOCENTRA

Odkaz na video na facebooku je ZDE
Úterý 5.3. od 18.00 RNDr. Aleš Látr PhD, Ing Petr Kotyza -  „Houby v zahradě a úroda“
Přednáška a významu hub v zahradě, ukázka symbiotických hub. Jak houby zlepšují půdu a zvyšují výnosy? Jak zadržují vodu. Účastníci přednášky obdrží vzorek symbiotických hub pro svou zahradu.

Úterý 19.3. do 18,00 Mgr. Kateřina Geržová – „Léčivé rostliny v současném životě a v zahradě. “
Botanička, fytoterapeutka, bylinkářka K. Geržová představí témata Pěstování a sběr léčivek, Zpracování bylinek, Nebezpečné a falešné informace, Civilizační problémy a bylinky. Během přednášky budou k prodeji a ochutnání bylinné směsi a produkty.  

Úterý 26.3.od 18,00 Mgr. Adéla Hrubá DAPD -  „Přírodní zahrady a smíšené kultury“
Přírodní zahrady využívají přirozené procesy a koloběhy, podporují je, a šetří tak přírodu i naši vlastní práci. Je nezbytné na zahradě rýt, plet, okopávat a zalévat? Jak si přirozenou cestou poradit s pleveli a škůdci? Jak kombinovat rostliny, aby byly vitální, zdravé a poskytovaly vysoké výnosy? Jak jednoduše a rychle zakládat zeleninové a květinové záhony netradičními způsoby? Jaké méně známé druhy ovoce a zeleniny stojí za to pěstovat?


  

Připomeňme si videa Koncert učitelů ZUŠ 2024, 2023, 2020


 
  

Připomeňme si videa z loňského února a března 2023




Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje. Byl doplněn již 30. soubor - Stránky o Vladimíru Páclovi...