ČtD 65/2024    středa 6. března 2024 



NA HŘIŠTI U GYMNÁZIA SE JIŽ PRACUJE

Dvěma snímky si můžeme přiblížit dění v areálu gymnázia, kam pracovníci firmy BRICKY nastoupili na práci již v pondělí 4. března a začaly zatím asanační práce tak, aby bylo možné areál co nejdříve připravit na vybudování potřebných sítí a ploch. Práci budeme sledovat. Hotovo má být za tři měsíce, ovšem připočteme-li potřebu, aby stavba byla předána se vzrostlými trávníky tak bych firmě nějaký den odpustil. Hlavně aby vše bylo předáno v potřebné kvalitě. Připomeňme si budování atletického stadionu na Skalce, kde byla velká spousta problémů a nekvality. Tady to věříme nebude už proto, že na akci pracuje českotřebovská firma. (mm)

Sdílená kola se znovu rozjíždí. Podívejme se ještě zevrubně na loňskou sezónu

Přišlo jaro. Na stanovištích se opět objevila sdílená kola společnosti NEXT BIKE. Podívejme se při této příležitosti  zevrubněji na data poskytnutá společností NEXT BIKE  o loňské sezóně:
Celkový počet lidí, kteří si kolo NEXT BIKE vypůjčili  je 1558, tedy vysoké číslo, téměř 10% obyvatel města.   Z toho si ovšem 270 lidí si kolo půjčilo jenom jednou, 187 lidí si kolo půjčilo 2x, 115 lidí si kolo půjčilo 3x. Tito lidé by se jistě bez bikesharingu obešli,  nemá pro ně význam platit registrační poplatek. Celkem jich je 572.  Počet  skutečných uživatelů této služby je pak menší než 1000, přesněji  986 osob.
Jací jsou naopak nejčastější uživatelé bikesharingu: Více než 200x si kolo půjčilo 5 lidí (nejvíce  282x pak 268 a třetí 260x).  Více než 100x si kolo půjčilo  50 lidí,  Více než 50x  pak 150 lidí. Celkem se tedy těchto 150 lidí podílí na 13 957 výpůjčkách.  Celkový počet výpůjček je 28190.  Z poloviny tedy sdílená kola sloužila tato kola vlastně jen pro 150 osob, kteří si je půjčili nejčastěji, tedy více než 50 x  Na druhé polovině výpůjček se pak podílí  zbývajících 1408 lidí, kteří si kolo vypůjčili alespoň 1x - 49x.  Celý článek a tabulky ZDE

Město Litomyšl rozdá ocenění za rok 2023

Také letos budou předána tradiční městská ocenění pro významné osobnosti města Litomyšle ve velkém sále Smetanova domu. Letošní novinkou je nová kategorie Ocenění za mimořádný počin či reprezentaci města. V průběhu loňského roku jste mohli nominovat osobnosti na ocenění rady města za rok 2023. Radní následně vybrali z vašich návrhů a rozhodli o udělení Plakety rady města následujícím osobnostem:
Paní Brigitě Barth jako poděkování a uznání za zásluhy o vznik partnerství mezi městem Litomyšl a holandským Rodenem a jeho rozvoj po dobu více než 30 let.
Panu Petru Jonášovi jako poděkování a uznání za dlouholetou činnost v oblasti spolkového života, kultury a sportu.
Panu Danielu Kvasničkovi jako poděkování a uznání za přínos v oblasti ekumény křesťanských církví v Litomyšli, podpory jejich spolupráce a mimořádný zájem o občanskou společnost.
Cenou Purkmistra Laška bude oceněn historik Milan Skřivánek. Pan Skřivánek ve své skromnosti v minulosti ocenění odmítl. S ohledem na jeho velký přínos k zaznamenání historie našeho města, ale i k rozvoji občanské společnosti, kultury a vzdělanosti a u příležitosti jeho nedožitých 85 let se rada města rozhodla udělit mu toto významné městské ocenění in memoriam. Cena purkmistra Laška bude uložena spolu s jeho pozůstalostí ve fondu Státního okresního archivu se sídlem v Litomyšli.
Až do konce ledna jste mohli nominovat také osobnosti nebo kolektivy v nové kategorii Ocenění za mimořádný počin či reprezentaci města. Smyslem tohoto nového ocenění je upozornit na mimořádné počiny našich spoluobčanů a poděkovat jim za reprezentaci a přínos našemu městu.

Z rozhodnutí Rady města Litomyšle budou za mimořádný počin v roce 2023 oceněni:

Jednotka požární ochrany II Litomyšl  Ocenění se uděluje za vítězství v krajské soutěži jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí ve vyprošťování u dopravních nehod a následně za 3. místo na VII. Mistrovství ČR jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí ve vyprošťování u dopravních nehod
Hokejový klub Litomyšl - družstvo muži  Ocenění se uděluje za vítězství v Krajské lize Královéhradeckého a Pardubického kraje.
Smetanova Litomyšl o.p.s.  Ocenění se uděluje za přemístění dějiště festivalu Smetanova Litomyšl ze zámeckého nádvoří na Zimní stadion Litomyšl, kde festivalový tým v mimořádně krátké době vytvořil profesionální zázemí pro festival.
Iryna Daineka spolu s týmem českých i ukrajinských dobrovolníků  Ocenění se uděluje za začlenění ukrajinských uprchlíků do života města, péči o jejich materiální zajištění, duchovní a psychologickou podporu a rozvoj společenského života komunity.
Realizační tým projektu výstavby Smetanovy lávky  Ocenění se uděluje za realizaci projektu výstavby nového nadchodu u polikliniky v Litomyšli. Tento projekt byl technicky inovativní a náročný. Výsledek je oceňován jak odbornou, tak i laickou veřejností. Její výstavba významně přispěla k reprezentaci města, jako vyhlídka na město se stala také novou turistickou atrakcí a zároveň usnadnila bezbariérový pohyb obyvatel přes rušnou silnici I/35.
Městská ocenění budou předána v rámci tradičního slavnostního aktu 2. dubna od 18 hodin ve velkém sále Smetanova domu v Litomyšli. Oceněné osobnosti a jejich přínos našemu městu zde budou představeny formou krátkých filmových medailonků. Tato městská slavnost bude již tradičně spojena také s koncertem. Letos zde vystoupí litomyšlská kapela Mother's Angels. Slavnostní večer je otevřený široké veřejnosti zdarma. 

Krajské kolo XVI. ročníku soutěže Festival vědy a techniky pro děti a mládež v Pardubickém kraji, se uskuteční ve dnech 7. a 8. března 2024 ve výstavním centru IDEON, Jiráskova 1963, Pardubice.


Česko-třebovský inkubátor ČT-PINK mění název na Třebovsko-orlický inkubátor TO-PINK

ČT-PINK vznikl s cílem poskytovat komplexní podporu začínajícím podnikatelům v regionu. Po několika měsících cíle a rozšířený dosah. Tato změna není o ztrátě, ale o posunu k většímu propojení a podpoře," vysvětluje Janků.
Nově se tak jmenuje Třebovsko-orlický podnikatelský inkubátor. Tento název odráží působnost TO-PINK pro mnohem širší oblast, pro kterou se stal klíčovým hráčem v podpoře začínajících podnikatelů, a kde vytváří silnou podnikatelskou komunitu.
Hejtman kraje zdůraznil, že změna názvu reflektuje širší spádovost území a zároveň neovlivní záměry inkubátoru v poskytování podpory podnikání. „Změna názvu pobočky podnikatelského inkubátoru v České Třebové z ČT-PINK na TO-PINK má odrážet především spádovost celého území, které samozřejmě přesahuje Českou Třebovou, ale cílí na celý region Českotřebovska a Orlickoústecka. Na našich záměrech z hlediska fungování podnikatelského inkubátoru v krátkodobém, ale i dlouhodobém horizontu se však nic nemění. Po několika měsících stávajícího fungování se jednoznačně ukazuje, že si podnikatelský inkubátor našel v regionu své místo a má zde velký potenciál pro další rozvoj,“ říká o změně hejtman.
TO-PINK nadále nabídne širokou škálu služeb včetně podnikatelských konzultací, coworkingových prostor a vzdělávacích programů. Plánovaná rekonstrukce v květnu 2025 transformuje TO-PINK na ještě modernější centrum s rozšířenou nabídkou služeb.

Poznámka ke změně názvu:

Změnu chápu, zřejmě je důležitá pro zřizovatele a na druhou stranu mně mrzí, že samotná Česká Třebová v názvu zařízení nebude, rozhodli o tom jinde. Asi  naše město pro region nic neznamená. 
Připomínám si ekocentrum Paleta Oucmanice, to přece také není žádný regionální název a nikdo jej nemění.
Svoje postavení v regionu si bude muset nově pojmenovaný TO PINK vydobýt stejně  urputně jako kdyby zůstal jako ČT PINK. Stojí za to připomenout těžkou cestu k prosazení v rámci samotného Pardubického inkubátoru P-PINK, který také vznikl jako nástupce jiných institucí. Myslím, že ke změně zřizovatel dospěl zejména po průzkumu a poměrně malém zájmu o ČT PINK v okolních městech. Vždyť na zahájení ČT PINK 1.0 dne 10. října 2023 nepřijel ani nikdo např. z orlickoústecké radnice, jako by se jich to netýkalo. Českotřebovsko? Kde to je?
 Možná že tak byla promarněna příležitost, aby se o tom lidé v okolí dozvěděli. Sama změna samotného názvu  ale přece není žádnou zárukou dalšího úspěchu, je to vlastně  poměrně nešťastná záležitost. Ještě to nevzniklo a už se to mění. To přece není znak stability, ale možná  bezradnosti.
Stojí za to ovšem připomenout, že vznik nynějšího TO PINK byl iniciován zejména potřebou povzbudit podnikání v našem regionu, patříme k těm kde se rozvíjí nejméně a také možnostmi využití budovy  v majetku Pardubického kraje dosud pronajaté společnosti MIKa, která ukončila činnost. Záměr dalšího rozvoje je dán, je vypracována velmi zajímavá studie, na rozdíl od Pardubického centra zde budou také  zařízené výrobní prostory vhodné velikosti umožňující podnikatelům rozjezd připravených realizací. Začínající podnikatelé zde tedy budou jako v peřince, jako v opravdovém inkubátoru. To zatím na současné podobně budovy bývalé MIKY vidět není, ale pracuje se na tom a již letos by měly být zaznamenány viditelné změny. 
TO PINK už nezměníme - co tedy s tím? TO PINK a P-PINK se zřejmě rýmují a tento styl zřizovatelé neopustí. Přesto se domnívám, že by nevadilo přidávat k zkratkovému názvu "TO PINK", který opravdu není sám o sobě vypovídající,  podtitul "Regionální inkubátor Česká Třebová" který by byl analogií už zmíněného "regionálního ekocentra PALETA Oucmanice", který nikomu zřejmě nevadí. Možná že mám zbytečné starosti, ale Českotřebováci - patrioti  by měli dbát na to, aby se název jejich města objevoval v mediální sféře co nejčastěji. Aby nám pomocí nějakého narychlo předělaného názvu "TO PINK" název města takto neukradli.  (mm)

 SPORTOVNÍ RUBRIKA:


Skončil Krajský přebor ve volejbalu mužů  KPI
Teprve nyní jsem se dostal k popisu jak dopadl krajský přebor mužů ve volejbalu, neboť v neděli večer ještě nebyly výsledky zcela úplné. Nyní tedy doplním chybějící výsledky zápasů SK Rybník - VK Litomyšl  V prvním zápase domácí SK Rybník prohráli ve čtyřech setech 1 : 3m  a teprve druhý zápas se stal jasnou kořistí domácích: ch SK Rybník - Litomyšl 3 : 0. Díky tomu je zcela úplná závěrečná tabulka krajského přeboru po sezóně 2023/2024, kde je Rybník třetí a Sokol Č. Třebová II na šestém místě.   Snad stojí za zmínku i to, že není tak dávno, kdy byl Rybník na čele této tabulky a nakonec to není ani tak dávno co Sokol Česká Třebová II hrál II. ligu a měl navíc i řadu dalších úspěšných mládežnických družstev.  

Ve středu bude v Kulturním centru další koncert z cyklu Hrajeme doma !
Podívejte se na poslední tři koncerty v letech 2020, 2022 a 2023


Svah u Brandýsa nad Orlicí je už z části zabezpečený, auta by po silnici měla jezdit nejpozději do konce dubna

Sesuvy kamení a pády stromů z nestabilního svahu ohrožují silnici III/3123 u Brandýsa nad Orlicí, která je v tuto chvíli zcela uzavřená. Díky spolupráci Pardubického kraje, Správy a údržby silnic Pardubického kraje (SÚS Pk), radnice a soukromého vlastníka se daří velkou část masivu očistit od největších rizik. Nyní se společně připravuje projekt stabilizaci svahu a zajištění bezpečnosti z dlouhodobého hlediska. Kvůli tomu do města na přelomu února a března zamířili zástupci Pardubického kraje v čele s prvním náměstkem Michalem Kortyšem.
 Část komunikace silnice III/3123 je od poloviny ledna zcela uzavřena kvůli riziku pádů kamenů a stromů na vozovku. Stav svahu se v uplynulých měsících zhoršoval vlivem počasí a výkyvů teplot. V místě nyní usilovně pracují lesní dělníci, kteří očisťují prostor od rizikových dřevin. Po dokončení všech nutných prací by mělo na konci dubna dojít k obousměrnému zprovoznění komunikace. Řeknu-li to jednoduše, svah má dva vlastníky – město a soukromníka, nám zase patří silnice pod ním a musíme ze zákona zabezpečit provoz. Na polovině, která patří městu, jsme již společně nechali skálu očistit od rizikových částí a pokácet stromy. Na toto jsme městu pomohli požádat o dotaci ve výši dva miliony korun ze Státního fondu životního prostředí a podpořili jsme to i z krajského rozpočtu. Nyní zbývá odklidit kamení a dřevo ze silnice. V případě soukromého vlastníka se nám podařilo najít dohodu. Plánujeme tam také sanaci zbytku svahu, i zde dojde ke kácení a odbourání některých kusů masivu. Jakožto majitel komunikace na zajištění bezpečnosti vynaložíme zhruba čtyři miliony,“ vysvětluje náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš s tím, že ve spolupráci s městem Brandýs nad Orlicí a odborným geotechnikem bude skalní těleso pod pravidelným monitoringem kvůli zajištění bezpečnosti silničního provozu.
K dokončení těžby dřeva, odstranění rizikových kusů skály a odvozu popadaného materiálu ze silnice by mělo dojít v příštích týdnech.  Nejpozději do konce dubna by mělo dojít ke spuštění provozu v obou směrech.Vše koordinujeme tak, abychom to stihli co nejdříve. U paty svahu necháme umístit betonová svodidla, která budou chránit projíždějící řidiče a cyklisty. Obnovíme také klasická kovová svodidla, která byla pády stromů poškozena. Před zahájením obousměrného provozu ještě provedeme lokální výspravy komunikace. Vše chceme mít nejpozději do konce dubna hotové, protože to v okolí začnou opravy jiných silnic a chceme předejít komplikacím,“ sdělil ředitel SÚS Pk Zdeněk Vašák.
A co bude dál? Svah čeká do pěti let komplexní zabezpečení
Zabezpečením svahu a likvidací nejhorších úseků ale společná práce kraje a města nekončí. Radnice s Regionální rozvojovou agenturou Pardubického kraje budou hledat dotační tituly, díky kterým by se mohl svah zabezpečit komplexně na dlouhou dobu. Současná sanace ho totiž podle geologů stabilizuje na období dvou až pěti let. „To bude velká investice, a jelikož o dotaci nemůže žádat kraj, musíme se se zastupiteli domluvit, zda a za jakých podmínek jsme ochotní to zařídit my jako město. Pokud by se tak stalo, máme od kraje záruku, že do toho společně s námi půjde a pomůže nám. Naší hlavní snahou je co nejrychleji zabezpečit svah a spustit provoz na silnici,“ dodává starosta Brandýsa nad Orlicí Roman Buchtel.

Porovnejte Masopustní průvod v Němčicích  v roce 2023 a v roce letošním!




UPOZORNÉNÍ.  V pondělí dne 18. března v době od 10 hodin do 16 hodin bude mít místní televizní

převaděč v České Třebové na Jelenici - lokalita Výšina - výluku z důvodu údržby.


  

Připomeňme si videa Koncert učitelů ZUŠ 2024, 2023, 2020


 

  

Připomeňme si videa z loňského února a března 2023


Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje. Byl doplněn již 30. soubor - Stránky o Vladimíru Páclovi...