ČtD 67/2024   pátek  8. března 2024 



Valná hromada Spolku gymnázia Česká Třebová


Valná hromada se konala ve čtvrtek 7. března 2023 poprvé ve sborovně budovy Gymnázia. Připomeňme si ještě tu první schůzku Spolku v historii. Ta se konala v salonku restaurace Eva na Novém náměstí. Předsedkyní spolku byla tehdy zvolena jednomyslně profesorka Hana Habrmanová.

Místo nepřítomného ředitele školy přednesl úvodní informaci a nejdůležitějších údajích o škole  v loňském roce 2023 zástupce ředitele Jan Watroba. Při hodnocení zájmu o studium na českotřebovském gymnáziu byl konstatován trvalý zájem o studium na škole. Zejména počet zájemců u studium na osmiletém studijním programu patří mezi nejvyšší v kraji. Poněkud nevyzpytatelná je však situace ohledně reálného nástupu přijatých žáků do školy. Tak např. v loňském přijímacím řízení  z původně přijatých 30 uchazečů nastoupilo ke studiu jen 12 žáků, ostatní byli přijati až na základě žádosti o nové rozhodnutí (dříve se říkalo odvolání) nebo ve 2. kole přijímacího řízení, které pak bylo také vyhlášeno.  V letošním roce je přijímací řízení ještě komplikovanější, rozlišují se uchazeči, kteří mají gymnázium vybráno jako škola 1., 2. a dokonce třetí volby.  Podle počtu došlých přihlášek je počet uchazečů o školu opět dostačující,  je však důležité, aby uchazeči jednak uspěli u přijímacích zkoušek a pak aby na školu skutečně nastoupili. Více zájemců je letos o čtyřleté studium.

Studijní výsledky studentů jsou velmi dobré, maturity i v loňském roce složili všichni maturanti a více než z poloviny s vyznamenáním. Také úspěšnost  při přijetí ke studiu na vysokých školách je vynikající, na vysoké školy odešlo 58  absolventů  (95%) a zbývající 3 studují na vyšších odborných školách. Účastníci valné hromady se mohli z předložených informací dozvědět o vysoké úspěšnosti studentů školy na školních soutěžích, olympiádách a projektech. Také výčet akcí organizovaných školou  je obdivuhodný. V loňském roce 2023 škola např. uspořádala zahraniční zájezdy do Španělska a do Itálie, pořádá další tematické exkurze, besedy. Píšeme o to pravidelně v Českotřebovském deníku. 

Na programu valné hromady pak byly tradičně zařazované zprávy o činnosti Spolku v roce 2023, zpráva o hospodaření, revizní zprávy a také  návrh plánu činnosti Spolku gymnázia na rok 2024, který přednesla předsedkyně spolku Mgr. Daniela Fricová.  Spolek gymnázia finančně podporuje  aktivity studentů školy, odměny za reprezentaci školy a za studijní výsledky, účastnické oplatky na republikových kolech olympiád zprostředkoval sbírku pro Helppes, program indikované prevence  skrytá nebezpečí internetu atd.  Na rok 2024 se Spolek gymnázia podílí na zpracování žádostí o dotaci na Pardubickém kraji  na výměnný pobyt Norsko, na Majáles a Den prevence (město Česká Třebová) na programech primární prevence i na propagaci koly nákupem triček a propisek s potiskem, budou pokračovat dosavadní  aktivity spolku.

Byl také schválen návrh rozpočtu na rok 2024,  proběhla volba předsednictva spolku, kam byli na další dva roky zvoleni Josef Menšík, Petr Poldauf. Jan Watroba, Milana Soukupová, Daniela Fricová, Petra Blaško a Dana Zahálková. Za členy revizní komise byli zvoleni  Miloš Habrman, Zdena Kmentová a Jarmila Petrová.  (mm)


Hrajeme doma - Koncert žáků se svými  rodinnými příslušníky 

Tradiční koncert "Hrajeme doma"  ZUŠ se konal ve středu 6. března. V 13 programových číslech koncertu vystoupili žáci českotřebovské ZUŠ se svými rodinnými příslušníky.  Tak zde letos např. ve 13 programových číslech vystoupilo 6 tatínků, 6 maminek a také jeden dědeček.  Sourozenecké skupiny nepočítaje. Srovnání s předchozími koncerty:  Loni na obdobném koncertu 29.3. 2023 bylo v programu 20 koncertních  čísel a předloni 22.3. 2022 bylo 17 vystoupení, ve kterých vystoupilo 41 interpretů. A zjistil jsem ještě informaci z předcovidového roku 2020, kdy vystoupilo 33 účinkujících..V roce 2021 se koncert Hrajeme doma nemohl konat.
Celkem letos vystoupilo 30 rodinných příslušníků a s nimi také i někteří vyučující ZUŠ.  Každé vystoupení mělo svého gestora - učitele základní umělecké školy, který dohlížel na přípravu a přihlásil vyučující do programu koncertu.  Byl to opět koncert pestrý, jak žánrově, tak i různého nástrojového obsazení.  Letos poprvé se koncert konal ve velkém sále Kulturního centra, zejména proto, že Malá scéna je nyní ve stadiu dokončovacích prací na přístavbě (za měsíc má být předání dokončené a vybavené stavby), která rozšíří její možnosti a současně zajistí stabilitu budovy. Koncert Hrajeme doma  je zachycen jak na fotografiích a také na videu na webu Českotřebovského deníku v samostatném příspěvku. Další snímky  najdete za facebooku základní umělecké školy Česká Třebová.  Na webu Českotřebovského deníku bude zveřejněn také kompletní videozáznam, podobně jako v minulých letech.  Odkaz na foto & video reportáž ZDE


174 let od narození T.G. Masaryka

Prezident Masaryk byl prvním prezidentem Československa - "prezident osvoboditel". V dějinách českého státu je to  významná osobnost, na kterou bychom neměli zapomínat. Máme po něm pojmenovanou ulici a ve městě máme dvě jeho busty na Farářství i na Parníku a měli jsme i pomník, který musel být po nastoupení německé správy města  odstraněn a odvezen k roztavení. 
V sousedním Ústí nad Orlicí T.G. Masaryk obdržel čestné občanství města Ústí nad Orlicí již 27. prosince 1918. Nechci tuto událost komentovat, navazuje však na předchozí období, kdy se ústečtí měšťané naopak snažili do poslední chvíle zavděčit vídeňské správě a pomocí vyslané delegace např. usilovali o odklon železnice od České Třebové tak, aby navazovala na německý Lanškroun. Pak nastala změna poměrů a snad proto bylo třeba rychle zareagovat. 
Zatímco Ústí n:O: se může přímou návštěvou T.G. Masaryka (v r. 1929) pyšnit, v České Třebové o přesném termínu nevím, snad tudy projížděl po návštěvě vojenských manévrů ve dvacátých letech.
Snažil jsem se to ověřit, ale nenašel jsem. 
A tak se musíme spokojit jen s návštěvou jeho dvojníka, která se konala v rámci programové akce14. 9. 2018  ke 100 letům od vzniku samostatného Československa, jak vidíme na vedlejším obrázku.
  Českotřebováci zde měli mnoha a mnoha letech opět přivítat v našem městě prvního československého prezidenta osvoboditele Tomáše Garrigue Masaryka. Přijel samozřejmě na koni a pozdravován davy lidí na naše českotřebovské Staré náměstí.
Jistě si myslel, že náměstí bude ještě stále mít jeho jméno, ale bohužel, s Masarykovým náměstím jsme se museli rozloučit už dávno. "Alespoň že to není náměstí Sbratření", řekl po přivítání T.G. Masaryk....
Tomáš Garrigue Masaryk se narodil 7. března 1850 v Hodoníně a zemřel 14. září 1937 v Lánech.
Našel jsem v archivu Českotřebovského deníku ještě článek pana Oldřicha Gregara, který je vztažen k prezidentu Masarykovi a ukazuje, jak reagovala Praha a také Česká Třebová na jeho úmrtí v roce 1937, A  také další články, které se věnovaly odkazu T.G.M. v České Třebové. Můžeme se je znovu pročíst na následujících odkazech:

Článek Oldřicha Gregara k 80. výročí úmrtí T. G. Masaryka najdete ZDE
Článek Milana Mikoleckého popisující vztah České Třebové a T.G. Masaryka najdete ZDE
Konec krátkého života pomníku TGM na Farářství  (Z kroniky Felixe Lercha)
20 let od znovuodhalení památníků T.G. M. Na Parníku a na Farářství  (Českotřebovský deník 2010)

 Busta T.G.M. je na Památníku oběhem I. světové války je umístěna již 34 let...

Dne 4.3. 1990 zde byla busta T.G.M. umístěna již počtvrté.  Setkání občanů a organizací při tomto znovuodhalení busty bylo o to slavnostnější, neboť se konalo v době právě znovunabyté svobody. Jaká byla historie tohoto Tomáši G. Masarykovi věnovanému místu? Poprvé byla  busta odhalena v roce 1928  a současně s ní byl vybudován  Památník parnickým obětem I. světové války. Zásluhu na tom měl vedle obecního zastupitelstva městyse Parník i tehdejší místní hasičský sbor. Hned počátkem německé okupace v roce  1939 ukryli tři členové hasičského sboru bustu TGM na půdě v budově zbrojnice a tím ji zachránili před německými fašisty a roztavením. Po osvobození v roce 1945 byla busta znovu umístěna na památníku padlých. Po roce 1948 ji však místní komunisté z památníku shodili a chtěli ji dát "odborně" zničit.  Ještě dříve se  ji však podařilo ukrýt  správci městského muzea. To již byl Parník sloučen s Českou Třebovou. V roce 1968 pak mohla být po změnách ve společnosti busta instalována na  parnický památník potřetí, za velké účasti občanů, hasičů, českotřebovské vojenské posádky i legionářů z I. světové války. Přišla normalizace a tak netrvalo dlouho a tak komunisté znovu zařídili, že se v roce 1970 busta T.G.M. stěhovala z pomníku znovu, opět do městského muzea,  kde měla být "pietně uložena". Když se však správce muzea, můj otec Emil Mikolecký, o skutečné pietní uložení pokusil, ihned musel bustu z expozice odstranit a uschovat do nepřístupných prostor. V roce 1988, kdy již ve společnosti sílilo "pnutí" a prezident Osvoboditel T.G. Masaryk požíval stále vážnosti, žádali písemně parničtí občané tehdejší odbor kultury ONV, aby svolila ke znovuinstalaci busty na Parníku, veškeré náklady slíbili parničtí občané uhradit sami.  Vše bylo samozřejmě rychle zamítnuto. A tak z poslednímu, čtvrtému umístění došlo až po sametové revoluci 4.března 1990 před 18 lety. Od té doby je busta T.G. M. na Parníku vlastně po nejdelší časový úsek. V září  2005 byla tato práce sochaře Lhotáka, uměleckým kovářem Františkem Bečkou nově ošetřena, to současně s celkovou renovací památníku a úpravou jeho okolí. František Bečka práci provedl na přání sponzorů - firmy ARGOT, s.r.o. Šrajer - Křepela Ústí nad Orlicí a busta skutečně ožila. Původní omšelý kov, svítí jako nový odlitek. Další práce na restaurování kamenných ploch památníku provádí restaurátoři z Litomyšle. Dnes, 79 let po postavení je Památník obětem na Parníku s bustou T.G.M. důstojně umístěn v nově rekonstruovaném parku. Z těchto 79 let musela však být busta T.G.M. 48 let uložena v různých úkrytech....
Na snímku Fr. Bečka při poslední úpravě parnické busty T.G.M. 20.9.2005. Foto Milan Mikolecký

Krajské kolo XVI. ročníku soutěže Festival vědy a techniky pro děti a mládež v Pardubickém kraji, se uskuteční ve dnech 7. a 8. března 2024 ve výstavním centru IDEON, Jiráskova 1963, Pardubice.


 SPORTOVNÍ RUBRIKA:


Hokejové play-off : Kohouti v Moravské Třebové  vyhráli
Slovan Moravská Třebová - HC Kohouti Česká Třebová 2 : 6 (1:2, 0:2, 1:2)
Českotřebovským Kohoutům se povedl také druhý semifinálový krok, po kvalitní týmovém výkonu dokázali zvítězit na moravskotřebovském ledě. Mužem zápasu byl autor tří gólů, útočník Milan Ostřanský. Třetí utkání se bude hrát v pátek 8. března v České Třebové.
HLAS PO UTKÁNÍ: Pavel Marek, trenér Kohoutů:
„Do utkání jsme nevstoupili dobře, inkasovali jsme při vlastní přesilovce. Naštěstí se nám podařilo rychle vyrovnat a ještě v prvním dějství jsme skóre otočili. Vstřelili jsme několik šťastných gólů a získali druhý bod v sérii.“

Další čtvrtfinálový výsledek: Nová Paka - Nové Město nad Metují 1:2 (stav série: 0:2).
PŘÍŠTÍ UTKÁNÍ – pátek 8. března:  Česká Třebová – Moravská Třebová, od 18.30 hodin.

   CHL se pomalu chýlí ke konci sezóny. Aktuální pořadí ve všech třech ligách
 

 


Dobrovolníci vykřesali ze země nový turistický cíl na Chrudimsku

Ještě nedávno nebyla zřícenina hradu nad Rabštejnskou Lhotou z cesty lesem ani vidět. V minulosti bylo několik pokusů o její záchranu, ale výsledky má až ten poslední. Na něm se domluvili před deseti lety tři kamarádi, kteří od Lesů České republiky koupili vršek kopce se zříceninou a hromadou kamení. Během let se k nim průběžně přidává na 80 lidí, kteří tráví svůj volný čas obnovou kulturní památky původně z poloviny 14. století. Významně jim dotacemi pomáhá i Pardubický kraj.
„Kraj přispěl ve čtyřech letech po sobě dotacemi na konzervaci havarijního stavu hradu celkovou částkou 360 tisíc korun a v minulém roce to byla dotace 150 tisíc na reinstalaci dveří a oken. U tohoto spolku je mimořádná jejich dobrovolnická činnost, takže dotace v podstatě využívají jen na nákup materiálu. Jen za loňský rok tu odpracovali na 1400 brigádnických hodin. Co se týká kamenů z rozvalených hradních zdí, tak ty vykřesávají ze země, kam v průběhu staletí napadaly, a dopravují je zpátky do původního umístění,“ uvedl po návštěvě Rabštejnku náměstek hejtmana pro investice a kulturu Roman Línek, který se seznámil s hotovými etapami prací i s dalšími plány spolku.
Práce na Rabštejnku se hodně pohnuly právě v loňském roce. Památkáři souhlasili se zastřešením hradní budovy a osazením oken a dveří. Uskutečnil se archeologický průzkum v komoře, bylo možné vydláždit hradní místnost, vsadit trámy na její strop a vybudovat podlahu v patře, kde vznikly další dvě místnosti. Obě patra propojilo dřevěné schodiště. „S památkáři úzce spolupracujeme, zveme sem odborníky, abychom něco nezanedbali. V sezóně se tu scházíme na brigádách každý druhý víkend, letos by mělo všechno vyvrcholit. Rádi bychom uspořádali společně s obcí slavnostní otevření hradu na svatého Václava, 28. září,“ řekl jeden ze zakladatelů spolku Valesco Vít Novák. Ten velké zásluhy připisuje i své manželce, která se stará o veškerou administrativu a kromě péče o jejich pět dětí ještě stíhá pro všechny brigádníky uvařit.
V letošní sezóně zbývá dovybavit hradní místnost a připravit výstavu o historii hradu v půdní místnosti. Největším úkolem bude ovšem stabilizovat zdi z rozpadlé hradby a věže, které jsou dobře přístupné, ale ne zrovna bezpečné pro nepozorné návštěvníky. „V rámci obecních aktivit bychom hradní místnost chtěli vyzkoušet už v létě při tradičním vítání občánků. Působí to tady skutečně slavnostně a myslím, že rodiny by z toho mohly mít krásný zážitek,“ představila další plány starostka Rabštejnské Lhoty Michaela Charvátová.
Také obec úspěšně čerpá dotace Pardubického kraje, těmi největšími byly dotace 4,2 milionu korun na novou kanalizaci ze Smrkového Týnce do Rabštejna v letech 2022-23. „Rabštejnská Lhota patří svým věkovým průměrem díky nové výstavbě rodinných domků mezi nejmladší v kraji. Velmi dobře se tu starají o vybavení obce, je tu krásné hřiště, I. stupeň základní školy, novostavba mateřské školy, opravená hasičská zbojnice, chodníky i silnice a mobiliář pro cyklisty. Od našeho kraje dostali příspěvek i na lepší vybavení základní a mateřské školy. Líbí se mi, jak si nechali vkusnou a nápaditou fasádu školky navrhnout od architekta Karla Théra,“ dodal Roman Línek při pohledu z obecního úřadu. Podle něj se hrad Rabštejnek svou polohou na úpatí Železných hor i příběhem svého znovuzrození stane příjemným cílem turistů. A stejně jako na Rychmburku, kde je přidanou hodnotou oblíbená Hradní spižírna, tady mají kousek pod hradem vyhlášený stánek s domácími cukrovinkami ZoBe dort, do kterého se sjíždějí lidé z celého okolí.

 

Cyklus přednášek ŽIVÁ ZAHRADA pokračuje po jarních prázdninách

V úterý 19. března se bude konat další přednáška Mgr. Kateřiny Geržové – „Léčivé rostliny v současném životě a v zahradě. “  Botanička, fytoterapeutka, bylinkářka K. Geržová představí témata Pěstování a sběr léčivek, Zpracování bylinek, Nebezpečné a falešné informace, Civilizační problémy a bylinky.   Více  na videu  ZDE

Mineralogický klub hlásí:
Přednáška z paleontologie 
bude velmi zajímavá!

Dovoluji si pozvat všechny zájemce na přednášku RNDr. Vladimíra Sochy, která se uskuteční ve středu 20. března v 17 hodin v přírodovědné pracovně ZŠ Habrmanova v České Třebové. Milan Michalski

   " V těchto dnech a týdnech si připomínáme již 200. výročí vědeckého objevu dinosaurů - fascinujících druhohorních plazů, kteří ovládali souše naší planety po nepředstavitelně dlouhou dobu zhruba 150 milionů let. Jak byli tedy dinosauři objeveni, vědecky rozeznáni a jakými směry se ubíral jejich výzkum v oněch dvou stoletích? O tom a mnohem dalším bude pojednávat tato přednáška." Vladimíra Socha


Koncert "Hrajeme doma" poprvé v Kulturním centru  (v samostatném článku)
Podívejte se na poslední tři koncerty v letech 2020, 2022 a 2023


Porovnejte Masopustní průvod v Němčicích  v roce 2023 a v roce letošním!




UPOZORNÉNÍ.  V pondělí dne 18. března v době od 10 hodin do 16 hodin bude mít místní televizní

převaděč v České Třebové na Jelenici - lokalita Výšina - výluku z důvodu údržby.


 

Připomeňme si videa Koncert učitelů ZUŠ 2024, 2023, 2020


 
 


Připomeňme si videa z loňského února a března 2023


Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje. Byl doplněn již 30. soubor - Stránky o Vladimíru Páclovi...