ČtD 69/2024   Neděle 10. března 2024 



Požadavek valné hromady T. J. Sokol Česká Třebová splněn

Ve středu 6. 3. 2024 se konala valná hromada T.J. Sokol.  jedním z důležitých bodů programu byla rozprava, která vyústila k přijetí usnesení, obsahující stanovisko ke „skandální kauze ČOS“ Přímo na ústředí ČOS došlo k trestné činnosti, jenž spočívala ve falšování dokladů a v úvěrových podvodech, přičemž organizaci Sokol byla způsobena škoda ve výši 50 mil. Kč. Českotřebovští sokolové vyzvali starostku ČOS Hanu Moučkovou, aby na svou funkci rezignovala.
No a hned během soboty 9. března bylo oznámeno  že se starostka ČOS Hana Moučková rozhodla odstoupit z funkce. Moučková oznámila odstoupení z funkcí starostky a členky předsednictva na sobotním mimořádném jednání výboru České obce sokolské. Dočasně ji povede první místostarosta Martin Chlumský. 
"Toto rozhodnutí jsem zvažovala od samého začátku, ale jsem přesvědčena, že rezignace obratem nebyla namístě a pro fungování Sokola dobrá. O tom mě přesvědčovali i kolegové z předsednictva a mnozí zástupci žup. Bylo potřeba neprodleně učinit zásadní právní kroky k minimalizaci škod a nechtěla jsem, aby bylo vedení paralyzované a čekalo se na mimořádný výbor, který rozhodne, co dál. Věřte, že by to bylo pro mě osobně daleko jednodušší, ale pro Sokol by to nebylo dobré," uvedla končící starostka. Bankovní a úvěrový podvod v České obci sokolské odhalila policie, podle které se jej dopustila bývalá asistentka Moučkové. Ta si vzala život, když se na její trestnou činnost přišlo. Škoda byla vyčíslena na nejméně 40 milionů korun.  Moučková byla v čele České obce sokolské od roku 2011, kdy se stala první ženou v nejvyšší funkci v rámci organizace za více než 160 let. Předloni byla zvolena na páté funkční období. Kromě ní dnes na vlastní žádost skončil i ředitel kanceláře Marek Tesař.

 Pro informaci: 
Od začátku roku 2024, se změnil výpočet exekuce a insolvence (mění se výpočet nezabavitelné částky).
 
Během roku 2024, by mělo pokračovat projednávání novely insolvenčního zákona, která mimo jiné řeší i zkrácení oddlužení na 3 roky.
A je zde i mnoho dalších změn.
Na začátku nového roku, se obvykle zvyšuje nezabavitelné minimum pro výpočet exekuce a insolvence..
 
Výpočet nezabavitelné částky, se měnili i od ledna 2024.
Tentokrát je ta změna ale trochu jiná než obvykle. Nedošlo totiž ke zvýšení nezabavitelné částky. 
Nezabavitelné minimum se v roce 2024  naopak snižuje!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kohouti  budou hrát finále !        

Českotřebovští Kohouti neponechali nic náhodě. V semifinálové partii s Moravskou Třebovou vyhráli třetí zápas v řadě a zaslouženě postoupili do finále, ve kterém změří síly s Novým Městem nad Metují.
HLASY PO UTKÁNÍ:

Pavel Marek, trenér Kohoutů:
„Potvrdilo se, že poslední krok bývá nejtěžší. Byl to fyzicky velmi náročný zápas, který jsme sice na první pohled vyhráli jednoznačně 5:0, ale tak tomu nebylo. Soupeř hrál na doraz, snažil se sérii vrátit na vlastní led. Myslím, že jsme v gólových situacích měli více klidu a štěstí. Pochopitelně máme radost z rychlého postupu do finále.“
Vladimír Vaněk, manažer Kohoutů:
„Na den přesně před pěti lety jsme se stejným soupeřem vyhráli páté semifinálové utkání, tenkrát jsme v Moravské Třebové vyhráli 5:4 v prodloužení. Je dobře, že letošní série byla rychlejší, budeme mít víc sil do těžké finálové série. Z tohoto úspěchu máme radost a za podporu děkujeme výborným fanouškům.“
Druhý semifinálový výsledek:
Nové Město nad Metují – Nová Paka 8:3. Konečný stav série: 3:0.
FINÁLOVÝ PROGRAM:
pátek 15. března: 
Česká Třebová – Nové Město nad Metují
neděle 17. března: 
Nové Město nad Metují – Česká Třebová
středa 20. března: 
Česká Třebová – Nové Město nad Metují
pátek 22. března: 
Nové Město nad Metují – Česká Třebová
neděle 24. března: 
Česká Třebová – Nové Město nad Metují   Hraje se na tři vítězná utkání.

Z BASKETBALU:

Dvě výrazné výhry SKB  Česká Třebová  U15 v nadregionální lize

Starší  žáci SKB Česká Třebová hraje paralelně dvě soutěže: Nadregionální ligu, kde startují ve skupině F a potom také ve Východočeském poháru, který pořádá Basketbalový svaz pro oblast východní Čechy. S každým soupeřem proto hrají dva zápasy, první ligový se hraje "normálně" na 4x 10 minut čistého času, druhý pohárový se potom hraje zpravidla jako druhý v  pořadí  ve zkráceném čase 4 x 8 minut čistého času.
Nyní v sobotu 9. března hrál českotřebovský tým ve sportovní hale U dubu v Týništi nad Orlicí s tamním basketbalovým klubem a vedli si velmi dobře. Přestože je Týniště v  nadregionální lize na 1. místě naší skupiny (a hrálo přitom doma), tak  odešli ze zápasu s vysokou prohrou 73:98 a jen dílem mnoha náhod se hostům nepodařil dát kýžený 100. bod  zápasu. Jako by se "košostroj" nějak zadrhl a tak poslední 4 minuty zápasu už skóre nenarůstalo.  A to přijeli Českotřebováci díky onemocněním jen s 9 hráči.  Pochválit je ale třeba celý tým. Po zápase dostali od trenérské dvojice Pavel Peterka & Jaroslav Škrabánek pochvalu a s chutí se následně pustili do druhého (pohárového) zápasu. Také v něm nezklamali, potvrdili dobrou formu a bojovnost v zápase se vyplatila. Zde bylo dosaženo druhé sobotní vítězství  37:70 . V tabulce Východočeského poháru je SKB U15 na druhém místě za Havlíčkovým Brodem, náskok před třetím  Týništěm nad Orlicí se dnes zvýšil.Třebováci mají ještě šanci v pohárové soutěži bojovat o 1. místo. V nadregionální lize je pak přes dnešní prohru s českotřebovským SKB  na prvním místě tým z Týniště před Havlíčkovým Brodem a Českou Třebovou. Do konce soutěže ještě zbývají 3 kola.

Junioři SKB U19 prohráli v Litomyšli

V sobotu 9.3. nastoupili v litomyšlské hale proti sobě v nadregionální lize U19 týmy domácích Adfors basket Litomyšl a SKB Česká Třebová. 
Od začátku zápasu měl litomyšlský tým převahu a skóre se vyvíjelo v jeho prospěch.
V polovině zápasu byl průběžný výsledek 39:28, ve třetí  části hry náskok Litomyšle dokonce vzrostl, aby pak v poslední části českotřebovští basketbalisté docela dobře doháněli, Překonat domácí tým se však  nepodařilo.  Vývoj skóre je patrný na obrázku - jde o graf stažený z basketbalové mobilní aplikace.
Celkový výsledek:  Adfors basket Litomyšl - SKB Česká Třebová 69 : 57.
Nejlepším hráčem SKB Byl J. Horyna a . J. Škop.  Vítězství  domácích lze logicky odvodit ze situace, že litomyšlský tým je v čele tabulky a hrál také v domácím prostředí. Bylo to poslední 10. kolo soutěže, v tabulce se umístil českotřebovský tým U19 na 5. místě. V loňské sezóně měl umístění lepší.

Z HOKEJBALU :

Starší žáci se poprvé po zimě představili doma v aréně v Benátkách, kde v sobotu dopoledne hostili tým Sršni Svitavy. Českotřebovský tým nepatří k favoritů přeboru a tak opět nevyhrál, ovšem tak velký debakl jako před týdnem to nebyl. První domácí zápas skončil s výsledkem 3 : 7, týmu se tedy po dlouhé době podařilo vstřelit tři branky. Hokejbal bude v Benátkách i v neděli, dokonce prvoligový. Lokomotiva zde hostí Ježky Ježky Heřmanův Městec. Také zde je zatím na posledním místě ligové tabulky. Vítězství  lze logicky odvodit ze situace, že litomyšlský tým je v čele tabulky a hrál i v domácím prostředí. Bylo to poslední 10. kolo soutěže, v tabulce se umístil českotřebovský tým U19 na 5. místě. V loňské sezóně měl umístění lepší.

Investice do jídelny v Litomyšlské nemocnici bude šestnáctimilionová

Investice ve zdravotnictví se netýkají pouze nového přístrojového vybavení či zařízení pro pacienty. Některé projekty se dělají primárně kvůli zvýšení pohodlí zaměstnanců. To je případ chystaných úprav jídelny v Litomyšlské nemocnici, které začnou v příštích měsících.
Po rekonstrukci bude v jídelně nejenom více místa, ale dojde i ke zlepšení celkového technického stavu budovy. „Plánujeme zasklít otevřenou venkovní terasu, zateplit budovu, opravit střechu a provést další nutné úpravy. Děláme to kvůli tomu, že chceme zaměstnancům zvýšit komfort stravování a investovat i do jejich pohodlí. Na radě jsme v únoru schválili smlouvu s dodavatelem, staveniště předáme do konce května a do devíti měsíců by mělo být vše hotové,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková.
Pardubický kraj při úpravách jídelny hodlá realizovat i opatření k úspoře energií, což je součástí jeho dlouhodobé koncepce. „Jelikož se bude na budově dělat poměrně dost úprav, rozhodli jsme se zainvestovat také do výměny vzduchotechniky. Celkové náklady na stavební úpravy jídelny jsou vyčísleny na téměř 16 milionů korun s daní. Těší mě, že do Litomyšlské nemocnice jsme od roku 2020 jako kraj společně s akciovou společností Nemocnice Pardubického kraje investovali přes 190 milionů korun. Peníze byly využity například na opravu interny, vybudování parkoviště a další nutné projekty,“ dodává náměstek hejtmana Roman Línek.


Novoroční Vilém se usmívá na svět

Prvním chlapcem narozeným v letošním roce v Pardubickém kraji byl Vilém, který přišel na svět za zvuků novoročního ohňostroje v Chrudimi. S dárky od Pardubického kraje rodinu navštívila náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková.
„Velmi mě těší, že novopečení rodiče byli spokojení s péčí v Chrudimské nemocnici, kde se jejich prvorozený syn narodil. Maminka si pochvalovala přístup celého personálu. Tatínek nás během milé návštěvy stihl informovat, že určitě nezůstane jen u jednoho dítěte a do pár let by rádi Vilíkovi, jak mu maminka s tatínkem říkají, pořídili sestřičku. Ať to bude sestřička nebo bratříček, budeme mladé rodině přát, aby byla celá rodina zdravá. Věřím, že finanční dar od Pardubického kraje se bude rodině hodit. Ať už z částky zakoupí hygienické potřeby pro syna či si finance schovají a budou je investovat do svého bydlení, věřím, že v každém případě naleznou správné využití,“ uvedla náměstkyně Matoušková.
Pardubický kraj věnuje rodičům prvního chlapce a první dívky narozené v kalendářním roce finanční dar 10 tisíc korun. Kromě toho Michaela Matoušková přivezla Vildovi plyšového medvěda, aby měl v postýlce kamaráda, přestože vícegenerační rodinu hlídají i dva čtyřnozí psí miláčkové.

Hrajeme doma - Poslechněte si koncert žáků se svými  rodinnými příslušníky 

Tradiční koncert "Hrajeme doma"  ZUŠ se konal ve středu 6. března. V 13 programových číslech koncertu vystoupili žáci českotřebovské ZUŠ se svými rodinnými příslušníky.  Tak zde letos např. ve 13 programových číslech vystoupilo 6 tatínků, 6 maminek a také jeden dědeček. Sourozenecké skupiny nepočítaje. Celkem letos vystoupilo 30 rodinných příslušníků a s nimi také i někteří vyučující ZUŠ. Koncert Hrajeme doma  je zachycen jak na fotografiích s odkazy na videoukázky z vystoupení.
Bude také jako stream koncertu na webu Českotřebovského deníku. Další snímky  najdete za facebooku základní umělecké školy Česká Třebová.  Na webu Českotřebovského deníku bude zveřejněn také kompletní videozáznam, podobně jako v minulých letech.  Odkaz na foto & video reportáž ZDE

Vlajka pro Tibet

Stejně jako v předchozích letech si Pardubický kraj 10. března připomene výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci, od kterého v letošním roce uplyne 65 let. Nad krajským úřadem v centru Pardubic proto bude tradičně vyvěšena tibetská vlajka.
„Od povstání v Tibetu proti čínskému komunistickému režimu uplyne v neděli 10. března již 65 let. Během této vzpoury zahynulo přes 80 tisíc lidí. Statisíce Tibeťanů zemřely v následujících letech ve vězeních, pracovních táborech nebo v důsledku hladomoru, další pak lidé pak museli ze své země před hrozbou uvěznění odejít,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Vyvěšení tibetské vlajky nad budovou krajského úřadu je tím nejmenším symbolickým gestem, které můžeme udělat jako výraz solidarity s lidmi, jejichž práva jsou potlačována,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Kampaň Vlajka pro Tibet vznikla v polovině devadesátých let v západní Evropě a patří mezi nejvýznamnějších symbolické akce vyjadřující podporu ochrany lidských práv nejen Tibeťanů, ale všech obyvatel Čínské lidové republiky. V roce 1996 se k akci připojila první čtyři česká města a v letošním roce je v České republice připojeno 854 měst, obcí, městských částí nebo krajů. Je zde zapojeno i město Česká Třebová, podle dřívějšího usnesení rady města bude vlajka pro Tibet také vyvěšena v letošním roce.

 

Cyklus přednášek ŽIVÁ ZAHRADA pokračuje po jarních prázdninách

V úterý 19. března se bude konat další přednáška Mgr. Kateřiny Geržové – „Léčivé rostliny v současném životě a v zahradě. “  Botanička, fytoterapeutka, bylinkářka K. Geržová představí témata Pěstování a sběr léčivek, Zpracování bylinek, Nebezpečné a falešné informace, Civilizační problémy a bylinky.   Více  na videu  ZDE

Mineralogický klub hlásí:
Přednáška z paleontologie 
bude velmi zajímavá!

Dovoluji si pozvat všechny zájemce na přednášku RNDr. Vladimíra Sochy, která se uskuteční ve středu 20. března v 17 hodin v přírodovědné pracovně ZŠ Habrmanova v České Třebové. Milan Michalski

   " V těchto dnech a týdnech si připomínáme již 200. výročí vědeckého objevu dinosaurů - fascinujících druhohorních plazů, kteří ovládali souše naší planety po nepředstavitelně dlouhou dobu zhruba 150 milionů let. Jak byli tedy dinosauři objeveni, vědecky rozeznáni a jakými směry se ubíral jejich výzkum v oněch dvou stoletích? O tom a mnohem dalším bude pojednávat tato přednáška." Vladimíra Socha



Porovnejte Masopustní průvod v Němčicích  v roce 2023 a v roce letošním!




UPOZORNÉNÍ.  V pondělí dne 18. března v době od 10 hodin do 16 hodin bude mít místní televizní

převaděč v České Třebové na Jelenici - lokalita Výšina - výluku z důvodu údržby.


 

Připomeňme si videa Koncert učitelů ZUŠ 2024, 2023, 2020


 


Připomeňme si videa z loňského února a března 2023


Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje. Byl doplněn již 30. soubor - Stránky o Vladimíru Páclovi...