ČtD 70/2024   Pondělí 11. března 2024 



Bez komentáře. Obrázek Pavla Langhanse je nejen aktuální, ale také pravdivý.  Může pomoci tomu, aby si někdo všiml,. že silnice přes Českou Třebovou potřebuje důkladnou rekonstrukci a  změnu přístupu k vyřešení.  Články v krajské mutaci idnes.cz hodnotí výmoly všude možně, ale žalostné situace v České Třebové si nevšímají. (mm)

Nové video Českotřebovského deníku :
Předání čestného občanství PhDr. Josefu Zavřelovi

V pátek 8. března před polednem se v obřadní síni českotřebovské radnice konala slavnost předání čestného občanství českotřebovskému rodákovi žijícímu v Praze, panu PhDr. Josefu Zavřelovi. Předání se konalo za přítomnosti kompletního vedení města Česká Třebová, také širší rodiny Dr. Zavřela a také navrhovatelů Mgr. Magdalény Peterkové, Mgr. Josefa Menšíka a Mgr. Milana Mikoleckého na nejvyšší ocenění, které naše město uděluje.   "Z předání diplomu osvědčujícího čestné občanství města mám velkou radost, jsem rád, že mě Třebováci vzali mezi sebe, což mám ode dneška takto potvrzeno. Děkuji všem, kteří se podíleli na jeho prosazení, panu starostovi, radě města i zastupitelům, kteří jmenování schválili. Získání takového ocenění je pro mne velká čest," řekl Josef Zavřel pro Českotřebovský deník.
Video je také publikováno na youtube kanálu Českotřebovského deníku ZDE

Z HOKEJBALU:
PRVNÍ KOLO A PRVNÍ JARNÍ VÝHRA LOKOMOTIVY

V neděli 10. března hostila v domácí aréně v Benátkách hokejbalový tým Ježci Heřmanův Městec v 1. jarním kole I. hokejbalové ligy.  Výchozí pozice do jarních bojů velí bojovat hned od začátku a ono se to dařilo! Hned v 2, minutě hry však soupeř využil příležitost a ujal se vedení, aby však v druhé třetině se skóre rychle obrátilo. Díky brankám  Michaela mrštného a Zdeňka Smutného dosažených  rychle za sebou během 21. minuty využila Lokomotiva přesilovku a ujala se dokonce vedení. Do konce druhé třetiny jej pak udržela. Ve třetí třetině nejdříve Ježci  vyrovnali na 2.2, ale ve 40- minutě pak Cvejn poslal Lokomotivu znovu do vedení, a to pak vydrželo až do závěrečného klaksonu. Přišlo 93 diváků.
Ježci z Heřmanova Městce hrát hokejbal umí, v tabulce I. ligy jsou v popředí. Proto je jejich porážka příslibem, že se Lokomotivě už přestane lepit smůla na paty, že mají nováčkovskou daň už zaplacenou a nyní se budou postupně odlepovat ode dna tabulky. Po dnešní výhře již předstihli poslední tým Malenovice, který prohrál s Kometou Polička. A  právě Kometa Polička nás čeká v příštím kole 17. března na jejich hřišti. Bude to těžká zkouška.
Dalším soupeřem o týden později budou Malenovice u nás doma... Foto Českotřebovský deník.  (mm)
   Kuželky II. liga  Lokomotiva porazila v domácí kuželně Luhačovice 5 : 3
 

VOLEJBAL - II. liga žen

Ženy Sokola Geodézie Česká Třebová  hrály v sobotu 9. března v Brně dva zápasy s družstvem VK Brno B.  Byla to bitva nevídané, ve dvou zápasech bylo třeba odehrát 10 setů! Naštěstí oba zápasy dopadly pro českotřebovské volejbalistky dobře, získaly dvě vítězství 2 : 3 a 2 : 3. získaný bodový zisk stále postačuje na udržení 2. místa v druholigové tabulce, i když další tým ČVUT Praha se přiblížil již na jednobodový odstup. Protože o prvním místě Nového Veselí již není pochyb, tak  s boj soustředí o druhou pozici v tabulce. A to bude právě v dalším víkendu v domácí tělocvičně Na Skále, kde bude Sokol Česká Třebová hostit v předposledním, dvojkole  soupeřky týmu ČVUT  Praha, usilující také o získání  druhého místa. Bude to zřejmě rozhodující bitva, proto se očekává velký zájem veřejnosti.
Přijďte za týden povzbudit českotřebovské sokolky v boji  o stříbrné medaile!

V Ústeckém muzeu začala reprezentativní výstava Quida Kociána

V městském muzeu v Ústí nad Orlicí byla slavnostně zahájena výstava Quido Kocián – dílo posedlé krásou.Jde o reprezentativní výstavu mistrovských děl ústeckého rodáka, sochaře a pedagoga Quida Tomáše Kociána (* 7. března 1874 Ústí nad Orlicí, † 3. ledna 1928 Hořice v Podkrkonoší), která byla uspořádána u příležitosti 150. výročí Mistrova narození. Vernisáže se zúčastnila i Kociánova rodina a autor výstavy, akademický sochař Igor Kitzberger, jehož mnohaletá sběratelská a restaurátorská činnost vedla k vytvoření největší sbírky Kociánových děl.
Vernisáž se těšila velkému zájmu návštěvníků. Její program zpestřil jazzový hráč na kontrabas František Uhlíř se zpěvačkou Marcelou Bártovou a klavíristou Janem Hrodkem.
U příležitosti konání výstavy byl vydán graficky kvalitní katalog vystavených děl, který bude pro zájemce k dispozici v pokladně muzea. Výstava Quido Kocián – dílo posedlé krásou potrvá v ústecké Hernychově vile do 25. srpna 2024. Doplní ji doprovodné programy.  Zdroj Muzeum Ústí n.O.

Kraj plánuje další investice do Chrudimské nemocnice

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a náměstkyně hejtmana Michaela Matoušková jednali společně s generálním ředitelem Nemocnice Pardubického kraje a.s. Tomášem Gottvaldem se starostou Chrudimi Františkem Pilným o dalším rozvoji Chrudimské nemocnice.
Vedení kraje i nemocnic seznámilo starostu Pilného s investiční aktivitou nejen do budov, ale také do přístrojového vybavení často s využitím evropských fondů v rámci Integrovaného regionálního operačního programu či programu REACT-EU.
„V rámci programu REACT-EU jsme nežádali jen na budovy centrálních urgentních příjmů v Pardubické a Orlickoústecké nemocnici, které jsou samozřejmě nejvíce na očích, ale v rámci Chrudimské nemocnice jsme získali téměř 100 milionů korun na modernizaci přístrojového vybavení,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Podle náměstkyně hejtmana Michaely Matouškové plánuje kraj investovat do Chrudimské nemocnice i nadále. Jednou z nejbližších investic je rozšíření parkování. „V únoru jsme schválili vybudování 87 parkovacích míst za 5,6 milionu korun včetně daně. I s ohledem na pacienty jsme se snažili najít prostor, který je uvnitř nemocničního areálu s návazností na stávající parkovací plochy,“ sdělila Michaela Matoušková.
Kromě již schválené investice byla řeč také o zajištění ubytovacích kapacit. „Investovat do stávající ubytovny se nám nejeví jako ideální varianta. Mohli bychom spíše pro naše zaměstnance získat několik malometrážních bytů v blízkosti nemocnice, avšak mimo její areál. V tomto, společně se zajištěním školek či škol pro děti nám může pomoci právě město,“ řekl hejtman, který zmínil také možnost investic do stravovacího provozu či společného příjmového pracoviště.
Důležitou proměnnou bude potenciální změna rozpočtového určení daní pro kraje. „Na celou řadu aktivit spojených s oblastí zdravotnictví není možné čerpat evropské dotace. Jedná se například do parkovací domy, ale například i právě ubytovací kapacity. Pokud by se podařilo změnit rozpočtové určení daní pro kraje, tak samozřejmě budeme mít výrazněji rozvázané ruce pro tyto typy investic z vlastních zdrojů krajského rozpočtu,“ doplnil hejtman Netolický.
Poznámka:. Příčinou jednání bylo zřejmě nedorozumění, které vzniklo publikováním textu chrudimského starosty na facebooku.  Píše o tom David Půlpán v Mladé frontě DNES ZDE


Bazén v Dobrušce dosluhuje

Budova krytého plaveckého bazénu v Dobrušce na Rychnovsku je stará víc než 40 let a potřebuje nutně opravit. Rekonstrukce by měla stát 400 milionů korun, což si radnice podle svých slov nemůže dovolit.  Zdroj: Orlický.net.
Opravu 400 milionů? A co třeba postavit nový? Bazény se nám nějak sypou. Připomeňme nedávnou přestavbu bazénu ve Vysokém Mýtě, jednou z prvních v regionu. Dále současnou přestavbu bazénu ve Svitavách, plánovanou rekonstrukci v České Třebové. Ten původní krytý bazén byl otevřen v r. 1982 a jistě se projevilo i to, že musel být postaven v akci Z.  Proto již byla první rekonstrukce na přelomu století.  Ústecký bazén byla zase postaven jako "plavecká učebna" v rámci občanské vybavenosti sídliště, tedy ze státních prostředků. Už také prošel rekonstrukcí. Jen v Litomyšli mají bazén relativně nový, v okolí nejnovější...


Hrajeme doma -  koncert žáků se svými  rodinnými příslušníky 

Tradiční koncert "Hrajeme doma"  ZUŠ se konal ve středu 6. března. V 13 programových číslech koncertu vystoupili žáci českotřebovské ZUŠ se svými rodinnými příslušníky.  Tak zde letos např. ve 13 programových číslech vystoupilo 6 tatínků, 6 maminek a také jeden dědeček. Sourozenecké skupiny nepočítaje. Celkem letos vystoupilo 30 rodinných příslušníků a s nimi také i někteří vyučující ZUŠ. Koncert Hrajeme doma  je zachycen jak na fotografiích s odkazy na videoukázky z vystoupení.
Bude také jako stream koncertu na webu Českotřebovského deníku. Další snímky  najdete za facebooku základní umělecké školy Česká Třebová.  Na webu Českotřebovského deníku bude zveřejněn také kompletní videozáznam, podobně jako v minulých letech.  Odkaz na foto & video reportáž ZDE

 

Cyklus přednášek ŽIVÁ ZAHRADA pokračuje po jarních prázdninách

V úterý 19. března se bude konat další přednáška Mgr. Kateřiny Geržové – „Léčivé rostliny v současném životě a v zahradě. “  Botanička, fytoterapeutka, bylinkářka K. Geržová představí témata Pěstování a sběr léčivek, Zpracování bylinek, Nebezpečné a falešné informace, Civilizační problémy a bylinky.   Více  na videu  ZDE

Mineralogický klub hlásí:
Přednáška z paleontologie 
bude velmi zajímavá!

Dovoluji si pozvat všechny zájemce na přednášku RNDr. Vladimíra Sochy, která se uskuteční ve středu 20. března v 17 hodin v přírodovědné pracovně ZŠ Habrmanova v České Třebové. Milan Michalski

   " V těchto dnech a týdnech si připomínáme již 200. výročí vědeckého objevu dinosaurů - fascinujících druhohorních plazů, kteří ovládali souše naší planety po nepředstavitelně dlouhou dobu zhruba 150 milionů let. Jak byli tedy dinosauři objeveni, vědecky rozeznáni a jakými směry se ubíral jejich výzkum v oněch dvou stoletích? O tom a mnohem dalším bude pojednávat tato přednáška." Vladimíra Socha



Porovnejte Masopustní průvod v Němčicích  v roce 2023 a v roce letošním!



UPOZORNÉNÍ.  V pondělí dne 18. března v době od 10 hodin do 16 hodin bude mít místní televizní

převaděč v České Třebové na Jelenici - lokalita Výšina - výluku z důvodu údržby.


 

Připomeňme si videa Koncert učitelů ZUŠ 2024, 2023, 2020


  
 


Připomeňme si videa z loňského února a března 2023


Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje. Byl doplněn již 30. soubor - Stránky o Vladimíru Páclovi...