ČtD 71/2024    úterý 12. března 2024 


Nákupní galerie v obchodní zóně získá 4 nové prodejní jednotky

Stavba započala koncem října, pracovalo se přes zimu a nyní se pracuje již uvnitř nových prodejních prostor. Které nové prodejny zde budou  mi známo není, jisté ale je, že dojde i k přestěhování jedné z prodejen do větších nově postavených prostor u silnice. Zvětší se i parkoviště, usnadní s přístup k prodejnám přímo z chodníku od hlavní silnice. Jistě to dlouho trvat nebude. 
Když jsem pořizoval hlavní fotku, nemohl jsem si nevšimnout hromady nepořádku kolem kontejnerů  na odpad, zřejmě tříděný.  Odvozu nezajišťuje - nevím proč - českotřebovská společnost Eko Bi, ale Ekola České Libchavy. Jenže nezvládá a tak hromada kolem kontejnerů stále úspěšně roste.  Je to na veřejném, ale soukromém pozemku, myslím, že by se to trpět nemělo. Jezdí se mnoho lidí z okolí a co si pak o nás a našem pořádku pomyslí, i když za to přímo nemůžeme.Myslím, že to je podnět pro městskou policii, která by se tím měla zabývat. Tento nepořádek tu není první den! (mm)

 Pěstování a sběr léčivek - přednáška v Ekocentru Podorlicko

Cyklus přednášek ŽIVÁ ZAHRADA, připravený ZO ČSOP Podorlicko bude v ekocentru pokračovat opět po jarních prázdninách v úterý 19. března další přednáškou.  Mgr. Kateřiny Geržové – „Léčivé rostliny v současném životě a v zahradě. “  Botanička, fytoterapeutka, bylinkářka K. Geržová představí témata Pěstování a sběr léčivek, Zpracování bylinek, Nebezpečné a falešné informace, Civilizační problémy a bylinky.   Více  na videu  ZDE

Součástí dubnového programu DDM bude CYKLOBURZA

DDM Kamarád pořádá cykloburzu – prodej kol a dalšího cyklo příslušenství, koloběžek, in-line bruslí, …
PŘÍJEM ZBOŽÍ – pátek 5. 4. 2024 9:00 – 12:00, 13:00 – 17:00
PRODEJ ZBOŽÍ – sobota 6. 4. 2024 8:00 – 13:00
VÝDEJ ZBOŽÍ – sobota 6. 4. 2024 13:00 – 14:00

SPORTOVNÍ RUBRIKA

FOTBAL: Pohárové čtvrtfinále v Ředicích dopadlo dobře  

Čtvrtfinálové pohárové utkání
 9.3.2024
Horní Ředice - FK Česká Třebová 2:2 (penalty 4:5)

Penalty:  4 : 5  (Vaňous, Kolář, Deml M., Novotný, Müller)
Sestava:   Hubálek – Šmíd, Deml M., Horák, Deml J. – Grepl (67. Fric), Müller, Krása (90. Kolář), Polášek (61. Klumpar) – Vaňous, Klímek (81. Novotný) 
Branky:  8.  – 1 : 0  14. –  1 : 1 Vaňous  36.  – 1 : 2  Polášek,  56. –  2 : 2    

Rozlosování jarní fotbalové sezóny Krajského přeboru

18. kolo   Česká Třebová  - Libišany   Sobota 16. 3. 2024 15:00
19. kolo  Česká Třebová - Lázně Bohdaneč  Sobota 23. 3. 2024 14:00
20. kolo Heřmanův Městec - Česká Třebová Sobota 30. 3. 2024 15:00
21. kolo Česká Třebová - Třemošnice  Sobota 6. 4. 2024 14:30
22. kolo  Vysoké Mýto B - Česká Třebová   Neděle 14. 4. 2024 16:30
23. kolo  Česká Třebová - Prosetín   Sobota 20. 4. 2024 17:00
24. kolo Horní Ředice - Česká Třebová   Neděle 28. 4. 2024 17:00
17. kolo  Litomyšl - Česká Třebová  Středa 1. 5. 2024 17:00
25. kolo  Česká Třebová - Lanškroun   Neděle 5. 5. 2024 17:00 
26. kolo  Svitavy -  Česká Třebová   Neděle 12. 5. 2024 17:00
27. kolo  Česká Třebová - Pardubičky  Sobota 18. 5. 2024 17:00
28. kolo  Moravany - Česká Třebová   Sobota 25. 5. 2024 17:00
29. kolo  Česká Třebová - Holice  Sobota 1. 6. 2024 17:00
30. kolo  Choceň - Česká Třebová  Sobota 8. 6. 2024 17:00
16. kolo  Česká Třebová - Přelouč   Sobota 15. 6. 2024 17:00



Chystá se zajímavý Cestovatelský večer – Nepál 

DDM Kamarád připravil cestovatelský večer na téma Nepál – Království MUSTANG stále žije.
Království Mustang je tak trochu jiný Nepál, než jaký ho znáte, či jak si jej představujete. Malé zapomenuté nepálské království na pomezí s Tibetem, patří k jednomu z posledních míst na naší planetě, kde se zachovala unikátní kultura Tibetského Buddhismu chráněná po staletí vysokou hradbou Himálaje se svými osmitisícovými vrcholy Annapurnou a Dhaulághirí. Byla to právě odlehlost a nedostupnost, díky které nepálský král uznával Mustangu status nezávislého království až do roku 2008. Zároveň však král nepovolil jedinému cizinci vstoupit na toto území až do roku 1991. Hlavní město království, Lo Mantang, úzkostlivě obehnán masivními hradbami, je se svými 800 obyvateli patrně nejmenším hlavním městem světa.
Akce se bude konat ve čtvrtek 4. 4. 2024 v 18:00 v DDM Kamarád (Sadová 1385) Česká Třebová.  Uvádí: Robert Bazika

Přednáška – Kurz pečení chleba s Janou Berkovou

KVÁSEK – PŘÍPRAVA CHLEBA – OCHUTNÁVKA
Tradiční chleba i bez lepku. Odnesete si 12letý kvásek, osvědčený recept na chleba, rady a kváskovou vášeň!
Nakoupíte si kváskové kuchařky a užitečné věci na pečení.
Cena: 570 Kč při platbě předem na účet, nebo v den konání na místě 650 Kč v hotovosti. (V ceně je zahrnuto lektorné, energie, kvásek s návodem, ochutnávka).
Počet míst je omezen.  Další informace vám zašleme po přihlášení.
Přihlásit se můžete pouze elektronicky na stránkách ddmkamarad.eu Pro bližší informace volejte 732 286 192.

V neděli 17. března zahájí skutečský festival Václav Hudeček

Devatenáctý ročník festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč nezahájí nikdo menší než Václav Hudeček – sólista prestižních světových orchestrů, držitel řady významných ocenění a zázračného talentu, který se stal světovou houslovou legendou. V popředí české klasické hudební scény stojí přes padesát pět let a čas mu nijak neubírá na umění, ani charismatu. Zahajovací koncert v Kulturním klubu Skuteč provede v neděli 17. března společně s brněnských smyčcovým souborem Musici Boemi.
V podání jmenovaného souboru zazní v první části koncertu nejprve Mozartova Malá noční hudba. V druhé polovině návštěvníci uslyší jedno z nejslavnějších děl barokního génia Antonia Vivaldiho s vynikajícím Václavem Hudečkem. Právě jeho nahrávka Čtvera ročních dob je nejúspěšnějším titulem vzniklým po listopadu 1989 a interpret za ni v roce 1997 obdržel platinovou desku.
Zahajovací koncert tak slibuje jak posluchačsky atraktivní a vyhledávaný program, tak skvělé umělecké provedení. „Václava Hudečka jsme v rámci festivalu přivítali poprvé v roce 2012, kdy vystoupil v kostele na Chlumku v Luži. Podruhé to bylo v roce 2015, kdy si ve Skutči zahrál s orchestrem Komorní filharmonie Pardubice. Máme velkou radost, že ho nyní můžeme přivítat do třetice. Je to výjimečný a velice srdečný a sympatický umělec, což publikum vycítí a koncerty tak bývají opravdu jedinečné,“ říká k programu Lenka Frídlová z pořadatelského týmu. To houslista potvrdil i v jednom z rozhovorů, kdy na otázku ohledně své vstřícnosti a dobrosrdečnosti odpověděl: „Mám úžasnou ženu, vyženil jsem skvělou rodinu a máme věrné přátele. Dělám práci, která mě naplňuje. Jsem šťastný člověk.“
Festival Tomáškova a Novákova hudební Skuteč nabízí až do 12. května celkem 11 koncertů a představení, nejen ve Skutči, ale i v blízkém okolí. Podrobnosti lze najít na webu www.hudebniskutec.cz.


Na kyberbezpečnost se musí myslet i ve zdravotnictví, kraj proto plánuje investice za více než 60 milionů

Náš svět se neustále digitalizuje a propojuje. Kromě značných výhod to ale s sebou přináší i možná rizika. Před kyberútočníky se musí chránit i zdravotnická zařízení, Pardubický kraj proto za přispění dotace z Evropské unie plánuje zvýšení zabezpečení vnitřních systémů v Léčebně dlouhodobě nemocných Rybitví, Odborném léčebném ústavu Jevíčko, Albertinu v Žamberku, Nemocnici následné péče Moravská Třebová, Vysokomýtské nemocnici a Rehabilitačním ústavu Brandýs nad Orlicí.
Podobný projekt se v minulosti realizoval ve všech zařízeních Nemocnice Pardubického kraje, nyní přichází řada na další instituce. „V plánu je nejprve kybernetický bezpečnostní audit za necelé tři miliony korun, na jehož základě vznikne seznam opatření a návrhů na zlepšení. Ta se následně budou zavádět do praxe, a to souběžně s auditem již v průběhu letošního a příštího roku. Považuji za nesmírně důležité, že se koncepčně a systematicky zlepšujeme v oblasti kybernetické bezpečnosti u našich zřizovaných organizací ve zdravotnictví. Jak ukázaly případy po celém světě, i ony se mohou stát terčem cílených útoků, protože jsou součástí kritické infrastruktury a navíc disponují řadou zneužitelných údajů. Z těchto důvodů reagujeme na neustálý vývoj v oblasti IT a chceme být připraveni na to, že i naše nemocnice se mohou stát cílem hackerů. Celkem plánujeme na zvýšení bezpečnosti vynaložit téměř 63 milionů korun,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková k iniciativě Pardubického kraje.
Následné zavádění nových opatření nemusí krajská samospráva hradit pouze ze svého rozpočtu, s financováním totiž pomůže Evropská unie. „Pro kyberbezpečnost našich zdravotnických zařízení se nám podařilo získat 42,5 milionu korun z Integrovaného regionálního operačního programu, takže z vlastních zdrojů kraj vydá pouze zhruba třetinu nákladů. Zkrátka aktivita v hledání dotačních titulů a příprava portfolia kvalitních projektů se nám vyplácí, náš kraj je v tomto jedním z nejúspěšnějších v celé republice,“ dodává radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Ladislav Valtr.  TZ

Jaká bude sezóna na zámku v Litomyšli

Na zámku Litomyšl bude sezona zahájena s nabídkou základního i výběrového okruhu, návštěvníky také čeká zcela nová pokladna i sociální zázemí. Francouzská zahrada a část parku zůstane uzavřena, neboť zde pokračuje rozsáhlá stavební obnova. V současné chvíli mohou návštěvníci vidět i kompletně rekonstruovanou střechu a komíny na celém objektu, od června zde budou i nové prohlídkové okruhy v souvislosti s ukončením projektu IROP. Pokračuje zde obnova a restaurování sgrafitové výzdoby a také obnova Panského dvora - tento projekt, financovaný z programu SMVS a obsahující i vytvoření další prohlídkové trasy se zaměřením na divadelní kulturu v dobách aristokracie, bude kompletně ukončen v roce 2027. 
Informace k obnovám zde: https://www.zamek-litomysl.cz/cs/stavebni-obnova-zamku
Národní festival Smetanova Litomyšl se bude konat v náhradních prostorách města Litomyšl

Mineralogický klub hlásí:
Přednáška z paleontologie 
bude velmi zajímavá!

Dovoluji si pozvat všechny zájemce na přednášku RNDr. Vladimíra Sochy, která se uskuteční ve středu 20. března v 17 hodin v přírodovědné pracovně ZŠ Habrmanova v České Třebové. Milan Michalski

   " V těchto dnech a týdnech si připomínáme již 200. výročí vědeckého objevu dinosaurů - fascinujících druhohorních plazů, kteří ovládali souše naší planety po nepředstavitelně dlouhou dobu zhruba 150 milionů let. Jak byli tedy dinosauři objeveni, vědecky rozeznáni a jakými směry se ubíral jejich výzkum v oněch dvou stoletích? O tom a mnohem dalším bude pojednávat tato přednáška." Vladimíra Socha



Porovnejte Masopustní průvod v Němčicích  v roce 2023 a v roce letošním!



UPOZORNÉNÍ.  V pondělí dne 18. března v době od 10 hodin do 16 hodin bude mít místní televizní

převaděč v České Třebové na Jelenici - lokalita Výšina - výluku z důvodu údržby.


  


Připomeňme si 2 roky stará jarní videa z roku 2022


Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje. Byl doplněn již 30. soubor - Stránky o Vladimíru Páclovi...