ČtD 84/2024   pondělí 25. března 2024 



Tenisový turnaj kategorie A staršího žactva dospěl k semifinále

Tenisová hala Za Vodou v České Třebové se stala již třetí rok po sobě hostitelkou prestižního halového turnaje starších žáků kategorie A. Jde o jeden ze tří tenisových turnajů této kategorie, další se konaly v Praze a v Karlových Varech.  Tenisový klub  se snaží pro tenisty z celé republiky připravit co nejlepší podmínky. A navíc má Česká Třebová má na turnaji svoje želízko v ohni – nadějného tenistu Matyáše Maršíka. V neděli 25. března se hrála spousta zápasů: především všechny zápasy druhého kola dvouhra a potom i čtvrtfinále. Tím byly určeny dvě semifinálové dvojice.
Také turnaj ve čtyřhře je odehrán až  k semininále. Zde postupují do semifinále  nasazené dvojice bez překvapení.  Jako jednička je Maršík-Luxa, která však podle dosud vyplněného pavouka do hry nezasáhla.  Další semifinalisté jsou  Jaroš / Drlík, Zeman / Mikeš a Ježek / Pšeničný. Finále dvouhry by se mělo hrát v úterý dopoledne.
Sledujeme především jak dopadly zápasy českotřebovské naděje (startující v dresu Prostějova), tedy Matyáše Maršíka. Myslím, že můžeme být spokojeni a věřím, že je spokojen i Matyáš. Všechny soupeře, se kterými se v pavouku turnaje potkal vyprovodil z kurtu ve dvou setech.  Zatím hraje na jedničku: V 1. kole stačily na výhru na Jonášem  Rouskem dva sety 6:4 a 6:1,stejně jako ve druhém kole, kdy narazil na Vojtu Jaroše. To byly výsledky 6:3 a 6:1.  Ve čtvrtfinálovém duelu pak porazil Marka Mikeše také ve dvou setech 6:3, 6:2. Podle rozlosování se v pondělí dopoledne po deváté hodině bude hrát semifinále  s Davidem Drlíkem, nasazeným hráčem č. 3. a druhé semifinále obstarají nenasazení hráči Kačín a Zapský.  Z pavouku tedy definitivně vypadli nasazení hráči č. 2 a č. 4. Jako "dvojka" byl nasazen Tommy Luxa, který je současně partnerem Matyáše Maršíka ve čtyřhře.
 Pondělní program: 9:00 semifinále dvouhra Maršík-Drlík, Kačín-Zapský následuje semifinále čtyřhra finále čtyřhra

Bikerezort Peklák - proč nespustit jeho provoz dřív než od května?

Odpověď je na webu Peklak.cz - většina sjezdových linek prochází rekonstrukcí, navíc těžba dřeva atd. Skutečností však je, že tzv."Letní provoz" areálu u nás odstartuje snad nejpozději ze všech obdobných areálů v širokém regionu.  Namátkou vyberu areál Jedovnice, který je v provozu od 23. března,  Dolní Morava zahajuje provoz na zelený čtvrtek 28/3 s velikonočními prázdninami, podobně Rychlebské stezky. U nás prostě myslíme jinak. V jiných letech se opravdu na Pekláku ještě na první jarní den lyžovalo, ale letos to rozhodně nehrozí. Ani tratě nejsou  rozměklé natolik, že by to dělalo potíže a pokud někde snad ano, tak se dá tento úsek jistě vyřadit z provozu. Pravý důvod objevil na FB  Českotřebovského deníku "střítek Habešák"  Důvodem má být rozhodnutí, které vydal místní orgán ochrany životního prostředí, a v tomto textu je údajně stanoven  provoz areálu od 1.5.- 31.10. Důvodem má být  klid k vyvádění mláďat lesní zvěře. Ten ale jistě mláďátka nemají, neboť těžba dřeva probíhá ve velkém stejně jako další stavební práce. Jde vlastně o provoz o víkendech a to se zase v lese nepracuje, takže ani to bezpečnostní riziko střetu s technikou lesáků nehrozí.
Proč o tom psát, prostě počkáme. Nebo ne?  Jenže bikeři jsou natěšení, mnozí by přijeli raději k nám než na Dolní Moravu. Snahou města by mělo provoz areálu rozšířit, jen tak bude areál finančně soběstačný a více využit. Nejde mi do hlavy, proč právě u nás musíme být papežštější než papež  a vydávat rozhodnutí, které jinde nemají a nepotřebují je.  Chceme přece prosperující město s prosperujícím  Bikerezortem Peklák. Zimní problémy všichni chápeme. Myslím, že je v silách samosprávy města znovu uvedené rozhodnutí přehodnotit a posoudit, porovnat s jinými lokalitami a zjistit, v čem je to zdejší specifikum.  Nechceme být přece poslední! (mm)

Sportovní víkend  ve stručnosti

 Hokejbal - I. liGa:  Lokomotiva nabRala další body 

Lokomotiva Česká Třebová - Malenovice  4 : 2 (1:1, 1:1. 2:0)
Zápas v aréně v Benátkách se těšil velké pozornosti veřejnosti, Benátky byly zacpané parkujícími vozidly, na hřišti se hlasitě fandilo a hokejbalisté šli do boje plnou silou. Přišel jsem se na zápas podívat až na třetí třetinu a to byla hra opravdu ve varu, Lokomotiva právě dala ty rozhodující branky. Jednu dokonce v oslabení... 
První branku vsítili hosté v 5. minutě, za domácí potom stihl ještě  vyrovnat půl minuty před koncem Jakub Cvejn . V druhé třetině se pořadí branek obrátilo.  Nejdříve  skórovali domácí díky Janu Zahálkovi,  to hrála Lokomotiva přesilovku.  Vyrovnání pak přišlo o 4 minuty později a to nečekaně v době, kdy hosté hráli v oslabení. A tak začala 3. třetina za nerozhodného stavu 2:2.  Bojovalo se  naplno, nelze se divit vyloučení   Josefa Hynka v 36. minuta.  Byla to ovšem šťastná chvíle domácích, o pár vteřin potom  dal Cvejn třetí branku a Lokomotiva vedla 3:2. Vydrželo to až do konce a v poslední minutě navíc Josef Hynek využil přečíslení a přidal 4. branku. Hokejbalisté získali již druhé jarní vítězství a odlepili se ode dna tabulky. Během jara je ovšem čeká ještě hodně práce. Fotografie z třetí třetiny zápasu. Českotřebovský deník (Libor Vašina) zde také natáčel video.

Volejbal - 2. místo v II. lize, TEDY MEDAILE !

Včerejší zprávu o ukončení volejbalové soutěže II. ligy úspěšným zájezdem do Havličkova Brodu kde českotřebovské "geodetky" získaly potřebné tři poslední body do letošní ligové tabulky doplňujeme fotografiemi od starosty českotřebovského Sokola Ing. Michala Kadlece. K fotografii si zaslouží tým uvést celou soupisku pro letošní ligovou soutěž. Měla 36  kol a tak nejde jen o hráčky posledního kola:
Soupiska volejbalového týmu žen T.J. Sokol Geodézie Česká Třebová  Ehrenbergerová Pavla, Foldýnová Natálie Havránková Zuzana Horáková Iva Horáková Sára Horáčková Linda, Kaplanová Adéla Karanská Hana Klimková Linda Kovářová Hana Krejsová Pavlína Kubová Radka Polášková Eliška Tillingerová Kateřina Valterová Klára Voleská Kristýna Vávrová Pavlína Šemberová Martina Šindelářová Barbora Šplíchalová Veronika.
FOTBAL:  Začala také krajská I.B třída. Běčko hrálo ve Sloupnici

Sloupnice - FK Česká Třebová B  1 : 2 (1:1)  branky Foff v 36. minutě a v 83. minutě přidal 2. branku Adam Rybka
Semanín- Jehnědí  1 : 3  (1:3)  Jedinou branku Semanína dal v 13 minutě Jakub Nešický. 80 diváků.
Prvními zápasy  začala krajská I. B třída. Připomeňme, že po podzimu bylo Béčko FK Česká Třebová na 5. místě a Semanín na místě třetím. Nyní po 1. kole si místa vyměnily. ČTB je třetí, Semanín na 5. místě.

Basketbalová NEDĚLE  

Juniorky U19 hrály poslední zápas nadregionální ligy v táboře tamním týmem Medvědi. Forma ani štěstí je neopustila tak si připsaly poslední výrazné vítězství v tomto soutěžním ročníku  BK Medvědi Tábor -. SKB Česká Třebová  64: 82. Nejlepší hráčky byly tradičně Vendula Hrdličková 25 bodů a Veronika Hrdličková 23 bodů, dále N. Škeříková 14 bodů. Tím nadregionální liga tohoto ročníku 2023/2024 skončila. SKB Česká třebová sice měla ještě teoretickou naději na první místo v tabulce, ale to by bylo v případě vzácné souhry náhod.   Nakonec z toho je místo třetí, ovšem je to i tak velmi kvalitní výsledek podtržený dobrou hrou během celé soutěže. Jediné zaváhání, které může mrzet je při zápase v Děčíně, kam dojela děvčata hrát po zápase ve Varnsdorfu a to se projevilo. Válečnice Děčín  totiž v soutěži jinak neoslnily a jsou na předposledním místě tabulky. Kdyby tato prohra nebyla, tak by byl SKB Česká Třebová na prvním místě!  Uvádíme závěrečnou tabulku soutěže:
VIDEO: Starší žáci U15 hráli doma a v nadregionální lize porazili Chrudim 70: 39.
Do konce soutěže zde ještě zbývají dva zápasy v Holicích a doma s Havlíčkovým Brodem.  
Co říká tabulka: V naší  skupině F nadregionální ligy je SKB Česká Třebová na třetím místě, Na čele Týniště nad Orlicí, které však Českotřebováci před 14 dny dokázali (dokonce dvakrát) porazit a druhý Havlíčkův Brod.  Konkrétně se v této soutěži ukazuje, jakou velkou výhodou je mít v týmu vysoké hráče. I když třeba nejsou tak pohybliví a šikovní, tak dokážou pro tým  získat výhodu. To se projevuje právě u těch prvních týmu. Stačím,a aby vysoký hráč v sestavě chyběl a rázem podá tým jen průměrný výkon. Ze zápasu uvádíme dvacetiminutový záznam poslední třetiny zápasu.  Ukazuje se výhodné, mít k dispozici plný videozáznam zápasu. Záznam může být zdrojem poučení  pro tým, ale také pro posouzení férovosti hry. (mm)

KUŽELKY: hrálo se 20. kolo III. ligy. Lokomotiva vysoko porazila Bohumín

Do konce jarní části soutěže zbývají dvě kola. příští týden mají kuželkáři "velikonoční volno", Další týden 6., dubna jedou kuželkáři bojovat o body do Přemyslovic a v posledním kole o týden později 13. dubna budou v domácí kuželně hostit Spartak Bílovec. I zde nejsou v získání dalších bodů bez naděje. Ovšem na čelo tabulky se letos neprobojují.

Fler jarmark Česká Třebová 24. března - počasí moc jarní nebylo 

Klobouk domů před organizátory akce. Dokázali přivézt k nám do České Třebové zajímavý trh a naplnit náměstí návštěvníky.   Poprvé na Vánoce,  druhý nyní před velikonocemi. Škoda, že nebylo to opravdové jarní počasí, ale zima, foukalo a byly i studené přeháňky. Ale i tak to byla ukázka  dobré organizátorské práce. Věřme, že jsme se nesetkali z takovýmto řemeslným trhem naposledy.  Pro ty, kteří se nepřišli  na trhy ani podívat, natož něco koupit,  připravujeme s Martinem Šebelou fotoreportáž 


Koncert k 200. výročí narození Bedřicha Smetany  ADAMUSOVO TRIO
Česká Třebová, Malá scéna, čtvrtek 28. března 2024 v 19:00 hodin Více ZDE



Jak uspět v neziskovém sektoru? To bylo hlavní téma 23. krajské konference

Jak uspět v neziskovém sektoru? To bylo hlavní téma 23. Krajské konference neziskových organizací Pardubického kraje, která se uskutečnila v prostorách Skautského centra Vinice v Pardubicích. Tuto akci pořádá jednou za dva roky Koalice nevládek Pardubicka ve spolupráci s Pardubickým krajem.
Účastníci měli možnost načerpat nové informace
„Účastníci na konferenci měli možnost načerpat nové informace, a to jak ty aktuální, tak ty praktické pro jejich činnost a další rozvoj, neboť bez neziskových organizací by řada oblastí života vůbec nefungovala. Jako například sociální služby, oblast kultury, ochrany životního prostředí, pomoc ohroženým rodinám, nebo třeba volnočasové aktivity pro děti, rodiny či seniory,“ uvedl Pavel Šotola, radní Pardubického kraje pro sociální péči a neziskový sektor, který zároveň poděkoval neziskovým organizacím za dosavadní činnost i spolupráci. 
„Jak uspět v neziskovém sektoru? Je to podobné jako v životě. Někdy se něco podaří, jindy ne. Vybudovat úspěšnou neziskovou organizaci tak, aby měla důvěru, chce kus odvahy a práce. Mám velkou radost, že v Pardubickém kraji se neziskovému sektoru daří a rozvíjí se,“ sdělila senátorka a místopředsedkyně správní rady Koalice nevládek Pardubicka Miluše Horská.
Hejtman: „Neziskový sektor by si vyšší podporu zasloužil“
Vzácným hostem konference byl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Ten v úvodu zmínil, že oblast neziskového sektoru by mohla mít v budoucnu ještě větší finanční podporu. „Vzhledem k tomu, jak je v tuto chvíli nastaveno rozpočtové určení daní pro náš kraj, tak samozřejmě musíme nejprve zajistit primární úkoly kraje a investiční činnost do svěřených oblastí. Pokud by se nám podařilo získat výrazně více prostředků, tak určitě budeme schopni navýšit také podporu pro neziskový sektor a všechny projekty mimo těch tvrdých investičních. V tuto chvíli děláme maximum možného. Myslím, že neziskový sektor si to v našem kraji zaslouží a jsou kraje, které se od nás chtějí něco přiučit, což je vždy dobrá zpětná vazba,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Jak uspět u sponzorů a donátorů?
Jak uspět v komunikaci s případnými sponzory a donátory, nastínil výkonný ředitel společnosti eBRÁNA Martin Semerád. „Firmy by měly pomáhat dobrým věcem a řada z nich je tomu i nakloněna. Vždycky je důležité vytvořit si vztah s člověkem, který vás podpořil. Moc hezky funguje, když někomu dáme peníze a on nám pak sám od sebe dá vědět, jak akce nebo projekt dopadl a pošle nám třeba fotografie. Ideální je, když poděkování přijde přímo od těch, co náš dar využili,“ shrnul Martin Semerád.
Součástí konference byly i zajímavé workshopy na nejrůznější témata, jako jsou například lobbing, budování značky, archivace dokumentů, právní poradenství či tvorba tiskové zprávy. „Naší snahou bylo, aby informace na konferenci byly co nejvíce praktické,“ sdělila ředitelka Koalice nevládek Pardubicka Jana Machová.

U ekocentra Podorlicko je instalovaný PYTLOMAT

Pomozte při úklidu města nebo našeho okolí!


Ochránci přírody ZO ČSOP Podorlicko zde vyzývají občany k pomoci při jarním úklidu okolí. Za pomoc při úklidu a uložení odpadu na domluvených stanovištích nabízí odměnu. Navštivte Ekocentrum! Nevadí, že je uzavřené. To jsou jistě ochránci přírody někde v akci. Pro ostatní pomocníky připravili pytle na  sebraný odpad, také ochranné rukavice a pokyny, kde je možné a vhodné odpad uložit  na na mapě zde jsou vyznačena místa svozu, odkud bude odvezen.   Uklizené místo a výsledek můžete zdokumentovat,  dokonce za odměnu!

 

ODPADOVÁ SOUTĚŽ

Pokud zajistíte dokumentaci - vašeho úklidu a popis ukllizeného místa s fotografií  a místa svozu na fotografii a pošlete ji na adresu  prychnovka@gmail.com. budete si moci 9. dubna v 17:45 vyzvednout v ekocentru tašku  s věcnými odměnami.
Více na webu www.uklidmesvet.cz.
Fotografie: pytlomat a pokyny.

Svozová místa: 1. Křižovatka u letiště směr k Florianovi, 2. Kontejnerové stání Hliníky 3. Parkoviště Podhorka, 4. parkoviště naproti  Vodárně na Kozlovské ulici (nesprávně označené ORVOS)


Výstavy kurzů Univerzity třetího věku byly tři.   Všechny máme na videu:



Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje.