ČtD 85/2024   úterý 26. března 2024 


Tenisový turnaj kategorie A staršího žactva vrcholí

Tenisová hala Za Vodou v České Třebové se stala již třetí rok po sobě hostitelkou prestižního halového turnaje starších žáků kategorie A. Tenisový klub  se snaží pro tenisty z celé republiky připravit co nejlepší podmínky Je to turnaj starších žámků, mají tedy s sebou také doprovod. A ten nešetří chválou. Chálou na naši tenisovoulu, ale také na další podmínky, které pro sport v našem městě máme. Účastníci turnaje jsou většinou z větších měst, ale přestro nám závidí a oceňují co všechno pro sport v České Třebové děláme. 
V pondělí 25. března  byla na pořadu semifinálová utkání ve dvojhře  a potom také  semifinále a odpoledne také finále turnaje ve čtyřhře. Po 15. hodině již byly výsledky známé a byly předány poháry nejlepším dvojicím na turnaji čtyřhry. Na fotografii představujeme  finalisty - vítěznou i poraženou dvojici sympatických chlapců, kteří dali do boje vše co mohli.  Českotřebovský deník zaznamenal finálový zápas ve čtyřhře a během zítřka  bude publikován. Měl rychlý spád a byl hodně vyrovnaný. V prvním setu vyhráli pozdější vítězové 7 : 5, ve druhém bylo vše obráceně, podlehli  3 : 6 a pak se hrála zkrácená hra, ve které byla šťastnější dvojice  Soukup - Jourdren (na fotografii vlevo). Snad dokázali využít svou větší výšku.
Česká Třebová má na turnaji svoje želízko v ohni – nadějného tenistu Matyáše Maršíka. Jak si vedl v semifinále v singlu? 
Svou roli zvládl.   Zápas již byl publikován na videu. Po prvním setu , kdy  zvítězil 6:0m se však dostal v druhém setu do problémů se servisem.  Zápasil však statečně a nakonec vyhrál i druhý set v poměru 6:4.  Nastoupí v úterý v 10 hodin ve finále proti  Tobiášovi Zapskému (Sparta Praha). Také tento zápas budeme zaznamenávat, bude to ukázka zápasu dobré úrovně.  
Ve čtyřhře se však Matyášovi Maršíkovi nedařilo, společně s Tommy Luxou z Prahy hrál jen jediný nevydařený zápas. Potom se soustředil na důležitější turnaj v dvouhře. 


Do 8. dubna můžete hlasovat v rámci III. ročníku participativního ročníku

Na přelomu minulého a letošního roku probíhal navrhovací proces, v rámci kterého bylo možné přihlásit svůj projekt do III. ročníku participativního rozpočtu. Po následné kontrole proveditelnosti do hlasování prostupují čtyři projekty v kategorii malé a tři projekty v kategorii velké. Hlasování bude probíhat od pondělí 25. března do pondělí 8. dubna pomocí elektronického i tištěného formuláře. Následně budou veřejnosti prezentovány výsledky hlasování a stanoven finální seznam vítězných projektů. K samotné realizaci bude přistoupeno do konce letošního roku.
Hlasování mezi vybranými návrhy bude probíhat elektronicky pod odkazem ZDE:
https://www.munipolis.cz/.../participativni-rozpocet-2024
Hlasovat můžete také písemně prostřednictvím tištěného formuláře. Ten je možné odevzdat na níže uvedených místech.
Podatelna v přízemí Městského úřadu Česká Třebová, Staré náměstí 78,
provozní doba: PO 8:00-17:00, ÚT 8:00-15:00, ST 8:00-17:00, ČT 8:00-15:00, PÁ 8:00-14:00
Turistické informační centrum na recepci městského muzea, Klácelova 11, provozní doba: ÚT až NE 8:00-18:00
Oddělení pro dospělé v hlavní budově městské knihovny, Smetanova 173, provozní doba: PO až PÁ 8:00-18:00, SO 8:00-11:00
Oddělení pro dospělé v pobočce městské knihovny na Parníku, Ústecká 161,
provozní doba: PO 8:00-11:30 a 12:30-18:00, ČT 8:00-11:30 a 12:30-17:00
Místní pobočka knihovny, Skuhrov 48, provozní doba: ÚT 17:00 – 19:00, PÁ 16:00 – 19:00
Hospůdka U Sitařů, Kozlov 1, provozní doba: ST 17:00 – 22:00, PÁ 17:00 – 23:00, SO 14:00 – 22:00 NE 14:00 – 21:00
Budova bývalé školy, Svinná 19, provozní doba: ST, PÁ, SO, NE 18:00-21:00
Každý hlasující bude mít dva kladné hlasy a jeden negativní hlas v každé kategorii. Celkem tedy může udělit čtyři kladné hlasy a dva hlasy negativní. Za každý kladný hlas bude projektu připočítán jeden bod. Za každý negativní hlas mu bude půl bodu odečteno. Hlasovat mohou pouze fyzické osoby starší 15 let s trvalým pobytem v České Třebové.



Koncert k 200. výročí narození Bedřicha Smetany  ADAMUSOVO TRIO
Česká Třebová, Malá scéna, čtvrtek 28. března 2024 v 19:00 hodin Více ZDE



Zahájení turistické sezony na tvrzi Bouda  bude v pátek 19. dubna 2024 od 10 hodin v prostorách tvrze. Součástí setkání bude také představení a křest nové publikace Eduarda Stehlíka s názvem Pohraniční pevnosti v Pardubickém kraji.

Výstavy kurzů Univerzity třetího věku byly tři.   Všechny máme na videu:



V Odborném léčebném ústavu v Jevíčku se trvale investuje.
Na řadě je parkoviště 

Uplynulo jen několik týdnů od chvíle, kdy v Odborném léčebném ústavu v Jevíčku slavnostně představili veřejnosti nový unikátní rentgen, a už se tam připravují další nutné investice. Kvůli tomu do zdravotnického zařízení zavítal v březnu první náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš. Ten s vedením probíral záměr na rekonstrukci parkoviště, obnovu silnice podél areálu i lepší autobusové spojení pro pacienty z okolních obcí.
Špatný stav parkoviště u hlavního vstupu do areálu nedělá léčebně dobrou vizitku. Pardubický kraj proto připravuje jeho rekonstrukci. „Na jednání jsme se shodli, že toto bude naše priorita, protože stav povrchu je opravdu špatný. Necháme zpracovat projekt na opravu parkovací plochy, náklady odhadujeme někde kolem pěti milionů korun. Zároveň bychom rádi vybudovali i cestu vedoucí z parkoviště kolem léčebny. Pokud se nám podaří najít shodu s majiteli pozemků, chceme tam udělat komunikaci s novým povrchem, která by mohla léčebně umožnit budoucí rozvoj, například vybudování další parkovací plochy v zadní části areálu. S vedením máme shodu na tom, že po investicích do zdravotnictví je nyní na čase pohnout se stavem infrastruktury a chceme jim v tom vyjít vstříc,“ sdělil náměstek Kortyš.
 Na jednání s vedením ústavu se intenzivně řešila i dopravní obslužnost do areálu, která by se mohla do budoucna zlepšit. „Pardubický kraj prověří možnosti, jak lidem z okolních obcí ulehčit cestu k nám nebo do centra Jevíčka. Jednou z variant je mít kyvadlovou dopravu, která by alespoň v dopoledních hodinách svážela a odvážela do léčebného ústavu pacienty, protože právě mezi šestou až dvanáctou hodinou je po péči největší poptávka. Uvidíme, jak dopadne analýza dopravní obslužnosti, která nám má ukázat možné řešení,“ řekla ředitelka Odborného léčebného ústavu v Jevíčku Naděžda Ivkovičová.
Kraj do jevíčského ústavu dlouhodobě investuje
Pardubický kraj se dlouhodobě snaží o rozvoj tohoto zdravotnického zařízení, investice do parkoviště a dalších dopravních záležitostí budou navazovat na již realizované projekty z posledních let. „Do Odborného léčebného ústavu v Jevíčku investujeme v posledních letech nemalé finanční prostředky. Jednalo se například o opravu historických dřevěných leháren, přeměnu bývalého dětského na pavilon plicní rehabilitace, opravu střechy a energeticky úsporná opatření v budově administrativního a stravovacího úseku. Následně jsme provedli zateplení pavilonu S a na podzim loňského roku jsme v tomto pavilonu dokončili kompletní modernizaci pokojů a vybudování nového hygienického zázemí u pokojů. Celkem jsme takto investovali přes 170 milionů korun,“ vyjmenoval již dokončené záměry hejtman Martin Netolický s tím, že došlo i k opravě příjezdové cesty k ústavu.
Unikátní rentgen používá umělou inteligenci
Zatím poslední velkou investicí, na které se Pardubický kraj podílel společně s Odborným léčebným ústavem v Jevíčku, bylo pořízení nového rentgenu za téměř 7 milionů korun. Slavnostní uvedení do provozu se uskutečnilo na konci února. „Původní zařízení bylo více než 20 let staré, nebylo plně digitální, ale hlavně již bylo velmi často mimo provoz. To jsme změnili. Nový rentgen navíc bude umět využívat umělou inteligenci k vyhodnocení snímků, což bude velká pomoc a podpora diagnostiky snímků u pacientů s plicními diagnózami. Tento rentgen je prvním svého druhu v celé Evropě a jeho další výhodou je, že pacienta zvládne vyšetřit za využití daleko menší dávky záření, než tomu bylo dosud. Velký přínos bude mít pro imobilní pacienty upoutané na lůžko či vozík, kteří se již nebudou muset přesouvat na rentgenový stůl,“ uvedla náměstkyně pro zdravotnictví Michaela Matoušková k pořízení nového vybavení.

Zneužívání linek tísňového volání narůstá  

V sále Rady Pardubického kraje se uskutečnilo 4. řádné jednání Bezpečnostní rady Pardubického kraje, jejímž předsedou je hejtman Martin Netolický. Součástí jednání byly pravidelné zprávy o připravenosti a činnostech hasičů, policie, záchranné služby a krajského vojenského velitelství. Řeč byla také o výskytu ptačí chřipky v Pardubickém kraji či o současné epidemiologické situaci v regionu.
Zástupci složek integrovaného záchranného systému se shodli, že dochází k nárůstu zneužívání jednotlivých tísňových linek. „Jedná se o velmi neblahý trend, se kterým se setkává jak policie, hasiči, tak i naše zdravotnická záchranná služba. Jen ta například v loňském roce přijala 69 tisíc tísňových volání v rámci linky 155 nebo přepojené hovory z linky 112. Každé zneužití volání nebo výjezd záchranářů k případům, které nevyžadují ošetření, může znamenat, že záchranáři budou chybět tam, kde jsou skutečně potřební,“ řekl hejtman a předseda krajské bezpečnostní rady Martin Netolický.
Tématem jednání byla také přeshraniční spolupráce mezi českými a polskými záchranáři. Náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková informovala, že prozatím není tato dohoda na úrovni států podepsána. „Čeští záchranáři mohou na polskou stranu přijet, ale nemohou zasahovat a ošetřovat pacienty, což je paradoxní situace. Problémem je schválení spolupráce na polské straně, což je situace, kterou bohužel nejsme schopni ovlivnit, i když na problém upozorňujeme,“ informovala Matoušková.
Bezpečnostní rada řešila také taktická a součinností cvičení orgánů krizového řízení a složek IZS. „V letošním roce jsou plánována tři velká cvičení. Jedná se o cvičení s tematikou aktivního útočníka, pouličního násilí a velké dopravní nehody. Každé toto cvičení má smysl, i když si samozřejmě všichni přejeme, aby tyto situace nenastávaly,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že detaily jednotlivých cvičení prozatím nebudou s ohledem na přípravy zveřejněny.
Ředitel Krajské hygienické stanice Pardubického kraje Lukáš Kristl informoval o aktuálním výskytu černého kašle, kdy v tuto chvíli není na úrovni, kdy by bylo nutné vyhlásit stav epidemie, a všechny případy jsou řešeny individuálními protiepidemickými postupy.
„Od počátku letošního roku k dnešnímu dni bylo na území Pardubického kraje zaznamenáno celkem 339 případů onemocnění černým kašlem. Počet onemocnění na 100 tisíc obyvatel se neblíží počtu, při kterém by bylo nutné zvažovat vyhlášení plošných protiepidemických opatření. Každý případ je řešen individuálně v rámci protiepidemického šetření, při kterém se hledá zdroj nákazy a vyhodnocují se rizika dalšího přenosu onemocnění. Po provedeném šetření a zvážení rizik, v nutných případech nařizuje krajská hygienická stanice protiepidemická opatření,“ uvedl Lukáš Kristl s tím, že aktuální informace k výskytu černého kašle jsou k dispozici na stránkách Státního zdravotního ústavu - https://szu.cz/temata-zdravi-a-bezpecnosti/a-z-infekce/p/pertuse/aktualni-epidemiologicka-situace-ve-vyskytu-cerneho-kasle-v-cr/

Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje.