ČtD 88/2024   pátek 29. března 2024 


Začínají velikonoce - svátky  jejichž význam jsme vlastně zaměnili

Jde o církevní svátek, navíc pohyblivý,  který má mnoho tradic, které nyní vykládáme jinak. Možná  to vlastně jsou svátky jara, ale jejich význam je přece daleko větší než si připouštíme. Zatímco Vánoce spojujeme s  narozením jezulátka, tak o významu velikonoc a jednotlivých dnů ve velikonočním týdnu mnoho nevíme a líbí se nám hlavně to, že jde o "svátky jara". Z jara přece musí mít radost každý. 
Zítra je Velký pátek, svátek s jasným významem. Můžeme si ho připomenout odpoledne od 15 hodin na ekumenické velikonoční cestě. Začíná na Trávníku u Vyskočilovy vily, kde je sídlo Československé církve husitské  a skončí na řadě zastavení u nejstarší památky východních Čech u rotundy sv. Kateřiny. Má být pěkné počasí, tak jsem zvědav kdo si křesťanský význam velikonoc přijde připomenout. Nebo dnes už není na takové věci čas ani o státním svátku?
Na velký pátek se  otevírají se také poklady - tak hledejme!  Více ZDE

Tenisový turnaj kategorie A staršího žactva videozáznamy zápasů

Finále dvouhry - Finále čtyřhry - Semifinále dvouhry a 1. kolo dvouhry Maršík - Rousek. Připravujeme ohlédnutí za turnajem.

Ještě si připomeňme tenisová videa 2023, to se Matymu Maršíkovi nedařilo...


Českotřebovský ÁMOS 2024 - videozáznamy z let 2021 - 2024


Velikonoční laťka na Habrmance po sedmé - také na videu

  Učitelé tělesné výchovy nominovali nejúspěšnější chlapce a dívky v hodinách tělocviku a ti se mezi sebou utkali ve středu 20. 3. 2024 v tělocvičně naší školy v 7. ročníku VELIKONOČNÍ LAŤKY v oblíbené disciplíně skok do výšky.
Soutěžilo se ve dvou kategoriích. 1. a 2. vyučovací hodinu porovnávali svoji výkonnost žáci a žákyně 6.–7. tříd, soutěže se zúčastnilo deset chlapců a osm dívek. 3. a 4. vyučovací hodinu pak probíhala soutěž 8.–9. tříd, které se nakonec zúčastnilo osm dívek a čtrnáct chlapců.
Děkujeme za podporu našich žáků ve školním sportování a za sportovní povzbuzování, které probíhalo po celou dobu soutěže. Pro nejlepší skokany a skokanky byly připravené diplomy a medaile, pro všechny zúčastněné pak i upomínková „placka“ s mottem „Kdo neskáče, není Čech“.
Odkaz na video najdete ZDE.     Odkaz na článek a výsledky najdete ZDE

Předvelikonoční setkání v Kozlově

Týden před velikonočními svátky se sešla parta žen z Kozlova s místní Hospůdce U Sitařů. Výčep byl slavnostně vyzdoben k nadcházejícím svátkům jara. Než si ženy začaly povídat co je nového v jejich životě, vyzkoušely znalosti o rodné obci. Otázky pro ně přiopravila Marie Rousková  a přítomné obstály na výbornou. K pohodě přispělo i to, že některé  z žen přinesly i něco dobrého na zub. To pak výborně chutnalo při podávané kávě. Odpoledne uběhlo velmi rychle za vzorné obsluhy pana Michala a s pozdravit se s námi přišla i i paní Renata Sodomková.  Jmenovaným děkujeme za poskytnutý azyl. Marie Rousková.

Jaká kuchyně je lepší, ta česká, nebo francouzská?
Správnou odpověď se pokusili zjistit na poličském učilišti

Na konci března do Poličky zavítala francouzská delegace žáků a učitelů z partnerské střední školy Lycée Jean de la Taille z Pithiviers. Návštěva byla součástí evropského vzdělávacího výměnného programu Erasmus, který podporuje zahraniční studijní pobyty. Spolu s českými žáky – budoucími kuchaři, hosté soutěžili, kdo připraví a uvaří lepší menu.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Polička spolupracuje s francouzskou střední školou od roku 2008. Každý rok se také konají výměnné pracovní pobyty. Podobné setkání jako to letošní, se ale uskutečnilo teprve podruhé.
Francouzské hosty u nás čekal velmi pestrý program. „Jak pro české, tak i francouzské žáky se jednalo o jedinečnou příležitost, jak poznat jinou kulturu, vyzkoušet nové chutě a komunikovat v cizím jazyce. V rámci česko-francouzské gastro soutěže měli za úkol připravit chutné a atraktivní menu, které prezentovali ve formě rautu před odbornou porotou. Francouzská delegace 37 žáků a osmi učitelů si kromě vaření prošla město Poličku, navštívila tamní pivovar, prohlédla si město Litomyšl a na závěr své návštěvy jela poznávat naše hlavní město. Jediným nedostatkem byla absence paní ředitelky z Pithiviers,“ uvedl krajský radní pro školství Josef Kozel.
Francouzské menu:
Koláč Pithiviers – koláč z listového těsta plněný masem (srnčí, kachní + kachní játra foie gras)
Grilovaná zelenina
Francouzské větrníčky Carachoux plněné vanilkovým krémem se šafránem a medem + křupavý keks na povrchu nebo polité karamelem
 
České menu:
Obě skupiny dohromady:
Šumavská bramboračka
Krémová česneková polévka
Škvarková pomazánka
Selská tlačenka s marinovanou cibulí
Dančí guláš
Kančí soté
Kuře na paprice
Domácí buchtičky plněné švestkovými povidly a tvarohem
Valašský frgál s hruškovými povidly a tvarohem

Institut Paměti národa Pardubice přilákal v loňském roce 2 500 žáků

Podpora Paměti národa Východní Čechy ze strany Pardubického kraje pro rok 2024 byla hlavním tématem jednání hejtmana Martina Netolického s ředitelem Paměti národa Východní Čechy a Institutu Paměti národa Pardubice Michalem Burešem. Ten hejtmana seznámil mimo jiné s aktivitami loňského roku.
„Institut Paměti národa v Pardubicích byl v roce velmi aktivní a pevně věřím, že i s krajskou podporou bude v podobném rozsahu pokračovat i v letošním roce. Jedná se mimo jiné o studijní programy pro školy, kdy v loňském roce prošlo institutem 2 500 žáků a studentů. V listopadu se navíc podařilo rozšířit expozici Tichá hrdinství o druhé téma, kdy jsou nově kromě dřívějších příběhů z druhé světové války prezentované také příběhy z 50. let 20. století. Velmi úspěšné jsou také pravidelné pondělní besedy se zajímavými hosty, mezi kterými byl například novinář Václav Moravec, režisér Václav Marhoul nebo moderátorka Jolana Voldánová," uvedl hejtman Martin Netolický.
Kraj dlouhodobě podporuje projekt Paměť národa, tedy nahrávání a následné zpracování a zveřejnění příběhů pamětníků z regionu. „Ročně Paměť národa Východní Čechy zdokumentuje přibližně 130 lidských osudů. Snažíme se v rámci našich finančních možností podporovat vznik těchto svědectví, protože nás bohužel řada pamětníků postupně opouští. V loňském roce nás takto opustili váleční veteráni Božena Ivanová a Vasil Timkovič, které jsme v minulosti ocenili Cenou Za zásluhy o Pardubický kraj,“ řekl hejtman Martin Netolický.


Zahájení turistické sezony na tvrzi Bouda  bude v pátek 19. dubna 2024 od 10 hodin v prostorách tvrze. Součástí setkání bude také představení a křest nové publikace Eduarda Stehlíka s názvem Pohraniční pevnosti v Pardubickém kraji.

Výstavy kurzů Univerzity třetího věku byly tři.   Všechny máme na videu:





Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje.