ČtD 89/2024   sobota 30. března 2024 


Velikonoce - svátky jejichž křesťanský význam pomíjíme?

Jde o církevní svátek, navíc pohyblivý,  který má mnoho tradic, které nyní vykládáme jinak. Možná  to vlastně jsou svátky jara, ale jejich význam je přece daleko větší než si připouštíme. Zatímco Vánoce spojujeme s  narozením jezulátka, tak o významu velikonoc a jednotlivých dnů ve velikonočním týdnu mnoho nevíme a líbí se nám hlavně to, že jde o "svátky jara".
Velikonoce (latinsky pascha, – přechod, přejití) jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem, oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Vedle toho jsou Velikonoce obdobím lidových tradic spojených s vítáním jara, které s náboženským svátkem souvisejí jen volně.
V užším náboženském pojetí se Velikonocemi míní pouze slavnost Zmrtvýchvstání Páně neboli Vzkříšení Krista (Boží hod velikonoční), ke kterému mělo dojít třetího dne po jeho ukřižování, resp. vigilie na Bílou sobotu („velká noc“), v širším pojetí se jimi myslí Velikonoční triduum (přičemž období od Zeleného čtvrtka až do sobotní vigilie je vlastně součástí postní doby, tedy ne doby velikonoční, toto pojetí je tedy terminologicky ne zcela správné), v nejširším smyslu pak celá doba velikonoční, tedy padesátidenní období od neděle Zmrtvýchvstání do letnic. Kristovo ukřižování se událo kolem roku 30 či 33 v blízkosti významného židovského svátku pesach, který je památkou vysvobození Izraelitů Mojžíšem z egyptského otroctví. Tak jako Letnice jsou tedy původně (i podle latinského názvu) svátkem židovským a do roku 325 se slavily ve stejný den jako svátek židovský.
Velikonoce jsou pohyblivý svátek, datum se rok od roku mění. V západní křesťanské tradici neděle Zmrtvýchvstání připadá na první neděli po prvním jarním úplňku po rovnodennosti, tedy na měsíc březen či duben.

Ekumenická velikonoční cesta v České Třebové 2024

Tradiční akce se konala na Velký pátek 29. března odpoledne pod patronátem České křesťanské akademie Česká Třebová. Naposledy se akce konala před pěti lety na Velký pátek 19. dubna 2019. Trasa byla obměněna a od Vyskočilovy vily  na Trávníku s řadou zastávek  až na starý hřbitov u rotundy sv. Kateřiny.   Včetně začátku a konce bylo celkem devět zastavení, na kterých byly čteny úryvky z bible, někde i s dalším výkladem, popisující poslední rozhodující dny Ježíše Krista, od Ježíšova zatčení až po ukřižování  - příběh, který je ač jeden z nejznámějších, přesto plný poučení a to i pro dnešní dny a dnešní život. Řečníci přidali i osobní vyznání, také přání a upozorňovali na potřebu vyřešit válečné konflikty na Ukrajině, v Rusku, Izraeli, jižní i severním Súdánu nebi v Jemenu. a Účastnící ekumenického putování si mohli vypůjčit i zpěvníky písní, které se potom na jednotlivých zastaveních zpívaly. O hudební doprovod se postarala studentská hudební skupina. Ti co nepřišli se mohou s děním na českotřebovské ekumenické velikonoční cestě seznámit  na nově publikovaném  videu, zítra pak ve fotoreportáži Martina Šebely, který také přispěl do  publikovaného videa.  Tím byla opět obnovena tradice, které v České Třebové fungovala v letech 2017 - 2019, připomeňme si, že tehdy hudební skupinu sám nahradil Kamil Vystavěl, farář CČE, jako nepřehlédnutelná osobnost, která nám dnes přece jenom dnes v České Třebové velmi chybí..   Fotografie Martin Šebela
Obsáhlejší Fotoreportáž Martina Šebely z této akce bude zveřejněna zítra v sobotu 30/3
Léta 2017 až 2019 si můžeme připomenout na fotoreportážích, které nyní také znovu zařazujeme.
Velikonoční putování na motivy Kristovy křížové cesty 2019
Ekumenické velikonoční putování v České Třebové 2018
Ekumenické velikonoční putování v České Třebové 2017

Další českotřebovské akce z Velkého pátku zařadím zítra:

1) Oslava HC Kohouti a radost ze získaného ocenění se konala v orlickoústeckém hotelu UNO.
Hráči převzali individuální ocenění a další pohár  generálního partnera týmu , zatím máme alespoň jednu společnou fotografii., medaile a velké Poháry se nepředávaly, ty již získali Kohouti přímo na ledě při třetím finálovém zápase. Českotřebovský deník z akce natočil video na které určitě dlouho čekat nebudete.  Fotografie se po kliknutí zvětší
2) Vyhodnocení letošního soutěžního ročníku CHL se konalo podvečer na českotřebovském zimním stadionu. Nejdříve se hrál exhibiční zápas, poslední  souboj v rámci letošního ročníku CHL a potom proběhlo vyhodnocení soutěže a předání putovního poháru starosty města.  Také z této akce přinese Českotřebovský deník aktuální videozpravodajství.

Tenisový turnaj kategorie A staršího žactva videozáznamy zápasů

Finále dvouhry - Finále čtyřhry - Semifinále dvouhry a 1. kolo dvouhry Maršík - Rousek. Připravujeme ohlédnutí za turnajem.

Ještě si připomeňme tenisová videa 2023, to se Matymu Maršíkovi nedařilo...


Českotřebovský ÁMOS 2024 - videozáznamy z let 2021 - 2024


Velikonoční laťka na Habrmance po sedmé - také na videu

  Učitelé tělesné výchovy nominovali nejúspěšnější chlapce a dívky v hodinách tělocviku a ti se mezi sebou utkali ve středu 20. 3. 2024 v tělocvičně naší školy v 7. ročníku VELIKONOČNÍ LAŤKY v oblíbené disciplíně skok do výšky.
Soutěžilo se ve dvou kategoriích. 1. a 2. vyučovací hodinu porovnávali svoji výkonnost žáci a žákyně 6.–7. tříd, soutěže se zúčastnilo deset chlapců a osm dívek. 3. a 4. vyučovací hodinu pak probíhala soutěž 8.–9. tříd, které se nakonec zúčastnilo osm dívek a čtrnáct chlapců.
Děkujeme za podporu našich žáků ve školním sportování a za sportovní povzbuzování, které probíhalo po celou dobu soutěže. Pro nejlepší skokany a skokanky byly připravené diplomy a medaile, pro všechny zúčastněné pak i upomínková „placka“ s mottem „Kdo neskáče, není Čech“.
Odkaz na video najdete ZDE.     Odkaz na článek a výsledky najdete ZDE



Zahájení turistické sezony na tvrzi Bouda  bude v pátek 19. dubna 2024 od 10 hodin v prostorách tvrze. Součástí setkání bude také představení a křest nové publikace Eduarda Stehlíka s názvem Pohraniční pevnosti v Pardubickém kraji.

Výstavy kurzů Univerzity třetího věku byly tři.   Všechny máme na videu:





Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje.