ČtD 90/2024   Neděle 31. března 2024 


 Druhý ročník Memoriálu Stanislava Fišara velmi vydařený

V sobotu 30. března se na závěr ledové sezóny sjeli na zimák do České Třebové družstva malých hokejistů ročníků 2015 a 2016, aby bojovali v druhém ročníku Memoriálu Stanislava Fišara, českotřebovského sportovce a zejména pak hokejistu, který toho mnoho dokázal jak při hře na ledě, tak i při trenérské a organizátorské práci. Před pěti lety v roce 2019 zemřel.  Jak loňský, tak letošní  druhý ročník turnaje se konal ve znamení  perfektní organizace, tak i slibných sportovních výkonů a hlavně fair play. V době od osmi ráno do 15 hodin odpoledne se podařilo odehrát neuvěřitelné množství západů. Zvlášť bojovaly v turnaji mladší ročníky 2016, tak ti o rok starší a to z Litomyšle, Chocně, Chrudimi a Lokomotivy Česká Třebová.  Turnaj  mladších vyhrál Spartak Choceň (žáčci Lokomotivy obsadili třetí místo) a turnaj ročníku 2015 pak vyhrála Lokomotiva Česká Třebová. Na fotografii jsou oba ročníky společně po závěrečném rozdávání medailí. O turnaji  bude samostatný článek a připravujeme také video, Českotřebovský deník natáčel jak loňský, tak letošní turnaj  a tak budeme moci porovnávat. Chuť do hry a snaha být užitečný v každé situaci byla ovšem stejná u všech soutěžících týmů.  (mm)

Španělštináři gymnázia byli na exkurzi v Praze 

Ve středu 28. února španělštináři z 5.A jeli na exkurzi do Prahy. Vlakem jsme vyrazili už v sedm ráno, abychom do Prahy dorazili brzy. Po příjezdu jsme se vydali navštívit Lobkovický palác, kde jsme byli přivítáni průvodcem a v paláci na nás čekal zábavný workshop o španělské historii v České republice. Měli jsme možnost si prohlédnout historické exponáty a v rámci workshopu poznávat typické znaky španělské renesanční kultury. Po ukončení prohlídky jsme se vydali na procházku přes Malou Stranu do historického centra, kam jsme se šli podívat na střídání stráží a následně do kostela Panny Marie Vítězné na Pražské Jezulátko.
Po cestě na oběd jsme se stavili podívat na Lennonovu zeď a nezapomněli jsme se i podepsat. Na oběd jsme šli do mexické restaurace Las Adelitas, kde nám moc chutnalo. Po obědě byl rozchod a po páté hodině už jsme vyrazili vlakem zpět domů. Děkujeme mockrát paní učitelce Filové a paní učitelce Pávkové za tento úžasný zážitek.
Zuzana Vítková, Anežka Hubková  Další fotografie v samostatném příspěvku ZDE

 Velikonoce - svátky jejichž křesťanský význam pomíjíme?

Jde o církevní svátek, navíc pohyblivý,  který má mnoho tradic, které nyní vykládáme jinak. Možná  to vlastně jsou svátky jara, ale jejich význam je přece daleko větší než si připouštíme. Zatímco Vánoce spojujeme s  narozením jezulátka, tak o významu velikonoc a jednotlivých dnů ve velikonočním týdnu mnoho nevíme a líbí se nám hlavně to, že jde o "svátky jara".
Velikonoce (latinsky pascha, – přechod, přejití) jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem, oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Vedle toho jsou Velikonoce obdobím lidových tradic spojených s vítáním jara, které s náboženským svátkem souvisejí jen volně.
Velikonoce jsou pohyblivý svátek, datum se rok od roku mění. V západní křesťanské tradici neděle Zmrtvýchvstání připadá na první neděli po prvním jarním úplňku po rovnodennosti, tedy na měsíc březen či duben.
Letos se na velikonoce mění čas, posunuje se v neděli 31.3. ve dvě hodin o hodinu dopředu. Jsou tedy o hodinu kratší...

Ekumenická velikonoční cesta Fotoreportáž M. Šebely

Martin Šebela se podílel také na fotoreportážích v letech 2017 a 2018, nová fotoreportáž viz dále  na odkazu ZDE
Léta 2017 až 2019 si můžeme připomenout na fotoreportážích, které znovu zařazujeme.  Video  najdete ZDE
Velikonoční putování na motivy Kristovy křížové cesty 2019
Ekumenické velikonoční putování v České Třebové 2018
Ekumenické velikonoční putování v České Třebové 2017

Další českotřebovská akce z Velkého pátku se konala v Ústí n.O.

Oslava HC Kohouti a radost ze získaného ocenění se konala v orlickoústeckém hotelu UNO. Byla spojena s předáním individuální ocenění a další poháru generálního partnera týmu. Věnujeme tomu ucelený text Vladimíra Vaňka a s výběrem fotografií ZDE.  Je zde také přehled předaných  individuálních ocenění . Na videu budou i vyjádření trenéra, manažera klubu i generálního partnera Ing. Jana Lustyka.  Fotografie se po kliknutí zvětší

Vyhodnocení letošního soutěžního ročníku CHL 

Akce se  uskutečnila na Velký pátek na českotřebovském zimním stadionu. Nejdříve se hrál exhibiční zápas, poslední  souboj na ledě v rámci letošního ročníku CHL a potom proběhlo vyhodnocení soutěže a předání putovního poháru starosty města.  Také z této akce přinese Českotřebovský deník aktuální video, natáčel Libor Vašina. Abychom v předstihu věděli,. jak to dopadlo, tak  uvádím zatím závěrečnou tabulku všech tří ligových soutěží Putovní pohár získala ADBA Ústí nad Orlicí.

Tenisový turnaj kategorie A staršího žactva videozáznamy zápasů

Finále dvouhry - Finále čtyřhry - Semifinále dvouhry a 1. kolo dvouhry Maršík - Rousek. Připravujeme ohlédnutí za turnajem.

Ještě si připomeňme tenisová videa 2023, to se Matymu Maršíkovi nedařilo...


Českotřebovský ÁMOS 2024 - videozáznamy z let 2021 - 2024


Pardubický kraj se rozhodl výrazně změnit přístup k péči o duševní zdraví.

 „V tuto chvíli dochází k zásadním změnám v oblasti podpory. Chceme nabídnout včas potřebnou pomoc dětem a dospělým v počátcích duševních obtíží a zlepšit kvalitu života lidí s duševním onemocněním,“ řekl radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola. „Naší snahou je dosažení plnohodnotného života lidí s duševním onemocněním bez ohledu na symptomy nemoci,“ zdůraznil Pavel Šotola.
 Pamatuje také na děti a mladistvé i seniory
Kromě péče o osoby se závažným duševním onemocněním pamatuje reforma také na děti a mladistvé i seniory. „Jde nám o to, aby péče byla dostupná, systémově dobře nastavená a dlouhodobě udržitelná,“ vysvětlil krajský radní.
„Máme schválený krajský Plán sítě služeb pro osoby s duševním onemocněním, který postupně naplňujeme. Mám radost, že velmi dobře pracuje Komise Rady Pardubického kraje pro koordinaci služeb v oblasti duševního zdraví,“ prohlásil Pavel Šotola na rozšířeném jednání komise, které se uskutečnilo v prostorách pardubického krajského úřadu v sále Jana Kašpara. „Členů komise je 13, ale na rozšířené jednání dorazilo kolem osmi desítek odborníků ze sociální oblasti, zdravotnictví a školství, a také lidí se zkušeností s duševním onemocněním a rodinných pečujících. Z toho je patrné, že je tu velký zájem o vzájemnou spolupráci mezi jednotlivými skupinami,“ dodal radní.
 „Oceňuji, že tato komise je nejaktivnější ze všech komisí Rady Pardubického kraje. Schází se pravidelně, a to i na výjezdních setkáních. Ty jsou důležité proto, aby komise měla kontakt s tím, co se děje v terénu,“ uvedl Pavel Šotola.
Reforma se zaměřuje i na nové trendy
Reforma je však ještě mnohem širší. Zaměřuje se i na nové trendy v poskytování služeb pro lidi s duševním onemocněním. Do konce letošního roku mají být v Pardubickém kraji v provozu Centra pro duševní zdraví ve všech okresech, bude tak patrně prvním krajem v republice, komu se to podaří.
Kraj také realizuje rozsáhlý projekt Rozvoj služeb duševního zdraví v Pardubickém kraji. „Jeho cílem je podpořit osoby, které se potýkají s duševním onemocněním, prostřednictvím dostatečně rozvinuté a kvalitní sítě sociálních služeb,“ sdělila Petra Šrámková, koordinátorka projektu podpořeného z evropských fondů.
„Spolupracujeme na něm nejen s odborníky ze sociální oblasti, ale i ze zdravotnictví a školství. Zapojili jsme do něj také osoby s duševním onemocněním a jejich blízké. Formou různých besed a seminářů, kterých jsme připravili šest desítek, se snažíme o této problematice informovat rovněž odbornou i širokou veřejnost, nově se zaměřujeme také na školy. Naší snahou je snížení stigmatizace osob s duševním onemocněním,“ poznamenala Petra Šrámková.
„V projektu je zahrnuta velká spousta prospěšných aktivit, které mají pozitivní efekt pro osoby s duševním onemocněním, jejich blízké, ale také pro odborníky. Ti mají možnost se vzdělávat v různých tématech a dovednostech,“ nastínil koordinátor pro oblast psychiatrické péče Jaroslav Marek.
Velmi pozitivně je hodnocena rovněž činnost svépomocných skupin. Ty jsou určeny lidem, co mají zkušenost s duševním onemocněním. „Na radosti a starosti žití s duševním onemocněním nemusí být člověk sám. Může najít oporu právě mezi lidmi ve skupině. Tam se dá povídat o životě, o tom, co dotyčného trápí i těší a co ho zajímá. I když není osobní příběh každého člověka s duševním onemocněním stejný, často mají podobné zkušenosti třeba s hospitalizací, s tím, jak je chápou ostatní nebo jak je přijala rodina,“ přiblížila koordinátorka krajské svépomocné skupiny Iva Sykáčková.
 Krajská svépomocná skupina DIVI-ZNA funguje už šestým rokem. Její členové se setkávají pravidelně každý měsíc, a to i při neformálních aktivitách, jako je třeba turnaj v pétanque. Na Svitavsku působí DUŠEPROSTOR, v Hlinsku KLUB ZOTAVENÍ, na Pardubicku se svépomocná skupina formuje.
 Svépomocné skupiny pečujících
Důležitou roli sehrávají v novém systému péče o duševní zdraví také svépomocné skupiny pečujících. „Jejich členy jsou lidé, které spojuje nejen láska, starost a zájem o své blízké, ale bohužel i diagnóza nebo omezení těch, o které pečují. V kraji máme nyní šest svépomocných skupin pečujících, z toho za poslední rok vznikly za podpory projektu další tři,“ shrnula Lenka Kořínková, koordinátorka krajské skupiny pečujících, která zastřešuje nově vzniklé svépomocné skupiny.
„Pardubický kraj si uvědomuje význam role pečujících. Proto podporuje i vznik nových svépomocných skupin,“ zdůraznil radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola, který si uvědomuje, že reforma péče o duševní zdraví není jednoduchý proces. „Všechny důležité změny je potřeba koordinovaně řídit a je to běh na dlouhou trať. Na druhou stranu máme jedinečnou příležitost měnit tyto služby k lepšímu,“ doplnil Pavel Šotola.
„V Pardubickém kraji je spolupráce nadstandardní. Funguje to tady dobře. Hodně se tu o problematice duševního zdraví hovoří,“ reagovala Markéta Holubová, ředitelka Psychiatrické nemocnice Havlíčkův Brod - spádové psychiatrické nemocnice, s kterou krajský úřad a regionální služby spolupracují na zajištění potřebné podpory pro lidi s duševním onemocněním z Pardubického kraje.
„Není časté, že politikové věnují svůj čas a energii problematice psychiatrické péče. Chtěl bych ocenit radního Pavla Šotolu a vedoucí odboru sociálních věcí Helenu Zahálkovou.
Oba se aktivně účastní plánování a řešení věcí v této oblasti. Je povzbudivé vidět zástupce vedení kraje, kteří se neomezují jen na klasické politické otázky, ale aktivně se zapojují do debat a snahy o naplnění reformy psychiatrické péče“, poděkoval za podporu reformním aktivitám vedoucí Domova pro seniory U Kostelíčka Pardubice Lukáš Holeček
.
Duševní zdraví se týká nás všech
„Duševní zdraví se týká nás všech. Všichni ho můžeme rozvíjet a všichni o něj můžeme přijít. Není pouze absencí duševní nemoci, nýbrž smysluplným naplněním vlastních životních možností,“ nechala se slyšet koordinátorka projektu Rozvoj služeb duševního zdraví v Pardubickém kraji Petra Šrámková. 
Podle definice Světové zdravotnické organizace (WHO) je duševní zdraví „pocit pohody, v němž každý člověk naplňuje svůj vlastní potenciál, zvládá běžný životní stres, může pracovat produktivně a plodně a je schopen přispívat k prospěchu své komunity“.
Bližší informace o problematice duševního zdraví i reformě péče v Pardubickém kraji najdete na webu www.krajprodinu.cz v sekci Duševní zdraví - https://krajprorodinu.cz/dusevni-zdravi/.


Zahájení turistické sezony na tvrzi Bouda  bude v pátek 19. dubna 2024 od 10 hodin v prostorách tvrze. Součástí setkání bude také představení a křest nové publikace Eduarda Stehlíka s názvem Pohraniční pevnosti v Pardubickém kraji.

Výstavy kurzů Univerzity třetího věku byly tři.   Všechny máme na videu:





Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje.