Českotřebovský ÁMOS 2024 



Oceňování českotřebovských pedagogů má již šestiletou tradici. Poprvé se tak stalo v roce 2019, po nástupu starostky Magdalény Peterkové, která si vzala za úkol zvýšit prestiž učitelského povolání, kterému se celý profesní život věnovala.  Rozhodnout se ocenit učitele je jedna věc, ale je třeba najít metodu, který umožní zjistit kdo si takové ocenění zaslouží víc a jiný třeba méně. A pak tu máme různé druhy škol a a také školská zařízení.  Rozhodnutí  bylo zřejmě šťastné, protože na způsobu výběru oceňovaných učitelů nebylo do dneška třeba nic měnit.
 Nakonec je to podobně i jinde. Také sportovci se oceňují na základě vyhlášené ankety. V našem případě se ovšem nejednalo o to ocenit za Českou Třebovou jediného učitele, to by se opravdu těžko vybíralo, ale ocenit v pedagogickém kolektivu každé školy toho, kdo si to zaslouží na základě ankety  v učitelském sboru, mezi žáky školy nebo rodiči. Každá škola zvolila jinou metodu, takovou která v jejích podmínkách nejvíce vyhovovala. 
Ještě je třeba se zmínit o termínu ke kterému se ocenění učitelům předává, Napovídá to nakonec portrét Jana Ámose Komenského na pozadí jeviště a také název ceny "ÁMOS". Jde tedy o ocenění ke Dni učitelů, který u nás připadá na 28. březen a to je letos zrovna "zelený čtvrtek". Nevím, zda dnes veřejnost a žactvo tento svátek vnímá, dnes už je přesvátkováno. A ono je to také s  tím svátkem učitelů trochu složitější
Den učitelů se slaví po celém světě, jen tedy většinou v každé zemi jinak. V roce 1994 vyhlásila sice OSN (UNESCO) tzv. Mezinárodní den učitelů, který od té doby připadá na 5. října. V Česku se ale už déle než půl století slaví den učitelů v březnu a to na výročí narození Jana Amose Komenského.
Což jen tak možná někoho napadne, že na Jana Amose by měli slavit na světě všichni, byl to přece učitel národů a navíc rozhodně nepůsobil jen v českých zemích. Není tomu ale tak, další země světa buďto slaví na 5. října, na mezinárodně uznávaný den pro učitele. Nebo naopak mají svůj vlastní datum, který připomíná jejich vlastního významného občana, který se nějakým způsobem zasloužil o vzdělávání v dané zemi.
V České Třebové máme 13 škol a školských zařízení, proto se uděluje 13 Ámosů.  Je to takto nejspravedlivější, Jde o prestižní ocenění udělované veřejně, každý kdo jej získá děkuje a  je udělením ceny poctěn. Nejdříve cenu tvořila skutečně hodnotná plaketa, nyní byly asi v rámci uskrovnění  (na které jsou ovšem učitelé zvyklí) předány jen  pamětní listy (na druhém obrázku) . Ceremoniál se konal ve velkém sále Kulturního centra, jeho součástí byl velmi kvalitní kulturní program, ve kterém vystoupili žáci a učitelé naší Základní umělecké školy. Celý program bude k dispozici na videu, které bude publikováno ve středu 27.3. večer nebo v noci.
 Oceňování učitelů nebylo do roku 2019 v našem  městě běžné. Pokud učitel dostal nějaké ocenění, např. Cenu města, pak to bylo za další aktivity, které dělal mimo své povolání vlastně navíc a vlastní pedagogická práce vlastně ceněna nebyl. Roku 2019 nastal zlom  oceňování se ujalo a to nejen v našem městě, ale také v rámci Pardubického kraje, kde se od roku 2022 udělují ceny "Učitel roku" jako ceny našeho českotřebovského rodáka Gustava Habrmana, prvního českého ministra školství a osvěty. Také na základě vyhlášené ankety.

             Jak dopadla anketa Českotřebovský Ámos v letošním roce 2024?

Mateřská škola Česká Třebová, Habrmanova

Bc. Miluše Lorencová

Mateřská škola Česká Třebová, U Koupaliště

Dominika Tutschová, DiS.

Mateřská škola Česká Třebová, U Stadionu

Ludmila Pechancová

Mateřská škola Česká Třebová, Vinohrady

Claudie Kolářová

 

 

Základní škola Česká Třebová, Habrmanova ulice

Mgr. Jana Černá

Základní škola Česká Třebová, Nádražní ulice

Mgr. Eva Mašková

Základní škola Česká Třebová, Ústecká ulice

Mgr. et Mgr. Lenka Špinarová

 

 

Mateřská škola a Základní škola Na rovině v České Třebové

Tomáš Lebeda

 

 

Gymnázium Česká Třebová

Jan Kohút

Střední škola technická a dopravní Gustava Habrmana Česká Třebová

Ing. Zdeněk Žaba

 

Jan Hanik

 

 

Dům dětí a mládeže Kamarád, Česká Třebová

Gabriela Velecká

Základní umělecká škola Česká Třebová

Josef Petrák


Z předávání ocenění Českotřebovský Ámos  je hodně fotografií , které doplním co nejdříve a také video, které bude zveřejněno ve středu 27. března večer  Za omluveného Jana Kohúta převzal ocenění ředitel gymnázia Josef Menšík.  

Na videu máme udělování cen ÁMOS v předchozích třech letech - mrkněte!