Příloha Českotřebovského deníku   

                                               Zemřel Oldřich Burian, učitel, výtvarník, bezva člověk  


Oldřich Burian se narodil v Hluku na Moravě v roce 1934. Téměř celý jeho život je spojen s působením, na Moravě a ve Slezsku, ale pětileté období jeho práce je spojeno v Českou Třebovou. Bylo to v letech 1960 - 1965, to mu bylo 27 - 33 let.  Zde jsem ho poznal jako učitele na základní devítileté škola na Nádražní ulici (v té době se ovšem jmenovala již "Třída V.I. Lenina"). Spolu s dalšími spolužáky jsme již tehdy poznali  že jde o výjimečného člověka, který si našel cestu k mládeži kterou učil  a vychovával.  Také se zapojil do dalších pedagogických  funkcí v okresním a krajském měřítku.  
Oldřich Burian byl také v té době přítelem mého tatínka a proto není divu, že jsme doma měli jeho obraz "Podzim", namalovaný tehdy ve veřejném "Parku kultury a oddechu n. p. Perla na Skalce.  obraz máme v naší rodině dodnes, Je pěkný i dnes, i když je to akvarel a tedy za těch šedesát let od jeho vzniku  barevnost a kontrast utrpěly.
Odešel jsem na gymnázium a učitel Burian tam kam patřil, tedy na Moravu, tehdy do Gottwaldova. Ale na Českou Třebovou nezapomněl , byl jsme rád, když jsem se s  jeho obrazy mohl setkat na vernisážích výstav v České Třebové a dokonce jednou také osobně.  
Daleko více byl o práci a působení Oldřicha Buriana mohla vypravovat výtvarnice Vlastimila Babáková, která poskytla také další "exponáty" do obrazové dokumentace.   Oldřich Burian se dožil  požehnaného věku 90 let. Hodně kouřil, nakonec jej dohnala nemoc kuřáků - rakovina plic.
Nezbývá než připomenout tohoto vzácného člověka, který si dokázal  vytvořit k našem městu  blízký vztah. Byl to výtvarník tělem i duší a tak jeho život a rodinu připomíná  mnoho obrazů a dojmů z výstav. Čest jeho památce!
Milan Mikolecký s přispěním Vlastimily Babákové