Příloha Českotřebovského deníku   

                                               Velikonoční FLER JARMARK bude 24. března !  


Přátelé řemeslných trhů a handmade výrobků,
po úspěšném vánočním trhu se do České Třebové vrací Flerjarmark, poctivý rukodělný trh.
V neděli 24. března odpoledne se sejdeme v České Třebové a užijeme si společně premiérový Velikonoční Flerjarmark. Čeká vás 60 řemeslných stánků a aktivit a celá řada nevšedních tvůrců. Většina z nich pochází ze známého rukodělného serveru Fler.
Mezi ty, které uvidíte zdáli, patří řezbář Matěj a jeho unikátní vyřezávaný dřevěný minikolotoč či  kuličková dráha. Malí i (ne moc) velcí se svezou Kozím Taxi a nachytán bude i houpací mravenečník, siloměr-mlátička nebo rybolov pro ty úplně nejmenší.
S 13tiletým chlebovým kváskem přijede oblíbený Kváskový krámek Jany Berkové. Kromě tohoto  kvásku, Kváskové kuchařky a věcí na pečení a do kuchyně si pro vás Jana vymyslela i vlastní formičky na pečení.
K vidění bude zdobení kraslic mnoha způsoby – malované, cifrované, zdobené patchworkem prořezávané…, pletení pomlázek, řemeslo košíkářské, sedlářské, kovářské, ale i šití patchworku, pletení z pedigu a nahlédnout můžete i do výroby bylinných olejů. Téměř každý stánek se chystá, abyste měli i nač se dívat.
To je ostatně jedna z výhod podobných trhů, kdy můžete přímo s autory výrobků probrat, jak vznikají a jaký je vlastně život řemeslníka v dnešní době. Uvědomit si, co stojí za drobností, kterou jste právě zakoupili. A také mít tu možnost objednat si úpravu téměř čehokoliv na míru.
Keramička Míla Vacková  "Tvořím užitnou i dekorativní keramiku. Návštěvami v depozitářích se snažím ,,osahat“ a pochopit původní staré tvary, které už dávno dobře a prakticky sloužily našim předkům a tvořit tak praktické užitné nádobí."
Včelař Karel Jelínek :  "Včelaříme s dcerou již 4 roky, tak trochu jinak a postaru, jak to dělali naši předci. Med nevytáčíme v medometu, ale lisujeme. Vyrábíme také svíčky, medovinu, propolisovu tinkturu a ořechy v medu či ochucené medy.
Pro děti jsou připraveny hned čtyři řemeslné dílny: kovářská, sedlářská, floristická a dřevěná.  Odnést si můžete i vlastnoručně upletenou pomlázku či ozdobenou kraslici.
Oproti vánočním trhům se Staré náměstí rozšíří 20 nových prodejců, kteří vám nabídnou bylinné oleje a parfémy, ručně šité hračky, kožené zboží a kabelky, dřevěné truhlíky a květináče, včelařské výrobky nebo třeba rozverné korále. Jarní náladu na trh vnese prodej živých květin a aby vás nepokakal velikonoční beránek, můžete domů odtančit v nové sukni.
Hartíkovská dřevíčka "Tvoříme s manželem dřevěné šperky pod značkou Hartíkovská dřevíčka. Jsem certifikovaný tvůrce Jeseníky originální produkt. Ráda recykluji, a tak jsem rozšířila nabídku o šité taštičky z použitého materiálu. Doufám, že se novinka na našem stánku bude líbit.
 Ritual Manufactur: Vyrábím a prodávám bylinné oleje na tělo. Maceruji bylinky dle starých českých receptur. Můj stánek krásně voní a uvidíte na něm i mé řemeslo - krátkou exkurzi do světa bylin.

Kromě spousty krásných věcí nabídne Flerjarmark také zajímavé občerstvení. Domů si tak odvezete třeba valašský frgál, oblíbené dobroty od českotřebovských Tří fazolek a k jídlu vyzkoušíte například hodně netradiční Asian Finger Food. Kuchaři myslí jak na vegetariány, tak na milovníky trhovecké „klasiky“ a zlatavého moku. Na grilech se budou otáčet trdelníky, makrely i klobásy a bramboráky či langoše nemohou chybět. Zdarma můžete ochutnat vynikající čajové směsi Oxalis a na své si přijdou i milovníci domácích šťáv a limonád, marmelád a perníčků.
Mezi novinkami najdete:
* vonné bylinné oleje a parfémy Ritual Manufactur
* ručně šité hračky od Potvoráčka
* Koření od Lubana
* MEGACHLEBA vcelku i krájený s domácí pomazánkou
* keramičky monique.mo a Mílu Vackovou
* pojízdnou psí restauraci Pestaurace
* perníčky Jany Vorbové
* nové značky oblečení, dětské obzvláště (Šije máma, Octokids, VeVa šije)
* dámskou módu, spěrky a rozverné korále
* včelařské rodinné duo s medem a propolisovými svíčkami
* překrásné barevné dámské kabelky (LKF BAGS, MontMat)
* výrobky z kůže zdobené metodou leather carving (Heitmar, Bang)
* dobroty z rakytníku, bylinky, marmelády a sirupy (Madami, CORONA, Famako) 
Jsme rodinná firma. Při výrobě používáme tradiční postupy, ovoce zpracováváme šetrně ručně a bez chemických přípravků. Získali jsme mezinárodní ocenění kvality a chuti „Great taste“. - CORONA -
 Přijměte tedy pozvání na nedělní odpoledne plné radosti, barev a vůní mezi řemeslníky.
 

 Přijeďte do České Třebové – města, kam pohodlně dojedete vlakem.
IP:  Všechny prodejce vám představujeme u události „Velikonoční Flerjarmark v České Třebové“ a na FB stránce „Flerjarmarky Česká Třebová“. Připojte se k nám, ať vám nic neuteče.  WEB: http://www.trhyceskatrebova.cz/ 
Událost na FB: https://www.facebook.com/events/7551188254920831/   FB stránka celoroční: https://www.facebook.com/trhyceskatrebova    INSTA: https://www.instagram.com/trhyceskatrebova/

#poctiveremeslo #poctivytrh #flerjarmark #flerjarmarky #ceskatrebova #trhyceskatrebova  #vychodocesi #mestoceskatrebova #velikonoce2024 #velikonoce #velikonocnitrhy #vychodnicechyinfo #jaro #jarnicas #flertvurci #flercz #remesla #remeslnasetkani #tvurci #handmade #rukodelnatvorba #velikonocesprateli #nakupdarkyodtvurcu #upletsipomlazku #srespektemktradicim #srespektemkremeslu