Příloha Českotřebovského deníku   

                                               HRADOZÁMECKÁ SEZÓNA 2024 V NAŠEM KRAJI 

   
Hradozámecká sezona, letos připomínající rod Habsburků, začne 28. března. Na Pardubicku otevřou své brány hrady Litice a Kunětická hora, celoročně zpřístupněný zámek Slatiňany bude velikonočně vyzdoben a otevře se i návštěvníkům s vadou sluchu, zámek Litomyšl připomene mnohá výročí
Letošní sezona začne již 28. března, kdy se otevřou brány všech památek ve správě Národního památkového ústavu. Na Pardubicku spravuje Národní památkový ústav 4 památky. 14. ročník projektu Po stopách šlechtických rodů se zaměří na rod Habsburků.
„Se zahájením sezony přeji všem návštěvníkům hezké zážitky na našich památkách. Na Pardubicku je velkým lákadlem hrad Kunětická hora s obnoveným hradním palácem, své kouzlo má také litický hrad, který je v dnešní uspěchané době oázou klidu.  Srdečně zvu na prohlídky slatiňanského zámku a jeho velikonočně nazdobených interiérů a pozornost si rozhodně zaslouží zámek Litomyšl – připomeneme zde zajímavá výročí a od června zde zpřístupníme dva nové okruhy“, komentuje blížící se zahájení sezony Miloš Kadlec, ředitel ÚPS na Sychrově.
Na zámku Litomyšl bude sezona zahájena s nabídkou základního i výběrového okruhu, návštěvníky také čeká zcela nová pokladna i sociální zázemí. Francouzská zahrada a část parku zůstane uzavřena, neboť zde pokračuje rozsáhlá stavební obnova. V současné chvíli mohou návštěvníci vidět i kompletně rekonstruovanou střechu a komíny na celém objektu, od června zde budou i nové prohlídkové okruhy (bude vydána samostatná TZ v souvislosti s ukončením projektu IROP). Pokračuje zde obnova a restaurování sgrafitové výzdoby a také obnova Panského dvora - tento projekt, financovaný z programu SMVS a obsahující i vytvoření další prohlídkové trasy se zaměřením na divadelní kulturu v dobách aristokracie, bude kompletně ukončen v roce 2027.  Informace k obnovám zde: https://www.zamek-litomysl.cz/cs/stavebni-obnova-zamku Národní festival Smetanova Litomyšl se bude konat v náhradních prostorách města Litomyšl.
Správa zámku bude letos formou doplňkového průvodcovského slova či speciálními prohlídkami připomínat řadu výročí: 200 let od narození Bedřicha Smetany, 135 let od pobytu Františka Josefa I. v Litomyšli a 25 let od zápisu zámku na seznam světového a kulturního dědictví UNESCO (otevření nového prohlídkového okruhu k danému tématu od června).
 
Na hradě Litice je kromě klasického prohlídkového okruhu k dispozici také speciální okruh pro objednané školní a dětské skupiny, novinkou je možnost noční prohlídky hradu – na objednání. Stěžejní kulturní akcí zde bude Hradozámecká noc, která připadne na 24. srpna – zájemce bude čekat komentovaná prohlídka hradu za svitu baterek a opékání špekáčků.
Z hlediska stavební obnovy byl zpracován projekt na provozní šachtu v průjezdu, kde budou rozvedeny sítě, neboť současná šachta je dřevěná a silně napadená dřevomorkou; v průběhu roku bude instalováno nové zábradlí v nádvoří hradu, je plánována další stabilizace skalního masivu nad přístupovou cestou – konkrétně přímo nad druhou branou.
 
Hrad Kunětická hora vstupuje do sezony s nabídkou komentovaných prohlídek Jurkovičova paláce s jedinečnou vyhlídkou. Do plné sezóny se vrací prohlídky hradního paláce, který se veřejnosti otevřel v roce 2023 po rozsáhlé rekonstrukci. Po provedených opravách nabízí tento okruh i mimořádně oblíbenou možnost volných prohlídek, s odbornými výklady pro zájemce vždy v celou hodinu na palácovém nádvoří. Třetím návštěvnickým okruhem bude prohlídka kaple svaté Kateřiny. Ta se od konce minulého roku pyšní novou střešní krytinou v podobě modřínového, ručně štípaného šindele.
Na Kunětické hoře je pro letošní rok připravena celá řada kulturních akcí, včetně tradiční venkovní scény Východočeského divadla v Pardubicích s novou premiérou známé pohádky „S čerty nejsou žerty.“ Divadelní představení v podání různých souborů si můžete v létě užít i na nové malé scéně v hradním paláci. 
Kunětickou horu po rozsáhlých úpravách můžete vidět také v novém díle pořadu České televize „Skryté skvosty“ -  9. 3 .2024 od 17:00 hodin či 13. 3. 2024 od 17:30 hodin na ČT2. Po rozsáhlých stavebních a restaurátorských opravách v uplynulých letech není na letošní rok plánován větší stavební zásah. Průběžně pokračují práce na revitalizaci okolí Kunětické hory, které je také přírodní památkou.  
 
Celoročně zpřístupněný zámek ve Slatiňanech nabídne od 28. března do 1. dubna prohlídky interiérů s velikonoční výzdobou a i výklad průvodců připomene tyto největší křesťanské svátky; zpřístupněna bude i zámecká zahrada. Základní prohlídkový okruh, ale také informace k zahradě a parku, byly přeloženy do českého znakového jazyka a zámek se tak otevře i návštěvníkům s vadou sluchu, či zcela hluchým.
Pokladní zámku jsou vybaveni dorozumívacími kartami, návštěvníci si budou moci průvodcovský text pomocí QR kódu stáhnout do svých mobilů či tabletů a absolvovat tak klasickou prohlídku zámku i zahrady. V rámci stavební obnovy je pro letošní rok v plánu oprava  nadzemní spojovací chodby mezi zámkem a kostelem.   Kulturní kalendář zámku je i letos nabitý – 21. dubna jsou to prohlídky vedené kastelánem Pokrok nezastavíš!, na květen a červen jsou plánovány i hrané prohlídky pro rodiny s dětmi, hudební festival či komentované prohlídky zahrady.

Akce na zámku Litomyšl:

červen
Představení novinek po rekonstrukci z projektu IROP pro veřejnost a jejich uvedení
do návštěvnického provozu
Zpřístupnění zámecké kuchyně a věže
Zpřístupnění expozice Proč je zámek zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO
Zpřístupnění vybraných historických interiérů z dob Valdštejnů po rekonstrukci (nejstarší divadelní sál, hostinské apartmá pro návštěvy Valdštejnů a panská oratoř zámecké kaple)
 
23. 7.  - Představení v zámeckém divadle - Hudba a tanec u dvora Habsburků
v rámci tematického roku NPÚ Habsburkové – domovem i v českých zemích a k výročí 135 let od návštěvy císaře Františka Josefa I. v Litomyšli. Pořad z děl vídeňských skladatelů, kteří tvořili pro habsburský dvůr: Čarodějná girlanda na základě notového záznamu z archivu zámku v Českém Krumlově. Tento balet-pantomima měl premiéru ve dvorním divadle ve Vídni roku 1757. Vystoupí Hartig Ensemble a Musica Florea
Čas: předpoklad v 17:00 hodin
 
2. - 4. 8.  - Vzpomínková jízda na Elišku a Čeňka Junkovy 
tradiční výstava historických vozidel v zámeckém areálu, vyjížďka vozidel po okolí, doprovodný program (pořádá Veterán klub Litomyšl)
 
24. 8. -  Hradozámecká noc
v rámci tematického roku NPÚ Habsburkové – domovem i v českých zemích a k výročí 135 let od návštěvy císaře Františka Josefa I. v Litomyšli – večerní komentované prohlídky apartmá císaře Františka Josefa I. s odhalením císařovy busty v audienčním sále a výkladem o jeho návštěvě na zámku v roce 1889 a následným klavírním koncertem Michala Maška
Čas: dvě prohlídky s klavírním koncertem (čas bude upřesněn)
 
7.- 8. 9.  - Mimořádné prohlídky běžně nepřístupných prostor na téma „Jak se dělá zámecká expozice a představení části nově opravených prostor po rekonstrukci“
v rámci Dnů evropského dědictví a výročí 25 let od zápisu zámku Litomyšl na Seznam světového a kulturního dědictví UNESCO
 
5. - 6. 10. Mimořádné prohlídky krovu a nejstarších prostor někdejšího hradu Kostků z Postupic  - v rámci výročí 25 let od zápisu zámku Litomyšl na Seznam světového a kulturního dědictví UNESCO a projektu ArchiMyšl
 
Zámek Slatiňany je zpřístupněn celoročně. - jarní akce na zámku Slatiňany:
 
28. 3. – 1. 4. –    Vítání jara na zámku
Prohlídky zámku s jarní výzdobou z dílny zámeckých zahradníků v bohatě zařízených zámeckých interiérech
6. 4. – Závody spřežení na poloplace zámeckého parku a kolbišti Národního hřebčína
21. 4. – Kastelánské prohlídky Pokrok nezastavíš – Mimořádná prohlídka netradičních i běžně nepřístupných prostorů zámku v doprovodu kastelána.
18. 5. – Slatiňanské pozastavení
19. 5. a 26. 5. – Hrané prohlídky pro rodiny s dětmi – Knížecí rodina Auerspergů v podání divadelního spolku Acord, z.s. představí poutavou formou členy rodiny knížete Františka Josefa z Auerspergu, jejich každodenní radosti i strasti, které společně zažívali během života na slatiňanském zámku.

  •